Jeden môj kolega stále vraví, že ľudia sú prispôsobení jesť mäso v podmienkach, keď nič iné nie je nablízku...a že ich čeľuste a všetko, ktoré dokáže mäso stráviť, to majú len ako poistku. V skutočnosti vraj mäso ničí kosti či čo to, a že keď ho budeme dlho jesť, tak budeme mať veľké problémy ako starí ľudia...
On to rozpráva všetko veľmi komplikovane, a častorkát netuším, čo to splieta...a tak som to aj tu napísala tak že sa v tom ani ja sama nevyznám...ale tak, niečo v tomto zmysle to bolo, možno niekto bude vedieť viac...
na to ti vie odpovedat aj male dieta ... maso su proteiny ktore ti treba ..a nas zaludok nie je taky komplexny ako zaludok kravy aby jedol "travu" ..sme stvoreni jest maso ..alebo lepsie povedane zmiesanu stravu ..vitaminy maso mliecne vyrobky zeleninu ... atd .. ale nech si kazdy je co chce v podstate mi je to straaaaasne jedno
@bambinoo pýtala sa na vedecké dôvody, nie na naše názory na vegetariánstvo, ani na naše názory na vedecké dôvody vegetariánstva, tak tu na mňa nežmurkaj
pred niekoľkými miliónmi rokov boli naši predkovia len vegetariáni(dokazuje to napriklad tvar zubov-stoličiek, takýto tvar zubov majú len bylinožravé zvieratá)..neskôr sa zmenil ich jedálniček a s čoraz menšími finančnými nákladmi na spracovanie mäsa sa mäso jedlo čoraz častejšie..Niektorí ľudia sú vegetariáni, lebo považujú za kruté jesť zvieratá, iný preto, že si myslia, že nejesť mäso je zdravšíe ako jesť..štúdie potvrdili, že živočíšne bielkoviny majú veľký vplyv na choroby, dokonca michio kushi (zástanca a hlava makrobiotiky) vyhlásil, že živočíšne bielkoviny sú "vypínač a zapínač rakoviny"
inak by ma zaujimalo, prečo zástanci vegetarianstva davaju doraz medzi rozdielom našej traviacej sustavy a traviacej sustavy dravcov, lebo my takmer vôbec nejeme surové mäso, ak neratame suši, tatársky biftek a podobné jedlá...
no podla určitých ludí keby boli všetci vegetariáni vyriešilo by to problémy globálneho otepľovania nedostadku pitnej vody znečisťovaniu rúbaniu lesov a pomohlo bi to aj ekonomike a zdraviu človeka....a neposlednom rade viriešilo hladovanie v určitých krajinách
podla mna je dovod skor logicky - si to, co jes. vies cim vsetkym boli tie zvierata krmene? kurcata napchane steroidmi, vsetko narychlo vykrmene, v nevhodnych tesnych podmienkach.. mnohe kusky z tvojho taniera ani nikdy nevideli denne svetlo. dalsia vec je zaobchadzanie s nimi - bitka, kopance atd. tie tvory sa asi pred smrtou necitili najlepsie, boli plne strachu a nervozity, to tiez nepridava masu na kvalite. vsetko to su podla mna velke minusy, ale zisk je dolezity, nie konzument.
@2 nemáme štvorkomorový žalúdok napr., skús týždeń jesť trávu a sama uvidíš, že len bylinožravcom nie si, mäso má železo a bielkoviny - telo nemôže príjmať tieto látky len z jedného zdroja, to je to isté ako keby som vitamíny príjmal len z tabletiek
@robitusin Väčšina takto písaných vecí sú vo forme nútenia názoru. Už len keď sa na to pozriem vidím, že jasne presadzujú vegetariánstvo (vegetariánske reštaurácie, tak jasnačka). Neručíš za obsah? Ale ja som práve chcela, aby na to nejaký podklad bol. Mám rada tých vždy múdrych
@takata lebo vo fóre ti všetci prezentujú len 100% neovplyvnené a nejebnuté názory na vec :d ale okéj, chápem, len ma nebaví dívať sa na ďalšie idijotské vegetarianske fórum
@najvacsifanusikhenrietym to je len take porovnanie ze clovek neni mesozravec, ale ako niektory ludia jedia maso od rana do vecera a potom samozrejme ze maju milion chorob
@poke Však ani ja netvrdím, že človek by mal byť vegetarián . To že nemáme žalúdok ako bylinožravce, neznamená, že mäso musíme jesť. To sa s tým podľa mňa nevylučuje.
