Mixuješ tam rôzne situácie, na ktoré správny veliteľ reaguje rôzne. Najlepšia je asi klasika- silná delostrelecká podpora, nasleduje postup pechoty, 2-3 rady v rýchlom slede za sebou vypália salvu z minimálnej vzdialenosti a pokračuje steč na bodák. V momente, kedy je nepriateľská pechota plne zamestnaná našou pechotou, zaútočí kavaléria na boky a tyl nepriateľskej pechoty.
Táto taktika predpokladá na úspech vysokú morálku pechoty. V praxi (angličania vs ..svet) často bitky vyhrávala práve nezlomná odvaha a disciplinovanosť redcoats. Na ilustráciu prikladám bitku pri assaye, kde lord wellington a 1500 škótskych strelcov zahnalo na útek 30 000 marátsku armádu a zajali im 100 diel.
Vzhladom na tuto anketu by som si vybral najmenej ocakavanu vec Dobry utok je vzdy iny, zalezi na protivnikovy, podmienkach a hlavne na tom, co predpoklada on
no... teoreticky záleží na situácii a teréne. každý veliteľ vojska vedie stratégiu priebežne v boji. rozhoduje a plánuje. Pokiaľ ide o tie boje typu stáť a nechať sa zastreliť tak tam neexistuje ani stratégia len do seba robiť rešeto. vyhrá ten kto má viac vojakov. (fakt to tak kedysi bolo)
dobrý príklad je opísaný v knižke Križiaci. Kde vedú bitku Prusko - Poľsko.
Zatiaľ čo Pruskí rytieri postavili stratégiu naopak a vyrazili najskôr s delostrelectvom a nástrahami. Poliaci očakávane otočili svoju stratégiu rovnako a vyrazili s ľahkými tatarskými vojakmi. turecké rýchle kone, ľahký jazdci rozprášili delostrelectvo a odhalili pasce. Následne už ťažko odetí Pruskí rytiery nemali proti Poľskému delostrelctvu a vojakom šancu.
Dôležité je poznať i zvyky nepriateľa. sledovať jeho minulé boje a bitky. nejde si len povedať, tak túto bitku budem viesť tak, že ich zovriem do kliešťov a stlačím.
@harmon - vo všeobecnosti by som sa vždy na začiatku pokúsil, pokiaľ by to bolo možné, o kombináciu dvoch vecí čo tu máš:
krátky výpad pechoty, potom zaveliť ústup, nasadiť delostrelectvo, kým nepriateľ prenasleduje pechotu obchvatnúť ho kavalériou, a následne:
a) ak sa rozhodne ustúpiť z dosahu delostrelectva, mám tam kavalériu.
b) ak sa rozhodne pokračovať ďalej, stopnúť delostrelectvo, obrátiť naňho pechotu, a z druhej strany kavaléria
c) ak ma nejak obchvatol on, tak som asi v piči, resp. ani nie, ale tu už sa nedá povedať, lebo od tohto momentu by to bol viacmenej len reakčný súboj, silno podľa situácie, možno pohnať kavalériu späť aby kryla pechotu zozadu a tá by sa zatiaľ mohla venovať dorážaniu oslabenej nepriateľovej pechoty, a kým tam kavaléria dorazí tak sa pokúsiť mierne aj obchvátajúce jednotky poštekliť delostrelectvom, alebo ak by šli po delostrelectve tak by som ho asi musel obetovať.
disclaimer: riadim sa len tým čo som pochytil z Total War série, prakticky popisujem svoju bežnú mierne defenzívnu TAKTIKU, ktorá fungovala takmer vždy, aj keď bol nepriateľ v presile 10 ku 1.
Hlavne hnať vystrašených nepriateľových vojakov cez tých ktorí ešte poslúchajú, pokiaľ možno .
