Práve ste vyšli zo SŠ a nepodali ste si prihlášku na VŠ. Rozhodli ste sa, že rok počkáte, prídete nato, čo Vás skutočne baví.
1.Myslíte, že je to ok byť rok doma (napr. zatiaľ pracovať)?
2.Je štúdium v zahraničí výhodné?
3.Prepláca SR štúdium do 26r?
1.) Ok možno, ale ja osobne horko ťažko nabieham na školský režim aj po prázdninách, po roku si to nedokážem predstaviť. A navyše, nemyslím, že si nájdeš nejakú úžasnú skvelú prácu, skôr ti ostane niečo podradné.
2.) hm takto, sú zahraničné školy, ktoré sú zadarmo ALE v tých krajinách sú tak vysoké ceny, že si budeš musieť určite nájsť nejakú brigádu (pokiaľ to pre rodičov bude obrovská záťaž), a teda neviem, či do toho "zahraničia" berieš aj Česko
3.) myslím, že to je 4 roky bc štúdium a 2 roky Mgr štúdium, pokiaľ nejdeš študovať externe
1.) Po roku "prázdnin" už nebudeš chcieť študovať. Ak si nájdeš prácu, tak už vôbec nebudeš chcieť prestať kvôli škole pracovať. Nie je to vôbec ok, takýto rok je stratený a demotivujúci.
2.) Záleží od krajiny. Väčšinou sú školy preplácané, a v Dánsku dostávaš ešte štipendium za to, že popri štúdiu brigáduješ, teda zarábaš za to, že zarábaš.
3.) Bod 2.
1.Myslíte, že je to ok byť rok doma (napr. zatiaľ pracovať)?
-Áno, aj keby si bola zamestnaná len na dohodu, ak nemáš záľuby, ktoré chceš dobehnúť, tak jednoznačne ber prvú ponúknutú prácu.
-Áno, ak máš dobrý príjem alebo tvoji príbuzní. Na štúdium v zahraničí treba myslieť ako na veľkú výzvu. Dostať sa tam, prežívať stres v novom prostredí, z reči, ich zvykov, dezorientovaná, v miestnych cenách sa nevyznáš. Príliš drahé, choď iba na odporučenie tvojho blízkeho.
-Veľa škôl netreba platiť (denné štúdium), to znamená, že v podstate prepláca, ale v tom kontexte, že chceš od neho dostávať prídavky, tak o takom neviem.
Pokiaľ nevieš čo chceš v tom voľnom čase, nájdi si akúkoľvek prácu na stály príjem, možno nezarobíš veľa a budeš tam veľa času, ťažká podradná robota, no ber to ako dočasu. Dôležité je, že na životopis si zapíšeš, pracovná skúsenosť a nie že si bola na úrade, ďalší zamestnávateľ si povie aha, tak nie je lenivá školáčka, ale nečakaj, že ti budú holuby padať. Ten začiatok je ťažký. Ak ovládaš systémové učenie, tak počas času môžeš tiež navštíviť nejaké kurzy a čítať nejaké prospekty, knihy o tom, čo si myslíš, že by si vedela študovať. Lepšie takto ako prísť na školu a budeš vyhúkaná, že nevyučujú, čo si čakala.
Byť na úrade ten rok je dosť na psychiku, stretáš tam skoro samé socky, ale jedine ti stačí raz za čas nosiť potvrdenia o hľadaní práci, dá sa to aj e-mailom, ak sa s úradníčkou dohodnete. Preto je lepšie zapadnúť niekde v blbej brigáde, kde budeš síce ľavoruká, ale budeš zarábať. @veronica55
1.) Dať si rok pauzu je úplne normálne a podľa mňa pomerne užitočné... Ak ten rok vyslovene nepresedíš doma, tak si môžeš vyskúšať prácu, prípadne dobrovoľníctvo, môžeš cestovať po svete, získavať rôzne skúsenosti... nakoniec zistíš čo ťa skutočne baví a čo by si chcela robiť. Never ľuďom, ktorí ti hovoria, že sa po roku do toho už "nedostaneš". To je vec motivácie a oni ju evidentne nemajú lebo sú sami leniví.
2.) Ak študovať, tak rozhodne v zahraničí. Slovenské školy sú vo vzdelávaní strašne slabé.
