Mali ste niekedy pocit, že vás rodičia uprednostňujú pred súrodencami alebo naopak? Prípadne, že by vaši starí rodičia uprednostňovali niektoré z vnúčat? Môže ísť o viac pozornosti, voľnosti alebo napr. o hodnotnejšie dary.
Áno, stalo. Môj otec má deti z predchádzajúceho manželstva. No odkedy mal to s mojou mamkou a mali mňa, ja som bola vždy to preferované dieťa. Ich navštevoval, no so mnou žil moje detstvo. Im posielal peniaze, no mne kupoval darčeky, ich nebral na výlety, mňa áno a tak ďalej. Defacto tie svoje deti z bývalého manželstva len navštevoval a posielal im čosi na Vianoce a tak... ja som mala však otca na 100% so všetkým...
je to zvláštny pocit úprimne, nikdy som si to nejak neuvedomovala, dieťa, ktoré má kompletnú rodinu a rodičia mu venujú mnoho pozornosti sa o takého veci obvykle nedokáže zaujímať, nechápe im takto. No keď sa na to pozriem spätne, mám z toho veľmi nepríjemné zimomriavky, že čo keby ja som bola to dieťa z bývalého manželstva...
@annyejnji no presne toto! Ja som síce nemala kompletnú rodinu, ale bola som prvorodené dieťa aj vnúča a 9 rokov som bola jedináčik. A tak ma obletovala aj mama aj starí rodičia, ktorí sa mi snažili vynahradiť to, že nemám otca.
Dnes som sa rozprávala so svojou sestrou a povedala mi, že vždy cítila, že ma najmä starí rodičia uprednostňujú. A žiaľ je to pravda a je mi z toho hrozne smutno.
Áno, mna sa vždy skôr zastane ocino ako mojej sestry a starka ma zase viac rada sestru akoze ma aj mna, ale ju oveľa viac mne ako jediná starka na svete druhýkrát nenaberie jedlo, lebo si musí nechať na další deň to svet nevidel
je to sci-fi, ale nebolo to technicky možné, som jedináčik, mama tiež a ocov brat sa neoženil a nemá deti, tak nemali koho iného uprednostňovať, ale čo sa týka porovnávania, tak namiesto súrodencov si našli spolužiakov, od toho so nebola ušetrená
Ano, jedna babka ma doteraz uprednostnuje zo vsetkych svojich vnucat a ma to defacto smutny podklad - je to kvoli tomu, ze som pokrstena, mala som svate prijimanie, atd. Teraz uz aj preto lebo mam VS, pritom bratranec je chlapisko, co vie asi vsetko a len nestiham otvarat usta, aky je sikovny, deto sesternica ktora je podnikatelka a lóve si nabera bagrom, pritom nema dokoncenu ani ss. Ale babke sa na to tazko poukazuje a hrozne by som si zelala aby aj tymto mojim sesterniciam/bratrancom by preukazala trochu uznania, pretoze si to najviac zasluzia.
U nás doma je jasne favorizovaný zo štyroch detí môj brat, tatinkov vytúžený synáčik po dvoch dcérach. Aj keď sme už všetci štyria vyrastený, že nie sme malé deti, stále to je "kameň úrazu" a v celej rodine to robí stále dosť zlú atmosféru... Bohvie či z toho niekedy "vyrastieme".
Pri takýchto hnusných zamysleniach/zisteniach mi pomáha jedine mantra "robili najlepšie ako mohli"
Ano, ale u nas sa to po par rokoch kompletne vymenilo.... vzdy bola moja mladsia sestra ta, ktoru mali vsetci radi (bola som problemovejsia v ich ociach ) a teraz je to naopak
som jedináčik, no môj otec zo mňa chcel syna, takže uprednostňoval jeho.
a potom sú tu starí rodičia, ktorí sa z otcovej strany nezaujímali o žiadne svoje vnúčatá a z maminej bola uprednostňovaná mamina sestra pred mamou, takže sa to prenieslo aj na ich deti.
s odstupom času s tými ľuďmi nechcem mať nič spoločné, takže je to všetko v poriadku
Babky ma vždy uprednostňovali pred bratrancami, aj sa mi viac venovali.
Ale či to nebolo viac nútené ako dobrovoľné to už neviem, keďže som bola celé detstvo vlastne u nich
Neviem. Súrodencov nemám a zo všetkých detí (mám len troch bratrancov dokopy, a to moji rodičia sú obidvaja z troch súrodencov) som najstaršia. Naozaj neviem posúdiť.
Som jedináčik, takže okolo mňa sa točí viac menej celý ich svet. Ale tiež to nie je výhra. Neustále kontrolovanie, zavolať vždy ked sa niekam pohnem, nikam ma nepustia a tak
Nepoznám to. Ja som bola jedináčik a potom, keď sa mi narodili súrodenci, tak som bola už celkom stará a viac-menej už samostatná jednotka, takže som chápala, že majú viac pozornosti. A aj keď možno sú trochu viac upredňostnovaní než ja, veľmi ich ľúbim a z celého srdca im prajem, nech sa majú lepšie než ja. Boli sme a aj stále sme vedení k tomu, aby sme sa navzájom rešpektovali a ľúbili a ja som sa na nich strašne tešila, aj keď som bola už napoly ako ich mama kvôli veľkému vekovému rozdielu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
je to zvláštny pocit úprimne, nikdy som si to nejak neuvedomovala, dieťa, ktoré má kompletnú rodinu a rodičia mu venujú mnoho pozornosti sa o takého veci obvykle nedokáže zaujímať, nechápe im takto. No keď sa na to pozriem spätne, mám z toho veľmi nepríjemné zimomriavky, že čo keby ja som bola to dieťa z bývalého manželstva...
Dnes som sa rozprávala so svojou sestrou a povedala mi, že vždy cítila, že ma najmä starí rodičia uprednostňujú. A žiaľ je to pravda a je mi z toho hrozne smutno.
Pri takýchto hnusných zamysleniach/zisteniach mi pomáha jedine mantra "robili najlepšie ako mohli"
a potom sú tu starí rodičia, ktorí sa z otcovej strany nezaujímali o žiadne svoje vnúčatá a z maminej bola uprednostňovaná mamina sestra pred mamou, takže sa to prenieslo aj na ich deti.
s odstupom času s tými ľuďmi nechcem mať nič spoločné, takže je to všetko v poriadku
Ale či to nebolo viac nútené ako dobrovoľné to už neviem, keďže som bola celé detstvo vlastne u nich