Mám na vás takú záludnú otázku,nedávno som dostala notebook a samozrejme chcem aby mi vydržal čo najdlhšie a preto ma zaujíma jedna otázka : čo mám robiť pre batériu v notebooku? je lepšie vybrať batériu a fungovať len cez nabíjačku alebo ho len nabiť a f
mám tiež asus. fungujem tak, že tam mám baterku a aj nabíjačku. idem len na baterku, keď nemám po ruke zástrčku. mám noťas 3roky a baterka mi vydrží tri hodiny.
je uplne prirodzene ze zivotnost baterky je kratsia po par rokoch, ja mam 4 roky v kompe a vydrzim ledva hodinu bez nabijania. vela notasov ma uz zabudovany software ze ak je baterka plna tak stava zo siete nejde cez nu, ale "okolo" baterky, cize ju netreba vyberat
To mas jedno ci mas baterku alebo nie v notebooku na jeho zivotnost. Jeho zivotnost neovplivnuje baterka, ale skor ci mas cisty ventilato, ci sa ti neprehrieva a podobne veci.
Ale zas druha vec je zivotnost baterie, ked chces mat dlhsiu zivotnost baterie tak si radsej vyberaj bateriu ked si pripojena cez kabel a nenabijas ju.
Najlepšie urobíš, ak batériu vyberieš a ntb zapojíš do siete. Nezabudni ale batériu občas nabiť inak sa ti vytvorí pamäťový efekt a výdrží ti potom ako mne max 5 minút. Asi trištvrte roka som ju nenabijal a takto to dopadlo. Vybila sa úplne. Ale nechávať ju v ntb je podľa mňa horšie, pretože tú batériu ti cyklicky dobíja. Batéria má však obmedzený počet cyklov, počas ktorých ju možno nabiť. Pri častom používaní ntb by ti tak batéria mohla úplne odísť po pol roku alebo roku.
ja mám baterku 90 % času vyhodenú z nb a idem zo siete ... len keď robím niečo , čo by ma pri výpadku mohlo nasrať a mohol by som prísť o dáta, tka vkladám batériu ... alebo keď ho beriem do školy ...
Tak mne odišla baterka po roku a pol úplne. Ale to bolo mojou chybou,že koľkokrát aj keď som dlhšie používala notebook tak som ju nechala v ňom a zároveň nabíjala zo siete.
Teraz už fungujem cez 2 roky na tom,že noťas mám bez baterky a v sieti a nejako extra mi to neprekáža
no najhoršie čo môžeš spraviť je mať vkuse NTB na sieti. Ak si za NTB a nabije sa ti baterka vytiahni ju a funguj bez nej. Nabi ju vzdy uplne a nechaj ju vybit tak aby sa ti este nevypol NTB, vtedy daj nabijat a takto funguj. Najlôepsie urobit ked ju nabijes a vytiahnes ja takto fungujem.
pre tych ktorym sa dostal do ruk NTB pouzivany, ako mne, ktory starka mala odo dna kupenia dva roky nonstop na nabijacke, ked mi ho dala, tak mi dole ukazovalo ze bateriu treba vymenit, ani mi ju nebolo schopne detekovat a vydrzala asi pol hodinu.
Trochu som ju ozivil tym ze osm ju uplne nabil a vybil asi 10 krat, odvetdy uz neukazuje ze ju treba vymenit a vydrzi asi 1,5h co je pokrok proti povodnej pol hodine.
Ak nechavate NTB na nabijacke moze sa stat ze vam zacne horiet baterka a to uz vodou len zhorsite, v tom sa mozete uz len rozlucit s celym notasom, ani neskusajte vyberat lebo litium je kurva agresivna horlavina a pri dotyku to takmer exploduje a riskujete popaleniny. Uz sa neraz stalo ze kancelarskym krysam zblkol notas, lebo bol vkuse na nabijacke.
a ak budem tú baterku vyberať a fungovať len napojením na sieť,to nie je pre tú baterku škodlivé ju vyberať a vkladať? alebo sa nebude tá šnúra prehrievať ako to bude stále zapojené?
