No ale si zober ludí s mentálnou retardáciou alebo starších ludí s demenciou, tí musia byť neustále pod dozorom aj proti svojej vôli aj keď nemajú v úmysle ublížiť sebe ani druhým. Myslím, že každý druhý vždy môže podpísať reverz, ak tam nešlo o nič vážnejšie.
Nie je o.k že niektorí “blbci” si to myslia a posielajú ma tam, pritom som 100%-ne zdravý človek zvládajúci riešiť promptne aj ťažké úlohy. Ale tak je to ich mienka, nech si to myslia, keď si myslia že sú taký doktori za klávesnicou od stola.
@lemmy67@ladydoga@luc.ka Tak napríklad moja kamarátka bola na akútnej psychiatrii kvôli depresii a závislosti na liekoch, proti jej vôli ju previezli na niekoľkomesačné liečenie, bola z toho úplne v koncoch, prosila ich úpenlivo o jediné, aby mohla ešte predtým ísť aspoň na chvilku domov a pohladkať svojho synceka, nedovolili jej to. A v takýchto prípadoch sú schopní zavolať na pomoc pri prevoze aj políciu. Podotýkam na človeka, ktory je absolútne neagresivny a pri zmysloch, len odmieta prevoz. Alebo sa vyhrážajú, že ak človek bude chcieť podpísať reverz, dajú to na súd a ten samozrejme rozhodne v ich prospech a už sa tak skoro z nemocnice nedostane. Takýchto a podobnych prípadov je žiaľ strašne veľa...
@azizi Pri depresii a závislosti na liekoch je človek nepredvídateľný. Môže si myslieť, že je zdravý, v skutočnosti sa môže liekmi predávkovať a zomrieť.
@azizi@19 tak nejaký dôvod to asi malo, zvlášť keď tam je dieťa, neviem, nepoznám, nemôžem súdiť a ani neviem v akých pomeroch žije a celkovo okolnosti, no mohol ju kludne dať na súd partner/ex, keďže už majú spolu dieťa a stará sa o ňho a má pritom takéto problémy psychické, je to iné ako keby bola úplne slobodná a bez záväzku v podobe dieťaťa, tam sa už berie ohlad aj na dieťa
@lemmy67@luc.ka@ladydoga Toto je len jeden z mnohých prípadov. Deje sa to na dennej báze. A nie, nebola na tom tak zle, aby niekoho akokolvek ohrozovala. Depresie ma stále a tie návykové lieky berie už dlhe roky. A teda ona je o dosť staršia do mňa, pokiaľ viem, tak syn už nebol úplne malý. A nie, jej partner stál pri nej, žiaden súd neprebehol. A presne takéto veci ako v @19 sa deju aj u bezdetných ľudí, aj takých, ktorí nie sú závislí na ničom. Záleží len na tom, na akého osetrujuceho lekára/primára natrafila.
Nevidela som ešte zeby osobe ktora bola v poriadku nedovolili odísť. Samozrejme osoby ktore si myslia ze sú úplne v poriadku a na psychiatrii ich držia na silu sú vacsinou tie, ktore by naozaj vypúšťať nemali.
@salkoooo@29 Ako áno, sú určité veľmi vážne diagnózy, pri ktorých pustiť pacienta nemôžu. Lenže niektorí lekári nechcú casto pustiť ani pacientov, ktorí takéto diagnózy vôbec nemajú. Je to doslova desivé. Trend buducej modernej psychiatrie je v tom, aby, ak to nie je absolutne nevyhnutné, sa pacienti liečili ambulantnou formou, vo svojom domácom prostredí.
Toto čo popisuješ ani nie je možné. Buď človek priamo niekoho ohrozuje, alebo je v priamom ohrození života, alebo o tom rozhodol súd. V prvých dvoch prípadoch musí rozhodnúť súd a zdravotnícke zariadenie musí kontaktovať príslušný súd v priebehu 24 hodín od toho, čo ta niekam vzali.
Ak existuje prípad, že nikoho neohrozuješ, nemáš poručníka, ktorý by za teba rozhodol, nie si v ohrození života, nebolo žiadne rozhodnutie a dokonca ani upovedomenie súdu a niekto ta niekde drží dlhšie ako 24 hodín, tak porušuje tvoje ústavné právo.
Veľa prípadov? Počula som o dvoch, ale to som sa dočítala len v tematických skupinách - jeden ČR a jeden v SR
Skôr sa stretávam, že pokiaľ niekto nechce ísť na psychiatriu, tak ho tam skrátka nedostaneš. A môže aj pokojne ohrozovať svoj/iného život. Také že slovné vyhrážky nič. Decká alkoholikov a iných schizoidných typov (napr. takého paranoidným bludom) sa môžu strčiť, lebo vždy musí dotyčná osoba súhlasiť s hospitalizáciou (a to mám aj z prvej ruky, aj poznám veľa zúfalých ľudí, čo hľadajú možnosť ako nejakého rodinného príslušníka nedobrovoľne hospitalizovať).
Ak tak sa odoberajú deti zo starostlivosti, ale nariadená hospitalizácia mi príde ako docela mýtus a veľa obetiam by to veru pomohlo, keby dačo také existovalo...
Neviem čo presne bolo tvojej kamoške a na akých liekoch bola závislá, celkom by ma zaujímala celá podoba toho prípadu, kľudne daj aj zdroje, keď je toho viac, aspoň sa dačo zaujímavé dočítam.
To čo píšeš, nedáva moc zmysel. Ak podpise reverz, tak ju dajú na sud a ten ju tam nechá naveky? Takže radšej ho nepodpíše a ostane tam naveky dobrovoľné?
Na základe čoho by ju tam vôbec súd nechal naveky? Lebo podpísala reverz?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Hm a čo tí, ktorým reverz podpísať nedovolia? Alebo je za nich napriklad zodpovedný porucnik a preto reverz podpísať nemôžu?
Ak existuje prípad, že nikoho neohrozuješ, nemáš poručníka, ktorý by za teba rozhodol, nie si v ohrození života, nebolo žiadne rozhodnutie a dokonca ani upovedomenie súdu a niekto ta niekde drží dlhšie ako 24 hodín, tak porušuje tvoje ústavné právo.
Skôr sa stretávam, že pokiaľ niekto nechce ísť na psychiatriu, tak ho tam skrátka nedostaneš. A môže aj pokojne ohrozovať svoj/iného život. Také že slovné vyhrážky nič. Decká alkoholikov a iných schizoidných typov (napr. takého paranoidným bludom) sa môžu strčiť, lebo vždy musí dotyčná osoba súhlasiť s hospitalizáciou (a to mám aj z prvej ruky, aj poznám veľa zúfalých ľudí, čo hľadajú možnosť ako nejakého rodinného príslušníka nedobrovoľne hospitalizovať).
Ak tak sa odoberajú deti zo starostlivosti, ale nariadená hospitalizácia mi príde ako docela mýtus a veľa obetiam by to veru pomohlo, keby dačo také existovalo...
Neviem čo presne bolo tvojej kamoške a na akých liekoch bola závislá, celkom by ma zaujímala celá podoba toho prípadu, kľudne daj aj zdroje, keď je toho viac, aspoň sa dačo zaujímavé dočítam.
Na základe čoho by ju tam vôbec súd nechal naveky? Lebo podpísala reverz?
(ináč bububu tu robia všetci lekári (nielen psychiatrickí, ak máš podpísať reverz)