Pomocou najväčšieho spoločného deliteľa alebo najmenšieho násobku:
V rovine je daná súradnicová sústava. Bod [0 ,0] je úsečkami spojený s bodmi [138,207] a [48,168].Koľko vnútorných bodov týchto úsečiek má obidve súradnice celočíselné?
je to pekné
názorná ukážka:
napíš si rovnicu priamky, ktorá prechádza bodmi [0,0] a [48,168]
je to 7x - 2y = 0
a teraz potrebuješ také celočíselné dvojice x a y, aby po dosadení do rovnice dali nulu...
(prvá možnosť je x=0, y=0)
ostatné možnosti budú všetky vyzerať takto:
x musí byť násobkom dvojky a súčasne musí byť y násobkom 7 (aby sa vynulovali)
čiže dvojica [2,7] patrí úsečke.. a potom ľubovoľný celočíselný násobok tejto dvojice bude tiež vyhovovať rovnici... už to len ohraničiť, aby x
Ach boze komu a naco toto bude niekedy v realnom živote tieto veci som vzdy vedela a chapala presne 20 minút 25 kym mi to vysvetlili potom som 20 chapala a pocitala a potom skončila hodina a dovi dopo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
názorná ukážka:
napíš si rovnicu priamky, ktorá prechádza bodmi [0,0] a [48,168]
je to 7x - 2y = 0
a teraz potrebuješ také celočíselné dvojice x a y, aby po dosadení do rovnice dali nulu...
(prvá možnosť je x=0, y=0)
ostatné možnosti budú všetky vyzerať takto:
x musí byť násobkom dvojky a súčasne musí byť y násobkom 7 (aby sa vynulovali)
čiže dvojica [2,7] patrí úsečke.. a potom ľubovoľný celočíselný násobok tejto dvojice bude tiež vyhovovať rovnici... už to len ohraničiť, aby x