Zvyknete doma piecť chlieb, vyrábať jogurty, fermentovať či sterilizovať zeleninu, variť marmelády, sirupy? Robíte si vlastnú granolu, kváskujete, nakličujete si semienka alebo ste čiastočne potravinovo sebestační a pestujete si svoju zeleninu a bylinky?
Nakličujem si niekedy iba semienka, ale tak to nie je ani nič obdivuhodné ani úchvatné. To je asi najjednoduchšie z toho všetkého, ale chcel by som aj sterilizovať aspoň, variť sirupy aj džemy, no vie to najmä mama. Sebestačný nie som, stačí to iba sezónne aj to len niečo.
Vôbec, ja som rada keď si natriem chleba, nie že ešte aj ten chleba upiecť
Dokonca už ani normálne zemiaky nekupujem, nahradili mrazené batatove hranolky
Klickovanie sa mi dosť paci.. Hádam raz vyskúšam... Džem sme robili z vlastných marhúľ... Skúšala som z lupenkv ruží.. Ružovú vodu.. Potom levandulovu vodu z levandule na pleť... Pestujeme na záhrade ovocie a zeleninu a bylinky.. Cize viac menej sme sebestacní.. Ale v plane mam tiež skúsiť vyrobiť prírodné mydla
snažíme sa chováme zvieratká, aj máme záhradu plnú ovocia, zeleniny, skleník...
produkty od zaváranín, cez sušenie byliniek či už na čaj, alebo na dochutenie, džemy, sirupy, tiež aj sirupy na prechladnutie, ako máme kurky, tak pravidelne domáce cestoviny, od ovečiek čo máme zas syry, bryndzu, pravidelne sa pečú rožky, chlebík, sušíme paradajky, sterilizuje sa lečo... v lete domáce zmrzliny, limonády len z domácich byliniek... zvykneme si robiť aj domácu šunku, jaternice, klobásy...
je toho kopec, ale keď si človek zvykne na kvalitu a vie, čo do toho dá, je to úplne iná chuť
Pesto z medvedieho cesnaku, bazový sirup, hummus rôznych príchutí, pivo, medovina, iné kvasené alko nápoje... Ale chcel by som skúsiť aj fermentovať zeleninu, kombuchu / vodný kefír, víno...
Ja som v tomto dosť priestorovo obmedzený, pár krát som piekol chleba Ale keď idem na víkend k rodičom tam ma zapriahnu. Od pestovania zemiakov až ku vareniu sirupu.
Chcel som bylinky pestovat tento rok. Vela byliniek. Nasadil som zo semieno a prve silne slnko mi to vsetko vysusilo XD Teraz cez jesen budem skusat Kimci a Pancetu. A niekedy v buducnosti chcem skusit syry.
Snažím sa stále viac
So sadením som začal minulý rok, tento som mal už 10 druhov zelininy a do budúceho plánujem ovela viac, na vlastnej cibuli a zemiakoch fičím od júna a ešte na pár mesiacov mi vystačia, hrachu mám zmrazeného tolko že rok mám čo dávať do polievok A kopu zeleniny som aj porozdával, je to strašne fajn pocit môcť takto obdaruvávať ludí chutnými vecami.
Prvý krát som tento rok robil aj bazový sirup a plody z ovocných stromov zvyknem odšťavovať a zavárať, hlavne jablko a broskyne. Na čaj si pestujem mätu a šalviu, na varenie majorán a kôpor a nejaké bylinky určite ešte pridám.
Pečenie chleba je skill ktorý by som rád masterol a keď naši prestanú zavárať prevezmem to ja. Minimálne bez domáceho kečupu by som neprežil. A leča.