Nechávať batériu nabitú na 100%, čo sa teda stane, ak ju necháš v počítači a súčasne ho budeš napájať zo siete je zlé, znižuješ časom jej kapacitu.
Ak máš prístup k sieti, ideálne je batériu vybiť na cca 40% (nie menej, pretože postupne sa ten náboj znižuje a časom by mohlo dôjsť tak isto k jej znehodnoteniu, aj keď nie je to veľmi pravdepodobné) a následne ju vybrať z počítača .
Batériu, ak ju nepoužívaš, tak ju uskladňuj na chladnom mieste, vysoké teploty majú taktiež za následok postupné znižovanie kapacity.
Ak máš počítač napájaný len z batérie, je vhodné nenechať vybiť na menšiu hodnotu ako cca 25%, toto však nie je nutne nejako striktne dodržiavať.
Batérií prospeje, ak ju aspoň raz za dva mesiace úplne vybiješ a znovu nabiješ a ďalej postupuj, podľa vyššie uvedeného.
A pre istotu dodám, že vyššie uvedené sa týka Lithium-ion batérií, ale na 99% takú máš.
no tak ja som moju baterku vyšťavovala a haluze robila .... asi po roku a pol začala rapidne slabnúť... potom mala obdobie ked vydrzala pol hodinu a to som už začínala amť pernamentne na nabíjačke... pred pár mesiacmi mi zrazu ntbk začal ale stráášne fučať, obrazovka sa vypla, zapínacie talčítklo svietilo ako zapnuté ale nereagovalo na nič a ja som nevedela čo sa deje... hej napadlo ma že nech rýchlo vytiahnem baterku (keďže fučanie sa zväčšovalo) ale prišla moja drahá mamička hysterčiť že všetko len pokazím, že nech nekričím na sestru ktorá sa mi snažila ten ntbk opluť a čo ja viem čo...
tak soms a rpesunula chytro s notebookom na hajzel, kde som mala pomyselný klud a vybrala nabíjačku (u mna to bolo zložitejšie.. keďže mám malú sestru a nemám písací stolík, tak lahšie sa ničí a tak sa stalo že z tých dvoch aptentov s ktorými sa vyťahuje, mám jeden ulomený tak som tam nejak sponkou zašéfovala a podarilo sa a prestalo to fučať
ževraj sa také deje keď nejaký článokv baterke odíde a ževraj som dobre urobila
Akumulátorom v notebookoch vadí keď ich príliš našlaháš alebo keď ich necháš príliš vybiť. Nenabíjaj ju na viac ako 80% a nevybíjaj pod 30%, znižuješ životnosť. Dnes veľa počítačov umožňuje nastaviť si spôsob nabíjania, prípadne si na to stiahni nejaký program. Nastav aby ti ho nabíjal na max. 80% a aby ho začal nabíjať až keď sa vybije na 50%. Vďaka tomuto nastaveniu sa po dosiahnutí 80% nabíjanie ukončí a počítač je napájaný iba zo siete, nemusíš akumulátor vyberať. Tiež akumulátor nebude zbytočne nabíjať, keď ho od nabíjačky odpojíš a hodnota klesne na 60% a znova ho na nabíjačku pripojíš, akumulátor sa nebude nabíjať a počítač bude znova napájaný zo siete. Nabíjať sa začne až keď ho vybiješ na 49% a menej. Keď chceš PC používať dlhodobo v takomto režime, je dobré nechať akumulátor nabiť na 80%. Myslím, že s týmto nastavením vydrží najdlhšie.
@16 úplné vybitie a znova nabitie platí pre Ni-MH, Li-ion nemajú pamäťový efekt.
chces aby si ty sluzila notebooku alebo aby notebook sluzil tebe? proste ho nesetri, aj tak ti ta baterka do 3 rokov odide... kupis novu za 100 euro a je pokoj na dalsie 3 roky...
