no takze ma napadla taka vec...moja mama mi pred nedavnom oznamila ze asi pojdeme na 5-6 tyzdnov na vylet do ameriky a zhodou okolnosti mi jeden 17 rocny kamarat hovoril ze v jeho 16ich rokoch sa s rodicmi pristahovali na slovensko a ma americky vodicak a
v amerike sa ale vodicak robi uplne inac...v californii staci ak vyplnis taky test, ci poznas predpisy, a ci vies riesti "zlozite dopravne situacie" , oni to skontroluju a na dalsi den mas vodicak...dokonca ani kondicne jazdy nemusis robit...
no ale otázka je, či nepotrebuješ mať náhodou americké občianstvo alebo aspon nejaké potvrdenie o pobyte. Pochybujem že si tam len tak chodia ludia na dovolenku, a robia si tam vodičáky.
@9 mne sa to nezda...ze by to len tak slo ...a za dalsie a tiez sa mi nezda ze tomu kamosovi dovolia tu jazdit nakolko oni a my mame rozdiely v cestnej doprave a pocul som ze ak ide nejaky napr slovak do USA a chce tam riadit auto musi mat na vodicak plus musi u nich spravit daky test ..
co sa tyka jazdy od 16tich , nepaci sa mi to 16r je este decko , neuvedomuje si vsetku zodpovednost , atd. proste na vedenie auta nestaci vediet len krutit volantom a vediet znacky ..musis mat aj rozum a zvazit situaciu , predvidat atd...preto ja by som bol skor za to ze by boli vodicaky na slovensku od 21r az...napokon asi v tom veku nieco aj bude ked kuknes spravy skoro denne ak nie denne su smrtelne nehody sposobene velmi mladymi vodicmi ...z toho vyplyva ze autoskoly by malina skuskach robit vacsie sito , kurzy ajazdy byt dlhsie a ovela prisnejsie ...a vzysit vekovu hranicu...
k tym co nemaju 18r a jazdia bez VP sa nevyjadrujem ..mozno par krat prejdu ok trasu ale vyrypu sa urcite niekedy....opat denne pocujem pripady ...dnes mi vravela mamka o synovi kolegine ktory to nabral do jazera ma nejak 18r bez VP este mali stastie ze sa pret padom rozbili okna bo inak si to uz viete domysliet.
Viem ze pred 18 si to vybavit nemozes. Ucitelka Aj nam o tom rozpravala kebyze nahodou niekto chce ist na rok do ameriky napr. a niekto sa spytal ci sa da vybavit vodicak a ona ze nie....
Ja som bol na vodicak tiez pekne nadrzany a chcel som ho mat co najskor, a chcel som skusat aj tuto moznost, urobit si ho v amerike a jazdit tu nanho, a bolo mi povedane, ze na slovensku mi ten vodicak akceptovany nebude... da sa urobit nejaky medzinarodny ale ten zase nemozes mat od 16.
@11 Je to individualne, niektore 16 rocne decko moze byt zodpovednejsie ako niektori 25 rocni kreteni. A s vodicakmi od 21 zasadne nesuhlasim, aby ludia polku zivota cakali na vodicak nie?
Vsetci kompletne sa opicme po skurvenej amerike, ano!!! Vies kolko aut takto rozjebu v USA, lebo sprosty si - ved mas 16!! -, tvoj bohaty otecko ti kupi hammera a ty ho rozjebes o najblizsi stlp s americkou vlajkou, popricom zabijes 10 koloiduich, ktori nestihnu vytasit svoje zbrane a tvojich opitych spolujazcov rozseka na milon casti po celej ulici!!! ...MFP!
@16 aj to ..ale taka chyba pri preradovani moze stat aj zivot niekedy...cize nieje to len tak sranda ze jazdim si a svet je krasny D to si myslia len deticky
Viem o jednom pripade ked jeden chalan jazdil na slovensku na americky vodicak a nemal stym problem. Aj ked je pravda ze jeho ootec je velke zviera takze sa ho bali aj policajti . Ale aj tak si mylsim ze v sesnastich by nemali jazdit!!! Predsa su to len deti. Je pravda ze nie kazdy je taky ze dostane auto a jazdi jak pirat, ale priznajme si ze to tak casto byva. nema vodicak ani tyzden a jazdi jak Schumacher. TAkych by som bila. A americky vodicak? Sak oni to maju jak debili. Aj ked je pravda ze ani na nasom vodicskom kurze sa moc soferovat nenaucis. Naucis sa tak pohynat a znacky. Spferovat sa naucis az ked zacnes jadzit. Len si treba davat pozor a nehrat sa na frajerika!!!....
vodicak je pekna vec,ale prichadza aj velka zodpovednost. Si myslis,ze jasdit je jednoduche? Musis vnimat okolie,predvidat,byt pozorní... cesty su plne debilov a kedykolvek to do teba moze niekto naprasit.