@najvacsifanusikhenrietym Asi preto, že väčšina nevegetariánov hovorí o tom, že nemáme žalúdok ako bylinožravce. viď. poke
@matus123 Určite sú v mäsa živiny a tie veci, ale znamená to, že musíš ho jesť. Sú vývary, kde mäso samotné jesť nemusíš (čo by na to povedal vege. neviem), takže stále neviem, prečo by jesť mäso bolo nevyhnutné. Alebo sú tu aj mliečne výrobky.
@bress k črevám som čítala niečo o tom, že v pomere k telu sa skôr približujú ku bylinožravcom
@takata naco by som proteiny nahradzovala umelymi hovadinami ked ich mozem mat kazde rano v mase ?? .. naco tu chces dovody ..ak chces byt vegetarian tak bud vsetkym je to jedno .. a nejdem sa hadat
@robitusin Nemusí byť 100% Stačí mi keď mi dá podnet na jednu konkrétnu vec, ktorú si mám odsledovať, predtým ako prečítam kopec článkov. Môže tu byť človek, čo s niečím takým zaoberá či už v škole, v práci alebo len tak. Kto sa nesnažil všetko hneď odpáliť, ale najskôr si veci preštudoval. Btw. myslím, že pohybovať kurzorom vieš a vieš ako sa dostať na konkrétny odkaz. Nemusel si to čítať, bola to tvoja voľba a to fórum sa nezmaže
@takata priblizuju ale to neznamena, ze sme bylinozravce, lebo chybaju dalsie casti. Clovek nie je prisobeny ani nato aby bol cisty bylinozravec a ani masozravec.
Ano vegetarianstvo sa da zit bez ujmy ak ma clovek znalosti ohladom stravy a sa tak rozhodne Dokonca aj veganom sa da zit normalne ale nato musi mat uz vela penazi na stravu a velmi velmi prepracovany jedalnicek, kedze by musel objednavat veci boh vie zkade vsadial
@orphanka nevravím, že ním chcem byť. Chcem si vybrať podľa rozumných argumentov (ktoré ty viditeľne zatiaľ nemáš). Nehádaj sa, to je dobre, zvýšil by sa ti krvný tlak + živočíšne tuky tomu neprispejú, upchajú sa ti cievy a zrazu bude infarkt. Dávam len protiargumenty, aby som sa presvedčila o platnosti. Keďže si si viditeľne spravila veľký research o tom, v ktorých produktoch je aké množstvo proteínov, tak mi pošli odkazy na tie stránky. V sóji máš väčšinu proteínov, ale v malom množstve. V mlieku máš obrovské množstvo, ale menšiu rozmanitosť. Kto hovorí o niečom umelom? (ach)
@orphanka neni pravda, zivocisne proteiny clovek vobec nepotrebuje, XY ludi nikdy nepotrebovalo take veci a dozili sa dlheho veku.
ked si zoberes taky Bill Pearl este v 50-60rokoch bol vegetarian a bol vrcholovy bodybuilder, patril medzi prvych co mali take enormne svaly. to sa len tak hovoi ze to clovek potrebuje, ale v skutocnosti nepotrebuje clovek maso k zivotu a nema to ziadne zdravote nasledky ako sa casto hovori. A vobec sa nemusia ziadne umele bielkoviny jest....
a ako pises ze sme stvoreni jest maso, tak nie neni sme keby zjes aj uvarenu pecianku napr medveda tak zomries na otravu lebo clovek nedokaze spracovat vsetky vitaminy co obsahuje to maso
@bress S týmto súhlasím. Myslím, že sa dá žiť tak či tak. Aj keď nie je všetko čiernobiele, chcem nájsť tú lepšiu možnosť. preto, ak sa nájdu dôvody prečo áno/nie. Sem s nimi.
zo zdravotného hľadiska človek mäso potrebuje (nakoniec, v dobe kamenej sa človek živil viac menej len mäsom) napríklad pre vysoký obsah bielkovín, železa a kreatínu, horčíku atď.
