Možno si po prečítaní nadpisu poviete že je to jasné ---> 6 až 8 hodín ... no ale odkiaľ sú tie čísla?.. Niekto to tak navrhol.. roznieslo sa to medzi ľudí a teraz to je všeobecná pravda? Spánok je däležitý pre zdravie.. to nepochybne ale ako dlho stač
pocula som o ludoch, ktori v noci nespia, ale davaju si cely den take kazde 3-4 hodiny asi 20minutove napy a vraj sa citia fajn
ja osobne potrebujem spat tych 7-8 hodin na normalne clovecenske fungovanie, ale sak kazdy nech spi, kolko mu vyhovuje
čo bolo v tej knižke Sushi v duši. Tak Japonci spia tak 4 hodiny denne, lebo majú taký jedálniček, že to zvládnu. A keď sa dožívajú takého vysokého veku, tak to asi nebude nezdravé.
@piter09 - ale prd.. zajtra rano vstavam o 7.. von mam robotu..
bežne zaspavam o jednej v noci a vstavam o 4:20 na nultu hodinu - trikrat do tyždna... fuck that.. @3 - nwm čomu možem veriť.. potom nemožem veriť ani číslam 6-8 O_o
Myslim že je to individualne, podla zivotospravy. Ja potrebujem spat 8 hodin +/- hodina. Ked som chodil do skoly spaval som 6 hodin a nemal som s tym problem, teraz by som uz mal
je to individuálne a samozrejme to závisí od fyzickej a aj psychickej aktivity
ja velmi rada spím a som dokonale vyspatá asi tak po 9 hodinách
ak spím 5 a menej hodín je mi zle , som nervózna, citlivá na všetko, podráždená a pokial ide o fyzické príznaky tak okrem toho že mám oči ako feťák mi je aj poriadna zima celý deň.
6-8 je priemer podla statistik, kde zaznamenavali, ako sa ludia citili po tolkych ci onych hodinach spanku. vynimky sa mozu najst a rovnako je iny spankovy rezim u dietata, 20-nika, 40-nik a 80-nika. starsi ludia spia menej.
boze chlapce ze ty poriadne ani do skoly nechodis?
@boolean
"Niekto to tak navrhol.. roznieslo sa to medzi ľudí a teraz to je všeobecná pravda?"
začalo sa to asi tým že si človek uvedomil, že odjakživa čo vie, tak všetci spávajú zhruba tých 6-8 hodín. pokračovalo to asi výskumom spánkovej deprivácie, lebo nemyslím že by niekomu napadlo že príliš veľa môže škodiť. následne výskumy spánkovej deprivácie v niektorých prípadoch začali naznačovať, že menej v niektorých situáciách nemusí nutne škodiť, čo vedcom vnuklo myšlienku že teda nie je ani isté to že viac neškodí. a tak sa začal skúmať prebytok spánku. a tak sa preskúmal spánok,
"tak koľko vlastne človek potrebuje spať?"
každý individuálne, ale to na čo sa pýtaš ty nie je ani tak otázka toho že koľko, ale AKO. googli polyfázický spánok, napríklad.
".. ja som dnes cely deň behal bol som unaveny... sadol som si pustil si mp3ku zaspal na 20 minut vstal som a unava je preč... som oddychnurý tak na 60%""
hej, je to hrozne príjemné, ešte ťa to aj tak akokeby upokojí.
a vydrží to asi tak dve, maximálne štyri hodiny.
@11 ale chodim.. čo by som nechodil.. ale rano ked vstanem tak mi dlho nabieha operačny systém a potom kym zistím načo je zubna kefka tak prejde ňáka tá minúta dve... prechadzka na bus ma oživí ale v buse zase spim... zobudí ma zákruta na zastavke alebo spolužiak..
večer si dam hodinu spanku od 8 do 9 idem na pc idchadzam o polnoci.. nažerem a umyjem sa a idem spať o jednej.. a kludne takto existujem ďalej..
Ja s tým experimentujem už niekoľko rokov a momentálne to u mňa vyzerá asi tak, že pokiaľ sedím celé dni doma/v práci za kompom a nemám veľký výdaj energie, tak 5-6 hod denne je tak akurát. Ak mám ale väčší výdaj energie (napr teraz 3x do týždňa cvičím), tak je pre mňa optimum takých 7 hodín.
Dôležité je tiež, ako ráno človek vstane... ak ma budí budík štýlom "šoková terapia" (tj začne naraz z ničoho nič crnkať), tak som cez deň oveľa zničenejší, ako keď sa postupne zobudím na príjemnú hudbu. Z toho dôvodu som si aj vlastne nakódil na mobil vlastný budík, cez ktorý sa mi ráno spustí hudobný prehrávač (kde predtým prestal hrať), pričom sa postupne od nuly zvyšuje hlasitosť... hudba hrá a ja sa zobudím vždy do dvoch minút odkedy to začne hrať, ale nie šokom a na moju obľúbenú hudbu (a vždy inú, takže sa mi žiadny song nezhnusí) ...
tak skúmalo sa to na jednotlivcov po koľkých hodinách spánku mali najlepšie výsledky v rôznych činnostiach + vplyv na ich bystrosť a schoposť uvažovať. Čiže dačo na tom bude. To však neznamená, že bez dodržiavania tohto odporúčania sa dožiješ málo rokov alebo budeš mať závažné zdravotné problémy. Len si podstatne zvyšuješ pravdepodobnosť
myslím, že je to individuálne ... tak minimálne tých 6 hod. ... taktiež keď spím príliš dlho som viac unavená ako keď spím kratšie .... a záleží aj od toho akým spôsobom sa prebudím, zaspávam .... a k tomu čo si písal možno žili tak dlho ale ako žili ?! určite u nich boli psychické či fyzické následky ... predpokladám depresie a pod. kvôli nedostatku spánku ....
