Otázka jasná: čo si myslíte, aké odbory sú zbytočné (t.z., že v práci ste podstatne nevyužiteľný a skončite zvecsa na urade práce. Ja som za sociológiu a vy? A opak,aké školy su vyuzitelne?" Zaujíma ma vas nazor,nejdem nikoho urazat,kto studuje slabo atra
@jarkooo suhlas s @1 ...dalej socialna praca , kde jaka specialna pedagogika ...filozofia ...to je uplne ze epic fail jak svina ... zurnalistika ...masmedialna komunikacia ...politologia ...a kde jake take smiesne odbory o ktorych ani neviem ze existuju ..ale urcite existuju .... vacsinou socialne vedy su na nic ..
ibaže tým, že povieš, že ich škola je zbytočná, ich urážaš. keby sme chceli byť všetci využiteľní tak pôjdeme na techniky, IT a farmácie. ibaže nie každý ide na školu s vidinou zárobku (a to nemusí byť len blbec, ktorý na matfyz proste nemá). to ešte nerobí jeho vzdelanie zbytočným
@matii ani si nevies predstavit kolko stat stoji jeden jediny student co si robi vysoku len tak aby mal titul a potom je uplne zbytocny , niekde to prepocitali ale uz si nepamatam tu sumu ale mala nebola a takych studentov je kopa
@baggy ale to sú 2 rozdielne problémy. ty to vidíš z pohľadu peňazí, mne je jasné, že štát stráca prachy na kopách študentov. ja hovorím, že nie každý, kto ide študovať nie veľmi náročnú školu, musí byť blbý. proste to chce robiť tak nech to vyštuduje. nech VŠ drasticky znížia počet prijatých a zamedzili by sme tomu, že titul má pomaly celý národ. aj na menej lukratívnych školách by boli len tí lepší. konečne by sme mali aj dobrých učiteľov možno
@kolini nesúhlasím. Skôr je to o tom čo je nakoniec schopný človek ovládnuť, dokázať a čo vlastne chce.
Som z elektrotechnickej, idem na ekonomickú lebo chcem a bavia ma veci okolo a hlavne presne viem čo chcem študovať a v čom byť profesionál.
Ale uznávam že "ekonómov", "právnikov" a pod. ľudí ktorý to častokrát majú vyštudované len preto aby nemuseli pracovať, príp. niesu schopný pracovať (častejší prípad) alebo sú tam len pre titul je zbytočne veľa.. ale to by sa dalo aplikovať na mnoho vecí .
@matii ja si myslim , ze ziadny odbor nie je zybtocny , pretoze rozvinuty narod potrebuje aj technicky zdatnych ludi aj umenie a kulturu a kopu dalsich veci , ide o to , ze na tychto odboroch , kt. stat az tak nepotrebuje beru stovky ludi , stat potrebuje ludi co vystudovali socialnu pracu ale nie stovky rocne a potom by ostali peniaze na vyskum a tak , ja s tebou suhlasim ... ale je chore aby na slovensku studovalo viac politologov ako doktorov ...
@matii vs drasticky znizia pocet prijatych len vtedy ak sa budu peniaze dostavat za kvalitu studentov ..nie za kvantitu ...... dovtedy ...snivajme ....a neni to o urazani ...ked raz je napr ta soc praca somarina ktoru zvladne doslova kazdy blbec tak taka je ... na taku skolu by som ja v zivote nesiel ...lebo jednak by to bolo 5 rokov odhodenych do vetra ......jednak ...proste neda mi to ...sak to je skola urovnou nizsie ako niektore stredne
@strommen2428 dobry sociolog sa zide... ale naco nam je sociolog, ktory vystudoval "VS" ktora ma s nejakou serioznou vyskou spolocne len to "vysoka skola".... vsetky odbory su dolezite... ale urcite nie vsetci si najdu serioznu pracu, pretoze VS su preplnene...urcite by bolo uprednostnit kvalitu...neviem ako vy, ale ja studujem IT s ekonomickym zameranim, ale viem, ze s ing. toho vela nenarobim, kedze kazdy rok tisice studentov maju rovnaky titul (aj ked vystudovali vo vysnej niznej a nemaju ani ponatia o tom co vystudovali)
Vsetkeho je prebytok, vsetko je nevyuzitelne ... na pracaku skonci kazdy, kto nema stastie, alebo niekoho za sebou, alebo oboje.