@depropex lebo pri litio-ionovych co su uz dneska vsetky sa ta zivotnost rata na pocet nabijacich cyklov, ovela menej baterke skodi ked je na nabijacke vkuse jak ked ju mas vybijat a nabijat dokola, najlepsie proste udrziavat ju nabitu stale najviac ako to ide
@depropex aj ked este co pise weeman v @18 ja som to mal doteraz tiez na ntb nastavene ze do 80% nech sa len nabija ale prave dneska som to vypol lebo ked ho potom beries niekam tak ta to moc nepotesi
@depropex ?? ono dnesne ntb mozes mat na nabijacke par rokov bez toho aby sa ti baterka nejak rapidne znehodnocovala, hento s tym poziarom co spominas som este ani nepocul
@etelnair bud to plati pre najnovsie notasy alebo neviem. Vravim to co som ja dostal ten notas tak baterku totalne rozkktilo to ze bol vkuse v sieti a ten NTB ma asi dva roky cize nieje to steam mashine.
Litiovkam v principe skodi neustale nabijanie, ak je nabita a stale do nej tlacis aj ked len maly prud (5%kapacity cize nejakych 250mA) tak ju tym pomaly ale isto nicis. tie pripady s horiacou baterkou su zname, je aj video ale uz neviem kde som to videl a hladat sa mi nechce.
sa spytaj hockoho kto trosku vidi do elektroniky ako je to s baterkami
je mozne ze to v uplne novyhc nejako poriesili aby mohol byt NTB stale v sieti a baterku neodjebalo po case ale v principe baterka ako taka toto neznasa, to ako je to v novych NTB vravim neviem.
okrem toho, vies co sa stane s baterkou ked ju nabijes na 80% ? bude mat miesto 100% len 80% kapacity, jej zivotnost je uplne iny parameter prakticky nezavisly od tohoto. Zalezi aj ako uda vyrobca delta peak pre nabijanie a niekto trafi lepsie niekto horsie, preto niekoho baterka je plne nabita akurat, ineho je plne nabita v skutocnosti uz prebita.
@depropex ja som mal stary skoro 7 rokov tak, proste ked bol na stole tak bol na sieti a baterka si este teraz dava nad tych 30 minut
hento prebijanie viem ze skodi a tento novy vyrobca sam odporuca nechat si len do tych 80%, vlastne okrem toho ze ju nemas skusat jest a zapalovat je to jedine rozumne co k tej baterii pise
@depropex a si si isty ze nie je problem v tom co tam pisu ludia? ze je to bud poskodena bateria alebo jedna z tych co sa daju kupit pod 20 dolarov a je na nich velmi vela cinskych znakov
@etelnair ja som toto vsetko nevydedukoval z toho videa ja ti len davam dokaz to video ze aj baterka vie pekne zblknut
ved jasne aj moj vydrzal 30minut, ta baterka sa nezvykne uplne odfajcit, ale vydrzi zlomok z jej povodnej kapacity. A ked je na sieti stale je to este horsie.
to som inac este nepocul a osobne som tu moju baterku ozivil tak ze som ju nabil vzdy na 100% a potom uplne vybil.
vies podla mna oni to tam pisu asi preto ze tie ich baterky tiez nestoja za vela a tym ze ju nabijes na 80% ju tak trochu setris, pre nekvalitne baterky to znamena dlhsiu zivotnost, pre kvalitnu baterku to neznamena nic.
este k tomu videu - komentare su vselijake a mozne je vsetko, ja som ale pocul z prvej ruky o pripade ked bolo vsetko origo a baterka zdymila (nastastie len zdymila) lebo to bolo vkuse v sieti .
takze aj tak by si to nemal nechavat vkuse na sieti lebo ako vravis aj vyrobca radi nebit na max 80%
@depropex ved ale ked mam nastavenych do tych 80% a je to na sieti tak to aj vyslovene pise ze ma 80% a nenabija sa
hento je podla mna uplne jedno, ja som zas videl jak sa bratovi nafukla baterka v mobile na dvojnasobnu velkost a kebyze ju nevyhodim tak proste vybuchne a tiez bola jednak originalna, jednak ani nie dva roky stara a s nabijanim pri mobile niet moc co riesit, proste nejaka z xxx bateriek sa jednoducho dojebe vzdy, aj ta co vravis ty ze zadymila nemuselo to byt vyslovene kvoli tomu ze bola na sieti, aj jednoduchsie veci nez baterka sa zvladnu dojebat prakticky pre nic
@etelnair tiez pravda, inac jak sa da nastavit do akej kapacity sa ma nabijat a pod aku uroven ma zacat zase nabijat ? by som si to aj ja rad nastavil, celkom by mi to uzitocne bolo.