3.) štúdium máš zadarmo aj keby si študovala po 26. Podmienkou je, že máš k dispozícii zadarmo iba 3 roky Bc. a 2 roky Mgr a musia byť v dennej forme. Zdravotné poistenie ti štát hradí do 30tky pod podmienkou, že ešte nemáš vzdelanie druhého alebo tretieho stupňa. V tomto vychádza lepšie ČR, kde je možnosť študovať 3+1 a 2+1 rokov a študent sa nemusí obávať predĺženého štúdia, navyše zadarmo je súbežné štúdium a po novom aj ďalšie štúdium.
Ja sa ti vyjadrim k bodu 1 skončila som ekonomickú (obchodná) strednú 2013 a išla pracovať a len som sa ubezpečila že toto vôbec nie je smer akým by som sa v živote chcela uberať.. Za ten čas som sa pripravila na VŠ (prírodne zameranú biológia chémia )ktorá ma zaujíma a pomôže mi v tom čo chcem v živote robiť a teraz v septembri som na ňu nastúpila a vôbec nemám problém s tým začať sa učiť a byť znova na škole.. Všetko je to o tebe čo ty chceš
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
9 komentov
2.) hm takto, sú zahraničné školy, ktoré sú zadarmo ALE v tých krajinách sú tak vysoké ceny, že si budeš musieť určite nájsť nejakú brigádu (pokiaľ to pre rodičov bude obrovská záťaž), a teda neviem, či do toho "zahraničia" berieš aj Česko
3.) myslím, že to je 4 roky bc štúdium a 2 roky Mgr štúdium, pokiaľ nejdeš študovať externe
2.) Záleží od krajiny. Väčšinou sú školy preplácané, a v Dánsku dostávaš ešte štipendium za to, že popri štúdiu brigáduješ, teda zarábaš za to, že zarábaš.
3.) Bod 2.
-Áno, aj keby si bola zamestnaná len na dohodu, ak nemáš záľuby, ktoré chceš dobehnúť, tak jednoznačne ber prvú ponúknutú prácu.
-Áno, ak máš dobrý príjem alebo tvoji príbuzní. Na štúdium v zahraničí treba myslieť ako na veľkú výzvu. Dostať sa tam, prežívať stres v novom prostredí, z reči, ich zvykov, dezorientovaná, v miestnych cenách sa nevyznáš. Príliš drahé, choď iba na odporučenie tvojho blízkeho.
-Veľa škôl netreba platiť (denné štúdium), to znamená, že v podstate prepláca, ale v tom kontexte, že chceš od neho dostávať prídavky, tak o takom neviem.
Pokiaľ nevieš čo chceš v tom voľnom čase, nájdi si akúkoľvek prácu na stály príjem, možno nezarobíš veľa a budeš tam veľa času, ťažká podradná robota, no ber to ako dočasu. Dôležité je, že na životopis si zapíšeš, pracovná skúsenosť a nie že si bola na úrade, ďalší zamestnávateľ si povie aha, tak nie je lenivá školáčka, ale nečakaj, že ti budú holuby padať. Ten začiatok je ťažký. Ak ovládaš systémové učenie, tak počas času môžeš tiež navštíviť nejaké kurzy a čítať nejaké prospekty, knihy o tom, čo si myslíš, že by si vedela študovať. Lepšie takto ako prísť na školu a budeš vyhúkaná, že nevyučujú, čo si čakala.
Byť na úrade ten rok je dosť na psychiku, stretáš tam skoro samé socky, ale jedine ti stačí raz za čas nosiť potvrdenia o hľadaní práci, dá sa to aj e-mailom, ak sa s úradníčkou dohodnete. Preto je lepšie zapadnúť niekde v blbej brigáde, kde budeš síce ľavoruká, ale budeš zarábať.
@veronica55
2.) Ak študovať, tak rozhodne v zahraničí. Slovenské školy sú vo vzdelávaní strašne slabé.
3.) štúdium máš zadarmo aj keby si študovala po 26. Podmienkou je, že máš k dispozícii zadarmo iba 3 roky Bc. a 2 roky Mgr a musia byť v dennej forme. Zdravotné poistenie ti štát hradí do 30tky pod podmienkou, že ešte nemáš vzdelanie druhého alebo tretieho stupňa. V tomto vychádza lepšie ČR, kde je možnosť študovať 3+1 a 2+1 rokov a študent sa nemusí obávať predĺženého štúdia, navyše zadarmo je súbežné štúdium a po novom aj ďalšie štúdium.