Mám jedného známeho, ktorý je závislý na lakohole a hracích automatoch ale neuvedomuje si to.Veľmi ma to mrzí, lebo neviem ako mu pomôcť, kedže na liečenie musí ísť doborovľne.Nemáte s tým skúsenosti alebo poznáte niekoho s podobným problémom?
Tak logicky sa zamyslime, čo sa dá robiť.. Hm, hm.. Keď nie liečenie tak už jedine len odstrel. Ako fakt. Tu sa nedá pomocť, keď niekto nechce.
Asi to nie je až také zlé s tým alkoholom, keď ešte pije. Pretože poznám z okolia jeden prípad, kedy chlap pil najskor tak, tak, večerno. Potom to bolo víkendové, potom po pár dňoch, nakoniec pil deň-noc. Len spal a pil.. Ochvíľku mu žalúdok odchádzal, pečeň a tak.. Plakal ako malé dieťa, aby sme mu pomohli a dali ho liečiť. A áno, aj jeho dovtedy všetci prehovárali, aby sa dal liečiť, ale on tvrdil, že má všetko pod kontrolou.
Vieš, väčšinu času by sa aj tak rozprávali s alkoholom ako s ním. Proste len musí padnúť na hubu, až na dno. Ak to zvládne sláva mu, no ak nie, tak dovi.
mame, ale nam sa tato vlastnost na @danilkovi lubi
(ale....kym si to dotycny sam neuvedomuje, nemozes velmi nic robit. ono aj ked si to nejaky zavisly uvedomi, nikdy nepojde na liecenie, pretoze bude tvrdit, ze sa toho dokaze bez vsetkeho vzdat aj sam. nemam osobnu skusenost, ale znamej manzel je zavisly. nepriznal si to ani po tom, co im prisla exekucia na dom. prestal na chvilu hravat, zacal chodit do prace, no okamzite ako mal znovu peniaze v rukach, zacal chodit na automaty. dufam, ze ten tvoj pripad skonci stastnejsie, no pochybujem, ze je nejaka sanca, ako by si konkretne ty mohla pomoct)
Dosť závisí aj od veku, keď je už dospelí tak donútiť ho nemôžeš (alebo teoreticky môžeš...)
Čo sa týka alkoholu, chce to čas a pevné nervy. Hlavné je, presvedčiť ho, aby on sám sa chcel zmeniť. Ukázať mu čo všetko ničí a aké pácha škody. Tiež je dobré zistiť, kvôli čomu pije aby si vedela že kde to viazne. A hlavne neurážaj tú osobu, ukáž jej že stále má svoju dôstojnosť. Je to veľmi ťažké ale nieje to nemožné ! Tak veľa šťastia...
@adrianne Nenapísala čo spravila preto aby mu pomohla. To je samozrejmé že žiadny alkoholik/feťák/gemblér/závislák/... nepôjde na liečenie dobrovoľne. Ani ja by som nešiel. Buď sa spamätá a pôjde na to liečenie, alebo sa upije k smrti.
ak si to neuvedomuje ,tak to je naozaj dosť zlé ,lebo ty mu nijako nemôžeš pomôcť ,môžeš však o tom povedať jeho rodine ,blízkym ,nech ho šupnú na odvykačku ,ale inak ,iné nič podľa mna nič nezmôžeš ,ked je to len "kamarát " ..myslím ,že tu už rozhovor nepomôže ..nebolo by odveci ,keby si prečítal pár kníh o závislostiach ,keby si pozrel pár filmopv o tom ,ako skončia takíto ľudia ,len samozrejme ,na to je už asi neskoro .. hm ...treba spraviť niečo ,nech sa neupije k smrti ...ale urýchlene ..lenže ,ked on si to nechce priznať ,tak ja už potom fakt neviem .,.čo s tým ..som v koncoch ,neviem poradit ..jedine ešte vytiahnuť ho z toho prostredia ,lenže to samozrejem asi nie je v tvojich silách .v prvom rade človek musí chceiť pomoc ,nie iný niekto
@adrianne A kedy a kde som povedal že som závislý? Niesom. Mne je jasné že ty si veľa prežila, si najmúdrejšia (áno teraz som si znova spomenul na tú fotku!). Ale o ľuďoch nevieš veľa. Vieš ono ja som to naschval sformuloval tak ako to je, lebo som vedel čo napíšeš. Unikajú ti súvislosti.