Ľudia čo mäso nejedia majú často zdravotné problémy spôsobené nedostatkom niektorých minerálov a látok.
I keď v budúcnosti sa určite dočkáme takej tej nenápadnej propagandy toha ako ľudia mäso nepotrebujú no to z veľmi jednoduchého dôvodu, ľudia sa premnožujú a tak hrozí že mäsa nebude zďaleka dostatok pre všetkých
@barky čo je na tom prijabané? človek má príjmať tieto látky viacerými možnými zdrojmi, ak si ného názoru zostaň si vo svojej pravde, mne je to fuk
inak už keď si pri tých prijebaných komentároch, ešte som nenarazil na žiaden tvoj, ktorý by ním nebol, takže už som si o tebe spravil mienku, a je veľmi smutné keď má 20 ročný človek neustálu chuť a tendenciu podkopávať niečiu aktivitu na sociálnom webe, nehovoriac o tom, že ide o štvrtinu mladšieho použivateľa ale ok.
@takata ja netvrdím, žeby mali jesť len mäso - tvrdím len, že človek nie je výlučne len mäsožravec ale ani vegetarián.
@takata takze pises ze to chces viac vedecky a nie moralne.
bol taky jeden vyskum a je o tom aj natoceny dokument len uz neviem ako sa to volalo, Tam dali ako vyskum ze rakovinotvorne bunky alebo aj uplne obycajne a zivocisne produkty sposobovali zvacsovanie a zacali sa aj vytvarat tam kde neboli tketo bunky. Ale pri rastlinnej potrave sa bud nedialo nic alebo zacali ustupovat az uplne sa znicili tieto bunky. atd... tam o tom bolo vela a sami boli vedci prekvapeny ze maso je take skodlive pre cloveka a ani si to neuvedomujeme. to je taky velmi pomali a tichy skodca a taketo ked nieco je tak vacsinou to clovek nevidi.
to je to iste ako igarety najprv fajcili vsetci a potom prestavali ludia laeob zistili ze je to skodlive a vela ludi si stale mysli ze fajcenie je uplne zdraviu nezavadne....
Mozno tak ten, ze zivocisny tuk zvysuje hladinu cholesterolu v krvi, co moze sposobit srdcovo-cievne choroby... ale pokial sa stravujes normalne (obcas aj normalne mäsko) tak pozitiva samozrejme nad negativami vyhravaju...
@najvacsifanusikhenrietym no to je jasné, ale to čo som uviedol bol len príklad, nikto nemôže povedať, že máme telo prispôsobené len na jeden druh stravy, či už živočíšneho alebo rastlinného charakteru
môžme teraz do zajtra rána dedukovať a skúmať, aké zviera má podobné orgány ako človek, aj tak to bude jedno, princíp toho, čo som chcel povedať ostáva v kontexte ktorý som vyššie napísal, ako príklad som dal kravu trebars ..
Nevýhoda je v bielkovinách, resp. v esenciálnych aminokyselinách (tod AMK, ktoré si telo nedokáže vytvoriť a musí ich príjmať v potrave). Mäso (okrem hovädzieho) má všetky esenciálne aminokyseliny a v žiadnej rastlinnej potrave sa nenachádzajú všetky esenciálne AMK. Najviac ich má soja (ktorej chýba iba jedna) a všeobecne strukovinám chýba konkrétny metionín, naopak pečivu chýba lyzín. A síce to vyzerá tak, že tieto esenciálne AMK sa dajú nahradiť, lebo sa dajú, ale aby bola rovnaká výživná hodnota (čisto v rámci bielkovín) ako u mäsa, musela by sa príjmať min. v dvakrát takom veľkom množstve.
@takata Takže vývar z mäsa je lepší než mäso samotné ?
To je naozaj už len o tom že neješ mäso ?
keď už to zviera kvôli tomu že ho mám na obed muselo zomrieť , tak ho aspoň zjem aby nezomrelo fakt tak "zbytočne" .
