Dnes bola ta noc, kedy pada najviac meteoritov v roku...tak som sa v noci asi polhodinu pozeral z okna na oblohu a bol som uplne nadseny Ja som nevedel, ze to az tak super vyzera, ked pada meteorit Ale nestihol som si nic zelat, lebo to bol len taky
joj to nemôžte povedať o deň skôr, nech si to môže pozrieť aj blbá neinformovaná nívej?
aleee ja som to videla, ked sa nám v noci v egypte na púšti pokazil džíp a ostali sme bez signálu medzi hadmi/škorpiónmi/inými škaredými zvermi visieť dve hodiny a vteedy ľudia no to bolo niečo a to nikdy nezabudnem.. OBROVSKÉ množstvo hviezd, krásne niečo, a každú chvíľu, asi raz za minútu niečo spadlo
Perseidy jsou kometární meteorický roj, který vznikl z komety Swift-Tuttle 1862 III. Na shodu dráhy Perseid a komety Swift-Tuttle 1862 III upozornil jako první italský astronom Giovanni Schiaparelli. Perseidy mají svůj radiant v souhvězdí Persea. Roj je činný od 17. července do 24. srpna, přičemž maximum roje přichází kolem 12. srpna. V maximu je možné pozorovat až 110 meteorů za hodinu.
Perseidy jsou lidově nazývány „Slzy svatého Vavřince“.
cize ano je to kazdy rok, aj minuly rok v lete som to pozorovala, fakt super
presne ako @4 pise su to perseidy a padaju skoro stale len od konca jula do konca augusta padaju vo zvysenom mnozstve to nebol len jeden den kedy padaju sak kukajte dnes vecer...a uvidite
hej, vraj to pada kazdy rok v tomto case...a minulu noc bola najvacsia hustota...ale ja som to videl asi prvy krat v zivote...predtym ked som videl nieco spadnut, tak to bolo take, ze to bolo take male, len taka bodka ako hviezda, a to chvilu letelo, a potom zmizlo...ale toto co som videl v noci som este nevidel nikdy...to taky zlty pas vytvaralo za sebou, asi ako to horelo v atmosfere...len skoda, ze to bol len okamih Uvidim ci aj tuto noc nieco uvidim...
raz som pozoroval v marci v roku 2006 na observatoriu v roytokoch....nadherna obloha mliecna cesta od obzoru k obzoru a ked sa pridali este aj nejake tie bolidz ....uplna pecka to bola..... ale aj dost zima bola...esteze som mal nafukovacku... sa dalo vzdrzat vonku hodinu....a potom na hodnu dnu.... a tzakto som to striedal az do rana
@30 takze v roytokoch! to co je! , alebo si myslel v roztokoch?? to kde je!?
@31 no hej bundu, ale to nie je len tak minus 300 stupnov vonku, a ty mas cakat nejaku tu hodinku dve ci nieco nespadne,... ale teraz ked to uz viem, tak mozmo skusim pozerat aj v zime..
tak sm doma a sm mierne sklamany...ked mali padat najviac medzi 00:00 a 01:00 tak sa zatiahli oblaky ponad martin a bolo vidiet tak holy kok.. ach jhaaaj a o 2hej uz krasne jasno zase ale uz ich moc nepadalo videl sm ich dokopy asi 12-14 a nejaky extra ... ee to nieee... skodaaa...mozno zajtra...
@43 aale, trochu optimizmu, keby si si dal tu namahu a vysiel von, a nesleboval to v pohodli svojej izbicky... ja som ich pozerala normalne v meste, nedaleko boli lampy, za mnou cinziak, predo mnou stromy, takze som videla asi 1/5 oblohy a videla som 9. Ale iba jedna bola extra aj to nie taka ako minuly rok...
@46 sak ale keby si citala viac na nete tak zistis ze sa dalo za tuto noc vidiet aj 100 perseidov za hodinu a este aj dnes sa to da celkom pozorovat v noci...sak ehe
V maximu létá meteorů kolem stovky za hodinu. "Kdo to nestihne první noc, bude mít ještě možnost noc následující," řekl Pavel Suchan z České astronomické společnosti.
@52 nahodou som to na nete citala, nechapem co si tym chcel povedat, proste som vonku netrcala celu noc... tak som to na stovku nevytiahla.. a ako sam vravis dnes to bude tiez vidiet..
ja som to chcel v noci pozorovat, sice sa zatiahla obloha, ale par miest nebolo zatiahnutych, tak aspon tak...ale ako som bol nakloneny z okna, tak som si zrazu vsimol, ze mi do izby chce vliezt pavuk, tak som musel rychlo zavret okno, kedze mam panicky strach z pavukov
@60 poznaam, sme mali raz vecer otvorene okno, tak ze ho zavrem, uz bola tma, noc, odostrem zaclonu a tam v strede na pavucine ten najvacsi pavuk na svete, tak som sa k tomu oknu par dni preventivne nepriblizila, aj ked ho mama dala prec...
ja som bola práve u babky aj so sestranicou a okolo 1 až 2 ráno sme si roztiahli deku a pozerali sa na hviezdy...bolo to úžasné, úplny pokoj a kľud, len hviezdy nad nami no tiež som si nič nestihla zaželať
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
63 komentov
a o kolkej to padalo?
aleee ja som to videla, ked sa nám v noci v egypte na púšti pokazil džíp a ostali sme bez signálu medzi hadmi/škorpiónmi/inými škaredými zvermi visieť dve hodiny a vteedy ľudia no to bolo niečo a to nikdy nezabudnem.. OBROVSKÉ množstvo hviezd, krásne niečo, a každú chvíľu, asi raz za minútu niečo spadlo
lucates, to je každý rok tá istá noc?
Perseidy jsou lidově nazývány „Slzy svatého Vavřince“.
cize ano je to kazdy rok, aj minuly rok v lete som to pozorovala, fakt super
inak pozeravam kazdy rok a je to zazitok
ja som minuly rok videla nehorazne silny pas, skoro ako z armagedonu (ale niee) a je to faakt naadherne
mne sa na tom paci aj to ze to trva len okamih
mozeme sa pretekat, kto uvidi viac hviezd padat
» www.blesk.cz/clanek/96674/vr...
a nerobim reklamu...o to mi nejde len si precitajte a rozmyslajte kam vecer
@24 tiez sa mi zdalo ze to bolo na "h"
@31 no hej bundu, ale to nie je len tak minus 300 stupnov vonku, a ty mas cakat nejaku tu hodinku dve ci nieco nespadne,... ale teraz ked to uz viem, tak mozmo skusim pozerat aj v zime..
tu je jej web
» www.osveta.sk/?page_id=13...
a čítala som, áno, tak budeme pozerať aj dnes tá nočná obloha je totálny pohlcovač záujmu
ja som bola pozerat uz skor, hned ako sa zotmelo, a aj padali obcas ale take slabsie som videla... a potom sa zacalo zatahovat...
V maximu létá meteorů kolem stovky za hodinu. "Kdo to nestihne první noc, bude mít ještě možnost noc následující," řekl Pavel Suchan z České astronomické společnosti.
A aj to zatmenie teraz bude len polotieňové, nie?
Úplné blo vo februári.
@56 ja nvm mne to len ktosi vravel tak sm bol zvedavi co mi na to poviete tu...
@53 aj ten mars by som si pozrela, ale pochybujem ze ho spoznam