Prečo by som mal myslieť na smrť? Myslím na to, čo môžem dnes spraviť, komu môžem dnes pomôcť a ako môžem dnes zmeniť svet sebe alebo ostatným. Myslím, že myslieť na smrť je dosť divné. Prečo by mal vlastne človek myslieť na smrť?
ja na smrť nejak moc vedome nemyslím, ale tušim každú noc si vo sne hovorím že všetko je strašne zbytočné, lebo aj tak čoskoro zomriem.
napríklad dnes sa mi snívalo že som sa začala učiť na nejakú skúšku a potom som si povedala že seriem na to, veď zajtra zomriem. a uplne v pohode, vyrovná som s tým bola.
@Mojdedo Tak ako chceš, ale zapamätaj si jednu vec. Lekári už nie sú to čo bývali. Teraz im nejde o zdravie človeka. Farmaceutické priemysle sú jeden velký špinavý biznis. Im ide LEN o peniaze. Never vždy lekárom i keď majú biely plášť a pracujú v nemocnici. Ale kľudne to nechaj na lekárov. Ja budem len rád, keď sa tvoj blízky vylieči. Držím palce.
keby som mohla, ani by som sa nenarodila a serie ma to ako umieraju ti, co chcu zit a potom som tu ja a nic. ale v poslednej dobe na smrt nemyslim (mozno mesiac, dva)
Dosť často. Úprimne? Najprv som stále myslela na to, že asi by mi bolo lepšie keby som zomrela... Teraz začínam mať zdravotné problémy - dosť vážne... a začínam sa o život báť
Človek je jediná bytosť na svete, ktorá si uvedomuje nevyhnutnosť smrti. Práve uvedomením si istoty smrti dokážeme nabrať odvahu konať a rozhodovať sa.. A preto myslím na smrť každý deň, v dobrom, a snažím sa využiť čas, ktorý mám na to, aby som po sebe niečo zanechala.
@sabnacke A nevylučuje sa to náhodou? Alebo ide iba o uhol pohľadu? Teda, ja tiež myslím často na to, ale pôsobí to na mňa opačne. Nedáva mi to silu rozhodovať sa, práve že mi to silu berie (napr. si poviem- prečo mám toto robiť, keď aj tak jedného dňa zomriem? Načo napr. spoznávať nových ľudí, keď o nich aj tak jedného dňa prídem?)
@nostroma to záleží od teba. skús sa zamyslieť nad žvotom takto: môžeš ho prežiť bez priateľov, zážitkov, radosti, pretože jedného dňa zomrieš, alebo ho môžeš prežiť naplno, spoznať úžasných ľudí, cestovať (čokoľvek, neviem z čoho máš radosť ty) a niečo po sebe zanechať, nech to žitie za to stojí. čo ti môžem odporučiť je prečítať si od Bronnie Ware - Čo pred smrťou najviac ľutujeme, nejdem prezrádzať detaily knihy, ale je veľmi pekná a mnohokrát aj nápomocná...
@sabnacke Vďaka za radu, ale myslím, že sa budem držať svojej filozofie, som už s ňou stotožnená. Beriem to tak, že všetky tie radosti života sú aj tak iba chvíľkové, z dlhodobého hľadiska sú ti nanič. (Napr. slovné spojenie "zanechať po sebe niečo". A načo, však aj to niečo, nech je to čokoľvek, raz pominie) Keby som si čítala tú knihu, s najväčšou pravdepodobnosťou by ma to začalo trápiť, a zbytočne by som sa iba začala znepokojovať a spochybňovať svoje doterajšie myslenie. Som typ človeka, čo má rád v hlave poriadok
P: Pán doktor, stále ma niečo bolí na hrudi. Čo mám robiť? Každý deň si tam prikladajte trochu hliny.
P: A to pomôže? Síce nie, ale telo si zvykne...
Pripravujem sa duchovne, keďže verím, že duša je večná. O tele vieme, že sa rozkladá a nič si so sebou nezoberieme.
Snažím sa žiť podľa svojho dobrého svedomia, ktoré si stále formujem, Božích zákonov, prijímam Sviatosť Eucharistie a Sviatosť zmierenia, modlím sa...
každý deň premýšľam nad smrťou, zároveň na ľudský potenciál a na to, aké sme skurvené zvieratá a tento potenciál využívame na vývoj čo najsmrteľnejších zbraní...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
napríklad dnes sa mi snívalo že som sa začala učiť na nejakú skúšku a potom som si povedala že seriem na to, veď zajtra zomriem. a uplne v pohode, vyrovná som s tým bola.
Ja som teraz v takom rozpoložení, že tiež premýšľam nad smrťou... nie mojou, a v úplne inej súvislosti, ale... predsa.
.spomeniem si na ludi co tu uz nie su.a na ludi,co tu su a zajtra nemusia a hned som milsia...
Každý deň si tam prikladajte trochu hliny.
P: A to pomôže?
Síce nie, ale telo si zvykne...
Pripravujem sa duchovne, keďže verím, že duša je večná. O tele vieme, že sa rozkladá a nič si so sebou nezoberieme.
Snažím sa žiť podľa svojho dobrého svedomia, ktoré si stále formujem, Božích zákonov, prijímam Sviatosť Eucharistie a Sviatosť zmierenia, modlím sa...
A čo ty?