podobne. ale vraj ak ho začneš riešiť dosť skoro, máš dosť motivácie, a máš okolo seba ľudí a okolie čo nie sú skurvení kokoti ktorí majú pôžitok v tom zhoršovať ti ho, ale možno dokonca priam naopak, nejakých nenormálne nadpriemerných čo sú ochotní správať sa k tebe ako k človeku, tak vraj to veľmi zvyšuje šance.
vieš, podobne ako šance na vyčistenie bazéna veľmi zvyšuje pokiaľ doňho všetci aspoň na chvíľu prestanú srať a šťať
Pokial ide o smutok a depresie a strach zo smrti tak sa to da vyriesit jedine vierou v Boha
(Depresie a nestastie u cloveka vznika z toho ze clovek tuzi po materialnych veciach. Zijeme v materialnej spolocnosti ludia bazia po materialnych veciach(peniaze,kariera,oblubenost,krása, frajeri/frajerky atd ) a ked ich nemaju tak druhym zacnu zavidiet a su nestastni. Dakedy ludia neboli tak zamerani na materialne veci ako dnes a preto bolo aj ovela menej depresii. Navyse ludia verili aj ovela viac v Boha nez je tomu dnes a to je tiez jeden z hlavnych dovodov , preco bolo v minulosti menej depresii.
Ja som mal dakedy tiez depresiu . Bol som chory (a stale trpim arytmiami ), nemal kamaratov , nebol som oblubeny, nic sa mi nedarilo , nemal som frajerku atd.... Po case som sa ale obrátil na vieru v Boha . Prijal som Ježiša Krista, uprimne som v neho uveril a rozhodol som sa ze mu oddam svoj zivot.Zrazu som sa tympadom prestal trapit pre materialne veci.Uz mi nevadilo ze nemam frajerku, ze nesom oblubeny , ze sa mi v zivote nedari uz som sa preto netrapil. Jedine nacom my zalezalo bola moja viera v Boha. Tá ma robila stastnym vkuse aj napriek tomu ze sa mi v zivote nic nedarilo, a dala zmysel v zivote .
Rad by som este zdoraznil ze osobne si myslim ze je velky rozdiel medzi tym ci clovek veri len preto lebo chce verit alebo veri preto ,lebo je o svojej viere presvedceny ze je pravdiva.Ja som nechcel verit len tak ze by som veril len zo Zbozneho priania ale chcel som verit tak aby som bol o svojej viere presvedceny. A tak som si spravil prieskum. Velmi vela som toho prestudoval a zabralo mi to dost casu . Cital som roznu literaturu , hladal som dokazy ktore by potvrdzovali Boziu existenciu , studoval som to ci je Biblia naozaj autenticka, ci v nej su ukryte veci ktore su nadcasove a dospel som po case ze naozaj taka je disappointed:Mozem vam dat aj linky ktore velmi otuzili moju vieru )Takze som neveril uz len preto ze som chcel verit ale kazdy den som si posilnoval svoju vieru az tak ze verim preto lebo som o svojej viere presvedceny. A poviem vam niet krajsieho pocitu a stastia nez takyto . Ziadne materialne veci vam nedaju lepsi pocit
Vyliečiť sa úplne nedá, vrátiť sa to môže kedykoľvek ale vďaka liečbe môžeš byť v prevádzky schopnom stave(sama to tak u seba volám, nechcem sa tým nikoho dotknúť). Hlavne ak sa začneš cítiť dobre, nesmieš vysadiť lieky bez toho aby si sa poradil s lekárom a neprestavaj sa venovať veciam ktoré ti pomáhajú.
