včera som mala chipsy po dlhej dobe (brat kúpil) a náhodou som si aj prečítala zloženie...človek by si pomyslel, že na vypražené zemiaky so soľou či paprikou nie je potrebných trilión prídavnych chemickým látok
ja chipsy nejem, lebo je tam glutaman sodny E621, ktory spravi z veci bez chuti, nieco akoze dobre a je to aj nezdrave ale kupila som si pombar pred dvomi dnami a boli dobry aj bez chemickych veci
verím tým bludom aj keď viem, že moc toho vitamínu tam neni..veď sa stačí len pozrieť na ten chips a vidíš tam mastné škrvny :p jak povedala jedna moja kamoška.. že vraj nejaká česká značka tie škvrny nemá a má pravdu ...
@pumaamravec vieš o tom, že glutaman sodný sa vyskytuje aj v materinskom mlieku? je to látka telu absolútne prirodzená a nič nezdravé na nej nie je. dokonca je lepšie používať ten než bežnú kuchynskú soľ, pretože má výraznejšiu chuť a tým pádom budeš menej soliť (glutaman je soľou kyseliny glutamovej)
a najlepšie na ňom je to, že aktivuje receptory chuťových buniek umami
@tatianka ja som porovnávala zloženie Slovakia chips solené a paprikové. Pri solených boli v zložení napísané zemiaky, rastlinný olej a soľ, pričom v paprikových boli napísané aj tie, ako ty hovoríš, chemické látky
@grietusha a vies, ze glutaman je dobry len ten, ktory sa ziskava z morskych rias a ze ten, ktory sa pridava do potravin je vyrobeny chemicky a je mrte skodlivy a viez ze sa rocne zdviha spotreba glutamanu o niekolko tisic ton? A ze to davaju vsak vsade a ze to ludia zeru pomaly na kila? Moc som nepocholi z tvojho prispevku ci chapes glutaman ako neskodnu vec.
@hajzelodkosti "Následky pre reštaurácie a potravinársky priemysel boli okamžité a obrovské. Mnohé ďalšie štúdie vedené či už samotnými výrobcami, ale predovšetkým nezávislými inštitúciami škodlivosť glutamánu v množstvách používaných v potravinách nepreukázali."
@grietusha och, rozum mi stoji, ze mi takuto sprostost pises prave ty. Ked chcu korporacie zarabat tak vyjdu studie aj o neskodnosti heroinu, ked chcu. Ano, mas pravdu v malych mnozstvach neskodi, lenze ked zoberes v uvahu, kde vsade sa glutaman nachadza tak realne skodi. Dnes sa dava uz takmer vsade a to nehovorim o vegete, ktoru ludia zvyknu cpat vsade a restauracie detto. Z tych trosiek robis totiz velke mnozstvo. Amen.
@matusha keby si citala co som pisal, tak som pisal, ze glutaman ziskaný z morskych rias sam o sebe skodlivy nie je, ale ten glutaman v polotovaroch, chipsoch, vegete a coja viem v com skodlivy je. Treba rozlisovat hrusky a jablka. Ale vidno, ze ti googlenie ide
@hajzelodkosti či je glutaman sodný extrahovaný z morských rias alebo "vyrobený priemyselne", stále bude mať to isté chemické zloženie. môžeš mi vysvetliť, prečo teda jeden škodlivý je a druhý nie?
@hajzelodkosti inak chcem poznamenať, že polotovary nenakupujem, tie čínske nudlové polievky som naposledy jedla asi rok a pol dozadu a aj to raz za čas, vegetu ani bujóny nepoužívam, sójovú omáčku si kupujem takú drahšiu v špecializovaných obchodoch (takú, ktorú ponúkajú aj v sushi baroch) a ak jem v meste, tak jedine tam, kde som si istá, že mi budú variť z čerstvých tovarov.
takže glutaman sodný neobhajujem z dôvodu, že by som bola závislá na polotovaroch a vegete
na druhú stranu sójovú omáčku žeriem asi ku všetkému a od rána do večera, pokiaľ niekde majú niečo s parmezánom, tak si to okamžite objednávam, špenát, brokolicu a hrášok jem taktiež skoro stále.
