Ako riešite tie situácie, keď je váš priateľ/-ka na dne a sťažuje sa vám alebo je v strese, smutný? Niečo mu vravíte alebo iné? Alebo si ho len vypočujete?
Keď chce o danej veci rozprávať tak ho nechám vyrozprávať sa a dávam mu najavo, že sa oňho zaujímam a je to pre mňa rovnako dôležité ako preňho. Ak to v sebe len dusí tak sa ho snažím podnietiť k tomu, aby sa vyrozprával, diskutujeme o danom probléme, snažíme sa spoločne prísť na nejaké riešenie, ak chce tak sa snažím poradiť a odľahčiť, všakovako rozveseliť. Akeď vidím, že o tom naozaj nechce, tak spolu o tom mlčíme, niekedy je to viac ako rozhovor. (a netýka sa to len priateľa)
Hlavne netreba povedať: "Neboj, to zvládneš" a podobné frázy, za ktorými človek nič ďalej nepovie a uzavrie tým celú vec, akoby tie problémy zmietol zo stola. Predpokladám, že ťa zaujíma, prečo sa tvoj priateľ cíti smutný a v strese, a tým, že sa ho budeš na to vypytovať (ak sa mu chce o tom hovoriť), tak mu dáš najavo, že ti na ňom záleží, že aj jeho problémy sú pre teba problémami, že v tom nie je sám. Niekedy stačí len vypočutie, niekedy stačí byť len ticho a byť pri tom druhom.
byt viac empatickejsi vlastne znamena,vnimat viac,dokazat vstrebavat viac informacii a dokazat ich nielen vnimat ale akoby aj citit ... ak sa teda jedna iba o partnera,potom sa zameraj cisto iba nanho, pretoze individualne kazdy potrebuje inu pozornost pri ,,strese,,
v podstate ani nemusi ist az tak o vcitenie sa ako o to ako zareagujes ak vidis ze mu nieco je, cize zistit pricinu a nasledne zvolit vhodny sposob ktorym mu urcite pomozes...niektori ludia nechcu pocuvat riesenia,chchu napriklad len citit fyzicke teplo,objatie,niektori sa chcu len vyplakat a vyrozpravat bez toho aby bolo na nich reagovane..niektori vyslovene chcu len riesenia...niekomu zas postaci zabava ako zmena myslienok...a niektori budu v strese aj ked sa rozkrajas...a to co pomaha partnerovi by mal vediet kazdy pokial ho pozna...
ja som kombinoval fyzickost s riesenim a rozptylenim + aj s len pocuvanim...a pomohol som ...treba len vnimat co ten dany clovek v danej momente potrebuje
to, čo robí aj on, keď som smutko a pod.
vypočujem ho a poviem mu, že ho ľúbim. a že to bude ok a nech sa netrápi lebo dôležité je, že máme jeden druhého a sme tu vždy pre seba. a potom dáme sex alebo @5 :letim:
a my aj tak hocaký problém prerobíme na srandu a nakoniec sa na tom zabavíme 8)
Lubime sa a rozpravame sa a snazim sa ho hlavne vypočuť a potom podla situacie bud sa ho snazit nejak utesit, resp.zmiernit jeho žiaľ, alebo rozveselit a ked ani to nezabera, tak sme spolu smutny a nunkame sa. Ked sa mu nechce o tom hovorit tak sa len nunkame potichu.
Podla mna je dolezite, aby ten druhy vedel, ze tu niekto pre neho je. Ci na vypočutie, vyplakanie, poradenie, nunkanie, objatie...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
v podstate ani nemusi ist az tak o vcitenie sa ako o to ako zareagujes ak vidis ze mu nieco je, cize zistit pricinu a nasledne zvolit vhodny sposob ktorym mu urcite pomozes...niektori ludia nechcu pocuvat riesenia,chchu napriklad len citit fyzicke teplo,objatie,niektori sa chcu len vyplakat a vyrozpravat bez toho aby bolo na nich reagovane..niektori vyslovene chcu len riesenia...niekomu zas postaci zabava ako zmena myslienok...a niektori budu v strese aj ked sa rozkrajas...a to co pomaha partnerovi by mal vediet kazdy pokial ho pozna...
ja som kombinoval fyzickost s riesenim a rozptylenim + aj s len pocuvanim...a pomohol som ...treba len vnimat co ten dany clovek v danej momente potrebuje
vypočujem ho a poviem mu, že ho ľúbim. a že to bude ok a nech sa netrápi lebo dôležité je, že máme jeden druhého a sme tu vždy pre seba. a potom dáme sex alebo @5 :letim:
a my aj tak hocaký problém prerobíme na srandu a nakoniec sa na tom zabavíme 8)
Odporúčam každému pozrieť.
Každopádne:
1, vypočuť 2, pochopiť 3, objať 4, dať mu pocit, že si tu pre neho (i keď mu vlastne nevieš pomôcť)
5, znova objať
Podla mna je dolezite, aby ten druhy vedel, ze tu niekto pre neho je. Ci na vypočutie, vyplakanie, poradenie, nunkanie, objatie...