Takže, čo sa týka počítačov a sveta elektroniky som úplný laik. Mám ako OS Windows 8 ale je strašne nepraktický a nevyhovuje mi. Chcela by som ho preinštalovať na Linux, konkrétne na Linux Ubuntu. Najlepšie by to bolo cez USB, viem, že treba súbory zál
Nieje to ťažké, na YT budeš mať milión tutoriálov, zbytočne to budem opisovať. Len aby si z ubuntu nebola sklamaná, si si istá, že ako neodborník vieš, čo od neho máš čakať?
Istá si nie som. :/ Ale viem, že Linux chcem určite. Len teraz vybrať tú správnu verziu ktorá mi bude vyhovovať. Podľa článkov čo som čítala by mala byť pre mňa najjednoduchšia práve Ubuntu.
Mint je skoro ako windows co sa tyka uzivatelskeho prostredia. Najlahsii sposob ako prejst na linux pre laika je nasledovny:
Ak mas 2 oddiely harddisku, na 1 oddiel kde mas win si daj vsetky subory a zalohu, na druhy oddiel nainstalujes linux (dual boot), po skonceni instalacie linuxu iba sa bootnes do linuxu, zalohovane veci si skopirujes z oddielu windowsu a nasledne ten oddiel s winom iba naformatujes.
Obdivujem ludi co chcu dobrovolne prejst na linux, avsak nechapem dovod prechodu na linux, pre teba ako laika. Co ti vadi na windowse? uzivatelske prostredie jedine... podla mna ta netrapia technicke chyby, bugy, programovanie vo wine, aby si mala dovod ist nutene na linux.
Urcite by som radsej zvolil downgrade na win7 alebo ked silou mocou chces linux, tak cez virtual box si na skusku nainstalovat niektoru verziu linuxu a hrat sa s nim.
neviem ci si si vedoma do coho chces ist a neviem kto ti toto poradil...
mat linux je sice pekne ale ak si zvyknuta na windows len win8 ti nesedi tak mozes mat s linuxom este vacsi problem. nemusi fungovat podla tvojich predstav. ak ti toto poradil nejaky silny odporca windowsu tak by som radsej na jeho rady moc nedaval. to by som ti radsej osobne pomohol nastavit win8 tak aby si bola spokojna. predstaj je tam oproti win7 len niekolko zmien (z pohladu laika) ktore by sa mohli dat prenastavit tak aby si bola spokojna
prejdes na linux. zistis ze ten ti pasuje este menej a zase sa s tym budes srat aby si to dala s5?
pripadne si sprav bootovaci ubc kluc s ubuntu a vyskusaj si ho bez instalacie ci ti to vobec bude vyhovovat..
@thebad Keďže je to nový PC/notebook, tak taký, že to ,,vďaka'' UEFI + secure boot nemusí fungovať
A ďalší : Nechcem nikoho podceňovať, ale nevidím zmysel prechodu lajka na Linux.
Ak si niekto chce Linux vyskúšať, prv nech si ho skúsi na ,,nečisto'' vo virtualboxe a zistí, či mu bude/nebude vyhovovať... Aby to potom neľutovala a nechcela to odinštalovať
Tretí : Ovládače ... Pokiaľ je to notebook, môže mať problémy trebárs s WiFi adaptérom (môj prípad) ... A inštalovať ovládače cez Wine tiež nemusí dopadnúť úspešne
Štvrtý a dosť dôležitý problém : Kompatibilita ... Niektoré programy jednoducho pre Linux nie sú a nie vždy sa nájde vhodná alternatíva k takým programom...
@77hanes77 No neviem, s dual bootom som nikdy nemal žiaden z týchto problémov, ale tak tu si asi viac doma než ja. Osobne som box nikdy nemal rád, raz v škole sme mali robiť s ubuntu, samozrejme cez box nech dačo nepokašleme, ale mňa to len vytáčalo, do týždňa som fičal na dual boote.
Ja by som to riešil nasledovne :
Ak to s tým Linuxom myslíš seriózne, tak by som ho najprv nainštaloval do VirtualBoxu, kde si ho môžeš bezpečne vyskúšať a zoznámiť sa s ním.
Tým zoznámením nemyslím iba s GUI (užívateľským rozhraním) ale i trošku s terminálom. Aspoň základné príkazy by si mala vedieť, ver tomu, že sa ti zídu.
Taktiež by si sa mala naučiť inštalovať programy aj mimo Ubuntu Software Center ... Riešiť vyskytnuté problémy (v Linuxe je ich občas dosť, najmä už s uvedenými ovládačmi) atď....
Ja som tiež linuxový začiatočník (lajk) takže hovorím ti to z vlastnej skúsenosti
Ak sa naučíš s ním robiť aspoň na takej úrovni, ako som napísal a trúfaš si, až potom urob dualboot Neskôr, keď budeš zbehlejšia, môžeš skúsiť aj iné distribúcie
Toľko môj názor k tomu .
