treba asi uvedomiť, čo je investícia, lebo za tú sa vo väčšine prípadov nedá považovať dovolenka či pozemok....v mojom prípade notebook, ktorý som kupoval kvôli práci, cena 1K bez DPH (bral som to na firmu)
@danieldevil jo toto je pravda investicia je (odborne povedane) utracanie penazi za ucelom dosiahnutia zisku, tj v praxi (ked mas firmu) to co si mozes dat do nakladov, alebo repre.
@kittyboo ja berem investíciu ako vynaloženie peňazí na niečo, čo mi prinesie zisk. To cestovanie vo väčšine prípadov nie je, ak teda nepíšeš cestovateľský blog a podobne...a to ja som veľký zástanca cestovania, aj teraz idem na druhú dovolenku a ešte mám naplánovanú na október jednu poznávačku Len to nevnímam ako investíciu.
@30 a to neplatí len na dovolenku, takisto auto nie je investícia, ak človek nie je taxikár, ani byt nie je investícia, ak ho človek neprenajíma, prípadne ho nekupuje za účelom ďalšieho predaja v budúcnosti za viac a podobne. Počítač nie je investícia, ak na ňom človek pozerá filmy a surfuje po FB, to isté mobil...
@danieldevil nechodia mi tagy od teba ako upozornenia, neviem preco. Ocakavas na zaklade coho? 5 rokov je prilis skoro na markantne klesanie. Aj keby ho predam za to co som do neho dala tak je dobre, v strate urcite nebudem
@willbebetter tu toho nefunguje toľko, že ma to ani neprekvapuje ...očakávam na základe toho, že boli rekordne nízke úrokové sadzby na hypotéky a veľmi mierne podmienky pre získanie štátnej prémie, teraz sa zbadali a už sprísnili podmienky, takže čakám, že po 5. rokoch, keď skončí podpora od štátu, nebudú viacerí schopní splácať hypotéky, lebo sa im navýšia splátky a jednoducho dávali sa často aj 100% hypotéky a vlastne takmer nikto nemal problém nejakú hypo dostať...tak 5 rokov je dosť dlhá doba, mne sa tiež nechce toľko čakať a zoberem skôr
@danieldevil jj ale nezabudaj stale na podnajmy, to bude ficat vkuse a tym sa to da pomerne dobre vykryt. A vkuse sa stavaju nove, to uz ani neviem ze pre koho...No je ale pravda ze co som tak pocuvala, ludia su v týchto financnych veciach uplne negramotni, tak ked sa zadlzili az po usi, mozu mat problem...
@willbebetter to sa dá, ak máš napríklad izbu navyše, ale ak si rodinka zobere 3 izbák, neviem či si k sebe ešte niekoho nasťahuje...a práve, tá finančná gramotnosť na Slovensku je najhoršia z krajín V4 a to radšej nechcem vedieť ako sme na tom v porovnaní s ostatnými ...a dosť ľudí si berie hypotéky ako pár a potom ak sa rozídu, sú s tým problémy a hlavne sa veľa ľudí preceňuje, nepočítajú s tým, že ak skončí štátna prémia, budú tie splátky o dosť vyššie, tiež nenechávajú rezervy na nejaké nečakané (alebo aj zjavné) udalosti (vždy sa niečo vysere, či už sa pokazí práčka, bude treba opraviť auto, dieťa pôjde na stužkovú...). Veď uvidíme o 5 rokov ako to bude Ale ja tiež nebudem toľko čakať a spoliehať sa nato.
1. Kráľovstvo nebeské - vklad: celý život
2. Manželka - cenovo nevyčísliteľná hodnota
3. Rodina a priatelia - časová investícia
4. Dom. 210 l.
5. a iné.
@danieldevil hypoteka a najom vychadza +- rovnako, ale pri hypoteke ti ostane nehnutelnost. Ak nebudes schopny splacat tak ti nehnutelnost zoberu a budes na tom rovnako ako ten co platil najom. Tak co je vyhodnejsie?
@xxar3s nie vždy, napríklad v BA sa dá nájsť aj do 200€ nájom, ale ak zoberieš hypo na 120K, tie splátky budú vyššie + náklady na elektriku, plyn a podobne....ďalšia vec je, že niektoré banky majú hypotéky stavané tak, že najskôr sa platia úroky, až potom istina, takže sa môže stať, že rok splácaš úroky a nesplatil si ešte ani časť nehnuteľnosti
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
2.bicykel
3.ostatné
Sad story.
2. Manželka - cenovo nevyčísliteľná hodnota
3. Rodina a priatelia - časová investícia
4. Dom. 210 l.
5. a iné.
Potom cestovanie.
To je asi vsetko.