Ja mám náhodou zvieratá všetkého druhu rád , a keď už má to pekné , malé nevinné kura umrieť , tak z neho spravím aspoň božský pokrm , nie nejaký hnusný vývar .
Vegetariánstvo je do urcitej mery rizikové, nakolko
"niektoré esenciálne zložky potravy vo rastlinnej porave buď chýbajú (vitamín D, B12, VNMK, taurín) alebo sa v nej nachádzajú v menšom množstve(esenciálne AK, Ca, karnitín) prípadne sa z nej horšie vstrebávajú (Fe, Ca, Zn ) "- Kamil Javorka,Lekárska fyziológia.
Vegetariánksa výživa je teda pre sčítaných, rozhladených ludí ktorý si ratslinnú potravu dokážu nnakombonivat tak že večšinu rizik eliminuje a zvyšok aj musia dopnit syntetickzmz doplnakami vyzivy.
@dumbar jedinym skutocnym zdrojom B12 je rastlinna strava ako kvasena kapustam teda hlavne tie bakterie, ale tie sa tiez vytvaraju aj v zaludku takze asi tak.... a potom staci byt 15minut tyzdenne na slnku a mas dostatok vitaminu D atd.... takze tieto argumenty su uplne bezvyznamne co vsetci pisu stale ze vegetariani nemaju nic... a ine nezmysli.
@mefistofel ako jedinny skutocny zdroj sa rastlinna potrava vo vescine zdrojov neuvadza. Neviem odkial cerpas ale moje informacie nie su z mojej hlavy, ani od nejakych new age sarlatanov ale od vierohodnych zdrojov ( profesor javorka je napr doktor mediciny)
človek nie je mäsožravec..dokazuje to aj zloženie nášho chrupu - je najviac podobný bylinožravcom..a vôbec by sme mäso jesť nemuseli, dokonca v jednom článku hovorila nejaká lekárka, že najideálnejšie by bolo, keby sme mäso nejedli - bolo by to pre nás 1000x lepšie ako keď zjeme zviera s nejakou nezistenou pliagou ...
@dumbar teda lepsie povedane zdrojom vit b12 su bakterie(kvasinky) a tie vznikaju len v rastlinach.... ako som spominal napriklad kvasena kapusta. a ked je v mase tento vitamin to znamena ze muselo to zviera prijimat bud tieto bakterie alebo si ho samo vyrobilo to telo a presne to iste dokaze aj clovek. Clovek ma v sebe tie rozne bakterie to je ten hlavny dovod preco to telo vytvori.
napriklad aj vitamin K2 potrebuje clovek, ale K1 prijima potravou a bakterie pracuju na tom aby bolo dostalo telo co potrebuje. teda K2, B12 obsahuje aj maso v malom mnozstve ale netreba ho prijimat v takej forme.
@mefistofel ok to berem, lae to nijak nespochybnuje to co som napisal v pripevku cislo 1 ...problemy cisto z nedostatku B12 su skutocne zriedkave, pri zle pochopenej vegetarianskej vyzive vsak problem spôsobuje skôr kombinacia nedostaku vsetkych spominanych zloziek.
PS: aby sme si rozumeli ja nebrojim proti vegetarianstvu obecne, rovnako netvrdim ze mame vylucit ratslinnu stravu, skôr naopak. Chcem len povedat, ze ked si da "vegetarian" naobed hranolky z tatarkou namiesto povezdme kuracieho platku z ryzou nemal by si namyslat ze zije zdravsie. Ako som uz povedal vegetarianstvo je schodna alterenativa racionalnej vyzivy , ale len sa predpokladu ze je praktikovana osobou ktora ma o nej aspon zakladne poznatky.