Btw. Čo konkrétne ti na Windows 8 nevyhovuje?
Chýba ponuka štart? Dá sa doinštalovať.
Vadia ti, že po štarte sa ti objavia dlaždice ? Nemusíš ich vôbec používať a hneď po štarte PC prejdeš automatický na plochu.
Kompatibilita? Na Win 8.1 to nie je také katastrofálne. Farba okien či nebodaj ostatné blbosti s UI ? Dajú sa vyriešiť. Iné veci ma zatiaľ už nenapadajú ...
Každopádne ťa nechcem odhovoriť od Linuxu.. doporučujem, vyskúšaj si ho, nauč sa s ním robiť.. ale seriózne
@kosmiklove je dost mozne ze je chyba vo mne a nie v 8 kt si nvm nadstavit spravne or wut ale 7 mi asi vyhovovala viac. ale kym nejaku takuto zmenu podniknem tak to este nejak s frajirom premyslime
budes sklamana z ubuntu, mne na nom programy padaju castejsie ako na windowse, niektore programy na linux ani nie su, alebo nikde nenajdes cracknutu verziu
skus najprv mat oboje OS a ak s nim budes spokojna, win 8 vymaz
ak sa ti 8 nepaci, na tovojom mieste by som si zvykol alebo radsej isiel do 7
ja zase neviem ako niekto moze napisat ze win7 mu vyhovoval viac v com? ved je to to iste...win8 ma akurat navyse ten vysuvaci bocny panel a metro ktore nemusis pouzivat
vyskusaj si to na Live CD, co ako, az potom by som to nainstaloval; a ak sa nechces potom s tym hrat dalsi tyzden alebo dva (ak nastanu nejake problemy, a to asi aj nastanu ), tak si daj radsej 7-cku. a uz ked budes nahodou instalovat to ubuntu, tak len cista instalacia
Moj nazor je taky ze nieco sa da spravit vo win a nieco v linuxe. Ani jedno z toho nie je vseliek
Kazdopadne ak si este nikdy nerobila s linuxom tak v prvom momente budes zhrozena ale vsetko sa casom podda
Akurat terminal a linux su dva neoddelitelne veci
To znamena kym si na linux nezvyknes tak by som neodporucal bezat vyhradne na nom.
Predsa je to zalozene na trocha odlisnom principe.
Ako som uz hoviril, kazdy OS ma svoje vyhody a nevyhody a zaroven su veci ktore dokazes vylucne len v linuxe alebo vylucne len vo windowse
Preto ja odporucam dualboot. Virtualka je menej drasticke riesenie ale zase treba trocha vediet ako sa s tym robi a tiez to nie je celkom plnohodnotne
Akurat ak si laik tak nechaj to nainstalovat niekomu kto vie spravit particie tak aby ti neodpalil data
Jedina zaludnost pri dualboote je prave tvorba particii.
A co sa tyka linuxovej distribucie asi ubuntu je najviac user friendly ale to je uz osobny pohlad zase zalezi od toho naco to potrebujes
@sylver987 A preto ako som už písal vyššie : najprv pekne do Virtual Boxu, zoznámiť sa a naučiť s tým poriadne robiť (včetne terminálu, ktorého príkazy treba vedieť aspoň na základnej úrovni), inštalácia softwaru a pod. a potom nech sa rozhodne čo a ako ďalej ...
Podľa môjho názoru je to bude najrozumnejšie riešenie
Navyše bezpečne cez VirtualBox by som to zatiaľ riešil aj z tohto hľadiska, aby sa tu čoskoro neobjavila téma typu : Inštalovala som Linux, teraz mi už nejde ani Windows ...
p.s Frosty: neber to ako urážku ale ako radu ... nepodceňujem nikoho
@77hanes77 virtualbox je dobry s tym ze to mas cele odizolovane od realneho systemu.
cize nech robis cokolvek tak nic tym nepokazis
Ale jedno velke "ale":
skusal si uz pripajat USB cez virtual box ? nehovorim ze je to nemozne ale it is a pain
taktiez donutit aby virtualbox videl wifi adapter ako wifi a nie kabel to sa mi ani nepodarilo (bezny uzivatel to nepotrebuje ale mne by sa to v istych situaciach hodilo )
ale dam ti za pravdu, je to najlepsie na ucenie a ja tiez vyuzivam virtualbox.
