Som štvrtáčka na gymnáziu a netuším kam ďalej. Tiež ste nevedeli na akú vysokú školu ísť? Podľa čoho ste sa nakoniec rozhodli? Ako ste vedeli, že vás to bude baviť, že to je práca, ktorú chcete robiť?
Ale neviem na Slovensku to asi nebude vždy jednoduché s tým čo ťa baví. Nie vždy je tu všetko adekvátne a primerane ohodnotené aj keď vysokú školu máš. Asi by som vyberal to čo ma baví ale spojil by som to aj s tým, že aké odbory sú momentálne perspektívne.
Ešte to funguje tu aj tak, že napíšeš čo ťa baví a my ti napíšeme čo by si mohla ísť študovať. Takže čo ťa bavi?
ja som siel po strednej na urad prace. ten rok mi pomohol si to specifikovat viacmenej. ajtak ma nezobrali na moj prvy odbor tak som siel na druhy co som si dal ako nahradu a tam ma zobrali. ono to je v podstate jedno co vystudujes. ajtak predpokladaj ze budes robit nieco ine. teraz spatne ked sa na to pozeram tak som mohol ist studovat iny odbor ktory ma bavi ale tak ja som o nom dost pochyboval co sa tyka uplatnenia lenze ja by som sa uplatnil aj bez toho. ak si sikovna tak ta zoberu s kazdym odborom kde chces
pozri, keď už fakt nevieš, napíšsi na google niečo ako zoznam odborov vš... a pozeraj všetko, čo sa dá študovať (aspoň oblasti atď) a choď na to vylučovacou metódou... niekde ťa srdce snáď zavedie a potom si popozeraj, či sa s tým aj uplatníš, či zo zárobku prežiješ a také tie srandy
Ktoré predmety ta najviac v škole bavia? Je niečo, čo ťa zaujíma, čomu sa venuješ viac ako je požadované? Fascinuje ťa technika, živé organizmy, príroda, financie, politika, programovanie, jazyky..? Máš radšej prácu s ľuďmi, či radšej si osamote? Si logický typ, nemáš problém s pamäťou, ľahko sa učíš, či je tvojou silnou stránkou kreativita a umelecké sklony?
Tiež som si nevedela vybrať, lebo som zvažovala najprv uplatnenie. Nakoniec som išla na to čo ma baví a neľutujem. Možnosť uplatnenia je druhoradá, najskôr premýšľaj nad tým čo by tá ťa napĺňalo a určite niečo nájdeš.
@kaiserchief1@ausgezeichnet Myslela som to skôr, že ako ste sa rozhodovali, čo vás presvedčilo, išli ste vyraďovacou metódou,... (Ale chápem, že neexistuje zázračný spôsob, ako sa rozhodnúť.)
..nemyslela som to tak, že mi máte poradiť konkrétnu školu, ale môžme to skúsiť. Bavia prírodovedné predmety viac ako humanitné (idem maturovať z biológie a chémie, ale napríklad matematika mi nikdy nerobila problém). Rada športujem a čítam. Zatiaľ som najviac uvažovala o tej biológii, ale viem si predstaviť, že by ma bavilo aj niečo s ekológiou/psychológiou/potravinami/športom.. Práca skôr osamote alebo v menšej skupine ľudí (slabé komunikačné schopnosti, introvert). Myslím, že mám logické myslenie a dobrú krátkodobú pamäť, s dlhodobou tu je už asi horšie. Umelecké nadanie ani nadanie na jazyky nemám.