sa smejem ako su ludia manipulovatelni a veria hocicomu co raz niekde pocui, ze mame taky chrup a taky traviaci system a podla toho sme jednoznacne bylinozravce
chodte uz do pice, ak chcete zrat pupavy tak zerte , ale potom nechajte mna krmit sa riadnym reznom a steakom, ja si to nenecham odopriet
@takata Vsetci su tu mudri ako radio a poskytuju ti dokazy, ktore si pred piatimi minutami vygooglili Kasli na rady, tychto "odbornikov na vyzivu". Niektori ti budu tvrdit, ze bez mäsitej stravy nebudes mat dost bielkovin, mineralov, vitaminov atd, ze nas chrup a zaludok neni stavany cisto na vegetariansku stravu atd. Vsetko sa da naradit. Bielkoviny mas v dostatocnom mnozstve v mliecnych vyrobkoch, v soji ich je viac ako v mäse, mas ich dost v strukovinych, vajciach, ryzi, cestovinach aj orechoch. Vitaminov a mineralov mas kopu v ovoci, zelenine, orechoch. Zeleza mas dostatok opät v strukovinach porovnatelne tolko kolko je ho v pečeni a červenom mäse. V maku je ho dokonca dva krat tolko. Vysledok stravy v ktorej obmädzis mäso (netraba sa ho uplne vzdat), sladkosti, sladke napoje, fast food, biele pecivo a nahradis ho strukovinami, rybacinou, ovocim, zeleninou, orechami a tmavým pecivom je, ze sa budes citit lepsie, budes mat viac energie a budes ovela zdravsia. To pisem z vlastnej skusenosti, nie z toho co som sa docital na nete. Najlepsie spravis, ak si to sama vyskusas, nastudujes si o strave co najviac, aby ti nic nechybalo a sama uvidis ako sa budes citit. Netreba si pytat rady od ludi,doktorov, alebo vedcov, ktory vedia vsetko len z toho co si precitali, ale sami to neskusili.
mna by ale uplne seriozne napr zaujimalo ako si vegetariani zabezpecuju pestrost stravy v zime...lebo ako je pekne ze hypermarkety nam donesu jahody aj na valentina vsak je to in ale aku vyzivovu hodnotu ma to ovocie a zelenina...lebo mam pocit ze to potom dopadne tak ze nedame si nezdrave maso ale za to si dame nezdrave ovocie a zeleninu...je tu aj ta moznost ze mrazime susime zavarame atd ale neviem ake % z nich to aj robi...
takze ak je tu nejaky vegetarian ktory mi moze odpovedat a pokial mozno bez osocovania tak budem velmi rada
@lucinkahc sleduj etikety a krajinu povodu. Cerstve ovocie a zelenina sa v zime da doviezt s rovnikovych oblasti, pripadne ked je u nas zima, na juznej pologuli maju leto. Ovocie a zelniu tak dostanes, akurat si priplatis. Niektore druhy zeleniny sa daju dopestovat aj na vodnom roztoku, najmä rajciny, mrkva, paprika to su tie krasne hypermarketacke, tie by co sa tyka vyzivovej hodnoty mali byt na tom rovnako ako tie z pody, ale chutovo su uz hnusne Neznamena to, ale ze su nezdrave. Nezdrave je najmä prilisne postrekovanie pesticidmi. A netreba zabudat, ako som vyssie pisal, ze vegetarianstvo, nie je len o ovoci a zelenine. Co sa tyka suseneho ovocia ma takmer take iste vyzivove hodnoty ako cerstve (okolo 85%), susenim sa odpari hlavne voda, ziviny a energia v nom ostanu, len su akoby stlacene v mensom objeme. To neplati pre zavarane ovocie, prilisne tepelne spracovanie zabije väcsinu vitaminov a tak su hlavne obchodne zavaraniny len mrtva sladka masa.
@matus123 Nechcela som nič morálne, takže vôbec neberiem do úvahy, či to zviera zomrelo alebo nie. Ide mi iba o to či je mäso nevyhnutné v našej strave... Keď už vývary sú pre mňa mňamka.