ale pokial by jej to nastavil niekto kto tomu rozumie tak jej neodpali MBR a taka tema by ani nevznikla
a vzdy je to rozdiel oproti virtualboxu, ked mas pristup k realnemu HW a nie virtualizovanemu
to čo písali podaktorý až som sa smial o čo už Ubuntu a SteamOS sú dosť na úrovni v ovládačoch žiaden problém ani v ničom inom nikdy ked tak u iných linuxových distribúcií ale v Ubuntu nie ! Linux je rýchlejší a bez vírusov a iných sračiek čo sú na Windowse ..... ja mám Ubuntu 5 rokov a neni sa na čo sťažovať akurát mi tam chýba Adobe softvér ale je tam dosť alternatív alebo sa dá rozbehať cez Wine čo je úplne primitívne dnes je linux a veľkej úrovni čo sa týka Ubuntu
Keď už Linux tak Linux Mint ten je top mal som Linux ubuntu a tam sa stávalo že mi padlo niečo alebo pri zapínaní som sa musel prebiť aby to šlo normálne lebo nijaké somariny sa mi otvorili a tak bolo to náročné Windows je najväčšia p.... mal som ho no internet my šiel pomaly aj PC a pritom mám vysoko výkonný počítač ale Windows ho zbytočne zaťažoval ,,,, Linux Mint ešte nič nie je čo som nezvládol, všetko funguje ako má hry čo idú vo Windowse idú aj v Linuxe hry čo idú v Linuxe daktoré vo Windowse už nejdú Hackeri zväčša majú Linuxy a tým napádajú Windowsy Linux nemá žiadne vírusy proste vírus na Linux poriadne ani nie je aspoň som to nevidel ,ale vo Windows je plný internet my šiel pomaly vo Firefoxe vo Windowse v Linuxe je krásny rýchli zapínanie Windowsu mi trvalo 5-15sekund v Linuxe do 0-5sekundy je to top a nezaťažuje to procesor ako Windows jednoznačne prechod na Linux podporujem to ovládanie a sila zvyku bude vadiť maximálne 1mesiac ale rýchlo si zvykneš
@kosmiklove bocny panel a VYSUVACI som mal jebnuty uz na XP, fakt na posranie vec...pockaj ked ti bude padat wifi na tej osmine budes tlieskat sudruhom z mrkvosoftu...enjoy dlazdice
@relativelysarcastic na xp žiadny vysuvaci bočný panel nebol a pouzivam ho už dva roky. Žiadny wifi mi nikdy nepadala. Ani na mojom pc, ani na ďalších troch notasoch co mam doma. Takže naozaj neviem co máš za problém. Zeby dalsi zbytočný winhater?
islo myslim len o pridanie lokalnych diskov, resp priecinkov, ktore sa pbrazili na vysuvnej liste na ploche, samozrejme ked tam boli nahadzane vhodne odkazy odkazy, sluzilo to...potom este nejaky ten adaptovany "moderny" slidebar z visty no a ta wifina to je vseobcne znamy problem, ze sa netyka teba, neznamena, ze neexistuje win 8 hater, to fakt beriem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
premysli si to. Preinštalovanie je najmenej.
Ak mas 2 oddiely harddisku, na 1 oddiel kde mas win si daj vsetky subory a zalohu, na druhy oddiel nainstalujes linux (dual boot), po skonceni instalacie linuxu iba sa bootnes do linuxu, zalohovane veci si skopirujes z oddielu windowsu a nasledne ten oddiel s winom iba naformatujes.
Urcite by som radsej zvolil downgrade na win7 alebo ked silou mocou chces linux, tak cez virtual box si na skusku nainstalovat niektoru verziu linuxu a hrat sa s nim.
Môžu sa vyskytnúť problémy s ovládačmi a najmä s UEFI
neviem ci si si vedoma do coho chces ist a neviem kto ti toto poradil...
mat linux je sice pekne ale ak si zvyknuta na windows len win8 ti nesedi tak mozes mat s linuxom este vacsi problem. nemusi fungovat podla tvojich predstav. ak ti toto poradil nejaky silny odporca windowsu tak by som radsej na jeho rady moc nedaval. to by som ti radsej osobne pomohol nastavit win8 tak aby si bola spokojna. predstaj je tam oproti win7 len niekolko zmien (z pohladu laika) ktore by sa mohli dat prenastavit tak aby si bola spokojna
prejdes na linux. zistis ze ten ti pasuje este menej a zase sa s tym budes srat aby si to dala s5?
pripadne si sprav bootovaci ubc kluc s ubuntu a vyskusaj si ho bez instalacie ci ti to vobec bude vyhovovat..
A ďalší : Nechcem nikoho podceňovať, ale nevidím zmysel prechodu lajka na Linux.