A tak, byť potravinovo sebestačný je pekný sen a chcem časom vyskúšať a naučiť sa všetko, keďže jedlo a záhrada sú moje najväčšie životné lásky
@kaiserchief1@17 my mame bazovy, rakytnikovy, levandulovy, smrekovy a skusali sme aj morusovy ale ten nic moc a aspon bazovy dufam ze vydrzi az do dalsej sezony na striedacku aj s kupovanymi lebo ja pijem sirup kazdy den
wow som nadseny z birdzakov co si vedia vsetko spravit doma
ja pestujem/pestoval som chilli papricky, paradajky, bylinky, spenat, salat, mangold, mrlik, rukolu, redkovku...
peciem si chlieb, vyrabam jogurt, obcas som navaril pivo, "pestoval" kombuchu a kefirove zrna, raz som dokonca spravil vlastny slad na pivo z prosa - gluten free
@patrixo@20 no ja som taký začiatočník pestujem si bazalku, chcela by som bylinky rozbehnúť vo väčšom. klíčim semienka a strukoviny, najradšej mám mungo minulý rok som si robila kombuchu a fermentácia ma znovu uchvátila, teraz robím pickles a chystám sa kváskovanie - ani nie tak kvôli chlebu ako kvôli sourdough pancakes a chystám sa na foccaciu rada by som si raz skúsila navariť svoje pivo, keď na to budem mať podmienky a ešte sa možno v niečom inšpirujem v komentároch
Jediné, čo som vyrobila bol púpavový med.
A nasadila som rajčiny, cibuľu, mrkvu, petržlen, majoránku, papriku..a občas polievala..takže na tom sa len z časti podieľam
väčšinou polieva a stará sa mamo, tá je šikovnica. Tá vie aj viaceré srandy v @0 vymenované. Ja som taká bzdocha naňičhodná
Sirupov mám plnú pivnicu... Mamka si kedysi pestovala aj technické konope na mastičky. Máme plnú záhradu zeleniny, ktorú aj tak nikto neje. Ale džemy a podobné dobré šmakocinky sa u nás spacifikujú do mesiaca. Aj zavárané hríby, napr. rýdziky. Ale frajer skúsil pred rokom dať lysohlávky do medu a doteraz sú nedotknuté
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
kľudne sa rozpíšte a budem rada aj za tipy a recepty
Dokonca už ani normálne zemiaky nekupujem, nahradili mrazené batatove hranolky
produkty od zaváranín, cez sušenie byliniek či už na čaj, alebo na dochutenie, džemy, sirupy, tiež aj sirupy na prechladnutie, ako máme kurky, tak pravidelne domáce cestoviny, od ovečiek čo máme zas syry, bryndzu, pravidelne sa pečú rožky, chlebík, sušíme paradajky, sterilizuje sa lečo... v lete domáce zmrzliny, limonády len z domácich byliniek... zvykneme si robiť aj domácu šunku, jaternice, klobásy...
je toho kopec, ale keď si človek zvykne na kvalitu a vie, čo do toho dá, je to úplne iná chuť
So sadením som začal minulý rok, tento som mal už 10 druhov zelininy a do budúceho plánujem ovela viac, na vlastnej cibuli a zemiakoch fičím od júna a ešte na pár mesiacov mi vystačia, hrachu mám zmrazeného tolko že rok mám čo dávať do polievok A kopu zeleniny som aj porozdával, je to strašne fajn pocit môcť takto obdaruvávať ludí chutnými vecami.
Prvý krát som tento rok robil aj bazový sirup a plody z ovocných stromov zvyknem odšťavovať a zavárať, hlavne jablko a broskyne. Na čaj si pestujem mätu a šalviu, na varenie majorán a kôpor a nejaké bylinky určite ešte pridám.
Pečenie chleba je skill ktorý by som rád masterol a keď naši prestanú zavárať prevezmem to ja. Minimálne bez domáceho kečupu by som neprežil. A leča.
A tak, byť potravinovo sebestačný je pekný sen a chcem časom vyskúšať a naučiť sa všetko, keďže jedlo a záhrada sú moje najväčšie životné lásky
ja pestujem/pestoval som chilli papricky, paradajky, bylinky, spenat, salat, mangold, mrlik, rukolu, redkovku...
peciem si chlieb, vyrabam jogurt, obcas som navaril pivo, "pestoval" kombuchu a kefirove zrna, raz som dokonca spravil vlastny slad na pivo z prosa - gluten free
A nasadila som rajčiny, cibuľu, mrkvu, petržlen, majoránku, papriku..a občas polievala..takže na tom sa len z časti podieľam
väčšinou polieva a stará sa mamo, tá je šikovnica. Tá vie aj viaceré srandy v @0 vymenované. Ja som taká bzdocha naňičhodná