@dumbar tie veci si budem musieť ešte naštudovať. Čo sa týka ale vitamínu D. To ten doktor nemohol myslieť vážne. Nie je problém ho mať nazvyš a potom - Fibrodysplasia. B12 už bolo opisované. VNMK nemám poňatie, čo je takisto ani taurín a karnitín. Zdrojom pre AK a Ca je tiež bohate. Fe - neviem či je so vody pridávaný, alebo čo, ale je tam proste. Zn sa dá nahradiť v pohodičke. Nič radikálne to nebolo. Ale cením za snahu to niečím podložiť
@petbet1 ok ale napr vela z dovazaneho ovocia sa zbiera este nezrele a dozrieva v kontajneroch...ale dakujem za odpoved lebo sice nie som vegetarian ale v lete skonzumovat tie odporucane mnozstva ovocia a zeleniny neni vobec problem len takto v zime je to uz horsie...ovocie este ako tak prave ako si spominal vdaka dovozu ale ta zelenina...predsa ked clovek pozrie aj teraz na tie rajciny co predavaju tak to skor pripomina lopticky na hranie ako jedlo...
@takata ja ti to poviem takto: sója je vo väčšom množstve karcinogén. opice, živočíchy najbližšie k človeku sa tiež žerú navzájom. v mäse sú enzýmy ktoré nie sú nikde inde, v hrachu, fazuli, maku, sóji, proste NIE, len v mäse. ľudský organizmus je na ne zvyknutý a potrebuje ich.
neviem či si chcela nejakú takúto odpoveď, alebo čo, každopádne, podľa mňa nejesť mäso je blbosť, ale to je každého osobná vec
@candy36 v mäse možno sú nejaké enzýmy, ale to len pokým ho tepelne nespracuješ. okrem toho, skús to o tej potrebe enzýmov povedať nejakému žijúcemu vitariánovi alebo vegánovi. vysmejú sa ti (v lepšom prípade ti to celé pekne vysvetlia, ak s tebou budú mať trpezlivosť).
celá vitariánska strava je založená na vylúčení extrémnych potravín a znovuzaradení enzymatickej stravy do jedálnička.
hmmmm. dovolím si teda alternovať komentár od @dantex :
no, podľa určitých ľudí, keby boli všetci vegáni, vyriešilo by to problémy nedostatku pitnej vody, znečisťovania, rúbania (pra)lesov a pomohlo by to aj ekonomike a zdraviu človeka... a neposlednom rade, vyriešilo hladovanie v určitých krajinách
o vitB12 sa v poslednej dobe celkom zaujímam, toto je asi najlepší zdroj informácií k tomu. dôležité napríklad aj pre @mefistofel , aby náhodou nežil v presvedčení, že z kvasenej kapusty ho určite pokryje.
Podla mna jediny dobry dovod su vycitky svedomia a ked ti maso nechuti. A dalsia vec: je tucne a clovek (ja) sa citi nekulturne ked je ineho zivocicha. Ked jem maso, pytam sa sama seba aka tenka je hranica, ked clovek dokaze skonzumovat cloveka, lebo tiez sme zivy a vieme sa navzajom zabijat. A jeme to z hladu. Podla mna je lepsie jest cestoviny nez maso. Mam zo seba zly pocit ked jem maso. Nie taky zly ako ked jem sladke a nezdrave veci ale ono je to este horsi pocit...lebo viem ze si len uspokojujem tu potrebu hlad a proste neda mi nemysliet ze kto vlastne som ked to jem a co by som robila napr pri hladomore...mozno moc filozofujem ale co ine nez tvoja mysel moze zabranit tomu aby si nejedol? Ked ta ovladnu len tvoje pudy tak mozno soravis nieco co po ich uspokojeni budes hrozne lutovat a to ma velmi desi. Chcem byt vegetariankou aby som zo seba mala lepsi pocit.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
» www.govinda.sk/vegetarianstvo/...
(nečítala som to, len zbežne, takže neručím za obsah, ale základné údaje tam máš)
toto by inak vyguglila opica za menej ako 10 sekúnd
On to rozpráva všetko veľmi komplikovane, a častorkát netuším, čo to splieta...a tak som to aj tu napísala tak že sa v tom ani ja sama nevyznám...ale tak, niečo v tomto zmysle to bolo, možno niekto bude vedieť viac...
@poke Však ani ja netvrdím, že človek by mal byť vegetarián . To že nemáme žalúdok ako bylinožravce, neznamená, že mäso musíme jesť. To sa s tým podľa mňa nevylučuje.