a jasne ze ak to mas takto nastavene tak je vsetko v poho
nuz veci sa aj same dojebavaju to je tiez pravda, obcas tomu dopomoze kurvitko a obcas proste chybny kus
@etelnair jj aj ja som jedine predinstalovane nechal toshiba eco utility, to asi kazdy normalny clovek co vie na co to je necha len tieto veci co sa tykaju napajania
@depropex to co vravi @etelnair je v podstate pravda.. ja tiez moju baterku nechavam v prude takmer vzdy, raz za tyzden vytiahnem, pouzivam, vybijem, obcas sa mi stalo, ze ostala v elektrike aj cez 3 tyzdne a po takmer 2 a pol roku mi bateria vzdy vydrzi v rozmedzi od 11:30 h do 6:30 podla toho, co vsetko mam pootvarane
najvacsa PICOVINA mat vybratu baterku ked si doma na nabijacke..lebo baterka nepracuje a "zabuda pracovat" a potom sa tym moze aj pokazit po case...to mi hovoril jeden ITckar co mi robi net
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
Ale zas druha vec je zivotnost baterie, ked chces mat dlhsiu zivotnost baterie tak si radsej vyberaj bateriu ked si pripojena cez kabel a nenabijas ju.
Ale to neznamená že tak budeš fungovať nonstop. Ale neni ani dobré ked si furt na "sieti" lebo baterka zlenivie
Pouzivam notas pravidelne vyše 2roky a baterka vydržala zo začiatku tak 4-6hodín teraz ju dám v pohode tak 3-4hodiny
Teraz už fungujem cez 2 roky na tom,že noťas mám bez baterky a v sieti a nejako extra mi to neprekáža
pre tych ktorym sa dostal do ruk NTB pouzivany, ako mne, ktory starka mala odo dna kupenia dva roky nonstop na nabijacke, ked mi ho dala, tak mi dole ukazovalo ze bateriu treba vymenit, ani mi ju nebolo schopne detekovat a vydrzala asi pol hodinu.
Trochu som ju ozivil tym ze osm ju uplne nabil a vybil asi 10 krat, odvetdy uz neukazuje ze ju treba vymenit a vydrzi asi 1,5h co je pokrok proti povodnej pol hodine.
Ak nechavate NTB na nabijacke moze sa stat ze vam zacne horiet baterka a to uz vodou len zhorsite, v tom sa mozete uz len rozlucit s celym notasom, ani neskusajte vyberat lebo litium je kurva agresivna horlavina a pri dotyku to takmer exploduje a riskujete popaleniny. Uz sa neraz stalo ze kancelarskym krysam zblkol notas, lebo bol vkuse na nabijacke.
Ak máš prístup k sieti, ideálne je batériu vybiť na cca 40% (nie menej, pretože postupne sa ten náboj znižuje a časom by mohlo dôjsť tak isto k jej znehodnoteniu, aj keď nie je to veľmi pravdepodobné) a následne ju vybrať z počítača .
Batériu, ak ju nepoužívaš, tak ju uskladňuj na chladnom mieste, vysoké teploty majú taktiež za následok postupné znižovanie kapacity.
Ak máš počítač napájaný len z batérie, je vhodné nenechať vybiť na menšiu hodnotu ako cca 25%, toto však nie je nutne nejako striktne dodržiavať.
Batérií prospeje, ak ju aspoň raz za dva mesiace úplne vybiješ a znovu nabiješ a ďalej postupuj, podľa vyššie uvedeného.