Mnozstvo ekonomov, pravnikov, socakov a ineho odpadu ... niekto to studuje aby podporil rodinnu firmu, alebo preto ze ho caka miesto, niekto si lieci komplexy rozneho druhu, niekto zahana cas, niekto chce kracat s davom ... a niekoho to dokonca aj bavi
Myslim si, ze to zalezi od schopnosti cloveka. Nie az tak od odboru, aj ked to je potom tazsie si najst pracu. Poznám osobne cloveka, ktory nema vysoku skolu a robi generalneho riaditela... Takze zavisi to vsetko od schopnosti, co si zoberies z toho studia, znamosti....
Ziadny odbor nie je zbytocny, kym to nestuduju tisicky ludi. To je problem vysokych skol, ze beru tolko vela studentov. Napr. osobne by som isla studovat zubarinu, ale ked som videla ze stvorkarov na gymply z chemie a z biologie. Z fyziky ani tusenia a maju tam vybavene miesta. Jasne, potom sikovni ludia idu na take odbory ako sociologia.
ako to uz bolo povedane viackrat kazdy odbor je potrebny ale nie na kazdej skole a pretoze je na kazdej skole da sa lahsie vystudovat ako napriklad nieco s IT alebo nejaka ta strojarina nejde o to ani tak kto co vystuduje ale ako sa uchyti niekto moze byt IT, strojar pravnik alebo cokolvek ale ked bude cakat doma kym mu padne peceny holub do ust tak bude na socialke stale....a niekto moze byt aj ten sociolog a ked sa dobre uchyti tak moze dobre zarobit problem je v tom ze tato pomylena slovenska spolocnost je taka ze uznava len diplomy pokial mate titul pred menom trebars aj externe spraveneho studia v Novej Bani(nikoho nechcem urazat) tak ste Ing. a basta "mate to v suchu" ale treba sa este uchytit a tak stat dava kopec penazi na milion odborov z kroych vychadza kazdy rok niekolko tisic studentov s titulmi ale kto nam potom bude piect chlieb a opravovat auta ked budeme vsetci otitulovani? takisto je to aj so strednymi skolami stat im dava kopec penazi a ti co sa neucia alebo maju horsie znamky na ZS idu na taky odbor kde sa hlasi menej ludi lebo vsetci idu bud na gymnazia alebo OA , takze tito "menej atraktivni" studenti sa dostanu za nejakeho kuchara casnika a viete kolkych z nich to naozaj bavi a kolki z nich to naozaj budu robit? ....ale kym sa tak skvalitni skolstvo..... disappointed:ak vobec)
zbytočné sú úvahy na túto tému.....mám pocit, že dakto chcel byť veľký filozof alebo moderátor a teraz fňuká dakde na ekonómií a závidí všetkým, čo sú na Výfuku a spol.
keby ľudia išli tam, kam chcú, a nie tam, kam diktuje móda, trh alebo rodičia, je jasné, že by to bolo približne rovnomerne rozložené
teda ak platí, že každý má na niečo talent a potom ľudia s tým istým talentom idú na jeden odbor
Neda mi, teoria umenia a na Slovensku IMHO aj gender studies a taketo pododbory psycho-/etno-/sociologie (pricom na gender studies na zapade by som celkom ochotne sla).
