Ahojte. Chcem sa stať vegetariánkou. Všimla som si, že je tu vás tu je celkom dosť, čo ste vegetariáni/vegani. Aké boli vaše začiatky ? Nechýbala vám chuť mäsa? Ja myslím, že to bude môj kameň úrazu, že keď niekde zacítim mäso, dostanem naň chuť. Poprípadne , čo ste začali jesť namiesto mäsa, čo moc nezničilo vašu peňaženku. Také veci ako sójové ,,maso“ moc nemusím. Môžete mi sem hodiť nejaké fajne overené recepty z tofu, alebo aj iné vegetariánske. keďže to skúsim jesť pre začiatok ako náhradu za mäso.
@kosmiklove asi z etickych dovodov...
a ja som maso nejedla od malicka, nechutilo mi, napinalo ma z neho, potom som chvilku jedla a teraz opat nejem a ked, tak iba kuracie aj na to musim mat naladu...
@kosmiklove a obézny človek nechce byť chudý ? Tak prečo sa stále prepcháva ? ...tak, keď odmalička ješ mäso, tak bude podľa mňa ťažšie zmeniť svoje stravovacie návyky. Neviem, či budem mať tak pevnú vôľu , tak preto sa pýtam či s tým ostatní nemali problém a keď áno, tak ako ho prekonali. ....vegetariánkou sa chcem stať preto: lebo je rastlinná strava, je výživnejšia a ľahšie stráviteľnejšia ako mäso. Mne mäso chutí len pre jeho chuť, asi tak fajčiari majú radi cigarety, len kvôli nikotínu. Je mi po ňom tažko, ale proste aj tak ho jem. A tiež nevidím dôvod, len kvôli chuti zabíjať a množiť zvieratá.
@foxie píšem ja , aby by tu niekto písal, že je proti alebo za ? tie temy na birdzi vyzerajú zatial čo pozerám ako toto... a keby si vedela čítať, že hlavnou podstatou tohto fóra nie hľadanie receptov
@foxie Internetove fora nemaju povahu statickych encyklopedii. Cire textove informacie – to je len jedna zlozka internetovych for. Dalsia zlozka je napriklad socialna interakcia, medzi ktoru patri aj nieco ako komunitna podpora a neviem, preco by malo vadit, ked niekto otvori hoc aj genericky a opakujuci sa thread
Ak to nepojde inak tak ho prestan jest postupne, prcy tyzden obmedzit o 50%, druhy znovu, treti uz len ryby a štvrtý nic. (To je len priklad).
Ale da sa to aj narazovo, staci ti jest dostatocne porcie, a nebude problem, len si popozeraj co vsetko treba prijimat a co musis jest aby si to prijala.
A receptov aj z tofu aj ine mas na internete fakt stovky.
Btw @kosmiklove ze ta otazka nebola myslená seriózne?
@foxie ké boli vaše začiatky ? Nechýbala vám chuť mäsa? toto je hlavná téma....A možete, neznamená , že musia, to len tak pomimo, ak by sa im chcelo .....a naozaj veľmi pekne ti ďakujem, že si si našla čas, a napísala tieto komenty, ktoré s otázkami, na ktoré som sa pýtala, vôbec nesúvisia
@hsjklaop ďakujme za serióznu odpoved ! ....ja nejem mäso každý deň , mne skor budú robiť tie nedeľné obedy s rodinou, kde je mäsom napáchnutá celá kuchyňa
@peppermint tak vies, ked fetakovi vezmes pervitin, tiez ma pocit ze mu chyba, tiez nedokaze odolat, ked ho vidi. Ale po case to prestane. A tak je to aj s mäsom.
K teme: Existuje viacero solidnych rad a pristupov; od takych na styl "nechaj veci volne plynut a ono to nejak bude dopadavat" az po take na styl "pozri si necenzurovene zabery z velkochovov a porazok a nech sa deje co sa deje, uz nikdy nikoho nezjedz".
Osobne sa mi najviac pozdavaju take strategie, ktore sa nejak pohybuju medzi tymi dvomi vyssie opisanymi pristupmi – nieco ako kontrolovana volnost.
