Ako vnímate to, že už nie je možné pre bežného človeka dostať chuťovo kvalitnú zeleninu? Myslíte si, že je to nevyhnutný vývoj? Ja to najviac pociťujem na rajčinách a paprikách.
@devanelemen mas na to aj nejaky dovod? chapem ked 6rocne dieta povie, ze nechce spenat, lebo vyzera hnusne, ale keby mi nejaky starsi clovek povedal takyto nejaky dovod, tak by som si myslela, ze je retardovany nemyslim si, ze ludske telo moze dobre dlhodobo fungovat bez zeleniny.
@hoperpohroma inak, hej, špenát je asi jediné čo mi chutí, samozrejme keď nepočítam zemiaky čo ty vieš, možno som retardovaný...
Zo zdravotného hľadiska na to asi nemám dôvod. Akože nejesť
@hoperpohroma nevšimla si si zmenu chuti? Na niektorých druhoch zeleniny to možno až tak nie je vidieť (napríklad koreňová zelenina...asi preto, že je väčšinou konzumovaná po tepelnej úprave), ale pri spomínaných paprikách a rajčinách, ktoré som hlavne v minulosti každý deň jedol, to je silno cítiť. Taktiež hlávkový šalát je viac chuťovo planý.
@D židži420 zo skúseností musím povedať, že aj doma vypestovaná zelenina je rovnaká ako tá z hypermarketu. Zrejme všetci už sadia iba geneticky modifikované semená a kvôli tomu chutí zelenina od strýka zo záhradky alebo z tržnice rovnako ako z obchodného domu. Nie som však pestovateľ, možno sa dajú kúpiť alebo inak zohnať aj normálne semená. Žiaľ, ja mám posledné roky už iba negatívne skúsenosti.
tak nekupuj zeleninu v tescu, ale na trhu a uvidis ten rozdiel
ja viem,ze aj tam je casto zelenina zo zahranicia,ale tak treba vediet, co ma a co nema prave sezonu a najst si takeho,co predava svoje,resp. slovenske, max od susedov
a tie budu mat dobru chut ako byvaly farmar ti to garantujem
@bebekex a nepoznáš pôvod semien, ktoré sadíte? Ide o modifikované semená? To je podľa môjho laickeho názoru kľúčové. Cca 15 rokov dozadu som ako dieťa ešte tiež bežne jedával chutnú domácu zeleninu, ale potom postupne začala všetka dopestovaná zelenina strácať svoju pôvodnú chuť.
kupujeme priesady v lokálnom kvetinárstve a rajčiny sú perfektné preto si ani nemusíme zatial nechávať semená z vlastnej úrody. Ja napr. pestujem rajčiny aj na balkóne - nie je ich veľa ale poteší a dnes už vieš aj v obchode kúpiť slovenské rajčiny - jasné nie sú úplne ako domáce ale stále lepšie ako tie dovážané bez chuti
@hoperpohroma viem o tom len tak obšírne, ale sú ľudia, ktorí majú chuťové bunky buď vyvinuté inak alebo dačo také (500 IQ informácie) a proste im chutí zelenina a hlavne tmavšie zelené druhy odporne horko že proste si myslíme, že len trapošia a sú vyberaví, ale pre niektorých ľudí je to fakt neznesiteľne horké
@loveillumination to znie zaujimavo, ale ja som o tom nepocula este kazdopadne nie je strava viac menej o zvyku? ja tiez jedavam veci, ktore som kedysi nemohla ani citit, proste som si zvykla a potom mi to uz aj chutit zacalo
@7@10 ja si pestujem napr. paradajky a sú milionkrát lepšie ako tie z obchodu, ale aj medzi tými sú veľké rozdiely. a hlavne chutia zle také veci, ktoré si ľudia kupujú úplne mimo sezónu, napr. zeler v marci a zeler v septembri sú chuťovo neporovnateľné
no, este som sa nestretla s tym, ze by doma vypestovana rajcina alebo paprika chutila rovnako, ako ta z obchodu (cize skoro nijako)..
co sa tyka otazky, ano, citim v tom rozdiel, ale to neznamena, ze ked mam v zime chut na paradajku, tak si ju v tom supermarkete nekupim.
