Chcela by som si kúpiť digitálnu zrkadlovku. Niečo som si o tom už naštudovala, alle aj tak prosím tých, ktorí s tým máte nejaké skúsenosti aby ste poradili. Bola by som rada aby mal čo najviac funkcí, dobré fotky aj v tme a šere a aby mal pekné farby..
tak pre začiatočníka nie najlepšiu... a záleží, či chceš canon, alebo nikon... nikon 5100D, a canon 500D, sú už lepšie, ako tie úplne najzákladnejšie ... hlavne to nepúšťaj na automatiku, lebo to môžeš ostať aj pri kompakte... a nezabúdaj, veľa záleží hlavne od objektívu
Za 500 evri ak chceš nový foťák tak to jedine tie najlacnejšie a so setovým objetívom (keďže ti treba pam. kartu, clonu, filter poprípade tašku,statív , diaľkovú spúšť)
lol...milujem takychto ludi...este nevies ani fotit uz by si chcela najlepsiu zrkadlovku -.-
ty s tvojimi vedomostami by si ju nevedela ani zapnut radsej si kup najskor kompakt a nauc sa s tym fotit...
co sa tyka tvojich poziadaviek...uz z toho je poznat ze si zenska a o foteni nemas ani paru...naco ti bude co najviac funkcii ked predpokladam ze tak 3/4 z toho nebudes vedet vyuzit...dobre fotky v tme zabezpecuje externy besk ktory s fotakom nic nema...a pekne farby tie uz dodatocne doladujes v nejakom grafickom editore...a 500e je malo...
Nooo.. tak ako fakt dakujem inteligentom, ktorí o mne hovoria veci a ani ma nepoznajú.. kecajú a mysli si, že sú najlepšii.. Dakujem tým ktorí sa aspon trochu zastanú.. chcela som poradiť a nie počúvaťť že neviem ani zapnúť foťák!!!
@snilek 500 € ti asi nebude stačiť.. neviem ako klesli ceny foťákov, lebo tie idú stále dole, ale myslím, že 500 € úplne nestačí. K základnej výbave budeš isto potrebovať pamäťovku (ak ju nemáš).
Ja osobne mám Nikon D3100, som s ním úplne spokojná. Síce mám zatiaľ ešte setový objektív (v budúcnosti to chcem zmeniť pravdaže), ale nie je z tých najhorších setových a celkom slušne fotí.
Canony nie sú zlé, majú dobrú techniku, sú o čosi lacnejšie, ale osobne som viac za Nikon ( ) .
Popozeraj si stránky po čom tie foťáky idú a potom premýšľaj.. Ja si myslím, že taký kompakt Canon powershot SX 130 (možno sú aj novšie už, neviem) je super voľba ak ti chýbajú peniaze + ti aj ostanú zvyšné. Fotí super a má close up ("makro") od 1 cm. Síce neviem akú má tento sveteľnosť, ale SX 120 je na tom veľmi dobre.
poz skus si spravit taky maly test o tom ci ti je uz ozaj zrkadlovka sudena ..ale moj nazor je nauc sa najprv na kompakte a potom migruj..pre zaciatok by ti stacilo aj toto » www.megapixel.cz/canon-powershot...
@kosmiklove nie že by ma to zaujímalo, ale... Akože tým, že je niekto ženská, je predurčený na to, že nikdy nebude vedieť fotiť a využívať všetky funkcie fotaku? Ty sa tuším dosť pohybuješ vo svetovej fotografii...
A pardon, že sa vlastne starám, ale to o foteni v noci a externých bleskoch je krásna sprostosť
@snilek ak si doteraz nemala ani žiaden kompakt, tak ti odporúčam naozaj najskôr ten. Ja som napr.začínala s Canon Powershot G9, vtedy stál nejakých 15tis. Dnes už sú vyššie modely hlavne s lepšou svetelnosťou, čo je dosť dôležité. Neviem ti presne povedať, ktorý foťák z týchto novších je lepší, lebo kompakty nesledujem.. Ale jednoznačne ti pre začiatok pomôže viac ako rovno zrkadlovka.
No ak chceš jedine zrkadlo, tak tých 500e je fakt málo. Nepotrebuješ síce hneď clony a statívy, ale aj telo bez základného objektívu je drahšie ako 500e.
A s takýmito otázkami skús navštíviť fóra na to určené, tu ti veľmi nikto nepomôže
neviem odkial si studovala, ale ja by som odporucil napriklad toto: » www.fotoroman.cz/techniques2.htm... a » www.ephoto.sk/fotoskola/... to su podla mna dva celkom dobre zdroje dat, hlavne to prve, kde je to polopatisticky vysvetlene, co ako funguje, co je clona, DOF ako to spolu suvisi etc.
