Dali by ste sa dokopy s človekom, ktorý sa od nás Slovákov líši mentalitou, náboženstvom, zvykmi.... Ako napríklad s Turkom, Arabom, Izraelčanom a pod (u ktorých prevláda hlavne islam)....
Vidno, že tu nikto z vás nie je zo zmiešanej rodiny a neviete, že niečo ako tolerancia či solidarita existuje a v páre s rôznym náboženstvom sa dá fungovať normálne.
@laciskoo moslim to je asi take iste slovo ako keby som napisala krestan a izraelcan ma asi taku istu hodnotu ako slovak.... cize nie je na tom nic urazajuce.... uplne normalna otazka...
@hippiechick pretože médiá slepo prezentujú iba extrémne prípady a tým budujú odpor verejnosti... a pritom väčšina ľudí je úplne normálna tak, ako kdekoľvek na svete, to si ale väčšina neuvedomuje
@15 a ak by niekto náhodou mal chuť mi na to niečo dementné poznamenať, tak rovno doplním, že väčšina Turkov, čo som stretla, sú inteligentní, vzdelaní, rozhľadení, viac-než-len-čistotní a zásadoví mladí ľudia. (ešte ich doviesť k tomu, aby uznali arménsku genocídu a všetko bude fajn)
No tak to mi je jasné. Len je stále udivujúce, že napriek tomu, že je táto informácia známa, stále sa nájdu ľudia, kt. majú predsudky a hneď každý, kto je iného náboženstva musí byť hneď fanatik a pod.
Ale zase rozumiem. Tu sa všetci hrajú na kresťanov, pričom jediná kresťanská vec v tejto krajine sú Vianoce resp.čo sa tu ľudia hrajú, ako silno veria v Boha. A potom sa nájde človek, kt. vníma nábož. ako životný štýl, čo i je správne, a hneď to musí byť extrémista vo svojej náture.
@hippiechick ešte veľká noc Ale tak, vo všeobecnosti je vážne zaujímavé, že takých arabov prezantujúú všade ako tých, čo unášajú deti svojich európskych manželiek a teroristov, ale to, že kedysi do európy priniesli zásady hygieny nikoho nezaujíma...
a dokonca aj čo sa týka zahaľovania, tak (ako som čítala v jednej obsiahlej diskusií, ale raz si to chcem overiť i sama), i v biblii sa spomína zahaľovanie (ktoré svojim spôsobom existovalo pomerne donedávna, keď si uvedomíme, že ešte pred pár desaťročiami bolo nehorázne vyjsť na ulicu bez pokrývky hlavy či ak ideme ešte pár desaťročí späť dokonca odhaliť nohy) a i v moslimských krajinách je to založené viac na miestnych zvyklostiach, ako na náboženstve...
a samozrejme, v každom náboženstve sa nájdu fanatici, horšie je, keď niekto si podľa toho urobí mienku o všetkých
(týmto neobhajujem žiadne náboženstvo, ja sama som povedzme že bez vyznania, len cítim potrebu trocha rozptýliť niektoré dezinformácie, čo vznikajú
@najivna sú, pôvodne, ale súčasnú podobu im dalo kresťanstvo (a marketing)
no, takto- ja mám jednu jedinú zásadu, pokial ide o to, s kým si začnem, a tým je to, nech sa ma tí chlapi nepokúšajú nasilu zmeniť. takže ak ma nechá byť takou, akou som, nie je problém, nech je aj fialový a z Tramtárie, pre mňa za mňa
@jin15 tak ja viem, že majú korene ešte v predkresťanských dobách a tak, ja som ale chcela povedať, že dnešnú podobu im dalo hlavne to kresťanstvo a aj väčšina ľudí to tak vníma (a asi nikto alebo minimum miesto toho oslavuje slnovrat a podobné srandy
neee..ja chcem neaku slovensku najlepsie z okolia ziliny..tam su najkrajsie alebo ak to nevijde tak toto je moja buduca manzelka » www.google.com/imgres?q=lily+c...
Presne. Tam ani niet o čom. Buď to vidíš a chápeš to alebo si debil, čo niekde niečo počul a hneď sú všetci rovnakí. Lebo Arab, moslim, Žid a všetko iné nie je človek.... Hnus!