@najvacsifanusikhenrietym Asi preto, že väčšina nevegetariánov hovorí o tom, že nemáme žalúdok ako bylinožravce. viď. poke
@matus123 Určite sú v mäsa živiny a tie veci, ale znamená to, že musíš ho jesť. Sú vývary, kde mäso samotné jesť nemusíš (čo by na to povedal vege. neviem), takže stále neviem, prečo by jesť mäso bolo nevyhnutné. Alebo sú tu aj mliečne výrobky.
@bress k črevám som čítala niečo o tom, že v pomere k telu sa skôr približujú ku bylinožravcom
ale ako ja to neberem ze som vegan alebo vegetarian, proste radsej si dam jablko ale maso a podobne.
Ano vegetarianstvo sa da zit bez ujmy ak ma clovek znalosti ohladom stravy a sa tak rozhodne Dokonca aj veganom sa da zit normalne ale nato musi mat uz vela penazi na stravu a velmi velmi prepracovany jedalnicek, kedze by musel objednavat veci boh vie zkade vsadial
ked si zoberes taky Bill Pearl este v 50-60rokoch bol vegetarian a bol vrcholovy bodybuilder, patril medzi prvych co mali take enormne svaly. to sa len tak hovoi ze to clovek potrebuje, ale v skutocnosti nepotrebuje clovek maso k zivotu a nema to ziadne zdravote nasledky ako sa casto hovori. A vobec sa nemusia ziadne umele bielkoviny jest....
a ako pises ze sme stvoreni jest maso, tak nie neni sme keby zjes aj uvarenu pecianku napr medveda tak zomries na otravu lebo clovek nedokaze spracovat vsetky vitaminy co obsahuje to maso
Ľudia čo mäso nejedia majú často zdravotné problémy spôsobené nedostatkom niektorých minerálov a látok.
I keď v budúcnosti sa určite dočkáme takej tej nenápadnej propagandy toha ako ľudia mäso nepotrebujú no to z veľmi jednoduchého dôvodu, ľudia sa premnožujú a tak hrozí že mäsa nebude zďaleka dostatok pre všetkých
inak už keď si pri tých prijebaných komentároch, ešte som nenarazil na žiaden tvoj, ktorý by ním nebol, takže už som si o tebe spravil mienku, a je veľmi smutné keď má 20 ročný človek neustálu chuť a tendenciu podkopávať niečiu aktivitu na sociálnom webe, nehovoriac o tom, že ide o štvrtinu mladšieho použivateľa ale ok.
@takata ja netvrdím, žeby mali jesť len mäso - tvrdím len, že človek nie je výlučne len mäsožravec ale ani vegetarián.
bol taky jeden vyskum a je o tom aj natoceny dokument len uz neviem ako sa to volalo, Tam dali ako vyskum ze rakovinotvorne bunky alebo aj uplne obycajne a zivocisne produkty sposobovali zvacsovanie a zacali sa aj vytvarat tam kde neboli tketo bunky. Ale pri rastlinnej potrave sa bud nedialo nic alebo zacali ustupovat az uplne sa znicili tieto bunky. atd... tam o tom bolo vela a sami boli vedci prekvapeny ze maso je take skodlive pre cloveka a ani si to neuvedomujeme. to je taky velmi pomali a tichy skodca a taketo ked nieco je tak vacsinou to clovek nevidi.
to je to iste ako igarety najprv fajcili vsetci a potom prestavali ludia laeob zistili ze je to skodlive a vela ludi si stale mysli ze fajcenie je uplne zdraviu nezavadne....
» goo.gl/48H7N...
môžme teraz do zajtra rána dedukovať a skúmať, aké zviera má podobné orgány ako človek, aj tak to bude jedno, princíp toho, čo som chcel povedať ostáva v kontexte ktorý som vyššie napísal, ako príklad som dal kravu trebars ..
To je naozaj už len o tom že neješ mäso ?
keď už to zviera kvôli tomu že ho mám na obed muselo zomrieť , tak ho aspoň zjem aby nezomrelo fakt tak "zbytočne" .
Ja mám náhodou zvieratá všetkého druhu rád , a keď už má to pekné , malé nevinné kura umrieť , tak z neho spravím aspoň božský pokrm , nie nejaký hnusný vývar .