mne stacia aj 4 zalezi na kvalite spanku..ak zaspim unavany tak sa vyspim kvalitne ak idem spat len z toho ze musim je to na nic .... obcas prelezim aj 10 a z toho spim mozno 7-8?ak nie menej.. ked spim viacej som spomaleny cely den a dlho trva kym sa dostanem do svojej formy takze ja som jednoznacne za spanok okolo 5 hodin denne a raz za mesiac prespat jeden cely den po opici
tesla spaval 3hod. A vseobecne u beznych ludi je to rozpetie tak medzi 6 az 9- individualne a treba sa budit v lahkom spanku a ne v polke cyklu atd. to urci ako sa budete citit hlavne a ne to kolko ste spali.
Ja spavam tak 7,5hod denne ale ja mam velku fyzicku namahu, cez skuskove ked sa ucim tak celkom vyzivam aj zo 6hod.
A inak pre vacsinu ludi spat malo je velmi zle pre organizmus.
Koľko človek potrebuje. Minule som v knihe o spánku čítala, ze zdravé je spat okolo 5-6 hodín a nie 8 ako sa píše všade. Ze podľa statistik ziju dlhsie.
zalezi od zataze.vacsinou ale 8h. su vsak aj dni, ked spim malinko a nejak preleziem cez ten den, aj ked je to dost neprijemne. naucila som sa vsak, ze najlepsie je o tom nikomu nehovorit, ze som nevyspata, lebo ked ludia zacnu s tymi starostami a radami, citim jak pridusena a potom ma to este stresuje pred spanim, ze co ak ich sklamem. neni to ziadna velka veda. len boze chran niekomu z rodiny povedat, ze som nespala...
mal by si spať presne tak dlho.. aby si bol vyspatý napríklad ja niekedy idem spať dosť neskoro a zobudím sa o siedmej ráno plná energie.. ale bohužiaľ kvôli škole nemôžem spávať tak dlho ako chcem.. nuž čo už..
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
48 komentov
vsemozne sa to snazim zmenit, ale zatial neuspesne
ja osobne potrebujem spat tych 7-8 hodin na normalne clovecenske fungovanie, ale sak kazdy nech spi, kolko mu vyhovuje
bežne zaspavam o jednej v noci a vstavam o 4:20 na nultu hodinu - trikrat do tyždna... fuck that..
@3 - nwm čomu možem veriť.. potom nemožem veriť ani číslam 6-8 O_o
ja velmi rada spím a som dokonale vyspatá asi tak po 9 hodinách
ak spím 5 a menej hodín je mi zle , som nervózna, citlivá na všetko, podráždená a pokial ide o fyzické príznaky tak okrem toho že mám oči ako feťák mi je aj poriadna zima celý deň.
Takže zo mňa bez spánku veľa nie je
boze chlapce ze ty poriadne ani do skoly nechodis?
Kazdy to má asi inak..
"Niekto to tak navrhol.. roznieslo sa to medzi ľudí a teraz to je všeobecná pravda?"
začalo sa to asi tým že si človek uvedomil, že odjakživa čo vie, tak všetci spávajú zhruba tých 6-8 hodín. pokračovalo to asi výskumom spánkovej deprivácie, lebo nemyslím že by niekomu napadlo že príliš veľa môže škodiť. následne výskumy spánkovej deprivácie v niektorých prípadoch začali naznačovať, že menej v niektorých situáciách nemusí nutne škodiť, čo vedcom vnuklo myšlienku že teda nie je ani isté to že viac neškodí. a tak sa začal skúmať prebytok spánku. a tak sa preskúmal spánok,
"tak koľko vlastne človek potrebuje spať?"
každý individuálne, ale to na čo sa pýtaš ty nie je ani tak otázka toho že koľko, ale AKO. googli polyfázický spánok, napríklad.
".. ja som dnes cely deň behal bol som unaveny... sadol som si pustil si mp3ku zaspal na 20 minut vstal som a unava je preč... som oddychnurý tak na 60%""
hej, je to hrozne príjemné, ešte ťa to aj tak akokeby upokojí.
a vydrží to asi tak dve, maximálne štyri hodiny.
večer si dam hodinu spanku od 8 do 9 idem na pc idchadzam o polnoci.. nažerem a umyjem sa a idem spať o jednej.. a kludne takto existujem ďalej..
Dôležité je tiež, ako ráno človek vstane... ak ma budí budík štýlom "šoková terapia" (tj začne naraz z ničoho nič crnkať), tak som cez deň oveľa zničenejší, ako keď sa postupne zobudím na príjemnú hudbu. Z toho dôvodu som si aj vlastne nakódil na mobil vlastný budík, cez ktorý sa mi ráno spustí hudobný prehrávač (kde predtým prestal hrať), pričom sa postupne od nuly zvyšuje hlasitosť... hudba hrá a ja sa zobudím vždy do dvoch minút odkedy to začne hrať, ale nie šokom a na moju obľúbenú hudbu (a vždy inú, takže sa mi žiadny song nezhnusí) ...
Líši sa to. Niekedy spím 4 hodiny, inokedy by som sa zabila pomaly aby som ešte trošku spala (10 hodín) ale obvykle ťahám 9 hodinovky.
Ja spavam tak 7,5hod denne ale ja mam velku fyzicku namahu, cez skuskove ked sa ucim tak celkom vyzivam aj zo 6hod.
A inak pre vacsinu ludi spat malo je velmi zle pre organizmus.
človek by mal ideálne vstávať bez budíka, teda až vtedy, ked sa prirodzene zobudí.