(jo, a toto čo hovoríš nie je stratégia, to je taktika, podľa mňa, taktika je o rozmiestnení a načasovaní vojska v bitke, stratégia je o rozmiestnení a načasovaní bitiek vo vojne)
Som až ohromený toľkými reakciami. Ale väčšina si zvolila tú najvhodnejšiu možnosť kombinovaný útok. Áno, som vášnivý hráč total war, ale študujem i množstvo literatúry hlavne z obdobia napoleonských vojen a obdobia pred a po. Taktiež správne dotazy tu vidím na morálku a možnosti veliteľov v priamej bitke si nováčik, alebo neskúsený veliť príliš neporadí. Kombinovaný útok je najvhodnejší spôsob vedenia boja pričom používame manévrovanie a oslabujeme protivníka hlavne delostrelectvom, pričom je dôležité mať chránené krídla armády. Po mnohých bitkách, o ktorých som čítal bolo rozhodujúcim faktorom oslabenie alebo úplne oslabenie krídla a následne zrútenie celej línie. I keď boli vojaci v presile, často mnohonásobnej, nepriateľ využil svoje vojenské umenie a aplikoval ho tak, že vznikol napríklad Slavkov.
..je blbosť vybrať si ktorúkoľvek z možností. Taktika v bojovom strete je vždy pevne daná a formovaná danou situáciou, početnosťou vojsk, počasím, terénom....
Ak nemáš vyvýšeninu, hneď ti odpadá jedna z možností...
Ak niekoľko dní prší, nedokážeš efektívne zapojiť kavalériu, bojové pole by premenila na oranisko...
Tvoj vlastný obchvať ťa môže zničiť v prípade, že nepriateľ disponuje zálohami, kt. jednak môžu napadnúť jednotky prevádzajúce obchvat a zároveň udrieť na obnažené krídlo....
A ďalších 512348 možností, ktoré sa v reálnom strete môžu vyskytnúť....
Ja som chcel len zistiť ako by ste si vybrali, nie zistiť čo je správne. Bitky sú ako odtlačky prstov- každá je iná. Závisí to od x vecí od veliteľstva štábu po morálku vojakov. Chcel som len vidieť, ktorú konkrétnu možnosť by aký taký znalec danej témy uprednostnil.
Keď poznáš svojho nepriateľa a hlavne aj seba, si pripravený vyhrať...
No a teraz moje slová... Nejde vždy o kvantitu, ale aj o kvalitu. Aj s malým vojskom môžete rozdrviť nepriateľskú presilu... Najlepšia je taktika bleskovej vojny... Keďže máme 19. storočie, tak najskôr silná delostrelecká príprava - napr. na okraj lesa. To je väčšinou vždy chyba peších jednotiek. Najprv jemné zastreľovanie, potom priama paľba a pomalý a taktický postup pechoty s 5 - 6 metrovými rozostupmi. Príliš veľká skupina je lákadlom pre delo a pod. V kombinácii s kavalériou, ktorá by mohla spraviť obchvat na ľavé, alebo pravé krídlo je to priam ideálne. Čiže ja volím delostreleckú prípravu, priamu paľbu, pomalé vyrazenie pechoty a o niečo neskôr kavaléria, ktorá spraví obchvat tak, aby sa držala v podstate na úrovni pechoty. Ale som skôr na druhú svetovú
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
Táto taktika predpokladá na úspech vysokú morálku pechoty. V praxi (angličania vs ..svet) často bitky vyhrávala práve nezlomná odvaha a disciplinovanosť redcoats. Na ilustráciu prikladám bitku pri assaye, kde lord wellington a 1500 škótskych strelcov zahnalo na útek 30 000 marátsku armádu a zajali im 100 diel.
dobrý príklad je opísaný v knižke Križiaci. Kde vedú bitku Prusko - Poľsko.
Zatiaľ čo Pruskí rytieri postavili stratégiu naopak a vyrazili najskôr s delostrelectvom a nástrahami. Poliaci očakávane otočili svoju stratégiu rovnako a vyrazili s ľahkými tatarskými vojakmi. turecké rýchle kone, ľahký jazdci rozprášili delostrelectvo a odhalili pasce. Následne už ťažko odetí Pruskí rytiery nemali proti Poľskému delostrelctvu a vojakom šancu.
