Dobry den.Chcel by som sa spytat ake mam sance aby my zverili dieta do opateri?S priatelkou(druzkou) mame takmer 4-rocneho syna a v poslednom roku to sa medzi nami dost vyostrilo odkedy sme sa nastahovali do noveho je brutalne marnotrantna aj ked nema na
Je obvyklé zveriť dieťa skôr do opatery matky (mimo prípadov, keď nie je schopná zabezpečiť jeho potreby tak ako by mala). Každopádne, dnes existuje inštitút striedavej osobnej starostlivosti o dieťa a tam máš šancu, i keď osobne mám na to svoj názor... keďže ak rodičia nemajú rozum, môže to dieťaťu viac uškodiť ako pomôcť (ale to je len môj názor). Veľa šťastia.
@trubajerichova Ako ja sa snazim diplomaticky ze mame ine priority napr.zabezpecit sa na zimu nejakymy uspormy alebo drevo(uhlie) na kurenie,ale tak ked si zmysli ze chce a to a to a nikto jej to nevyhovori len je hadka za hadkou a popravde ja uz nevladzem sa hadat a vyjednavat.Radsej budem sam ako sa trapit cely zivot,ako aj ja som tvrdohlavy ale toto je extrem ked sa nehadame tyzden sa normalne divim(aj ked som v kutiku duse rad ze dostala rozum a sa ukludnila)
všetko záleží od pomerov v rodine, schopnosti matky zabezpečiť osobné potreby dieťaťa, dalej sa posudzuje matkina finančná stránka a celková schopnosť sa o maloletého postarať, rovnako aj pracovné pomery, či má stáe zamestnanie atd..
vo väčšine prípadov sa dieťa zveruje do starostlivosti matky ale nie je to vždy 100%, sú výnimky
treba si však nájsť dobrého právnika, ten ti poradí čo a ako postupovať, a ked už ti povie, že tvoje šance sú menšie, skús pristúpiť na striedavú staroslivosť, aspoň kým dieťa nedospeje trochu a potom ti povie, ako mu je lepšie, vždy treba pozerať na záujmy dieťaťa
veľa šťastia prajem
@ferri222 Ako... ak máte dieťa, tak by bolo fajn snažiť sa ten vzťah udržať, ale ak to nejde, tak to nejde. Si mladý a prečo by si mal ostávať v niečom, čo nemá zmysel ani pre teba a pravdepodobne ani pre drobca (ak sa permanentne hádate). Na druhej strane... ideálne to asi nebude nikdy. Ale tak...ty vieš najlepšie ako na tom ste a či má zmysel to ešte skúšať. Nech sa to podarí nejak vyriešiť aspoň k akej takej spokojnosti teda
@ferri222 ..však pristúp na striedavú starostlivost, aspon na skúšku, len dočasne, si obaja (resp. všetci 3ja aspon vyskúšate..
(teda, ak zas nebýva tvoja žena nejak moc daleko, že by to cestovanie bol príliš opruz..
ale inak tá striedavka by mala len dost výhody - nemal by ho na starosti len 1 z vás, ale podelili a "užili by ste si ho obaja,
aj to decko by si žilo oboch,
..a zároven by to ..možno, ..asi dokonca aj prospelo vaším, vášmu vztahu - neboli by ste už +- nonstop spolu, ale každý by mal ten svoj nejaký živ.priestor, ale tiež by ste sa aj stretávali, priebežne..
( ..a možno to tak ani ..nebýva, ani bynefungovalo, len ja to všetko beriem už moc.. prešpekulovane, moc .*greedy :p 8)
ale treba si premysliet, príp. skusit..
@trubajerichova tak priatelka ma uz pol roka prehovara na druhe dieta,ale ja nechcem uz len s dovodov ze sa hadame a s toho aka je ze co si zaumieni tak to ma.ja si myslim ze na slovenske pomery dobre zarobim a napriek tomu zijeme od vyplaty do vyplaty co je podla mna nepriatelne,clovek by mal trosku mysliet aj na horsie casya mat nejaku zeleznu rezervu(a ja nedokazem usetrit skoro nic).A nechcem priviest druhe dieta do take vztahu kde neviem co bude s nami a malym synatorom,a to by my bolo este viac luto deti ktore by vyrastali v nekompletnom vztahu.
@lyterka tak byvali by sme cca 220km od seba to je dost daleko.tak cestuju 2-3-4x rocne domov na 2-3tyzdne a ked pride naspet tak je dobre ako sme si chybali ale prejde 1-2mesiace a je to zas v starych kolajach. Ako nechcem nic take si pripustit ale uvazujem nad tou krajnou moznostou ci by my bol zvereni do opateri a ake mam moznosti.
@molline tak sme bez najmu ako predtym a platime len elektrinu a vodu a hypoteku(ale to je mala polozka oproti inym ludom)a oproti tomu ako sme platili este najom.