-co najviac funkcii-takmer nepodstatne, lebo vacsinu na beton nevyuzijes
-dobre fotky v tme a sere- ako pisal @kosmiklove , na to treba externy blesk a to sme s cenou uz niekde inde.
-za 500€ mas low-end zrkadlovku so setakom-nevravim ze je to zle, ale na 100% to nedava taky obrazovy vystup, ako od toho ty ocakavas
-pekne farby *rofl* -za tym je vacsinou poriadny postprocessing v ps, alebo inom editore
-->suma sumarum: studuj viacej, zistis ze za 500€ nebudes mat to co od toho ocakavas, cize skor nejaky kompakt by som na zaciatok odporucil-zrkadlovka automaticky neznamena kvalitne fotky
@hajzelbaba to nebola narazka na vsetky zeny ale konkretne na nu...staci ked si precitas jej poziadavky a zistis ze ona si nastudovala tak velke prd co sa tyka funkcii..naco jej momentalne budu? sama ako vidim jej odporucas kompakt..tak ako ja a s tym bleskom...ked chce fotit v tme potrebuje kvalitny blesk...ci chces povedat ze mylim?
@carrie sak si kup...ja ti v tom nebranim...a ako to viem? ked chce niekto zrkadlovku a jeho poziadavky su aby fotil dobre v tme a mal pekne farby...co si o tom pomyslis? ano taky clovek sa isto vyzna a urcite vie fotit
@zemiak42 asi tak...poznam pripad kedy clovek zhanal KVALITNY FOTAK...pytam sa na forach, poradili mu a kupil to...a vies co? zacal na to picovat lebo vraj to robi horsie fotky ako kompakt...a ani sa necudujem...fotil na automatiku a o manualnom nastaveni nemal ani paru
@kosmiklove jj, myslím, že sa mýliš, keď už tvrdíš, že si ten koment ušil presne na ňu. V tom pripade si myslím, že nebude stáť uprostred lesa o polnoci s cieľom zachytiť sovu počas letu
@kosmiklove ja si napríklad dosť dobre neviem predstaviť situáciu, v ktorej by som ako začiatočník potrebovala externý blesk. To tintítko mi doteraz vždy stačilo ešte aj pri zníženom výkone, dokonca v miestnostiach s najbiednejším osvetlením. Keď má objektív 1.2-2.8, tak pri bežnom nočnom osvetlení mesta nepotrebuje zapnúť ani len vstavaný.
Ale tak neviem no,keďže som ešte nemala tú česť fotiť počas polárnej noci mimo civilizácie.
@hajzelbaba no ale pozor..bavime sa o tme...neni noc ako noc...ak fotis nieco take ako popisujes vyssie tak tam niekedy blesk ani neni treba...v tom mas pravdu...ja ale hovorim o uplnej tme
@hajzelbaba omg...ja som nepovedal ze ty si hlupa zenska ktora si nevie zapnut fotak...ale kupovat si zrkadlovku s poziadavkami aby dobre fotila v tme a mala pekne farby...schvalne...myslis ze taky clovek ma paru do coho ide? ak je ale "snilek" tvoj fake nick tak potom pardon
Kym si nekupi vlastnu zrkadlovku nikdy v zivote sa nenauci vyuzivat funkcie zrkadlovky s kompaktom. Taktiez vsetci co radite kompakt, nikdy nebude mat komapkt napriklad taky bokeh ako zrkadlovka. A myslim ze bokeh je pre fotky v dost alebo vo vacsine pripadoch dolezity. A to je len jedna vec z vyhod zrkadloviek. Kup si napriklad D3100, 3000, 5000,5100 myslim ze tie sa pohybuju v cene okolo 500-600 euro. Ja osobne by som to miesto objektivu 18-55 kupil radsej 18-105 ale to uz zalezi od teba.