takže vlastne glutaman sodný prijímam v nehoráznych dávkach denno denne. a nemám žiadne problémy, ktoré by som nemala aj niekoľko rokov dozadu
@grietusha glutaman sa prirodne ziskava z morskych rias ako nejaky extrakt. Chemicky sa vyraba fermetáciou škrobu. Glutaman pokial viem sa volakedy pridaval iba do potravin nizkej kvality a takto v podstate klamali ludi, co robia aj dodnes. Ano, vela zdrojov uvadza neskodnost glutamanu o com nepochybujem ak je to v malych mnozstvach avsak ak si uvedomis kam vsade ho cpu a v akych mnozstvach (mnozstvo na obaloch napisane nemas) tak by ti mozno mraz po chrbte presiel. Vo velkych mnozstvach skodlivi je a to mi ziadne americka studia nebyhovorí. Neviem naco o tom diskutujeme. Viem, ze sa v podstate glutaman nachadza vsade, ale toto neriesim. Riesim jeho umele podsuvanie a dochucovanie. Ked ti naservirujem skazene maso ochutene glutamanom budes urcite nadsena.
@hajzelodkosti predstav si, že som si to nevygúglila, ten link mám uložený A ty keby si ten článok čítal, rozdiel medzi tým nie je, to napísala aj @grietusha
@hajzelodkosti prečítaj si, čo si napísal. "pridával sa do potravín nízkej kvality". problém nie je v glutamane, ale v tom, že ním dochucujú sračky. glutaman za to nemôže, že tie jedlá sú sračkami, on im aspoň dá chuť.
@hajzelodkosti nepredstavujes si glutaman ako cosi, co urobi jedlu uplne nerealnu a nadpozemsku chut? vsekorenie? reagujem na tvoju vetu o skazenom mase.
glutaman ti chut jedlu nezmeni. glutaman ti akoby "otvori" chutove pohariky. iba ho viac vnimas. tym padom to tvoje skazene maso by ti chutilo este skazenejsie.
Raz v zivote som mala vifon polievku, chut bola cisty glutaman a bolo to odporne, ze sa to ani opisat neda. Inak sa glutamanu nevyhybam, ale toto bol vazne grc.
ja tým údajom verím, ved oni tam nepíšu, žeby boli zdravé či čo.. oni tam pisu že su vyrobene z tych najlepsich zemiakov, a to moze byt pravda, ale aj tak su nezdrave ale aspon ma clovek lepsi pocit ked ich je
@stodvacinkar Takto, on sa tam totiz pridaval zvlast a ked som tu polievku ochutnala bez toho, tak bola absolutne bez chuti. Cize presne taku aka zostala po jeho pridani. Neviem, ci to budem vediet opisat, taka hutna, zvlastna, neprijemna chut. Hovorim, ze inde mi jeho pridavanie nevadi, ale toto bola vazne sila.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
@tatianka v skutocnosti oni nie su potrebne ale davaju sa, lebo vyrabaju sa aj bez chemickych pridavkov.
a najlepšie na ňom je to, že aktivuje receptory chuťových buniek umami
sójovú omáčku máš rada?
» www.tyzden.sk/spolocnost/piat...
Veľa šťastia pri tom vyhýbaní
takže glutaman sodný neobhajujem z dôvodu, že by som bola závislá na polotovaroch a vegete
na druhú stranu sójovú omáčku žeriem asi ku všetkému a od rána do večera, pokiaľ niekde majú niečo s parmezánom, tak si to okamžite objednávam, špenát, brokolicu a hrášok jem taktiež skoro stále.
takže vlastne glutaman sodný prijímam v nehoráznych dávkach denno denne. a nemám žiadne problémy, ktoré by som nemala aj niekoľko rokov dozadu
glutaman ti chut jedlu nezmeni. glutaman ti akoby "otvori" chutove pohariky. iba ho viac vnimas. tym padom to tvoje skazene maso by ti chutilo este skazenejsie.