Vláda možno schváli novelu zákona o spisovnom jazyku...
Neviem či si niektorí z vás všimli, no vláda už dlhšie rokovala o zmnene znenia zákona o spisovnej slovenčine. Teraz už majú na stole prvé formulovanie tejto požiadavky, ktorú iniciovalo Ministerstvo kultúry. Podľa novely bude môcť kontrolný úrad udelovať
konecne.. nacase.. hura.. konecne zmiznu tie infatilne a primitivne reklamy typu: XCES S NIM XODIT? pre este viac zdegenerovane deti 5-19 rokov (pre maya napr)
Konecne sa pan premier a pani ministerka prace a ostatni "mudri" clenovia tejto komunistickej vlady naucia, ze sa hovori "xy EUR" a nie "EURO"... !!!
Alebo budu platit!
tak to by si radne u mňa dosrali ale zakazovať nekomu rozpravat po svojom je myslim ze obmedzovanie ludskej slobody a prejavu. beriem fakt ze spisovnu slovencinu treba ovladat pri takych uradnych a podobnych veciach. to je zakonitost. aj ja to dost často porušujem zahoractina je strucna a jasna
mňa osobne to veľmi teší, lebo študujem slovenčinu a možno teda neskysnem ako učiteľka...samozrejme súhlasím s tým, že by nám nemali prikazovať, ako máme rozprávať, ja som zo západu a nerada mäkčím...ale to, ako sa vyjdrujú v niektorých televíziách je katastrofa, hlavne to by sa malo zmeniť
Čo to je za blbosť?! To akože? Veď to je každého vec, ako vyprávja! Kamoš je Záhorák a ani si nedokážem predstaviť, že by rozprával „normálne“. Nárečia patria ku kultúre. A nie každý vie spisovne (hanba). Alebo nie každému je to príjemné, rozprávať spisovne.
Ale chápem, že v telke a tak by fakt mali rozprávať spisovne.
tak takéto právo si môžu strčiť niekam kde to nevidno. fajn, spisovnosť je pekná, áno, aj ja mám rada spisovný jazyk, ALE vám nikdy neušlo slovo krabica a nie škatuľa? je to trápne a podľa mňa to nepôjde ďalej
a k tomu zakonu, ten je uplne zbytocny. aj ked sa schvali, tak nikdy ziadne pokuty nebudu udelene. tento navrh padol zrejme len pre potreby sebaukajania istych ludi, povacsinou z sns.
Ale aj to tí drbovia, čo tárajú, že čo je spisovné a čo nie, stále vymýšľajú nejaké nové kraviny, ktoré nedávajú zmysel a pritom je zaužívané úplne iné, bežné slovo, ale nie, oni musia vymyslieť nejakú ***inu! Btw, nám raz profka hovorila, že vymysleli niečo, že pohovka je spisovne nejak „hovník“ alebo tak nejak.
človek by si myslel že na Slovensku máme aj väčšie problémy ktoré treba riešiť, než nejaké brepty a pár chybičiek v používaní slovenčiny, ale to sa asi iba mne zdá. Zrejme použitie nesprávneho slovosledu v správach je vážnejší prečin než netransparentne pridelená zákazka...
Ano myslim si že je to spravne, niekedy ma a ž srdce boli ked počujem nejaku uhladenu redaktorku alebo moderatorku rozprávať tak tvrdo až sa mi rozum zastava.A nehovoriac o čechyzmoch ktore použiva aj naš profesor..."POZRIME NA TENTO TROJUHELNIK, MA VSETKY 3STRANY OVSEM ROVNAKE.oDKRESLITE SI HO A PAK VYRATAJTE VNUTORNY UHEL, JO?
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Alebo Jana Hospodarova v televiznej súťaži kde s ahralo o peniazky...myslim že sa to volalo nejaka EUROLOTERIA či kera kokotina: PÁN LUBOš VYHRALY STE NEUVERITELNY MYLION KORUUUUN.
aaaaaaaaaaaaaaaaa
@27 vobec ma to netrapi ked je ten clovek v pohode a taktiez moderator...je tiez len clovek a stane sa ze povie nieco nespisovne. Lubil by som vidiet teba ako by si vypravala
A sloboda prejavu sa stratila z ustavy? mozem hovorit co cem a ako cem, nemaju zas co robit vo vlade, a tak vymyslaju blbosti ale aby riesili normalne problemy to nie, sak Absurdistan...
BLBOSŤ, ako chapem že take veci z vypatlatora su trošku na nervy ale pokuty? A to aj za to že niekto nerozpráva/nepíše spisovne? To akože budeme musieť použivať tie slová ktoré jazykovedci z dlhej chviľe uzakoňuju tak jak sa im chce aj keď to nikto nepouživa? Neohovoriac o tom že polka slov ktoré bežne použivame su podľa jazykovedcov bohemizmy, teda nespisovne. MF spisovná slovenčina.
jéééj to sa mi páči.. ale nikdy sa im to nepodarí dosiahnúť.... veď vždy si budeme rozpŕavať a písať ako chceme ale tie pokuty.. ooo ale veď to je rušenie môjho práva na život radšej nevbudem nič písať ani hovoriť to bude haluz.. ale páči sa mi to..
váááá ja dostanem pokutu lebo osm sa nevyjadril psisovne *haluz* toto je zléé
podľa mňa je to blbosť... načo to by sme potom boli obmedzený ako nikdy.. urobia tým len chaos, lebo ak niekto zo zahraničia tu bude rozprávať a nebude vedieť spisovne to už čo by sme si robili za meno sa račej zakopem ako by som bol za...
ach, Kačena, a znova mi pripomínaš Macha Ale odkedy sedéme spolu na prednáškach, seminároch a na skúškach pred triedami , odkedy mávame nehorázne dlhé hodiny s Navrátilom.......... začínam si aj ja všímať takéto veci. Až ma napne, keď počujem v rádiu, že "poďme si povyprávat"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
40 komentov
Alebo budu platit!
Ale chápem, že v telke a tak by fakt mali rozprávať spisovne.
@5 asi nezmiznu, kedze take nieco ziadny zakon ovplyvnit nemoze (nastastie) . a co s tym ma mayo, to teda neviem.
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Alebo Jana Hospodarova v televiznej súťaži kde s ahralo o peniazky...myslim že sa to volalo nejaka EUROLOTERIA či kera kokotina: PÁN LUBOš VYHRALY STE NEUVERITELNY MYLION KORUUUUN.
aaaaaaaaaaaaaaaaa
Neserte, na čom sa bude potom človek zabávať?
Ach, malichernosti, ...
Ty by si rada keby "i" zmäkčovalo aj "m" v slove milión, však?
Inak, mala by si zájsť za kardiológom
váááá ja dostanem pokutu lebo osm sa nevyjadril psisovne *haluz* toto je zléé