A tých, ktorí majú potrebu napísať sem nejakú múdosť na štýl "chýba mi tu možnosť nejem vajcia/nemám rád praženicu a podobne", pozývam založiť si vlastné fórum o tom, akú praženicu ľudia nejedia. Toto je pre tých, ktorí jedia a ak nie ste relevantní respondenti, nie je na tom nič zlé a nie sú tu možnosti pre vás
Presne tak, ale chcel som byť v súlade s KSSJ Taktiež som chcel niekoho vyprovokovať, aby ma tagol, lebo surfrock a jeho sused, čo mu fúkal do bytu prach, mi včera nechali fantómové tagnutie
@Pubertslatinocelny samozrejme výhradne na masle, musi byt riedka ale zase nie surova, pripravovaná na platničke nie na priamom ohni, niekedy čistá, niekedy na slaninke, niekedy na cibuľke, niekedy oboje, cibuľka je výborná aj jarná, nakrájaná musí byť maximálne nadrobno, slaninka tiež na malé kúsky, tak stredne prerastená a nie až príliš slaná ale dobre vyúdená... taktiež nie príliš veľa soli, praženička musí mať po príprave stále jemnú maslovú príchuť... najlepšia je vtedy, keď sa robí z akéhokoľvek množstva vajec ale vždy + 1 žĺtko naviac a musí sa počas celej prípravy bez prestávky miešať najlepšie metličkou, aby to bola pekne homogénna hmota, žiadne zrazeniny, najlepšie je habarkou dobre "rozkvrdlať" vajcia ešte pred prípravou v pohári a pridať aj štipku čierneho korenia... keď je hotová, musí sa do misky alebo na tanier dať "vyliať" nie vyklopiť alebo vyškrabať z panvice či hrnca... odporúčam práve kvôli miešaniu pripravovať ju radšej v hrnci ako na panvici, hrniec keď už tak vyšši a s menším priemerom dna, teda plochy, ktorá je v kontakte s tepelným zdrojjom... a je gastronomický vandalizmus jesť ju priamo z nádoby, v ktorej sa pripravovala! Praženica je najsamlepšia s chlebom, žiadne biele pečivo. Tesne pred konzumaciou sa može už priamo na tanieri alebo v miske vylepšiť jemným popraškom červenej sladkej papriky, pripadne troma kvapkami kvalitneho kečupu. A samozrejme - úplne najlepšia je vtedy, ak sú k dispozícií domáce vajcia s krásne tmavými žĺtkami
a ak by chcel niekto recept na výbornu vaj. pomazánku z praženice, syrovú roládu alebo domáci vaj. šalát, rád poskytnem
@pubertslatinocelny ja som ako mylý kidík... čim viac mi budes nieco zakazovat, tym viac to budem robiť
môžeš s mojim postojom k praženici nesúhlasiť, môžeš byť proti nemu ale to je asi tak všetko, čo s tým môžeš robiť a ako vieš, že ja som založením monarchista? si mi polichotil
"Ku skupine bielkovín patria hliva ustricová a shiitake. Všetky ostatné druhy húb, ako sú šampiňóny, dubáky alebo kuriatka, patria k zelenine a môžu byť kombinované s ďalšími druhmi bielkovín."
@salora ako praženicový profík by si mal vedieť, že žiadna smotana ani mlieko do praženice nejde kompenzuje sa to maslom, ktoré sa pridá i nakoniec - rovnako soľ a korenie idú úplne nakoniec keď je hotová kvôli tomu aby sa nevylúčila voda a ostalo to krémové.
môže sa pridat i Crème fraîche nakoniec namiesto masla
@poke síce nie som žiaden prazenicovy profik, o tom nikde nepisem, len mam prazenicu velmi rad ale ako zmienovateľ francúzskej praženice (ktorá sa mimochodom nerobí nijakým iným spôsobom než na pare) by si mal vedieť, že súčasťou francúzskej praženice je smotana... a čo je v samotnej podstate crème fraîche? a kde píšem o nejakom mlieku?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
a ak by chcel niekto recept na výbornu vaj. pomazánku z praženice, syrovú roládu alebo domáci vaj. šalát, rád poskytnem
diky za vycerpavajucu odpoved
(inac, ked napises prispevok do fora, tak zakladatel fora dostane o tom notifikaciu aj tak, takze ho nemusis taggovat este aj)
ja viem... ale som zvyknutý klikať na "zareaguj" a vždy to vtedy samozrejme tagne
@salora nesuhlasim ani trochu, ale v pohode
nesuhlasim s tvojim aristokratickym pristupom ku prazenici.
môžeš s mojim postojom k praženici nesúhlasiť, môžeš byť proti nemu ale to je asi tak všetko, čo s tým môžeš robiť a ako vieš, že ja som založením monarchista? si mi polichotil
"Ku skupine bielkovín patria hliva ustricová a shiitake. Všetky ostatné druhy húb, ako sú šampiňóny, dubáky alebo kuriatka, patria k zelenine a môžu byť kombinované s ďalšími druhmi bielkovín."
takže pokojne označ praženicu so zeleninou
prazenica len na masle a riedka! a smotanka na zjemnenie! a pekne na hrianku! mnam!
môže sa pridat i Crème fraîche nakoniec namiesto masla