5:37 o tom hovorí ja neviem, osobne nemám so žiadnou chuťou problém, ale napríklad môjmu frajerovi aj keď tak zamaskujem brokolicu v jedle, že by ju tam nikto nenašiel, tak on hneď tvrdí, že je tam niečo horké, tak asi na tom niečo bude :>
@7 tak nepoviem, ze domace paradajky chutia uplne rovnako, ako kupene v obchode. ale nemam pocit, ze tie z obchodu by mali podradnu chut. zijes vo skvelej dobe, vsetkeho mas dostupny kopec - v lete mozes ist na trh a kupit si zeleninu, ktoru ludia pestuju doma. samozrejme, je to drahsie a casto to nemas tak na skok ako obchod, ale to je ta cena, ktoru platis za to, ze ti ludia to pestuju vo svojom volnom case, alebo namiesto full-time jobu. nemozes ocakavat, ze masova vyroba bude rovnako kvalitna, ako ked maly lokalny farmar vleje cele svoje srdce do svojej urody - a casto sotva prezije, lebo ludia nemaju peniaze na drahsiu zeleninu, alebo bol zly rok a uroda nie je.
Pouzivas slovne spojenie ako "nevyhnutny vyvoj", ale pritom si nemyslim, ze pred 30 rokmi to bolo lepsie - skorej ludia boli radi, ked dostali kupit nieco, na co vlastne mali chut. tu v bratislave je fresh market plny mnam veci, v mojom "rodnom" meste - pezinku - je kazdu sobotu trh plny stankov ludi, ktori predavaju svoje dopestovane veci. v dedinach su urcite tiez stanky, kde ludia predavaju to, co dopestuju. pride mi to tak, ze places nad niecim, co je vlastne v tejto dobe lepsie a dostupnejsie, ako hocikedy v historii predtym.
@loveillumination@kakofinicka ako som už písal, u mňa je to odlišné. Nevidím chuťový rozdiel medzi v lete dopestovanou zeleninou z obchodu a v lete dopestovanou domácou zeleninou zo záhradky. Väčšinou má síce v oboch prípadoch dobrú, ale pre mňa nepríliš výraznú chuť. Neraz však je aj bez chuti. V prípade tých zimných odrôd to je častokrát úplná hrôza. Znovu hlavne rajčiny musím spomenúť - tie zimné mávajú naftalénovú príchuť.
Každopádne som tu asi jediný, ktorý to tak vníma. Len neviem, či to je tým, že mám také vycibrené alebo pomýlené chute Alebo je to niečim iným.
@hoperpohroma Súhlasím s tým, že dnes je širší sortiment v mnohých oblastiach a i dostupnosť je vo všeobecnosti lepšia. Ale že by sa to zakaždým prejavilo aj na kvalite? O tom vo viacerých prípadoch pochybujem. Napríklad v tomto rozoberanom.
Kupovanu vobec nejem, cerstve paradajky a papriku jem od juna do oktobra, v zime mi staci korenova zelenina, jablka, zavarane uhorky, calamada, leco, kompoty
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Zo zdravotného hľadiska na to asi nemám dôvod. Akože nejesť
@D židži420 zo skúseností musím povedať, že aj doma vypestovaná zelenina je rovnaká ako tá z hypermarketu. Zrejme všetci už sadia iba geneticky modifikované semená a kvôli tomu chutí zelenina od strýka zo záhradky alebo z tržnice rovnako ako z obchodného domu. Nie som však pestovateľ, možno sa dajú kúpiť alebo inak zohnať aj normálne semená. Žiaľ, ja mám posledné roky už iba negatívne skúsenosti.
ja viem,ze aj tam je casto zelenina zo zahranicia,ale tak treba vediet, co ma a co nema prave sezonu a najst si takeho,co predava svoje,resp. slovenske, max od susedov
a tie budu mat dobru chut ako byvaly farmar ti to garantujem
ja rozdiel medzi nasou a supermarketovou zeleninou citim
co sa tyka otazky, ano, citim v tom rozdiel, ale to neznamena, ze ked mam v zime chut na paradajku, tak si ju v tom supermarkete nekupim.
Pouzivas slovne spojenie ako "nevyhnutny vyvoj", ale pritom si nemyslim, ze pred 30 rokmi to bolo lepsie - skorej ludia boli radi, ked dostali kupit nieco, na co vlastne mali chut. tu v bratislave je fresh market plny mnam veci, v mojom "rodnom" meste - pezinku - je kazdu sobotu trh plny stankov ludi, ktori predavaju svoje dopestovane veci. v dedinach su urcite tiez stanky, kde ludia predavaju to, co dopestuju. pride mi to tak, ze places nad niecim, co je vlastne v tejto dobe lepsie a dostupnejsie, ako hocikedy v historii predtym.
Každopádne som tu asi jediný, ktorý to tak vníma. Len neviem, či to je tým, že mám také vycibrené alebo pomýlené chute Alebo je to niečim iným.