A pre istotu dodám, že vyššie uvedené sa týka Lithium-ion batérií, ale na 99% takú máš.
tak soms a rpesunula chytro s notebookom na hajzel, kde som mala pomyselný klud a vybrala nabíjačku (u mna to bolo zložitejšie.. keďže mám malú sestru a nemám písací stolík, tak lahšie sa ničí a tak sa stalo že z tých dvoch aptentov s ktorými sa vyťahuje, mám jeden ulomený tak som tam nejak sponkou zašéfovala a podarilo sa a prestalo to fučať
ževraj sa také deje keď nejaký článokv baterke odíde a ževraj som dobre urobila
@16 úplné vybitie a znova nabitie platí pre Ni-MH, Li-ion nemajú pamäťový efekt.
a zaujímalo by ma z kade ludia mate že baterii škodi uplne nabitie a vybitie pod 30%, to davali niekde v spravach na jojke ?
Litiovkam v principe skodi neustale nabijanie, ak je nabita a stale do nej tlacis aj ked len maly prud (5%kapacity cize nejakych 250mA) tak ju tym pomaly ale isto nicis. tie pripady s horiacou baterkou su zname, je aj video ale uz neviem kde som to videl a hladat sa mi nechce.
sa spytaj hockoho kto trosku vidi do elektroniky ako je to s baterkami
je mozne ze to v uplne novyhc nejako poriesili aby mohol byt NTB stale v sieti a baterku neodjebalo po case ale v principe baterka ako taka toto neznasa, to ako je to v novych NTB vravim neviem.
okrem toho, vies co sa stane s baterkou ked ju nabijes na 80% ? bude mat miesto 100% len 80% kapacity, jej zivotnost je uplne iny parameter prakticky nezavisly od tohoto. Zalezi aj ako uda vyrobca delta peak pre nabijanie a niekto trafi lepsie niekto horsie, preto niekoho baterka je plne nabita akurat, ineho je plne nabita v skutocnosti uz prebita.
» www.mojevideo.sk/video/151c4/co_...
hento prebijanie viem ze skodi a tento novy vyrobca sam odporuca nechat si len do tych 80%, vlastne okrem toho ze ju nemas skusat jest a zapalovat je to jedine rozumne co k tej baterii pise
ved jasne aj moj vydrzal 30minut, ta baterka sa nezvykne uplne odfajcit, ale vydrzi zlomok z jej povodnej kapacity. A ked je na sieti stale je to este horsie.
to som inac este nepocul a osobne som tu moju baterku ozivil tak ze som ju nabil vzdy na 100% a potom uplne vybil.
vies podla mna oni to tam pisu asi preto ze tie ich baterky tiez nestoja za vela a tym ze ju nabijes na 80% ju tak trochu setris, pre nekvalitne baterky to znamena dlhsiu zivotnost, pre kvalitnu baterku to neznamena nic.
este k tomu videu - komentare su vselijake a mozne je vsetko, ja som ale pocul z prvej ruky o pripade ked bolo vsetko origo a baterka zdymila (nastastie len zdymila) lebo to bolo vkuse v sieti .
takze aj tak by si to nemal nechavat vkuse na sieti lebo ako vravis aj vyrobca radi nebit na max 80%
hento je podla mna uplne jedno, ja som zas videl jak sa bratovi nafukla baterka v mobile na dvojnasobnu velkost a kebyze ju nevyhodim tak proste vybuchne a tiez bola jednak originalna, jednak ani nie dva roky stara a s nabijanim pri mobile niet moc co riesit, proste nejaka z xxx bateriek sa jednoducho dojebe vzdy, aj ta co vravis ty ze zadymila nemuselo to byt vyslovene kvoli tomu ze bola na sieti, aj jednoduchsie veci nez baterka sa zvladnu dojebat prakticky pre nic
a jasne ze ak to mas takto nastavene tak je vsetko v poho
nuz veci sa aj same dojebavaju to je tiez pravda, obcas tomu dopomoze kurvitko a obcas proste chybny kus
a to pod aku uroven neviem ci sa neda aj normalne v sprave napajania