Aké sú vaše najobľúbenejšie základné potraviny? Napíšte mi, prosím, aj prečo (dostupnosť, cena, chuť, nutričné hodnoty, variabilita). Pripadne ako často ich konzumujete. Ak si neviete vybrať 5, napíšte kľudne aj 20, som zvedavá
A ešte pridám biely jogurt. Toto tvorí základ mojej stravy, pretože je to rýchle a ľahké, varím si sama, vyhýbam sa reštauračnej strave a rôznym meníčkam. Taký základný basic ako si rýchlo navariť, nepribrať a ušetriť. V prípade, keď nemám veľa času a som stále v práci platí dvojnásobne.
Keksy a kokotiny, cibula, chren mušketierova topánka, krky jedny, papriky, rajčiny hnilé všelijaké, kuře nie kura, pagáče všelijaké makové, sol, feferónky dvojročné mäkké od Hendža, dobošky, kolienka čo sa 10 minút varia, kožuch zo zavináča + jeden suchý rožok, pol koláča čo by sa inak vyjebal, šalát keď ma smädí
Zemiaky - lebo to je zaklad! univerzalne a chutne, da sa to zrat ku vsetkemu
Ryža - podobne ako zemiaky, plus je to este efektivnejsie uvarene a netreba šúpat ako zemiaky
Jogurt - je to mliečne a chutné
Banány - su chutné a zdravé
na piate sa naviem rozhodnut medzi syrom, hrachom,kukuricou, čokoládou a kuracími párkami
Čo jem stále, to sú vločky s mliekom a banánom, šunka, syry všeho druhu okrem deravých, mäso. Milujem ryžu s mäsom na šťave. Väčšinou kuracie na kocky a k tomu kydám, čo mi príde pod ruku.
červená šošovica (prípadne cestoviny z nej) - variabilná, jednoduchá na prípravu a nutrične hodnotná, chutná, moja obľúbená strukovina
tofu - variabilita, cenová dostupnosť, nutričná hodnota
cícer - lebo hummus je lajf! a milujem otvoriť plechovku, hodiť cícer do mixéru s tahini a rozmixovať a mať plnohodnotnú, chutnú večeru za 5 minút
quinoa - opäť variabiilta - baví ma, že ju môžeš spraviť na slano, sladko, teplo, studeno, ako prílohu, ako bázu šalátu, ako kašu a tiež je bohatá na bielkoviny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny
banány - dostupné, chutné, rýchla záchrana, keď mám hlad, super báza do smoothies, využívam aj v pečení alebo ako alternatívu k sladkostiam keď ho ponamáčam v orieškovovm masle
poradie sa môže inak ľubovolne meniť, ale týchto pät je tak nejak stabilne v top päťke a ešte mám rada belugu, hrášok, milujem mango, jahody, čučoriedky, konopné a chia semienka, tahini, arašidové a orieškové maslá, zemiaky, kale, baby špenát, zelené fazuľky, zelený asparágus
Banány - nejem cukor a banány jem namiesto sladkostí, takmer každý deň
Melón - tiež namiesto sladkostí a na osvieženie v lete, v lete tak raz za týždeň
Med - je super namiesto cukru, pár krát do týždňa
Akýkoľvek syr - mňam, pár krát do týždňa
Kukurica - tiež mňam, raz za mesiac
Ja viem skôr vymenovať top 5 potravín, ktoré sú skôr z praktického hľadiska pre mňa cenné a užitočné. Lebo ja tie nutričné hodnoty nesledujem (priznám sa). Sledujem iba zloženie nejakého výrobku, čo som nekupoval a občas si zvyčajne aj prečítam zloženie a zaujímam sa, či tam nie je moc hlavne syntetických konzervantov alebo najmä éčiek.
Tak to skúsim z môjho hľadiska, čo sa týka všestrannosti..
1. chlieb - pre mňa je to asi najcennejší a najvšestrannejší výrobok. Je chutný, sú rôzne druhy a dá sa jesť ako príloha na zakusnutie k nejakému mäsu, dá sa ne neho natrieť nejaká nátierka a keď je starší a tvrdší, tak sa z neho stále dá okrem iného spraviť chlieb vo vajci. Aj sliepkam sa dá prinajhoršom hodiť, no tie ja nechovám.
2. Rožky, žemle alebo iné nesladené a neslané pečivo. Aj to je pre mňa dosť chutné, tiež si bez neho neviem predstaviť život. Ja si ho suším keď je už tvrdšie a robím z neho strúhanku ako druhotný produkt, takže má u mňa tiež užitočné využitie.
3. vajcia - chutia mi, neviem si takisto bez nich predstaviť život a ako druhotné využitie ich používam proti slimákom, keď po tom neprejdu alebo aj ako hnojivo k rastlinám.
4. cukor - ja proste ten cukor potrebujem, nedokážem žiť z dlhodobého hľadiska bez cukru a chýba mi, telo si ho moje pýta. Výhoda je, že ma dokáže vzpružiť a dokáže mi dodať energiu (keď som hladný), aj keď radšej sa normálne najem. Aj pre rastliny je užitočná, orchideám napríklad slúži ako dobré hnojivo.
5. cestoviny - tak tie sú jasné, ja som cestovinový človek a neviem si bez nich predstaviť život. Sú to síce pre mňa prázdne sacharidy, ale výhoda je, že je to veľmi dobre stráviteľné jedlo.