Kontrolovana v tom zmysle, ze si si vedoma dlhodobeho planu a si si vedoma toho, ze navyk jedavat zvierata sa budoval postupne a ze rovnako postupne sa bude aj rozkladat (u niekoho ta postupnost moze byt velmi nahla, ale vacsinou je to dlhsi nez okamizity proces). Ziskavat dalsie textove/audiovizualne informacie na tuto temu je sucastou ziskavania kontroly nad touto vecou.
Volnost v tom zmysle, ze ked nastane nejaka zlozitejsia spolocenska situacia (napr. rodinne oslavy) alebo nejake intenzivne nutkanie skonzumovat nieco zivocisne, tak mozes realizovat svoju slobodu tym, ze skratka cosi take skonzumujes. Alebo v tom zmysle, ze sa kludne obcas mozes nejak pozabudnut a spravit akusi chybu a ked si vsimnes, ze nastala chyba, tak si ju skratka len vsimnes.
Inak, rychlost/pohodlnost osvojenia si tejto ideologie/diety v dost velkej miere zavisi aj od toho, na ake socialne kruhy si napojena a v akej komunite byvas – ked mas viacero priatelov/znamych, ktori uz aktualne praktizuju jedavanie rastlinnej stravy, tak to budes mat vcelku lahke a rychle, ked byvas medzi ludmi, ktori jedavaju mixovanu stravu a nemas az tak vela rastlinne orientovanych znamych, tak navykanie bude o nieco pomalsie, ale to nevadi.
Co sa voni masa tyka, je fajn si uvedomit, ze vacsinu z tych voni (ak nie vsetky) tvoria korenia a dochucovadla, pripadne nieco ako spalene/vriace bielkoviny. Maso same o sebe (aspon podla mna) nema takmer ziadnu specificku vonu (je to len take laicke pozorovanie). Tak ci onak, je uplne prirodzene, ze spociatku vona/vizualizacia nejakeho zivocisneho jedla s tebou bude lomcovat. V ramci kontrolovanej volnosti estetiku toho celeho mozes nielenze akceptovat a ocenit (ked nam nieco napriklad vonia, tak nam to proste vonia a nema zmysel sa tomu branit), ale aj fyzicky okusit.
Chce to trpezlivost a cas, postupom casu sa tie vone nebudu az tak intenzivne vnimat a nebudu cloveka az tak velmi lakat.
Chybam sa tak ci onak nevyhnes (nevyhneme) a to nielen chybam suvisiacim s jedenim, ale aj chybam suvisiacim s vztahmi a s komunikaciou s okolitymi ludmi Ale to nevadi, zitie je suvisla chyba. A suvisle chyby su suvisle napravovane.
Ja som tak zo zvedavosti vyskúšal vegetarianstvo a bolo mi luto ked mamka urobila pre vsetkých ražniči a ja som jedol cuketu /akože nebola zlá, ale predsa../. No ale bol som silný, dokým som nešiel na raňajky do mekáča. Dal som si nejakú tortillu s vajickom. Keď sm odhrýzol, tak som zisil že tam je aj slaninka. No a vted som sa na tom vykašľal a pochutnal si na tom. Takže možem povedať že som bol vegetariánom 5 dní. (netrvajú niektoré pôsty aj dlhšie? ach )
Ja som bol vegetarian cca 2 roky, nejaky kratky cas aj vegan, no opat som sa vratil k obcasnemu jedeniu masa. Pokial mam moznost jest vege bez toho aby som musel jazdit na druhy koniec mesta, tak urcite preferujem (maso narozdiel od zeliny bez korenia a soli aj tak nema ziadnu chut), ale ak nic nie je po ruke, tak sa nebudem tyrat a dam si aj maso.
Je super byt ohladuplny voci zivym tvorom, ale robit ta na ukor sameho seba mi uz pride trochu prehnane.
Nejem mäso cca. 5 rokov, a prestal som zo dňa na deň. S neporozumením sa budeš stretávať celý život, ale musíš si stáť za svojim. A hentých vyššie si nevšímaj. To, že ti nerozumia, to je ich problém, nie tvoj... A Prečo by mi mala chýbať chuť mäsa? Mäso predsa nemá bez korenia a soli žiadnu chuť. To si môžem okoreniť a dochutiť aj sojové mäso alebo zeleninu a mám rovnako dobré jedlo. Hlavne jedz pestrú stravu. Zelenina, ovocie (ale nemiesaj), strukoviny, obilniny, ryža atď...