@18miki18@adrianne o to ide, rozprávala som sa s ním vlastens a stále hádame čo nie je dobré ale ja už neviem no aj tak veľmi ďakujem a @natuska6262 je to vlastne moja rodina (dosť blízka) žiaden kamarát a keďže naša rodina už nemá "silu" nato aby to riešila rozhodla som sa, že skúsim mu pomôcť ja.
Na liečenie ísť nemôže, lebo by tam musel ísť z vlatsne iniciatívy alebo teda dobrovoľne, nikto nemôže "závisláka" prinútiť a to je to.Ale aj tak ďakujem všetkým.
ak je to len známy tak mu pomôžeš ťažko, závislý človek si závislosť neprizná, lebo si stále myslí, že to má pod kontrolou.
taký to človek musí padnúť úplne na dno, neviem s kým žije, ak s rodičmi, tak rodičia by mu mali dať ultimátum, bud sa pôjde liečiť alebo ho vyhodia z domu a to aj dodržať,takisto ak má manželku, tiež treba dať ultimátum, bud rozvod alebo liečenie.
bud pôjde na liečenie alebo skončí sám na ulici a možno sa spamätá.
viem, že je to choroba, ale tým, že ho niekto v tom bude podporovať tak, že mu dá bývanie, financie len podporuje jeho závislosť a v konečnom dôsledku napríklad pri tom alkohole podporuje aj to, že neskôr taký človek na tú svoju závislosť umrie.
rodina ,tak to je čosi iné ..škoda ,že je už (pravdepodobne) dospelý ,inak by ste ho tam šupli aj bez jeho "chcenia " ...hm ...ale takto naozaj nič nezmôžete ,ale zase prizerať sa na to ,to je už aké zlé-celé zle ..a čo jeho rodičia na to ?preboha však ved nech mu nejako pomôžu ..nech ho strážia pre mna za mna doma ,nech ho zamknú doma alebo čo ..sú asi príliš mäkkí ..a ty to nevyriešiš ..si mladá na takéto problémy ...
Mám skúsenosť - alkoholici pijú deň čo deň a keď alkohol nemajú, majú príšerný absťák. Majú úplne vymytý mozog, veľa vecí si nepamätajú, sú agresívni, náladoví alebo depresívni. Sú spuchnutý, trasú sa im ruky, hlas, majú červenú pokožku. To len tak na úvod.
Hmm a liečiť ich ťažko. Hlavne musia chcieť, čo väčšina z nich nechce, lebo si nielenže neprizná, že sú závislí, ale aj majú strach zo života bez alkoholu...
A bola by som za, ak by sa alkoholici mohli strčiť na liečenie aj násilne.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Asi to nie je až také zlé s tým alkoholom, keď ešte pije. Pretože poznám z okolia jeden prípad, kedy chlap pil najskor tak, tak, večerno. Potom to bolo víkendové, potom po pár dňoch, nakoniec pil deň-noc. Len spal a pil.. Ochvíľku mu žalúdok odchádzal, pečeň a tak.. Plakal ako malé dieťa, aby sme mu pomohli a dali ho liečiť. A áno, aj jeho dovtedy všetci prehovárali, aby sa dal liečiť, ale on tvrdil, že má všetko pod kontrolou.
Vieš, väčšinu času by sa aj tak rozprávali s alkoholom ako s ním. Proste len musí padnúť na hubu, až na dno. Ak to zvládne sláva mu, no ak nie, tak dovi.