A zahaľovanie sa. Je to i v judaizme a čiastočne i v kresťanstve. Fakt nechápem na čo sa tu všetci hrajú...
.....
A tu sa ešte niekto ide posrať z toho, že bude musieť prejaviť solidaritu a nežrať bravčové každý deň.
@hippiechick práve dnes som si znova uvedomila, že je desivé, ako mi toto začína pripomínať stav pred 2.sv. vojnou, len teraz to nie je propaganda voči židom ale proti moslimom... (a nakoľko sa trocha vyznám v dejepise a vidím, čo sa teraz deje, tak ma to trocha desí)
veď, to je všade, len vzhľadom na kultúrne zvyklosti a podmienky sa to upravilo... (a vraj väčšine žien to tam vyhovuje, lebo sa tak cítia istejšie... čítala som taký pekný príklad, že to je, ako by nejaká žena z afrického kmeňa nás začala ľutovať, že musíme chodiť so zahalenýmu prsiami
a s tým bravčovým... a? kresťania zas v piatky nesmú jesť mäso, budhisti ho nesmú jesť vôbec, hinduisti zas nejedia hovädzie, každé náboženstvo dačo zakazuje
Mne to tu zatiaľ nič nepripomína. Len vidím, že ľudia sú ľahko ovplyvniteľní a uveria prvej klebete, kt. počujú niekde na autobusovej zastávke. A potom iba generalizujú a seba stavajú do pozície toho správneho, z čoho si treba brať príklad. Choré, úbohé, sedlácke. Rozum a rozhľadenosť majú skutočne len tí, kt. cestujú, vzdelávajú sa, spoznávajú nových, rôznych ľudí... Lebo až vtedy si človek uvedomí, že človek je človek a že žiadne "my" a "oni" v skutočnosti neexistuje. Lenže na to treba nežiť v jednej diere celý život.
Veď áno. Je to všade. Všetko je všade, len s malými obmenami. Len otupenosť ľuďom neumožňuje sa na veci pozrieť racionálnejšie.
Dokonca viac pochopím moslimku, židovku so šatkou na hlave ako babu oblečenú ako prostitútku.
S tým prasacím som len narážala na degenerované príspevky, kedy už človek si bude musieť vziať len seba aby nemusel robiť žiadne kompromisy.
@hippiechick mne pomaly ale isto hej... ale snáď sa len mýlim a som paranoidná.
a ovplyvniteĺnosť je jasná, pretože samozrejme, akonáhle je nejaká skupina obyvateĺstva niečim odlišná od väčšiny, je oveĺa zaujímavejšie (i pre médiá) spomínať len negatívne javy s nimi spojené ako spomenúť i dačo pozitívne...
a to aj ja... a dokonca (a toto leto som si to overila), je v teple oveľa jednoduchšie a príjemnejšie dať si na seba dačo dlhé ale vzdušného materiálu a strihu, ako nejaké obtiahnuté mini (takže argumenty s teplom na obhajobu hentakého obliekania u mňa nefungujú). A to ani nehovorím o tom, že sa človek aspoň nespáli a podobne... ja to zahaľovanie v tomto úplne chápem (plus samozrejme po tebe slintajúc nečumia kadejaké podivné indivíduá) .D
To by už bolo dosť smutné s týmto svetom keby sme sa tu išli handrkovať so zbraňami kvôli vierovyznaniu. Teraz, čo sa deje nie sú čisté náboženské vojny. Ale to o inom.
Ono aj spomínať niečo pozitívne je trochu od veci, keď si predstavíš, že človeka zaujíma to, kto koho zabije než to, kto čo venuje chudobe. Ale to je tak. A je to pochopiteľné.
Hej, hej. Celé leto nosím voľné maxi šaty a niet lepšieho odevu.