Snažil som sa byť vegánom cca. mesiac a fatálne som zlyhal
Asi 1. x v živote, čo mi dačo nevyšlo, ale odvtedy aspoň fandím iným alternatívnym udržateľným etickým spôsobom stravovania, ktoré trošku mäsa zahŕňajú 8)
@7 lol what
Nie kazdy obezny clovek chce byt chudy a z obezneho cloveka sa nestane chudy v moments, ked sa ,prestane prezierat'
To pomimo, a k veci, dlhodobo mi prislo maso nechutne a smrdelo mi za krvou, takze prechod na bezmasite veci bol easy peasy, akurat je sk****NY problem si kupit desiatu za 10 minut v malych potravinach
I za viac minut vo velkych potravinach
@narazuvzdornaa myslela som to tak, že keď chce obézny človek schudnúť, tak to nejde zo dňa na deň, má väčšinou problém obmedziť veľkosti porcie, ktoré konzumuje, je ,,závislý" ne jedle, nehovorím, že každý chce byť chudý, ale že má problém všetko rýchlo zhodiť a jesť zdravšie, ak by chcel schudnúť
Ale k teme; moja oblubena je spomenutá cuketa, rizoto zo všetkým, veľa zemiakov, cestoviny s kadecim so syrom zeleninou, brokolica zapecena napr., mne príde veget.strava lacnejšia ako mäsitá
@lenuska175 môj hlavný dôvod je zdravotný, nie láska k zvieratám, to beriem ako ,,bonus", že kvôli môjmu nenažranstvu nemusia zomierať zvieratá, už x krát to píšem v tomto fóre, že pre mňa je to ako závislosť ako keď fajčiar fajčí a uvedomuje si, že je to škodlivé, tak ja si nemyslím , že jedenie mŕtvol mi nejako prospieva
Ja by som zacala s postupnym obmedzenim, zasobenim sa chutnymi potravibami, domacim varenim a uvidis ze ta chut masa co ti akoze chyba su len korenia. Daj si raz neochutene kura alebo rybu fuj.
Treba mat ale roznorodu stravu nie byr vegetariankou ala vyprazany syr a hranolky a majoneza. Ja sa postupne snazim vyradovat vsetky zvieracie produkty a je to kurva tazke, kedze som milovnicka mlieka najvacsia na svete, ale ked sa zasobujes dobrymi potravinami a sama si varis a pripravujes jedla do skoly/ roboty, tak to postupne pojde. Potom je tazke uz len prekonat rodinne oslavy a rozne akcosky plus ked nemas cas niekde sa zaseknes a musis sa rychlo najest. Ale da sa to vsetko, ked si presvedcena o tom co chces robit
Jedina vec. Neviem naco chces byt vegetariankou a vyhibat sa masu ked ti chuti (teda pokial si nevidela nico pre co by sa ti maso znechutilo). Odporucam ti neprestat jest maso ked ti chuti len si ho nedavat az tak casto. Ked tak 1x za tyzden alebo tak nejak. Na internete najdes urcite miliony receptov v ktorych neni maso
aj mne mäso chutilo a predsa som prestal...
aj mne chutili cigarety a predsa som prestal...
aj mne chutili ochutené, neochutené hocijaké sladké nápoje a predsa som prestal...
teda dúfam, že sa dá z toho pochopiť, že niekedy treba pozrieť na veci z inej perspektívy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
34 komentov
a ja som maso nejedla od malicka, nechutilo mi, napinalo ma z neho, potom som chvilku jedla a teraz opat nejem a ked, tak iba kuracie aj na to musim mat naladu...
Ale da sa to aj narazovo, staci ti jest dostatocne porcie, a nebude problem, len si popozeraj co vsetko treba prijimat a co musis jest aby si to prijala.
A receptov aj z tofu aj ine mas na internete fakt stovky.
Btw @kosmiklove ze ta otazka nebola myslená seriózne?
K teme: Existuje viacero solidnych rad a pristupov; od takych na styl "nechaj veci volne plynut a ono to nejak bude dopadavat" az po take na styl "pozri si necenzurovene zabery z velkochovov a porazok a nech sa deje co sa deje, uz nikdy nikoho nezjedz".