Ak si niekto chce Linux vyskúšať, prv nech si ho skúsi na ,,nečisto'' vo virtualboxe a zistí, či mu bude/nebude vyhovovať... Aby to potom neľutovala a nechcela to odinštalovať
Tretí : Ovládače ... Pokiaľ je to notebook, môže mať problémy trebárs s WiFi adaptérom (môj prípad) ... A inštalovať ovládače cez Wine tiež nemusí dopadnúť úspešne
Štvrtý a dosť dôležitý problém : Kompatibilita ... Niektoré programy jednoducho pre Linux nie sú a nie vždy sa nájde vhodná alternatíva k takým programom...
Ja by som to riešil nasledovne :
Ak to s tým Linuxom myslíš seriózne, tak by som ho najprv nainštaloval do VirtualBoxu, kde si ho môžeš bezpečne vyskúšať a zoznámiť sa s ním.
Tým zoznámením nemyslím iba s GUI (užívateľským rozhraním) ale i trošku s terminálom. Aspoň základné príkazy by si mala vedieť, ver tomu, že sa ti zídu.
Taktiež by si sa mala naučiť inštalovať programy aj mimo Ubuntu Software Center ... Riešiť vyskytnuté problémy (v Linuxe je ich občas dosť, najmä už s uvedenými ovládačmi) atď....
Ja som tiež linuxový začiatočník (lajk) takže hovorím ti to z vlastnej skúsenosti
Ak sa naučíš s ním robiť aspoň na takej úrovni, ako som napísal a trúfaš si, až potom urob dualboot Neskôr, keď budeš zbehlejšia, môžeš skúsiť aj iné distribúcie
Toľko môj názor k tomu .
Btw. Čo konkrétne ti na Windows 8 nevyhovuje?
Chýba ponuka štart? Dá sa doinštalovať.
Vadia ti, že po štarte sa ti objavia dlaždice ? Nemusíš ich vôbec používať a hneď po štarte PC prejdeš automatický na plochu.
Kompatibilita? Na Win 8.1 to nie je také katastrofálne. Farba okien či nebodaj ostatné blbosti s UI ? Dajú sa vyriešiť. Iné veci ma zatiaľ už nenapadajú ...
Každopádne ťa nechcem odhovoriť od Linuxu.. doporučujem, vyskúšaj si ho, nauč sa s ním robiť.. ale seriózne
skus najprv mat oboje OS a ak s nim budes spokojna, win 8 vymaz
ak sa ti 8 nepaci, na tovojom mieste by som si zvykol alebo radsej isiel do 7
ja zase neviem ako niekto moze napisat ze win7 mu vyhovoval viac v com? ved je to to iste...win8 ma akurat navyse ten vysuvaci bocny panel a metro ktore nemusis pouzivat
Kazdopadne ak si este nikdy nerobila s linuxom tak v prvom momente budes zhrozena ale vsetko sa casom podda
Akurat terminal a linux su dva neoddelitelne veci
To znamena kym si na linux nezvyknes tak by som neodporucal bezat vyhradne na nom.
Predsa je to zalozene na trocha odlisnom principe.
Ako som uz hoviril, kazdy OS ma svoje vyhody a nevyhody a zaroven su veci ktore dokazes vylucne len v linuxe alebo vylucne len vo windowse
Preto ja odporucam dualboot. Virtualka je menej drasticke riesenie ale zase treba trocha vediet ako sa s tym robi a tiez to nie je celkom plnohodnotne
Akurat ak si laik tak nechaj to nainstalovat niekomu kto vie spravit particie tak aby ti neodpalil data
Jedina zaludnost pri dualboote je prave tvorba particii.
A co sa tyka linuxovej distribucie asi ubuntu je najviac user friendly ale to je uz osobny pohlad zase zalezi od toho naco to potrebujes
Podľa môjho názoru je to bude najrozumnejšie riešenie
Navyše bezpečne cez VirtualBox by som to zatiaľ riešil aj z tohto hľadiska, aby sa tu čoskoro neobjavila téma typu : Inštalovala som Linux, teraz mi už nejde ani Windows ...
p.s Frosty: neber to ako urážku ale ako radu ... nepodceňujem nikoho
www.youtube.com/watch?v=qWMIL_CsaVs
odbornik uz na tom pracuje
cize nech robis cokolvek tak nic tym nepokazis
Ale jedno velke "ale":
skusal si uz pripajat USB cez virtual box ? nehovorim ze je to nemozne ale it is a pain
taktiez donutit aby virtualbox videl wifi adapter ako wifi a nie kabel to sa mi ani nepodarilo (bezny uzivatel to nepotrebuje ale mne by sa to v istych situaciach hodilo )
ale dam ti za pravdu, je to najlepsie na ucenie a ja tiez vyuzivam virtualbox.
ale pokial by jej to nastavil niekto kto tomu rozumie tak jej neodpali MBR a taka tema by ani nevznikla
a vzdy je to rozdiel oproti virtualboxu, ked mas pristup k realnemu HW a nie virtualizovanemu