@hippiechick nikdy neboli čisto náboženské vojny, to bola vždy iba pekná zámienka
hej, viem, že človeka skôr zaujme to negatívne, ale... keď sa to spojí so škatuľkovaním, tak je to des
ja si občas dám aj dačo kratšie, ale... naši mi priiezli z Egypta bavlnenú tuniku, k tomu si dám dlhé ľnené gate a pokiaĺ nie je ozaj extrémne teplo (kde už trocha vadí to, že som v tmavom , tak je v tom ozaj príjemne
(a ak by som sa nebála, že ma zatknú za podozrenie z terorizmu, tak by som si možno dala aj tú šatku, kvôli riziku úpalu
ľudia, treba ísť aj za hranice Slovenska a poobzerať sa okolo seba. zistíte, že ľudia sa až tak veľmi nelíšia. tu v Kanade som si už zvykla na všetkých, viem čo od nich môžem čakať a už ma neprekvapuje, keď vidím nejakého černocha alebo araba, ako keď som bola na Slovensku. všetci sme ľudia, len trochu fyzicky odlišní.
@hippiechick veď hej.. ja mám tiež často kopu predsudkov, ale som ochotná ich odbúrať, keď vidím, že sa mýlim
nie... to by som sa hanbila asi... a mi nepristane... (a veď ani žiadnu také nemám...)
ale bolo by to vtipné, zahalená, v tunike, vlasy farbené hennou (síce by ich nik nevidel, ale to je detail), najlepšie ísť vtedy s mojim bradatým tatkom po ulici, jediný problém je, že by som pôsobila prinajmenšom ako miešanka, lebo som dosť bledá, ale čo už
a priznám sa, ja ich mám... napríklad na ružové barbiny pozerám dosť s nadhľadom, ale som ochotná pripustiť, keď nejakú lepšie spoznám, že je náhodou celkom fajn (a podobné veci... nerobím to úmyselne, ale aj tak škatuľkujem, no
@hippiechick no, ale tým som chcela povedať len toľko, že by sa mi nepodarilo pôsobiť 100% moslimsky pre pobúrenie okolia, nikoho som sa s tým nechcela dotknúť
@alanis mala som taký vzťah a dokonca na Slovensku a musím povedať, že tento moslim je jeden z najlepších človekov, akých poznám, myslím charakterovo...a nie je to o islame, je to o tom, čo máš v srdci, v hlave a do akej miery absorbuješ vplyv zvonka
a predsudky...skrátka na Slovensku to tak je, ľudia tu majú takú mentalitu, akú majú, a nikdy sa to tu nepohne ďalej, bohužiaľ...
@kt len aby nedoslo k nezhodam... ja som tuto diskusiu nezalozila v tom duchu ze tento typ vztahu je zly... a ze mam nieco proti alebo tak... len ma skor zaujima nazor co si o tom ludia myslia... lebo na SK su ludia dost zakonzervovany... a napr. ked niekomu poviem ze ako lekarka raz v buducnosti by som chcela ist do Afriky, Azie tak na mna pozeraju a vravia ze ved to tam je uplne ine... iní ludia, iný sposob zivota a tak... a ked spomeniem ze si chcem adoprtovat cernosca ci ine dieta kt. skor ci neskor umrie od hladu ci na AIDS tak si klopu len na celo... a tak isto je to aj so vztahmi... ludia si klopu na celo...
@alanis ano poznám u nás doma to isté ja keď som sa dala na prácu dobrovoľníčky, tak naši sa so mnou tak pohádali, akoby som išla skočiť z mosta...vraj čo si myslím, že dosiahnem, ak sa snažím zachrániť svet bla bla bla...ale na druhej strane sú vždy ľudia, kt. to vedia oceniť...ja som sa dala na pomoc imigrantom, ľuďom čo čakajú v SR na azyl atď...takže sa nevzdávaj nie si sama
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
71 komentov
(zas nie každý moslim je fundamentalista)
Najlepsie s nejakou slovenkou odist do cudziny
Inak Izrael je ako zapadny svet , len su zidia.
ak by sme si rozumeli, prečo nie
(bez irónie)
To vám stále jebe z teroristov?
No tak to mi je jasné. Len je stále udivujúce, že napriek tomu, že je táto informácia známa, stále sa nájdu ľudia, kt. majú predsudky a hneď každý, kto je iného náboženstva musí byť hneď fanatik a pod.
Ale zase rozumiem. Tu sa všetci hrajú na kresťanov, pričom jediná kresťanská vec v tejto krajine sú Vianoce resp.čo sa tu ľudia hrajú, ako silno veria v Boha. A potom sa nájde človek, kt. vníma nábož. ako životný štýl, čo i je správne, a hneď to musí byť extrémista vo svojej náture.