Osobne sa mi najviac pozdavaju take strategie, ktore sa nejak pohybuju medzi tymi dvomi vyssie opisanymi pristupmi – nieco ako kontrolovana volnost.
Kontrolovana v tom zmysle, ze si si vedoma dlhodobeho planu a si si vedoma toho, ze navyk jedavat zvierata sa budoval postupne a ze rovnako postupne sa bude aj rozkladat (u niekoho ta postupnost moze byt velmi nahla, ale vacsinou je to dlhsi nez okamizity proces). Ziskavat dalsie textove/audiovizualne informacie na tuto temu je sucastou ziskavania kontroly nad touto vecou.
Volnost v tom zmysle, ze ked nastane nejaka zlozitejsia spolocenska situacia (napr. rodinne oslavy) alebo nejake intenzivne nutkanie skonzumovat nieco zivocisne, tak mozes realizovat svoju slobodu tym, ze skratka cosi take skonzumujes. Alebo v tom zmysle, ze sa kludne obcas mozes nejak pozabudnut a spravit akusi chybu a ked si vsimnes, ze nastala chyba, tak si ju skratka len vsimnes.
Inak, rychlost/pohodlnost osvojenia si tejto ideologie/diety v dost velkej miere zavisi aj od toho, na ake socialne kruhy si napojena a v akej komunite byvas – ked mas viacero priatelov/znamych, ktori uz aktualne praktizuju jedavanie rastlinnej stravy, tak to budes mat vcelku lahke a rychle, ked byvas medzi ludmi, ktori jedavaju mixovanu stravu a nemas az tak vela rastlinne orientovanych znamych, tak navykanie bude o nieco pomalsie, ale to nevadi.
Co sa voni masa tyka, je fajn si uvedomit, ze vacsinu z tych voni (ak nie vsetky) tvoria korenia a dochucovadla, pripadne nieco ako spalene/vriace bielkoviny. Maso same o sebe (aspon podla mna) nema takmer ziadnu specificku vonu (je to len take laicke pozorovanie). Tak ci onak, je uplne prirodzene, ze spociatku vona/vizualizacia nejakeho zivocisneho jedla s tebou bude lomcovat. V ramci kontrolovanej volnosti estetiku toho celeho mozes nielenze akceptovat a ocenit (ked nam nieco napriklad vonia, tak nam to proste vonia a nema zmysel sa tomu branit), ale aj fyzicky okusit.
Chce to trpezlivost a cas, postupom casu sa tie vone nebudu az tak intenzivne vnimat a nebudu cloveka az tak velmi lakat.
Chybam sa tak ci onak nevyhnes (nevyhneme) a to nielen chybam suvisiacim s jedenim, ale aj chybam suvisiacim s vztahmi a s komunikaciou s okolitymi ludmi Ale to nevadi, zitie je suvisla chyba. A suvisle chyby su suvisle napravovane.
@smiler ved toto, ja ale nechcem , aby sa mi to stalo
Je super byt ohladuplny voci zivym tvorom, ale robit ta na ukor sameho seba mi uz pride trochu prehnane.
Asi 1. x v živote, čo mi dačo nevyšlo, ale odvtedy aspoň fandím iným alternatívnym udržateľným etickým spôsobom stravovania, ktoré trošku mäsa zahŕňajú 8)
Nie kazdy obezny clovek chce byt chudy a z obezneho cloveka sa nestane chudy v moments, ked sa ,prestane prezierat'
To pomimo, a k veci, dlhodobo mi prislo maso nechutne a smrdelo mi za krvou, takze prechod na bezmasite veci bol easy peasy, akurat je sk****NY problem si kupit desiatu za 10 minut v malych potravinach
I za viac minut vo velkych potravinach
Keby si si vedľa riadne uvedomiť, čo ta jeho "chuť" obnáša a teda by si pochopila princíp pre ktorý ľudia nejedia mäso, tak by ti nechýbalo potom.
Ja sa proste k tomu už nebudem vyjadrovať, lebo pre takýchto jebnutých ľudí neexistuje nádej.
aj mne chutili cigarety a predsa som prestal...
aj mne chutili ochutené, neochutené hocijaké sladké nápoje a predsa som prestal...
teda dúfam, že sa dá z toho pochopiť, že niekedy treba pozrieť na veci z inej perspektívy