@nespiacakraska no ide o to ci je znama pricina ochorenia- to vacsinou nieje, lebo dnesne zdravotnictvo nehlada priciny !!! , ked je moze sda dat vyliecit. Napriklad najnovsie trial studija ukazuju ze niektori pacienti so schizofreniou (oficialne chronicka nevyliecitelna choroba) ju maju sposobenu chronickym slabym zapalov v mozgu, tejto casti pomohol liek minocyklin (antibiotikum pouzivane bezne na akne) a zbavil/zmiernil im priznaky
Zavisi od intenzity a od ochorenia. Prognozy sa lisia, napriklad bipolarna porucha ma lepsiu prognozu ako schizofrenia ale horsiu ako depresia. Lahke depresie sa daju liecit psychoterapiou, tazsie maju viacero faz, kde sa taktiez aj odporuca celozivotna profylakticka liecba, ktoru mnohi pacienti vsak castokrat odmietaju. Potom je dolezita remisia ochorenia, niektore ochorenia maju spontannu tendenciu k remisiam viac, niektore menej a niektore vobec. Parafilie su prakticky nevyliecitelne.
'Porazit' - da sa urcite dobre zmiernit a potlacit, ale co vidim okolo seba i na sebe, tak to je zalezitost, ktoru nikdy nestrasies zo seba nadobro.
V pripade exogennych faktorov - smrt blizkeho cloveka, spontanny potrat, strata zamestnania, choroba, atd, su depresie velmi dobre liecitelne a povedala by som aj vyliecitelne, ovela vacsie svinstvo je, ked ma clovek proste mozog zo zlej serie a od vyroby ho ma kazivy, aj bez externych vplyvov.
@montgomery áno bežne sú účinne ale neriešia príčinu, + a za cenu nežiaducich účinkov. Asi nemáš ani poňatia aký markntny rozdiel v nežiaducich účinkoch je medzi napríklad minocyklinom a antibiotikami a napr resperidonom, to hádam ani nejde porovnať.
@xy12345 to je super zistenie! Istotne to veľa pacientom pomôže.
Ty sa zaujímaš o túto tematiku?
Ja sa pýtam v dobrom, pretože vidím že otváraš diskusiu, nieže to vezmeš ako útok alebo čo.
ja si myslim, ze depresia nikdy nebude uplne prec. bud sa s nou naucis zit, alebo ta skor ci neskor dozenie k tomu, aby si svoj zivot skoncil. je to o tych malickostiach a tie si stale treba pripominat, aby si s nou mohol bojovat. treba si pripominat, co je na svete pekne, koho mas rad, kto je tvoj idol, co ta bavi, co by si chcel dosiahnut.. a je to v takom stave velmi tazke, preto je najlepsia prevencia a nenechat sa sklznut z kopca.
naopak od @1 , tvoje problemy su tvoje a tvoje okolie s tym nic nema. as sad as it is, musis s tym bojovat ty a nemozes pocitat, ze to niekto spravi za teba. ludia su sebecki, kazdy ma svojich problemov pokrk a pravdepodobne zo seba nebude nikto ukrajovat len preto, aby pomohol tebe. preto je cesta najprv seba akceptovanie, neskor seba zdokonalovanie. perfektny nebude nikto z nas, ale kazdy den mozes byt lepsi clovek. potom ti bude trosku lahsie na svedomi.
@tomas55555@7 po prvej vete by som ťa najradšej ogrcal do ksichtu ako mi z nej zle prišlo.
@narazuvzdornaa zaujímavé, väčšina ľudí ktorým som sa to pokúsil tou metaforou vysvetliť ju akoby... nechápe. teda samozrejme pochopia čo chcela povedať, ale... obídu uvedomenie si celej pointy.
@tomas55555
nič si nerob z toho midnighta, o nás kresťanov je predsa známe, že budeme najviac, cynický zosmiešňovaní, utláčaní a dokonca aj vraždení, ta doba je tu...
evanjelium Jána to dáva jasne na vedomie...
oni týto "spravodliví" sudcovia ani netušia ako nám dláždia cestu do neba...
ináč túto ti dávam link na to čo nás všetko v najbližšej budúcnosti čaká, všetko je podložené Bibliou...
mal by si to pozrieť každý človek tejto zeme, prichádza čas, kedy by sa mal človek rozhodnúť akou ísť cestou...