"niektoré esenciálne zložky potravy vo rastlinnej porave buď chýbajú (vitamín D, B12, VNMK, taurín) alebo sa v nej nachádzajú v menšom množstve(esenciálne AK, Ca, karnitín) prípadne sa z nej horšie vstrebávajú (Fe, Ca, Zn ) "- Kamil Javorka,Lekárska fyziológia.
Vegetariánksa výživa je teda pre sčítaných, rozhladených ludí ktorý si ratslinnú potravu dokážu nnakombonivat tak že večšinu rizik eliminuje a zvyšok aj musia dopnit syntetickzmz doplnakami vyzivy.
napriklad aj vitamin K2 potrebuje clovek, ale K1 prijima potravou a bakterie pracuju na tom aby bolo dostalo telo co potrebuje. teda K2, B12 obsahuje aj maso v malom mnozstve ale netreba ho prijimat v takej forme.
PS: aby sme si rozumeli ja nebrojim proti vegetarianstvu obecne, rovnako netvrdim ze mame vylucit ratslinnu stravu, skôr naopak. Chcem len povedat, ze ked si da "vegetarian" naobed hranolky z tatarkou namiesto povezdme kuracieho platku z ryzou nemal by si namyslat ze zije zdravsie. Ako som uz povedal vegetarianstvo je schodna alterenativa racionalnej vyzivy , ale len sa predpokladu ze je praktikovana osobou ktora ma o nej aspon zakladne poznatky.
@makacik
chodte uz do pice, ak chcete zrat pupavy tak zerte , ale potom nechajte mna krmit sa riadnym reznom a steakom, ja si to nenecham odopriet
takze ak je tu nejaky vegetarian ktory mi moze odpovedat a pokial mozno bez osocovania tak budem velmi rada
@dumbar tie veci si budem musieť ešte naštudovať. Čo sa týka ale vitamínu D. To ten doktor nemohol myslieť vážne. Nie je problém ho mať nazvyš a potom - Fibrodysplasia. B12 už bolo opisované. VNMK nemám poňatie, čo je takisto ani taurín a karnitín. Zdrojom pre AK a Ca je tiež bohate. Fe - neviem či je so vody pridávaný, alebo čo, ale je tam proste. Zn sa dá nahradiť v pohodičke. Nič radikálne to nebolo. Ale cením za snahu to niečím podložiť
neviem či si chcela nejakú takúto odpoveď, alebo čo, každopádne, podľa mňa nejesť mäso je blbosť, ale to je každého osobná vec
ja nehovorim ze sa to nahradiť nedá, hovorím ze treba myslieť na to ze to nahradiť niecim- hocicim treba
@poke hm, a čo quinoa?
@candy36 v mäse možno sú nejaké enzýmy, ale to len pokým ho tepelne nespracuješ. okrem toho, skús to o tej potrebe enzýmov povedať nejakému žijúcemu vitariánovi alebo vegánovi. vysmejú sa ti (v lepšom prípade ti to celé pekne vysvetlia, ak s tebou budú mať trpezlivosť).
celá vitariánska strava je založená na vylúčení extrémnych potravín a znovuzaradení enzymatickej stravy do jedálnička.
@sturmer
hmmmm. dovolím si teda alternovať komentár od @dantex :
no, podľa určitých ľudí, keby boli všetci vegáni, vyriešilo by to problémy nedostatku pitnej vody, znečisťovania, rúbania (pra)lesov a pomohlo by to aj ekonomike a zdraviu človeka... a neposlednom rade, vyriešilo hladovanie v určitých krajinách
to znie lepšie. alebo ešte niečo je mýtus?
o vitB12 sa v poslednej dobe celkom zaujímam, toto je asi najlepší zdroj informácií k tomu. dôležité napríklad aj pre @mefistofel , aby náhodou nežil v presvedčení, že z kvasenej kapusty ho určite pokryje.
» vitaminb12bereteho.wordpress.com/...
i keď určite je to do istej miery individuálne a nejaké množstvo sa dá určite naškriabať z fermentovaných potravín a rias.
wtf? čo má globálne otepľovanie spoločné s vegánstvom? 0_o
@sturmer
dobytok.