@miro016 ..... aha poviem to takto .... ano kazdy odbor je mozno potrebny .... ale co si mysliet o takom odbore ked ..... mal som spoluziakov, ktorí na strednej odbornej skole, nie na gymnaziu ....boli priemerny ...mali 2,3,4 ..... potom isli na vysoku ...odbor xy .... a v pohode mali vsetky skusky porobene uz v polovici maja ..... bude to tym zeby sa zrazu tak zlepsili ? ...asi sotva ked o nich viem ze celu zs a ss preflakali ....no co si ma clovek potom mysliet o kvalite daneho odboru ? .......a jasne mas pravdu ..... financovanie skol by malo zavisiet od kvality ....ale to mozu ovplyvnit ludia tam hore nie my .............ved toto iste pocuvam od ucitelov na mojej byvalej strednej ...ze jak sa deti neucia , jak ich nic nebavi ...no ved jasne ....ked skola chce prezit musi prijimat uz naozaj kde koho .....amen
@kolini zbytocnost, na ktoru si sa chcel pchat aj ty, ale ta nezobrali tak teraz studujes hovadinu menom hudobna veda, pricom o hudbe nemas ani sajnu tak kto je na tom horsie?
@antifunebracka co ma? =D ja som sa na Slovensko ani nehlasil ty tukan..pokial viem sam si na tu skolu nadaval a povedal, ze ti vyhovuje nic nerobenie.. este nestudujem nic a to je len docasne, po roku sa mozno zoberiem inam.. o tom kto vie o com radsej pomlcim, ale ty zrovna nebudes z tych, co by mali o tom rozhodovat =P
@kolini ano, je to velmi lahka skola a ano, iste veci ma na nej seru. ale to nemeni nic na fakte, ze 95% absolventov ucm fmk sa uplatni hned po promociach cize reci typu "studujes zbytocnost" ma trosicku serkaju, kedze zjavne je o nas na trhu prace celkom zaujem
@antifunebracka ja si myslim, ze ta statistika je blud, ako nic proti tebe =D
ale moc tomu neverim... chcel by som vidiet nejake statistiky o uplatneni ich studentov s vyuzitim vystudovaneho odboru.. oni to rataju zrejme tak, ze si najdu akukolvek pracu a uz to zaratavaju tak, ze je to vdaka ich titulu..
nic, co sa studuje nie je zbytocne ak sa v tom vie clovek orientovat a ma znamosti.. pokial nemas znamosti, ktore by ti pomohli sa pretlacit, tak neverim tomu, ze UCM FMK je ten pravy vyber pre samostatne budovanie kariery..
btw ja som sa ta len pytal co je to za skolu, nad vyberom SVK skol som ani neuvazoval od zaciatku tohto roku...ja dufam, ze si najdem znamosti na MUNI a meno a prestiz skoly mi dopomoze k tomu, aby sa ten titul nebral len tak na lahku vahu..
Ak na to pozeráme z pohľadu jednotlivca, tak nemožno nazvať ani jeden odbor zbytočným, lebo na každom sa nájde niekto, koho to baví = nie je to preňho zbytočné.
Ak berieme do úvahy celospoločenský problém, ktorým je prebytok "otitulovaných" ľudí bez uplatnenia, tak by sa mohla vina klásť odborom politológia, psychológia, andragogika, filozofia, sociológia, žurnalistika, právo, ekonómia, masmediálka, etnológia, biológia, enviro, sociálna práca...
Pri súčasnom zmýšľaní a konaní Slovákov by však nejaké pokusy obmedziť počty študentov týchto odborov viedli najskôr asi k:
1. Na "zbytočné" odbory by sa hlásil rovnaký počet ľudí, tým pádom by bolo viac neprijatých a následne pravdepodobne nezamestnaných.
2. Podaktorých by napadlo, že dajú prednosť perspektívnejšiemu odboru, ktoré:
a) by začali brať pre väčší záujem viac ľudí a tiež by sa tak ľahko stávali prebytočnými
b) by svoje kapacity nezvýšili a výsledkom by bol zase len väčší počet neprijatých.
Štát len odďaľuje nezamestnanosť a popritom dáva šancu na štúdium.
Škoda že sa na Slovensku stredné odborné vzdelanie považuje za niečo úroveň, lebo tam momentálne prebytok veľmi nie je. Akurát že u nás je niečo také často na slabej úrovni.