@montgomery No nemam cas to tu vsetko rozpisovat, ale ako som pisal vyssie. Skratka take silne antipsychotika ako napr risperidon ti dobre ze nespomalia fyzilogické funkcie o metabolizme ani nehovorim. @Nespiacakraska No, ano zaujimam sa aj o niektore casti mediciny a farmacie, ked mam volny cas. Inak uz strasne vela ludi z rodiny mi povedalo aby som isiel studovat medicinu, ale nikdy by ma nebavila taka praca, takze som nad tym nikdy ani realne neuvazoval, to len tak pomimo.
@midnight (Pokial ide o smutok a depresie a strach zo smrti tak sa to da vyriesit jedine vierou v Boha asi myslis tuto vetu nie ? Tak my vysvetli aky iny ucinny sposob mas na depresie smutok a strach zo smrti ? no som zvedavy
To je podľa toho, akých máš okolo seba ľudí. Ak máš okolo seba kktov, ktorí si na teba budú dokonca života ukazovať prstom, tak to nie je najlepšie. Dosť ľudí to berie tak, že ak sa niekto niekedy lieči na nejakú poruchu psychiky tak je blázon a už nikdy nebude v poriadku a tak toho človeka potom berú a tým mu to len zhoršujú, ľudia dokážu byť fakt dosť svine. Na to si dávať treba pozor a nenechať sa ponížiť a neveriť rečiam ostatných.
@xy12345 Súhlasím s tým, že medicína nehľadá pričíny. Ja som zas dávnešie čítal štúdiu, že aj vitamíny/suplementy ako je napr. vitamín C zlepšujú výsledok schizofrénie. a inak, že vraj aj črevné zápaly alebo tuším toxíny v črevách ktoré sa odtiaľ dostanú do krvného obehu možu spôsobovať schizofréniu. Ale neviem čo je na tom pravdy.
@darksider96 áno u niektirych pacientov môžu byt gastro diagnózy príčinou psych. diagnóz. S týmto mám bohužiaľ dokonca aj osobnú skúsenosť ( napr. silná depresia a silná úzkosť ).
Takmer všetko sa dá poraziť, pokiaľ je to včasne diagnostikované a daný človek tú chorobu aj chce poraziť (pretože veľa ľuďom to v niektorých psychických ochoreniach jednoducho vyhovuje a nemajú záujem). Ale napríklad s takou schizofréniou je obrovský problém, pretože takmer vždy má tendenciu sa vraciať a tie lieky, najmä antipsychotiká, len udržiavajú človeka pri chode, nejako extrémne neliečia (česť výnimkám). Nehovoriac o "vrodenej" antisociálnej poruche, či ako to nazvať.. To som ešte ani nepočula, že by to niekto vyslovene porazil.
Dá sa a kopec ľudí je toho dôkazom. Niekedy to trvá len kurva dlho a vyžaduje to neskutočné množstvo námahy a zmien, ale dá sa. Teda pokiaľ nie ste goodkokot, to sa potom ťahá naveky.
Dá sa liečiť ak sa človek chce liečiť a nevyhovuje mu zostať tak, len zato že sa mu tak zdá byť život ľahší... Neviem prečo strašne takými ľudmi pohrdam. Je iné ked sa niekto snaží a nejde mu to, ale ked niekto na to jebe lebo je to tak lahšie tak načo ten človek žije?