@molline ja neviem.bolo takmer kompletne zariadene az na nejake vecicky (bez ktorych sa da vydrzat a prezit)len z vonku neni vsetko ohladom domu.len ona chce to a to.nieco uvidi u kamaratok na FB a MK alebo u mojej sestry a rodiny a uz to chce aj ona a nevyhovori jej to nik s hlavy.Proste keby som zarabal aj 2000€ mesacne bolo by malo na tom su vsetky hadky na po*ebanych peniazoch.
Ak sú obaja rodičia normálni, tak dieťa väčšinou zverujú do opatery matky, ale podľa tvojej verzie príbehu (necháp to, že si vymýšľaš, ale každý má svoju pravdu a tebe verím, že je to tá správna, aj keď pravda neexistuje) by si mal mať teoreticky polovičné šance. Aj keď je nevýhoda, že väčšina ľudstva si myslí, že matka je najlepšie riešenie, tak ja by som malého zverila aj tak tebe. Asi to bude tým, že ja nepoznám, aké je to mať normálnu matku. Ale podľa všetkých informácií by si človek myslel, že najlepšia je striedavá starostlivosť, ale je to somarina. Síce by sa malý videl s oboma rodičmi rovnako často, ale aj tá vzdialenosť a aj to, že to dieťa práve najviac trpí, je na tom dôležitejšie ako sa vídať s oboma tak isto. Ak by súd pristúpil na striedavú starostlivosť, tak sa hlavne snaž (aj napriek všetkým negatívam), aby dieťa nemalo pocit, že mu niečo chýba. Ono síce je ešte malé, ale vycíti, že niečo nie je v poriadku.
Lenže toto všetko záleží hlavne na povahových vlastnostiach oboch rodičov. Súd zaujímajú prevažne iné veci ako dotyčných rodičov, ale dalo by sa to zariadiť, aby si mal dieťa ty. Najlepší by bol fakt dobrý právnik. V týchto veciach síce niečo viem (keďže som si tým prešla, síce som bola staršia, ale väčšinu som riešila ja), ale aj tak ti neviem povedať ako by sa to dalo spraviť.
@molline ved jej vsetko dam ja nic neusetrim ohladom dokoncenia domu,ale ona to prekruti ze je som vsetkemu na vine ze nechcem to a to kupit a stale jej vravim ze som nedokazal za pol roka usetrit na drevo(uhlie)na kurenie,ale ju to asi nezaujima a chce si svoje.
@riddiculus ako mozno to chcelo iny pohlad na mna (mojej priatelky)podla nej sa nezaujimam o syna a nikde nechodime ale ked clovek robi na stabve 6 dni v tyzdny + sem tam po veceroch na fuskach len aby zarobil nieco navyse,proste si potrebujem aj odychnut ale to uz ona nevidi.ale po pravde som si pri predstave ze by som o nich(onho)prisiel tak my to lame srdce,uz som si par x pri tej predstave u syna v izbe poplakal(co sa my ulavilo ale len na kratku chvilu)
@ferri222 Viem, že je to veľmi ťažké rozhodnutie, hlavne keď ju (ich) miluješ. Lenže keď prišlo ku konfliktu záujmov, tak buď dubeš celý život trpieť, alebo si všetko poviete a spolu porozmýšľate o tom ako sa to dá napraviť, ale to asi nepôjde.Musíš sa žiaľ rozhodnúť. Buď ju opustíš, aby ste sa netrápili, alebo to budeš riešiť (zverenie) súdom, keď sa neviete dohodnúť. Viem, aké je to nevedieť sa dohodnúť, takže súd je najlepšie ale aj blbé riešenie. Najlepšie v tom, že to bude všetko na papieri a bude to všetko vybavené. Ale, blbé to je v tom, že ju stále miluješ. Ak niekoho miluješ, tak by sa malo dať prejsť cez všetko, ale ak to nejde, tak buď je to život, alebo ťa ona nemiluje. Tomu druhému všetko nasvedčuje.
všímam si že v dnešnej dobe sa už dieťa nezvykne zverovať do opatery matky či otca ale skôr do striedavej starostlivosti. čiže napríklad týždeň je dieťa u matky, týždeň u otca... neviem či je to dobré alebo zlé... ale čo poznám ľudí tak dosť veľa takto funguje....myslím si, že ak by o tom kde bude dieťa mal rozhodnuť súd tak rozhodne práve takto... a ak nie striedavá starostlivosť tak skôr ho pridelia matke s tým, že otec má právo tráviť s dieťaťom čas, každý víkend napríklad... otcovi málokedy zveria dieťa, skôr len v prípadoch, ked je matka úplne nespôsobilá...
ale ja by som stavila na striedavú starostlivosť...