No dementi.
HAAAAAAAAAAAAA
Ja viem.
Ale keď si to tak kresťania privlastňujú, tak nech si to zožerú.
a dokonca aj čo sa týka zahaľovania, tak (ako som čítala v jednej obsiahlej diskusií, ale raz si to chcem overiť i sama), i v biblii sa spomína zahaľovanie (ktoré svojim spôsobom existovalo pomerne donedávna, keď si uvedomíme, že ešte pred pár desaťročiami bolo nehorázne vyjsť na ulicu bez pokrývky hlavy či ak ideme ešte pár desaťročí späť dokonca odhaliť nohy) a i v moslimských krajinách je to založené viac na miestnych zvyklostiach, ako na náboženstve...
a samozrejme, v každom náboženstve sa nájdu fanatici, horšie je, keď niekto si podľa toho urobí mienku o všetkých
(týmto neobhajujem žiadne náboženstvo, ja sama som povedzme že bez vyznania, len cítim potrebu trocha rozptýliť niektoré dezinformácie, čo vznikajú
@najivna sú, pôvodne, ale súčasnú podobu im dalo kresťanstvo (a marketing)
Presne. Tam ani niet o čom. Buď to vidíš a chápeš to alebo si debil, čo niekde niečo počul a hneď sú všetci rovnakí. Lebo Arab, moslim, Žid a všetko iné nie je človek.... Hnus!
A zahaľovanie sa. Je to i v judaizme a čiastočne i v kresťanstve. Fakt nechápem na čo sa tu všetci hrajú...
.....
A tu sa ešte niekto ide posrať z toho, že bude musieť prejaviť solidaritu a nežrať bravčové každý deň.
......
@alanis
Áno.
veď, to je všade, len vzhľadom na kultúrne zvyklosti a podmienky sa to upravilo... (a vraj väčšine žien to tam vyhovuje, lebo sa tak cítia istejšie... čítala som taký pekný príklad, že to je, ako by nejaká žena z afrického kmeňa nás začala ľutovať, že musíme chodiť so zahalenýmu prsiami
a s tým bravčovým... a? kresťania zas v piatky nesmú jesť mäso, budhisti ho nesmú jesť vôbec, hinduisti zas nejedia hovädzie, každé náboženstvo dačo zakazuje
Mne to tu zatiaľ nič nepripomína. Len vidím, že ľudia sú ľahko ovplyvniteľní a uveria prvej klebete, kt. počujú niekde na autobusovej zastávke. A potom iba generalizujú a seba stavajú do pozície toho správneho, z čoho si treba brať príklad. Choré, úbohé, sedlácke. Rozum a rozhľadenosť majú skutočne len tí, kt. cestujú, vzdelávajú sa, spoznávajú nových, rôznych ľudí... Lebo až vtedy si človek uvedomí, že človek je človek a že žiadne "my" a "oni" v skutočnosti neexistuje. Lenže na to treba nežiť v jednej diere celý život.
Veď áno. Je to všade. Všetko je všade, len s malými obmenami. Len otupenosť ľuďom neumožňuje sa na veci pozrieť racionálnejšie.
Dokonca viac pochopím moslimku, židovku so šatkou na hlave ako babu oblečenú ako prostitútku.
S tým prasacím som len narážala na degenerované príspevky, kedy už človek si bude musieť vziať len seba aby nemusel robiť žiadne kompromisy.
a ovplyvniteĺnosť je jasná, pretože samozrejme, akonáhle je nejaká skupina obyvateĺstva niečim odlišná od väčšiny, je oveĺa zaujímavejšie (i pre médiá) spomínať len negatívne javy s nimi spojené ako spomenúť i dačo pozitívne...
a to aj ja... a dokonca (a toto leto som si to overila), je v teple oveľa jednoduchšie a príjemnejšie dať si na seba dačo dlhé ale vzdušného materiálu a strihu, ako nejaké obtiahnuté mini (takže argumenty s teplom na obhajobu hentakého obliekania u mňa nefungujú). A to ani nehovorím o tom, že sa človek aspoň nespáli a podobne... ja to zahaľovanie v tomto úplne chápem (plus samozrejme po tebe slintajúc nečumia kadejaké podivné indivíduá) .D
To by už bolo dosť smutné s týmto svetom keby sme sa tu išli handrkovať so zbraňami kvôli vierovyznaniu. Teraz, čo sa deje nie sú čisté náboženské vojny. Ale to o inom.