@nicmanenapada jedine riesenie aako vyriesit tento problem je opat vybudovat kvalitne stredne odborne skoly s nejakymi prestiznymi skolami v tomto smere + vyssie odborne skoly , aby nemuseli ist na vysoku ked sa chcu este pokracovat a uz iba taka malickost a to zmena verejneho myslenia , pretoze u nas ludia povazuju manualne pracujucich za nieco menej ...
@antifunebracka oni beru za uplatnenie aj to ked dokladas v tescu tovar , pretoze si zamestnany , nevravim , ze je to pripad tvojho odboru , v inych statoch existuje nieco ako , ze si univerzity zistuju cez dake dotazniky informacie o svojich absolventoch , ako sa uplatnili ...
ja osobne považujem za zbytočné všetky možné manažmenty. nechápem zmysel toho odboru.
čo sa týka spomínanej filozofie, sociológie a podobne... to sú jedny z mála odborov, ktoré má zmysel ŠTUDOVAŤ. ale vysvetľovať to ľuďom, čo si myslia, že výška je povinný krok na to, aby mali prácu a veľa prachov, je jak hádzať hrach o stenu.
Nepoznám zbytočný odbor len zbytočných absolventov. Ďalšia vec je že niektoré odbory a celé školy nemajú žiadnu úroveň a produkujú absolventov čo tiež nemajú žiadnu úroveň a teda de facto produkujú zbytočných absolventov.
@antifunebracka myslela som si... nevyzeráš na takú školu (to ber ako kompliment) a @kolini predsa len pravdu hovorí (aspoň teda teraz sa mu to náhodou podarilo.. )
každí študuje to čo ho baví...ak nebol prinútení nejakými okolnosťami študovať niečo iné...ja by som nikdy nesiel šudovať niečo len tak pre prachy....priznavam, robil som tento rok prijmačky na UCM FMK....nemyslim si, že je to najprestížnejšia škola na slovensku, ale aspoň spoznam ľudí ktorých bavia podobné veci ako mňa, nejake skusenosti atd....a to keby som chcel tak by som mohol ist na pravo alebo farmaciu...k tomuto mam najblizsi vztah tak dufam ze mi pride rozhodnutie prijaty, pretože to fakt chcem študovať a nie len kvoli titulu alebo, ze je to vraj lahka skola
ja sa musím zastať @antifunebracka pretože, študujem tam tiež. Veľa ľudí povie, že je ľahká, tak ten titul len tak máme. Niečo tam je ľahké, niečo ťažké ako všade. Aj mna mnoho veci na tej škole sere, pretože by sa to dalo ináč a oni to robia takto, ale tak menia to, snažia sa. Ale je tam uplatnenie, možnosť práce popri školy, dosť mimoškolských aktivít a možností. A hlavne je to škola o tom, že presaď sa (tak ako na trhu práce). Nestačí ti tá blbá teória čo ti dávajú... treba sa aj sám posúvať dopredu a nečakať na to, že spravíš školu a hneď máš robotu.
zbytočné odbory neexistujú, myslím si. ak si dobrý v tom, čo študuješ, zamestnáš sa, myslím si. ťažko, ale ide to.
zbytočný je len náš celý skurvený vysokoškolský byrokratický systém, ktorý zožiera sám seba. príliš veľa ľudí, príliš veľa študentov a na školy zoberú každého magora, tak to potom aj vyzerá.
že na bratislavskej politológii študuje štvrtáčka (bohvie, či vôbec preliezla), ktorá po troch rokoch na trenčianskej politológii písala v BA seminárku o philadelphii namiesto o filipínach. stačí?
podla mna zbytocny odbor ako taky neexistuje. ja si mozem mysliet, ze napriklad filozofia je uplna kravina (po semestri dejin filozofie si aj tak myslim, ze som to mala uplne zbytocne - pre moj odbor), alebo socialna praca. na kazdom odbore sa musi clovek namakat (alebo na takmer kazdom, pocula som, ze vraj u nas na socialnej praci sa jedno dievca malo naucit na skusku dve strany A4 a plakala, ako to za tyzden stihne, ale mam to z druhej ruky, tak by som za to nedala ruku do ohna), kazdemu podla gusta... dolezite je, ze podla nasej vlady su vedecke smery uplne zbytocne, takze som stastna (kvoli mojmu planovanemu PhD.)