Auto je ako nabita zbran,je na tebe co s nou urobis ana koho ju namieris.
Urcite by som vekovu hranicu neposuval, 18 by mal byt uzvek,kedy ma clovek vlastny rozum a pravnu zodpovednost.
Zabudate na jeden detail... v 16tich soferovat sice amici mozu ale musi s nimi byt dospela osoba. Za druhe americky vodicak na SR neplati respektive musis spravit nejake testy (myslim) ale to ti je kkt platne ked mas 16... A za tretie vodicak si len tak nespravis, musis mat nejaky trvaly pobyt alebo co.
@21 nemas pravdu ze s nimi musi byt dospela osoba...inak viacery ste pisali blbosti co sa tyka soferovania v amerike
takze: v amerike to zavisi od kazdeho statu aku vekovu hranicu si urci, ale je to bud 15 alebo 16...napriklad v takej kalifornii je to uz od 15...a plati tam ze rok pred touto hranicou mozes soferovat, ak mas za spolujazdca niekoho, kto uz vodicak ma... to znamena ze mozes od 14, a od 15 uz aj sam, (v californii, v idahu, v kansase), alebo od 15 s doprovodom a od 16 sam(alabama, aljaska, texas)
je mi na vracanie ked vidim sotva 16 rocne rozmaznane americke decko ako si to sinie ulicami na Porshe Cayenne (na ktore si iste zarobilo mozolami z brigad) a popritom ho nejaka zodpovednost vobec netrapi, co tam par krvakych flakov na kapote sak otecko to zariadi...
ja si myslim ze niktory 16 rocny su dokonca aj zodpovednejsi ako 18 alebo aj 20 rocny...ved u nas je od 18ich rokov vodicak a kuknite sa kolko buranov a bezohladnych kretenov jazdi po nasich cestach
mne sa tiez nepaci ze by mali mat 16 rocní ludia vodicak.......sorry ale aj bez nich mame dost nehôd.....a ty sa nikam neponahlaj nic ti neutecie.....pekne si pockaj do 18 ako my vsetci.....
ved ja sa neponahlam ja sa len normalne pytam co si o tom myslite...ale popravde ma dost unavuje travit denne asi tak 2,5 hodiny cestovanim/cakanim na autobus
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
len chod!!
...
co sa tyka jazdy od 16tich , nepaci sa mi to 16r je este decko , neuvedomuje si vsetku zodpovednost , atd. proste na vedenie auta nestaci vediet len krutit volantom a vediet znacky ..musis mat aj rozum a zvazit situaciu , predvidat atd...preto ja by som bol skor za to ze by boli vodicaky na slovensku od 21r az...napokon asi v tom veku nieco aj bude ked kuknes spravy skoro denne ak nie denne su smrtelne nehody sposobene velmi mladymi vodicmi ...z toho vyplyva ze autoskoly by malina skuskach robit vacsie sito , kurzy ajazdy byt dlhsie a ovela prisnejsie ...a vzysit vekovu hranicu...
k tym co nemaju 18r a jazdia bez VP sa nevyjadrujem ..mozno par krat prejdu ok trasu ale vyrypu sa urcite niekedy....opat denne pocujem pripady ...dnes mi vravela mamka o synovi kolegine ktory to nabral do jazera ma nejak 18r bez VP este mali stastie ze sa pret padom rozbili okna bo inak si to uz viete domysliet.
@11 Je to individualne, niektore 16 rocne decko moze byt zodpovednejsie ako niektori 25 rocni kreteni. A s vodicakmi od 21 zasadne nesuhlasim, aby ludia polku zivota cakali na vodicak nie?
takze ked dojdes sem, mozes mat problem s radenim a tak..
Auto je ako nabita zbran,je na tebe co s nou urobis ana koho ju namieris.
Urcite by som vekovu hranicu neposuval, 18 by mal byt uzvek,kedy ma clovek vlastny rozum a pravnu zodpovednost.
takze: v amerike to zavisi od kazdeho statu aku vekovu hranicu si urci, ale je to bud 15 alebo 16...napriklad v takej kalifornii je to uz od 15...a plati tam ze rok pred touto hranicou mozes soferovat, ak mas za spolujazdca niekoho, kto uz vodicak ma... to znamena ze mozes od 14, a od 15 uz aj sam, (v californii, v idahu, v kansase), alebo od 15 s doprovodom a od 16 sam(alabama, aljaska, texas)