mám diagnostikovanú depresiu & úzkostné stavy, časom sa mi to začalo tak zhoršovať že to ovplyvňovalo výkon v škole, práci, celkovo som sa začala izolovať od ľudí až kým ma mama vyslovene nedotlačila k psychologičke a neskôr k psychiatričke. lieky ako také človeka podľa mňa nemôžu natrvalo "vyliečiť", skôr pomôžu postaviť sa na nohy a zvládať veci, ktoré depresia nedovoľuje. neskôr na tom vzniká závislosť a nakoniec produktivita človeka záleží na pojebanej tabletke, takže za liečbu by som to nepovažovala, skôr také utlmenie aby človek vládal normálne fungovať. chodím na terapiu už niekoľko rokov, niekedy mám lepšie dni a netrápim sa, inokedy sa to na mňa zvalí všetko naraz a som tam kde som bola predtým. zotavovanie je pre niektorých ľudí vrátane mňa strašne dlhý a namáhavý proces a človek v jednom kuse padá na hubu a znova vstáva, ale najdôležitejšie je to že chce zmenu a je ochotný pre to niečo aj urobiť.
@xxar3s ja som bola tupá v tom že som antidepresíva vysadila zo dňa na deň, lebo mi proste zrazu preplo a povedala som si že už ich nechcem,
mala som s tym hrozne opletačky, a hlavne absťáky.. s ganjou to bolo všelijaké, niekedy mi ozaj veľmi pomohla a dokázala som sa uvoľniť, inokedy mi to tú úzkosť iba zhoršilo a mala som potom ešte väčšie stresy.. ale rozhodne prevažovalo to pozitívne,
či už išlo o liečbu psychickej alebo fyzickej bolesti
@xxar3s na úzkosť som mala lexaurin ale nerobil mi dobre už od začiatku, potom som začala brať antidepresívum sertralin, ale súčasne už neberiem ani jedno, skúšam to odznova bez liekov, tak uvidím ako dopadnem
No a ja som bola stale diagnosticky otaznik, takze liecena som bola hlavne symptomaticky a to nemalo vyznam proste... Vzdy sa len robili nejake cirkusy okolo toho doma a tak som sa na to vykaslala. Boze ale ten abstak bol jeden mega panicky zachvat. Topila som sa v pote, nespala som, infarktovala som, tocila sa mi hlava. Myslela som ze ma jebne ale vedela som ze uz tie sracky nechcem brat lebo to nebolo ziadne riesenie. Navyse, ked mi lekarka na moje, ze uz to nechcem brat, zapotila, ze tak to neberte, tak uz som nevahala. Neviem si predstavit, ze do toho este niekedy pojdem. Lutujem, ze som bola taky vzorny pacient, mohla som mat iny zivot a uzivat si pubertu miesto uplnych nezmyslov.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
vieš, podobne ako šance na vyčistenie bazéna veľmi zvyšuje pokiaľ doňho všetci aspoň na chvíľu prestanú srať a šťať
(Depresie a nestastie u cloveka vznika z toho ze clovek tuzi po materialnych veciach. Zijeme v materialnej spolocnosti ludia bazia po materialnych veciach(peniaze,kariera,oblubenost,krása, frajeri/frajerky atd ) a ked ich nemaju tak druhym zacnu zavidiet a su nestastni. Dakedy ludia neboli tak zamerani na materialne veci ako dnes a preto bolo aj ovela menej depresii. Navyse ludia verili aj ovela viac v Boha nez je tomu dnes a to je tiez jeden z hlavnych dovodov , preco bolo v minulosti menej depresii.
Ja som mal dakedy tiez depresiu . Bol som chory (a stale trpim arytmiami ), nemal kamaratov , nebol som oblubeny, nic sa mi nedarilo , nemal som frajerku atd.... Po case som sa ale obrátil na vieru v Boha . Prijal som Ježiša Krista, uprimne som v neho uveril a rozhodol som sa ze mu oddam svoj zivot.Zrazu som sa tympadom prestal trapit pre materialne veci.Uz mi nevadilo ze nemam frajerku, ze nesom oblubeny , ze sa mi v zivote nedari uz som sa preto netrapil. Jedine nacom my zalezalo bola moja viera v Boha. Tá ma robila stastnym vkuse aj napriek tomu ze sa mi v zivote nic nedarilo, a dala zmysel v zivote .