podla mna nie je zbytocny odbor ... len su odbory a skoly, ktore vystudovalo strasne vela ludi, vela ludi sa tam hlasi a teda potom absolventi nemaju pracu ... ako priklad pravo, manazment, ekonomia...
ked som si vyberala ja vysoku skolu, hladala som taky odbor, ktory je jedinecny, idealne aj velmi tazky, takze to dostuduje malo ludi a teda bude o absolventov zaujem ... co sa mi koniec koncov aj poadrilo ...
najzbytočnejší odbor je MEDIAMATIKA na ŽU ten odbor fakt mohol vymyslieť a založiť jedine človek, ktorý doma nemal čo robiť....žiadne uplatnenie, nič do života, učíš sa všetko a zároveň nič ....Mimochodom, som rada, že tu nebol spomenutý odbor, ktorý idem študovať ja
@strommen2428 trapnejsieho vvloveka ako ty som nevidelk..ze specialna pedagogika je zbytocna...ved ty sam potrebujesspecialneho pedagoga! to su ludia ktorí su na skolach a riesia deti s dysgrafiu daykalkuliou..atd atd s poruchami spravanie atd...tu by sporstost kvitla...
Antropologia, andragogika, socialne služby a poradenstvo, sociologia,sociálna práca,dejiny umenia , cudzie jazyky a interkulturna komunikácia, animacia volnocasovych aktivít, stredoeurópske štúdia, liberálne štúdia a xy chujovin...zrušil by som trenčiansku univerzitu, VS v sládkovičove skalici a iné o ničom školy....To čo pôjde dopredu chemicko-biologicke vedy+ Pc- medicina, farmacia, IT
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
Len sú moc prefláknuté, kto nechce študovať len aby študoval si to určite zmákne skôr než odošle prihlášku.
Som z elektrotechnickej, idem na ekonomickú lebo chcem a bavia ma veci okolo a hlavne presne viem čo chcem študovať a v čom byť profesionál.
Ale uznávam že "ekonómov", "právnikov" a pod. ľudí ktorý to častokrát majú vyštudované len preto aby nemuseli pracovať, príp. niesu schopný pracovať (častejší prípad) alebo sú tam len pre titul je zbytočne veľa.. ale to by sa dalo aplikovať na mnoho vecí .
ty si individualita a najdu sa aj take, ale to ziadnym sposobom neneguje moj koment..takze je podivne, ze nesuhlasis, mozes len ciastocne nesuhlasit..
Ale končia tam práve takí ktorých je najviac a trh pre nich nemá prácu, alebo ich nechce
Mnozstvo ekonomov, pravnikov, socakov a ineho odpadu ... niekto to studuje aby podporil rodinnu firmu, alebo preto ze ho caka miesto, niekto si lieci komplexy rozneho druhu, niekto zahana cas, niekto chce kracat s davom ... a niekoho to dokonca aj bavi
to je výsmech vzdelania.
@luc.ka asi jak trhanie listkov v kine
keby ľudia išli tam, kam chcú, a nie tam, kam diktuje móda, trh alebo rodičia, je jasné, že by to bolo približne rovnomerne rozložené
teda ak platí, že každý má na niečo talent a potom ľudia s tým istým talentom idú na jeden odbor
@luc.ka tak prirodzena obrana ked mi niekto povie, ze 4 roky studujem vraj zbytocnost, musim sa branit!
a ano studujes zbytocnost.. gratulujem =D este na takej jebnutej skole..
som zvedavy, aky mas plan...