@hajzelbaba@kosmiklove nooo.. super! fakt som mala aj chut rozmlátit niečo okolo aj sa rehotať.. ale aj tak vám dakujem.. aaa @zemiak42 diki za linky.. nechcem tu už nikoho kritizovať ani sa hádať. Mňa fotenie baví a nehovorím to len tak dovzduchu.. a chcem sa naučiť fotiť takže ak to neviem.. rada sa to naučím.. a aj zapnúť foťák
Ak si dobre študovala tak isto vieš, že dobré fotografie nerobí technika ale fotograf, samozrejme sa na tom tiež z časti podieľa. Pekné fotky, v tme a šere, napríklad stačí vedieť pracovať expozične a vytiahneš dobré fotky aj z kompaktu ! Farebné ? Postproces, už len jednoduchá saturácia + pridá tomu život. Do 500 € máš tak teraz novšie 1100D canon, D3100 nikon prípadne lacnejšie 400D + objektívy nejaký, alebo 500D canon so seťákom alebo ešte nejaký nikon +- v tej cene, do toho počítaj, že si budeš chcieť napr. kúpiť pamäťovú kartu, pokiaľ nebude k tomu, batoh atď. ďalšie peniaze, rozpočet pôjde hore
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Za 500 evri ak chceš nový foťák tak to jedine tie najlacnejšie a so setovým objetívom (keďže ti treba pam. kartu, clonu, filter poprípade tašku,statív , diaľkovú spúšť)
Inak čo si predstavuješ pod pojmom "funkcie " ?
ty s tvojimi vedomostami by si ju nevedela ani zapnut radsej si kup najskor kompakt a nauc sa s tym fotit...
co sa tyka tvojich poziadaviek...uz z toho je poznat ze si zenska a o foteni nemas ani paru...naco ti bude co najviac funkcii ked predpokladam ze tak 3/4 z toho nebudes vedet vyuzit...dobre fotky v tme zabezpecuje externy besk ktory s fotakom nic nema...a pekne farby tie uz dodatocne doladujes v nejakom grafickom editore...a 500e je malo...
toto je inteligencia zasa..
@kosmiklove
aj ja chcem zrkadlovku a určite mám v pláne si ju kúpiť ked budem mať keš
a ako môžeš o niekom tvrdiť či vie alebo nevie fotiť??
Ja osobne mám Nikon D3100, som s ním úplne spokojná. Síce mám zatiaľ ešte setový objektív (v budúcnosti to chcem zmeniť pravdaže), ale nie je z tých najhorších setových a celkom slušne fotí.
Canony nie sú zlé, majú dobrú techniku, sú o čosi lacnejšie, ale osobne som viac za Nikon ( ) .
Popozeraj si stránky po čom tie foťáky idú a potom premýšľaj.. Ja si myslím, že taký kompakt Canon powershot SX 130 (možno sú aj novšie už, neviem) je super voľba ak ti chýbajú peniaze + ti aj ostanú zvyšné. Fotí super a má close up ("makro") od 1 cm. Síce neviem akú má tento sveteľnosť, ale SX 120 je na tom veľmi dobre.
poz skus si spravit taky maly test o tom ci ti je uz ozaj zrkadlovka sudena ..ale moj nazor je nauc sa najprv na kompakte a potom migruj..pre zaciatok by ti stacilo aj toto » www.megapixel.cz/canon-powershot...
A pardon, že sa vlastne starám, ale to o foteni v noci a externých bleskoch je krásna sprostosť
No ak chceš jedine zrkadlo, tak tých 500e je fakt málo. Nepotrebuješ síce hneď clony a statívy, ale aj telo bez základného objektívu je drahšie ako 500e.
A s takýmito otázkami skús navštíviť fóra na to určené, tu ti veľmi nikto nepomôže
neviem odkial si studovala, ale ja by som odporucil napriklad toto: » www.fotoroman.cz/techniques2.htm... a » www.ephoto.sk/fotoskola/... to su podla mna dva celkom dobre zdroje dat, hlavne to prve, kde je to polopatisticky vysvetlene, co ako funguje, co je clona, DOF ako to spolu suvisi etc.
-co najviac funkcii-takmer nepodstatne, lebo vacsinu na beton nevyuzijes
-dobre fotky v tme a sere- ako pisal @kosmiklove , na to treba externy blesk a to sme s cenou uz niekde inde.
-za 500€ mas low-end zrkadlovku so setakom-nevravim ze je to zle, ale na 100% to nedava taky obrazovy vystup, ako od toho ty ocakavas
-pekne farby *rofl* -za tym je vacsinou poriadny postprocessing v ps, alebo inom editore
-->suma sumarum: studuj viacej, zistis ze za 500€ nebudes mat to co od toho ocakavas, cize skor nejaky kompakt by som na zaciatok odporucil-zrkadlovka automaticky neznamena kvalitne fotky
Tam jedine statív ,dlhý expozičný čas a dobrý svetelný obkjetív.
Ale tak neviem no,keďže som ešte nemala tú česť fotiť počas polárnej noci mimo civilizácie.
a je lepsi ako nikon 3100D..