Dieta ti do opateri daju len za predpokladu, ze na matku vytiahnes nejaku spinu (drogy, alkohol, ine zavislosti, neakceptovatelne chovanie voci dietatu). V opacnom pripade striedava starostlivost s tym, ze ak dostanes viac ako kazdy druhy vikend, tak budes rad.
Tieto veci sa vsak daju prehodnocovat (akurat neviem ci ta bavi chodit po sudoch) a ak zistis, ze tvoje alimenty na dieta koncia povedzme na jej kabelky, tak to meni situaciu a mozes dostat PODSTATNE viac dni. S ohladom na tvoju pracu (6dni v tyzdni + fusky po veceroch), to ale take ruzove nebude. Ani neviem ako si tu starostlivost predstavujes, ked si viac v praci ako doma?
Kazdopadne urcite neostavaj v toxickom vztahu len kvoli decku. Ono to aj tak vyciti, ze je vsetko na hovno a nijako mu to nepomoze.
P.S. nepoznam otca a mamka je so sestrinym otcom uz davno rozvedena, takze viem o com hovorim.
@tommyhot tak makam tolko teraz lebo chcem dokoncit vsetko ohladom domu a kedze nic neusetrim,az by som bol sam som pisal ze som si ochotny kvoli synovi upravit pracovnu dobu.
@ferri222 sud ale nebude prihliadat na to co si ochotny spravit, ale na to co aktualne robis. O to horsie ak schytas sudkynu, to sa rovno mozes rozlucit s tym, ze by bola co i len mala sanca, ze by si dostal syna do opateri. V tomto pripade budes vzdy tahat za kratsi koniec...
sice som decko a o sudoch nic neviem a nikdy som na ziadnom nebola, ale ked preukazes, ze tvoja zena naozaj je marnotratna a vytvoris pochybnost, ze by tebou platene vyzivne neslo na dieta ale na nu, tak by sa to mozno dalo. predpokladam, ze nejake ucty a vyplatne pasky mas
mno, ked sa vy dvaja nedohodnete tak bude rozhodovat sud (§ 36 zakona o rodine), sud bude prihliadat na vsetko co uz bolo spominane vyssie, najlepsiu predstavu asi budes mat ked si vyhladas podobne rozhodnutia sudov... » www.rozsudkyodetoch.sk/...» www.ligaotcov.sk/obcianske-zdruz...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
vo väčšine prípadov sa dieťa zveruje do starostlivosti matky ale nie je to vždy 100%, sú výnimky
treba si však nájsť dobrého právnika, ten ti poradí čo a ako postupovať, a ked už ti povie, že tvoje šance sú menšie, skús pristúpiť na striedavú staroslivosť, aspoň kým dieťa nedospeje trochu a potom ti povie, ako mu je lepšie, vždy treba pozerať na záujmy dieťaťa
veľa šťastia prajem
(teda, ak zas nebýva tvoja žena nejak moc daleko, že by to cestovanie bol príliš opruz..
ale inak tá striedavka by mala len dost výhody - nemal by ho na starosti len 1 z vás, ale podelili a "užili by ste si ho obaja,
aj to decko by si žilo oboch,
..a zároven by to ..možno, ..asi dokonca aj prospelo vaším, vášmu vztahu - neboli by ste už +- nonstop spolu, ale každý by mal ten svoj nejaký živ.priestor, ale tiež by ste sa aj stretávali, priebežne..
( ..a možno to tak ani ..nebýva, ani bynefungovalo, len ja to všetko beriem už moc.. prešpekulovane, moc .*greedy :p 8)
ale treba si premysliet, príp. skusit..
Lenže toto všetko záleží hlavne na povahových vlastnostiach oboch rodičov. Súd zaujímajú prevažne iné veci ako dotyčných rodičov, ale dalo by sa to zariadiť, aby si mal dieťa ty. Najlepší by bol fakt dobrý právnik. V týchto veciach síce niečo viem (keďže som si tým prešla, síce som bola staršia, ale väčšinu som riešila ja), ale aj tak ti neviem povedať ako by sa to dalo spraviť.
neobmedz jej zas vsetko, ale aspon daco
ale ja by som stavila na striedavú starostlivosť...
Tieto veci sa vsak daju prehodnocovat (akurat neviem ci ta bavi chodit po sudoch) a ak zistis, ze tvoje alimenty na dieta koncia povedzme na jej kabelky, tak to meni situaciu a mozes dostat PODSTATNE viac dni. S ohladom na tvoju pracu (6dni v tyzdni + fusky po veceroch), to ale take ruzove nebude. Ani neviem ako si tu starostlivost predstavujes, ked si viac v praci ako doma?
Kazdopadne urcite neostavaj v toxickom vztahu len kvoli decku. Ono to aj tak vyciti, ze je vsetko na hovno a nijako mu to nepomoze.
P.S. nepoznam otca a mamka je so sestrinym otcom uz davno rozvedena, takze viem o com hovorim.