@tikalok picovinu..
ale moc tomu neverim... chcel by som vidiet nejake statistiky o uplatneni ich studentov s vyuzitim vystudovaneho odboru.. oni to rataju zrejme tak, ze si najdu akukolvek pracu a uz to zaratavaju tak, ze je to vdaka ich titulu..
nic, co sa studuje nie je zbytocne ak sa v tom vie clovek orientovat a ma znamosti.. pokial nemas znamosti, ktore by ti pomohli sa pretlacit, tak neverim tomu, ze UCM FMK je ten pravy vyber pre samostatne budovanie kariery..
btw ja som sa ta len pytal co je to za skolu, nad vyberom SVK skol som ani neuvazoval od zaciatku tohto roku...ja dufam, ze si najdem znamosti na MUNI a meno a prestiz skoly mi dopomoze k tomu, aby sa ten titul nebral len tak na lahku vahu..
Ak berieme do úvahy celospoločenský problém, ktorým je prebytok "otitulovaných" ľudí bez uplatnenia, tak by sa mohla vina klásť odborom politológia, psychológia, andragogika, filozofia, sociológia, žurnalistika, právo, ekonómia, masmediálka, etnológia, biológia, enviro, sociálna práca...
Pri súčasnom zmýšľaní a konaní Slovákov by však nejaké pokusy obmedziť počty študentov týchto odborov viedli najskôr asi k:
1. Na "zbytočné" odbory by sa hlásil rovnaký počet ľudí, tým pádom by bolo viac neprijatých a následne pravdepodobne nezamestnaných.
2. Podaktorých by napadlo, že dajú prednosť perspektívnejšiemu odboru, ktoré:
a) by začali brať pre väčší záujem viac ľudí a tiež by sa tak ľahko stávali prebytočnými
b) by svoje kapacity nezvýšili a výsledkom by bol zase len väčší počet neprijatých.
Štát len odďaľuje nezamestnanosť a popritom dáva šancu na štúdium.
Škoda že sa na Slovensku stredné odborné vzdelanie považuje za niečo úroveň, lebo tam momentálne prebytok veľmi nie je. Akurát že u nás je niečo také často na slabej úrovni.
@44 ano, cital som,ze z FMK je nezamestnanosť 7-8%,ostatny sa uplatnia hned,no pochybujem že v odbore.v odbore sa skor uplatni 1 zo 100.
čo sa týka spomínanej filozofie, sociológie a podobne... to sú jedny z mála odborov, ktoré má zmysel ŠTUDOVAŤ. ale vysvetľovať to ľuďom, čo si myslia, že výška je povinný krok na to, aby mali prácu a veľa prachov, je jak hádzať hrach o stenu.
tu ľudia už nevedia, čo znamená študovať.
zbytočný je len náš celý skurvený vysokoškolský byrokratický systém, ktorý zožiera sám seba. príliš veľa ľudí, príliš veľa študentov a na školy zoberú každého magora, tak to potom aj vyzerá.
že na bratislavskej politológii študuje štvrtáčka (bohvie, či vôbec preliezla), ktorá po troch rokoch na trenčianskej politológii písala v BA seminárku o philadelphii namiesto o filipínach. stačí?
podla mna zbytocny odbor ako taky neexistuje. ja si mozem mysliet, ze napriklad filozofia je uplna kravina (po semestri dejin filozofie si aj tak myslim, ze som to mala uplne zbytocne - pre moj odbor), alebo socialna praca. na kazdom odbore sa musi clovek namakat (alebo na takmer kazdom, pocula som, ze vraj u nas na socialnej praci sa jedno dievca malo naucit na skusku dve strany A4 a plakala, ako to za tyzden stihne, ale mam to z druhej ruky, tak by som za to nedala ruku do ohna), kazdemu podla gusta... dolezite je, ze podla nasej vlady su vedecke smery uplne zbytocne, takze som stastna (kvoli mojmu planovanemu PhD.)
ked som si vyberala ja vysoku skolu, hladala som taky odbor, ktory je jedinecny, idealne aj velmi tazky, takze to dostuduje malo ludi a teda bude o absolventov zaujem ... co sa mi koniec koncov aj poadrilo ...