(ale....kym si to dotycny sam neuvedomuje, nemozes velmi nic robit. ono aj ked si to nejaky zavisly uvedomi, nikdy nepojde na liecenie, pretoze bude tvrdit, ze sa toho dokaze bez vsetkeho vzdat aj sam. nemam osobnu skusenost, ale znamej manzel je zavisly. nepriznal si to ani po tom, co im prisla exekucia na dom. prestal na chvilu hravat, zacal chodit do prace, no okamzite ako mal znovu peniaze v rukach, zacal chodit na automaty. dufam, ze ten tvoj pripad skonci stastnejsie, no pochybujem, ze je nejaka sanca, ako by si konkretne ty mohla pomoct)
Čo sa týka alkoholu, chce to čas a pevné nervy. Hlavné je, presvedčiť ho, aby on sám sa chcel zmeniť. Ukázať mu čo všetko ničí a aké pácha škody. Tiež je dobré zistiť, kvôli čomu pije aby si vedela že kde to viazne. A hlavne neurážaj tú osobu, ukáž jej že stále má svoju dôstojnosť. Je to veľmi ťažké ale nieje to nemožné ! Tak veľa šťastia...
Lenže pozri sa čo písala. Tak dedukuj že tam nechce ísť. Vlastne väčšina tam nechce ísť, oni sa tam len doplazia potom nakonci s plačom.
inak súhlasím naplno s @8
Myslím, že ty na liekoch nie si závislý, keby si bol tak to nenapíšeš do každého fóra a ku každej možnej príležitosti.
Keby si bol závislý, tak tu nesedíš ale spíš. Prečítaj si niečo o ľudoch závislých na liekoch.
Nespamätá sa a ani sa nemusí upiť k smrti! Len príde do štádia, kedy ho bude bolieť všetko, jeho telo ho proste "sklame".
ak si to neuvedomuje ,tak to je naozaj dosť zlé ,lebo ty mu nijako nemôžeš pomôcť ,môžeš však o tom povedať jeho rodine ,blízkym ,nech ho šupnú na odvykačku ,ale inak ,iné nič podľa mna nič nezmôžeš ,ked je to len "kamarát " ..myslím ,že tu už rozhovor nepomôže ..nebolo by odveci ,keby si prečítal pár kníh o závislostiach ,keby si pozrel pár filmopv o tom ,ako skončia takíto ľudia ,len samozrejme ,na to je už asi neskoro .. hm ...treba spraviť niečo ,nech sa neupije k smrti ...ale urýchlene ..lenže ,ked on si to nechce priznať ,tak ja už potom fakt neviem .,.čo s tým ..som v koncoch ,neviem poradit ..jedine ešte vytiahnuť ho z toho prostredia ,lenže to samozrejem asi nie je v tvojich silách .v prvom rade človek musí chceiť pomoc ,nie iný niekto
Na liečenie ísť nemôže, lebo by tam musel ísť z vlatsne iniciatívy alebo teda dobrovoľne, nikto nemôže "závisláka" prinútiť a to je to.Ale aj tak ďakujem všetkým.
taký to človek musí padnúť úplne na dno, neviem s kým žije, ak s rodičmi, tak rodičia by mu mali dať ultimátum, bud sa pôjde liečiť alebo ho vyhodia z domu a to aj dodržať,takisto ak má manželku, tiež treba dať ultimátum, bud rozvod alebo liečenie.
bud pôjde na liečenie alebo skončí sám na ulici a možno sa spamätá.
viem, že je to choroba, ale tým, že ho niekto v tom bude podporovať tak, že mu dá bývanie, financie len podporuje jeho závislosť a v konečnom dôsledku napríklad pri tom alkohole podporuje aj to, že neskôr taký človek na tú svoju závislosť umrie.
Nikdy som netvrdila nič také.. neviem kto mi tu tvrdil o argumentoch. Spomenul si si na fotku? a?
Hmm a liečiť ich ťažko. Hlavne musia chcieť, čo väčšina z nich nechce, lebo si nielenže neprizná, že sú závislí, ale aj majú strach zo života bez alkoholu...
A bola by som za, ak by sa alkoholici mohli strčiť na liečenie aj násilne.