Rad by som este zdoraznil ze osobne si myslim ze je velky rozdiel medzi tym ci clovek veri len preto lebo chce verit alebo veri preto ,lebo je o svojej viere presvedceny ze je pravdiva.Ja som nechcel verit len tak ze by som veril len zo Zbozneho priania ale chcel som verit tak aby som bol o svojej viere presvedceny. A tak som si spravil prieskum. Velmi vela som toho prestudoval a zabralo mi to dost casu . Cital som roznu literaturu , hladal som dokazy ktore by potvrdzovali Boziu existenciu , studoval som to ci je Biblia naozaj autenticka, ci v nej su ukryte veci ktore su nadcasove a dospel som po case ze naozaj taka je disappointed:Mozem vam dat aj linky ktore velmi otuzili moju vieru )Takze som neveril uz len preto ze som chcel verit ale kazdy den som si posilnoval svoju vieru az tak ze verim preto lebo som o svojej viere presvedceny. A poviem vam niet krajsieho pocitu a stastia nez takyto . Ziadne materialne veci vam nedaju lepsi pocit
V pripade exogennych faktorov - smrt blizkeho cloveka, spontanny potrat, strata zamestnania, choroba, atd, su depresie velmi dobre liecitelne a povedala by som aj vyliecitelne, ovela vacsie svinstvo je, ked ma clovek proste mozog zo zlej serie a od vyroby ho ma kazivy, aj bez externych vplyvov.
@midnight STRASNE sa mi paci to s bazenom
Ty sa zaujímaš o túto tematiku?
Ja sa pýtam v dobrom, pretože vidím že otváraš diskusiu, nieže to vezmeš ako útok alebo čo.
naopak od @1 , tvoje problemy su tvoje a tvoje okolie s tym nic nema. as sad as it is, musis s tym bojovat ty a nemozes pocitat, ze to niekto spravi za teba. ludia su sebecki, kazdy ma svojich problemov pokrk a pravdepodobne zo seba nebude nikto ukrajovat len preto, aby pomohol tebe. preto je cesta najprv seba akceptovanie, neskor seba zdokonalovanie. perfektny nebude nikto z nas, ale kazdy den mozes byt lepsi clovek. potom ti bude trosku lahsie na svedomi.
@narazuvzdornaa zaujímavé, väčšina ľudí ktorým som sa to pokúsil tou metaforou vysvetliť ju akoby... nechápe. teda samozrejme pochopia čo chcela povedať, ale... obídu uvedomenie si celej pointy.
nič si nerob z toho midnighta, o nás kresťanov je predsa známe, že budeme najviac, cynický zosmiešňovaní, utláčaní a dokonca aj vraždení, ta doba je tu...
evanjelium Jána to dáva jasne na vedomie...
oni týto "spravodliví" sudcovia ani netušia ako nám dláždia cestu do neba...
ináč túto ti dávam link na to čo nás všetko v najbližšej budúcnosti čaká, všetko je podložené Bibliou...
mal by si to pozrieť každý človek tejto zeme, prichádza čas, kedy by sa mal človek rozhodnúť akou ísť cestou...
@Nespiacakraska No, ano zaujimam sa aj o niektore casti mediciny a farmacie, ked mam volny cas. Inak uz strasne vela ludi z rodiny mi povedalo aby som isiel studovat medicinu, ale nikdy by ma nebavila taka praca, takze som nad tym nikdy ani realne neuvazoval, to len tak pomimo.
mala som s tym hrozne opletačky, a hlavne absťáky.. s ganjou to bolo všelijaké, niekedy mi ozaj veľmi pomohla a dokázala som sa uvoľniť, inokedy mi to tú úzkosť iba zhoršilo a mala som potom ešte väčšie stresy.. ale rozhodne prevažovalo to pozitívne,
či už išlo o liečbu psychickej alebo fyzickej bolesti
A čo ti predpísali proti úzkosti?