Ono aj spomínať niečo pozitívne je trochu od veci, keď si predstavíš, že človeka zaujíma to, kto koho zabije než to, kto čo venuje chudobe. Ale to je tak. A je to pochopiteľné.
Hej, hej. Celé leto nosím voľné maxi šaty a niet lepšieho odevu.
hej, viem, že človeka skôr zaujme to negatívne, ale... keď sa to spojí so škatuľkovaním, tak je to des
ja si občas dám aj dačo kratšie, ale... naši mi priiezli z Egypta bavlnenú tuniku, k tomu si dám dlhé ľnené gate a pokiaĺ nie je ozaj extrémne teplo (kde už trocha vadí to, že som v tmavom , tak je v tom ozaj príjemne
(a ak by som sa nebála, že ma zatknú za podozrenie z terorizmu, tak by som si možno dala aj tú šatku, kvôli riziku úpalu
treba sa tolerovať a potom sa dá žiť s hocikým
Tú myšlienku som nezavrhla.
Vieš, to je des so všetkým. S ľuďmi. Aj so mnou, aj s tebou, s každým. Len povedzme, že treba mať určité hranice vo svojej ľudskej dementnosti.
Daj! Osobný protest!
----------------------
Inak, ospravedlňujem sa zakladateľke diskusie, že tu píšem veci, kt. sa priamo témy nedotýkajú.
nie... to by som sa hanbila asi... a mi nepristane... (a veď ani žiadnu také nemám...)
ale bolo by to vtipné, zahalená, v tunike, vlasy farbené hennou (síce by ich nik nevidel, ale to je detail), najlepšie ísť vtedy s mojim bradatým tatkom po ulici, jediný problém je, že by som pôsobila prinajmenšom ako miešanka, lebo som dosť bledá, ale čo už
Ja ich moc nemám.
Ale nie. Každý má predsudky. Len u každom fungujú na inom princípe resp. majú iný základ, dôvod a sú pri iných veciach.
A problém vzhľadom na čo?
a priznám sa, ja ich mám... napríklad na ružové barbiny pozerám dosť s nadhľadom, ale som ochotná pripustiť, keď nejakú lepšie spoznám, že je náhodou celkom fajn (a podobné veci... nerobím to úmyselne, ale aj tak škatuľkujem, no
"jediný problém je, že by som pôsobila prinajmenšom ako miešanka, lebo som dosť bledá, ale čo už "
Presne tieto predsudky mám i ja. A rovnako sa s nimi vyrovnávam.
Nikoho si sa nedotkla (predpokladám), len som nevedela presne na čo sa to vzťahuje.
Stopercentne nie. :/ Tak asi to chce iné náboženstvo. Tu je väčšina veľmi konzervatívna, pobúriš hocičím.
(alebo celý "nindžovský" oblečok...
Klobúkom? Čo si mala cylinder na hlave?
Alebo všetky tri veci : oblečok, šatku i klobúk.
normálne dámsky so širokou strieškou
tak "nindža" v hentom klobúku by isto pútal pozornosť
(a ospravedlňujem sa dámam zo Saudskej Arábie a spol., ale je to najvýstižnejší výraz a nepoužívam ho s hanlivým úmyslom)
@alanis mala som taký vzťah a dokonca na Slovensku a musím povedať, že tento moslim je jeden z najlepších človekov, akých poznám, myslím charakterovo...a nie je to o islame, je to o tom, čo máš v srdci, v hlave a do akej miery absorbuješ vplyv zvonka
a predsudky...skrátka na Slovensku to tak je, ľudia tu majú takú mentalitu, akú majú, a nikdy sa to tu nepohne ďalej, bohužiaľ...
byť iným neznamená byť horším
A nepokladám to za rasizmus, len za otázku preferencií. Ten konkrétny druh odlišnosti by mi asi dosť prekážal