Dôležité je poznať i zvyky nepriateľa. sledovať jeho minulé boje a bitky. nejde si len povedať, tak túto bitku budem viesť tak, že ich zovriem do kliešťov a stlačím.
aspoň to je môj názor.
nikto nemusí súhlasiť.
krátky výpad pechoty, potom zaveliť ústup, nasadiť delostrelectvo, kým nepriateľ prenasleduje pechotu obchvatnúť ho kavalériou, a následne:
a) ak sa rozhodne ustúpiť z dosahu delostrelectva, mám tam kavalériu.
b) ak sa rozhodne pokračovať ďalej, stopnúť delostrelectvo, obrátiť naňho pechotu, a z druhej strany kavaléria
c) ak ma nejak obchvatol on, tak som asi v piči, resp. ani nie, ale tu už sa nedá povedať, lebo od tohto momentu by to bol viacmenej len reakčný súboj, silno podľa situácie, možno pohnať kavalériu späť aby kryla pechotu zozadu a tá by sa zatiaľ mohla venovať dorážaniu oslabenej nepriateľovej pechoty, a kým tam kavaléria dorazí tak sa pokúsiť mierne aj obchvátajúce jednotky poštekliť delostrelectvom, alebo ak by šli po delostrelectve tak by som ho asi musel obetovať.
disclaimer: riadim sa len tým čo som pochytil z Total War série, prakticky popisujem svoju bežnú mierne defenzívnu TAKTIKU, ktorá fungovala takmer vždy, aj keď bol nepriateľ v presile 10 ku 1.
Hlavne hnať vystrašených nepriateľových vojakov cez tých ktorí ešte poslúchajú, pokiaľ možno .
(jo, a toto čo hovoríš nie je stratégia, to je taktika, podľa mňa, taktika je o rozmiestnení a načasovaní vojska v bitke, stratégia je o rozmiestnení a načasovaní bitiek vo vojne)
1. Radová pechota
2. Radová pechota
3. Streľba podľa radu (fire by the rank)
a možno nejaké koníky na krídle...a delá s kartáčom
Ak nemáš vyvýšeninu, hneď ti odpadá jedna z možností...
Ak niekoľko dní prší, nedokážeš efektívne zapojiť kavalériu, bojové pole by premenila na oranisko...
Tvoj vlastný obchvať ťa môže zničiť v prípade, že nepriateľ disponuje zálohami, kt. jednak môžu napadnúť jednotky prevádzajúce obchvat a zároveň udrieť na obnažené krídlo....
A ďalších 512348 možností, ktoré sa v reálnom strete môžu vyskytnúť....
Ale konečne fajna tema
Keď poznáš svojho nepriateľa a hlavne aj seba, si pripravený vyhrať...
No a teraz moje slová... Nejde vždy o kvantitu, ale aj o kvalitu. Aj s malým vojskom môžete rozdrviť nepriateľskú presilu... Najlepšia je taktika bleskovej vojny... Keďže máme 19. storočie, tak najskôr silná delostrelecká príprava - napr. na okraj lesa. To je väčšinou vždy chyba peších jednotiek. Najprv jemné zastreľovanie, potom priama paľba a pomalý a taktický postup pechoty s 5 - 6 metrovými rozostupmi. Príliš veľká skupina je lákadlom pre delo a pod. V kombinácii s kavalériou, ktorá by mohla spraviť obchvat na ľavé, alebo pravé krídlo je to priam ideálne. Čiže ja volím delostreleckú prípravu, priamu paľbu, pomalé vyrazenie pechoty a o niečo neskôr kavaléria, ktorá spraví obchvat tak, aby sa držala v podstate na úrovni pechoty. Ale som skôr na druhú svetovú