Predstavte si ze zmaturujete v zahranici a mate sa rozhodnut kde ist studovat na vysoku, kde by ste isli? Domov na Slovensko alebo zostali v zahranici a hned po studiu sa vratili?
no nie je zahranicie ako zahranicie, v takom rakusku mas skolu zadarmo a este je aj blizko k slovensku, cize s rodinou a znamymi mozes byt kedy chces
ale ak chces kvalitnejsie vzdelanie tak nevahaj a chod do zahranicia
a takisto sa zamysli ci chces pracovat v zahranici-ak hej, tak ti je lepsie tam aj studovat. a ked chces pracovat na slovensku, tak to samozrejme mozes ci vystudujes tu alebo mimo
No ja som sa po maturite (ktora bola sice na Slovensku, ale tak bol to medzinarodny program) rozhodovala, ci ostat v Bratislave - kde boli asi vsetci super ludia na svete - s moznostou ist kazdy tyzden domov, alebo ist do Anglicka, kde bude tazka skola a len zopar ludi. A do Anglicka ma zobrali a tak som tu.
A vo vseobecnosti sa tesim z tohto rozhodnutia. Pozicku dufam nejak rozchodim (je to taka nejaka celkom vyhodna pozicka od vlady, ktoru splacas len ked zarabas nad urcity limit), plat zatial neriesim (sice moja letna brigada ma plat vacsi ako maju moji rodicia asi dokopy, ale zase living costs su tu o dost vyssie, takze v konecnom dosledku mi to az tak neprilepsi) a hlavna vec je asi, ze ja sama nie som (aj priatel je tu importovany . Ale je pravda, ze rodicovci mi chybaju Ale o to viac sa tesim vzdy, ked idem domov!
(Akurat zajtra mi zacinaju skusky, cize teraz frlfem kade chodim a predstavujem si, ako paradne by sa mi skuskovalo na Slovensku
Takú krásnu možnosť ako maturovať v zahraničí nemám. Neviem čo by som robila nakoľko by som tam logicky už nejaký čas žila. Viem, že to zahraničia študovať ísť chcem, ale či tam ostanem alebo sa vrátim neviem a je mi to teraz jedno.
Počkať, to som blbá, alebo mám úplne na hovno informácie? Ako neviem ako je to na všetkých výškach, ale pokiaľ viem aj tu sa niekde minimálny poplatok za výšku platí zatiaľ čo v zahraničí napr. v takom Škótsku ti to hradí štát a v niektorých ostatných čiastočne, proste ak si dobre vyberieš štát a nepôjdeš niekam do Londýna alebo USA tak sa ti to oplatí nakoľko je tá čiastka podľa mňa zanedbateľná pretože sa ti to podarí splatiť veľmi rýchlo.
Ja si idem nabudúci rok robiť certifikát, pokúsim sa zmaturovať a padám odtiaľto preč.
co jaa viem, neviem ako suvisi vyska platu s vysokou skolou, ved aj so slovenskou mozes ist pracovat do zahranicia, takisto zahranicnou pracovat tu ... spojila si dve veci, ktore by sa nemali spajat
Choď tam, kde budeš šťastná. Ja som bola rok v Anglicku, odišla som nas5 na výšku na SR a teraz plánujem doštudovať v Anglicku na postgraduálnom, ak ma vezmú.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
ale ak chces kvalitnejsie vzdelanie tak nevahaj a chod do zahranicia
a takisto sa zamysli ci chces pracovat v zahranici-ak hej, tak ti je lepsie tam aj studovat. a ked chces pracovat na slovensku, tak to samozrejme mozes ci vystudujes tu alebo mimo
A vo vseobecnosti sa tesim z tohto rozhodnutia. Pozicku dufam nejak rozchodim (je to taka nejaka celkom vyhodna pozicka od vlady, ktoru splacas len ked zarabas nad urcity limit), plat zatial neriesim (sice moja letna brigada ma plat vacsi ako maju moji rodicia asi dokopy, ale zase living costs su tu o dost vyssie, takze v konecnom dosledku mi to az tak neprilepsi) a hlavna vec je asi, ze ja sama nie som (aj priatel je tu importovany . Ale je pravda, ze rodicovci mi chybaju Ale o to viac sa tesim vzdy, ked idem domov!
(Akurat zajtra mi zacinaju skusky, cize teraz frlfem kade chodim a predstavujem si, ako paradne by sa mi skuskovalo na Slovensku
ty si chodila na IB ?
to som nechcel povedať, len som to nevedel ! no paráda teda, gratulujem k úspešnému ukončeniu, psychicky si na tom v poriadku aj naďalej ?
aké si mala HLs ?
Počkať, to som blbá, alebo mám úplne na hovno informácie? Ako neviem ako je to na všetkých výškach, ale pokiaľ viem aj tu sa niekde minimálny poplatok za výšku platí zatiaľ čo v zahraničí napr. v takom Škótsku ti to hradí štát a v niektorých ostatných čiastočne, proste ak si dobre vyberieš štát a nepôjdeš niekam do Londýna alebo USA tak sa ti to oplatí nakoľko je tá čiastka podľa mňa zanedbateľná pretože sa ti to podarí splatiť veľmi rýchlo.
Ja si idem nabudúci rok robiť certifikát, pokúsim sa zmaturovať a padám odtiaľto preč.