Problém je, že ma baví celkom dosť vecí, ale všetky tak rovnako - väčšinou povrchne, ale o nič som zatiaľ neprejavila väčší záujem. (Napríklad niektorí moji spolužiaci: jeden chce byť lekár, jedna chce študovať molekulárnu biológiu a ďalšia chce byť botanička, ale mňa na biológii baví všetko aj rastliny, aj ľudské telo a neviem, podľa čoho sa rozhodnúť.)
vybrala som si náhodne až v oktáve a teraz si z toho robím PhD., avšak stále ma to ťahá aj inde, ale v mojom odbore sú určité skryté možnosti ako sa na iné zaujímavé odbory napojiť a vydžubať s oblasťami, ktoré sú mne ako gymnazistke cudzie a to napr.práve pri vedeckej činnosti - som ekonómka, ale idem aj ku psychológii, medicíne a umeniu, resp. poznám prieniky
Podľa toho čo píšeš si ako stvorená pre výskum, a určite by som v tvojom prípade zvažovala teda bio/chem, možno i nejaké chemické fakulty technické, keď nemáš problém s matematikou, alebo i medicínu (ak by si nechcela byť priamo doktorka, mohla by si sa po škole venovať klinickému výskumu, v ktorom by si mala s touto školou otvorené dvere)... Máš veľké predpoklady priniesť tomuto svetu niečo prospešné, takže ti silno fandím. (ak by si chcela poradiť, vyznám sa celkom v tomto biochem smere čo sa škôl v Brne týka, tak mi môžeš prípadne napísať TSku)
Prípadne nelekarske odbory na LF sú dosť zaujímavé (výživa napr.), vyber si mesto, kde by ťa lákalo žiť a pozri na rozpis odborov na prírodovedeckej/lekárskej/chemickej fakulte, keď si tým budeš prechádzať, tak určite budeš mať jasnejšie čo sa dá študovať a či by sa ti to páčilo. Ja som bola podobne na tom v maturitaku ako ty, a môžem ti povedať, že aj keby si už na VŠ zistila, že si si nevybrala správne, vždy je čas to zmeniť, takže neboj nič
Nepremyslala si nad studium farmacie? V prvom rocniku mas napriklad botaniku, ekologiu aj matematiku. V druhom rocniku zase predmety spojene so stavbou a dejmi prebiehajucimi v ludskom tele - anatomia a fyziologia, biochemia, imunologia. Popritom mas samozrejme vela chemie (analyticka, anorganicka, organicka, instrumentalna, fyzikalna,...) a mozes si vykusat aj roznu prax a zistit kde by ta to asi bavilo najviac - ja som napriklad praxovala v lekarnach, biochemickych a hematologickych labakoch, v pivovare alebo v nemocnici.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
tvoj príbeh to potvrdzuje len za predpokladu, že ty sama si celkom normálna
Ale neviem na Slovensku to asi nebude vždy jednoduché s tým čo ťa baví. Nie vždy je tu všetko adekvátne a primerane ohodnotené aj keď vysokú školu máš. Asi by som vyberal to čo ma baví ale spojil by som to aj s tým, že aké odbory sú momentálne perspektívne.
Ešte to funguje tu aj tak, že napíšeš čo ťa baví a my ti napíšeme čo by si mohla ísť študovať. Takže čo ťa bavi?
..nemyslela som to tak, že mi máte poradiť konkrétnu školu, ale môžme to skúsiť. Bavia prírodovedné predmety viac ako humanitné (idem maturovať z biológie a chémie, ale napríklad matematika mi nikdy nerobila problém). Rada športujem a čítam. Zatiaľ som najviac uvažovala o tej biológii, ale viem si predstaviť, že by ma bavilo aj niečo s ekológiou/psychológiou/potravinami/športom.. Práca skôr osamote alebo v menšej skupine ľudí (slabé komunikačné schopnosti, introvert). Myslím, že mám logické myslenie a dobrú krátkodobú pamäť, s dlhodobou tu je už asi horšie. Umelecké nadanie ani nadanie na jazyky nemám.
Problém je, že ma baví celkom dosť vecí, ale všetky tak rovnako - väčšinou povrchne, ale o nič som zatiaľ neprejavila väčší záujem. (Napríklad niektorí moji spolužiaci: jeden chce byť lekár, jedna chce študovať molekulárnu biológiu a ďalšia chce byť botanička, ale mňa na biológii baví všetko aj rastliny, aj ľudské telo a neviem, podľa čoho sa rozhodnúť.)