Ešte mám viacej ako zemiaky, samozrejme soľ ako dochucovadlo, ale myslím, že tie najzákladnejšie stačili.
Maliny, jahody, ríbezle, egreše, čerešne, rôzne orechy, paradajky, uhorky, paprika, reďkovka, syr, tofu, cuketa, baklažán, ananás, olivy, horčica, sezam, vajíčka, mak, huby. Tú zeleninu mám každý deň, asi aj tie orechy a teraz nám rastú jahody, tak teraz aj tie každý deň. Dostupnosť - tak najlepšie zo záhrady, na orechy som bola v lete v lesíku asi 10x, takže ich mám ešte doteraz. A milujem ovocie, zeleninu aj orechy proste. Najradšej mám teda jedlo „zadarmo“. A naozaj sa mi javí najchutnejšie.
Cuketa, paradajky, cestoviny, kuskus ( ked mozem byt vyberava tak ten stredomorsky haha), cervena cibula a feta. Vsetko dokazem jest dookola a hocijako, milion receptov a hlavne mi velmi chutia?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
A KINDER BUENO!!! ?
2. vajcia - chuť, zloženie a vplyv na telo, každý deň
3. kečup - chuť, takmer každý deň
4. tatárska - chuť, par krát do týždňa
5. zemiaky - chuť, univerzálnosť a forma prípravy, par krát do týždňa
Ryža - podobne ako zemiaky, plus je to este efektivnejsie uvarene a netreba šúpat ako zemiaky
Jogurt - je to mliečne a chutné
Banány - su chutné a zdravé
na piate sa naviem rozhodnut medzi syrom, hrachom,kukuricou, čokoládou a kuracími párkami
červená šošovica (prípadne cestoviny z nej) - variabilná, jednoduchá na prípravu a nutrične hodnotná, chutná, moja obľúbená strukovina
tofu - variabilita, cenová dostupnosť, nutričná hodnota
cícer - lebo hummus je lajf! a milujem otvoriť plechovku, hodiť cícer do mixéru s tahini a rozmixovať a mať plnohodnotnú, chutnú večeru za 5 minút
quinoa - opäť variabiilta - baví ma, že ju môžeš spraviť na slano, sladko, teplo, studeno, ako prílohu, ako bázu šalátu, ako kašu a tiež je bohatá na bielkoviny a obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny
banány - dostupné, chutné, rýchla záchrana, keď mám hlad, super báza do smoothies, využívam aj v pečení alebo ako alternatívu k sladkostiam keď ho ponamáčam v orieškovovm masle
poradie sa môže inak ľubovolne meniť, ale týchto pät je tak nejak stabilne v top päťke a ešte mám rada belugu, hrášok, milujem mango, jahody, čučoriedky, konopné a chia semienka, tahini, arašidové a orieškové maslá, zemiaky, kale, baby špenát, zelené fazuľky, zelený asparágus
Melón - tiež namiesto sladkostí a na osvieženie v lete, v lete tak raz za týždeň
Med - je super namiesto cukru, pár krát do týždňa
Akýkoľvek syr - mňam, pár krát do týždňa
Kukurica - tiež mňam, raz za mesiac
vajcia- ez jedlo za 5 minut
cibuľa- ez základ 90% jedál
strukovina- ez bielkoviny do akéhokoľvek jedla
káva/čaj- človek musí aj niečo chutné do seba dať občas
Tak to skúsim z môjho hľadiska, čo sa týka všestrannosti..
1. chlieb - pre mňa je to asi najcennejší a najvšestrannejší výrobok. Je chutný, sú rôzne druhy a dá sa jesť ako príloha na zakusnutie k nejakému mäsu, dá sa ne neho natrieť nejaká nátierka a keď je starší a tvrdší, tak sa z neho stále dá okrem iného spraviť chlieb vo vajci. Aj sliepkam sa dá prinajhoršom hodiť, no tie ja nechovám.
2. Rožky, žemle alebo iné nesladené a neslané pečivo. Aj to je pre mňa dosť chutné, tiež si bez neho neviem predstaviť život. Ja si ho suším keď je už tvrdšie a robím z neho strúhanku ako druhotný produkt, takže má u mňa tiež užitočné využitie.
3. vajcia - chutia mi, neviem si takisto bez nich predstaviť život a ako druhotné využitie ich používam proti slimákom, keď po tom neprejdu alebo aj ako hnojivo k rastlinám.
4. cukor - ja proste ten cukor potrebujem, nedokážem žiť z dlhodobého hľadiska bez cukru a chýba mi, telo si ho moje pýta. Výhoda je, že ma dokáže vzpružiť a dokáže mi dodať energiu (keď som hladný), aj keď radšej sa normálne najem. Aj pre rastliny je užitočná, orchideám napríklad slúži ako dobré hnojivo.
5. cestoviny - tak tie sú jasné, ja som cestovinový človek a neviem si bez nich predstaviť život. Sú to síce pre mňa prázdne sacharidy, ale výhoda je, že je to veľmi dobre stráviteľné jedlo.
Ešte mám viacej ako zemiaky, samozrejme soľ ako dochucovadlo, ale myslím, že tie najzákladnejšie stačili.
asi by som s tym na nejaky cas ako "zakladom" vyzila, ale ofc nepocitam koreniny, olej a taketo veci
ovocie
zelenina
mlieko
vajcia
cestoviny
ryža
zemiaky
maslo
soľ lebo soľ je nad zlato
Pečivo a múka
Kakao
Zemiaky