Tak aj v škole, Angličtinu študujem aj teraz na VŠ, veľa mi dalo to, že som sa tomu venovala aj mimo školy - čítaním kníh v AJ, pozeraním filmov a seriálov. Neverím na žiadne špeciálne metódy To je moje tajomstvo!
angličtinu som sa naučila vďaka textom piesní Najviac som sa naučila v škole a taktiež doma, lebo, denne píšem denník po anglicky a píšem rôzne fan fiction a na FB si dopisujem s cudzincami z rôznych kútov sveta, čo znamená, že angličtinou kecám, resp. píšem od rána do rána .... a kecala som osobne s jednou Nemkou po anglicky a potom ešte s jedným novinárom v Maďarsku On kecal po nemecky a ja som mu odpovedala anglicky a aj nemecky
a hej este pred tym gymplom som si prekladala texty tiez so slovnikom rucne vsetko co som nevedela s normalnym papierovym slovnikom vtedy youtube tusim este ani nebol tak to bol dlho taky jediny kontakt s anglinou
@lenuli@luxie akými knihami,filmami a článkami začať aby som nemusela väčšinu fráz a slov prekladať slovníkmi? Je lepšie začať napr. rozprávkami pre deti?
@rheia myslíš si s odstupom času,že to boli dobre zúžitkované peniaze za jazykovku? Bolo to z vlastnej iniciatívy alebo ako "doučovanie" popri škole?
je blbosť učiť sa povedzme najskôr slovnú zásobu typu dnes sa naučím "lekciu" kuchyňa, spotrebiče a práce v kuchyni, zajtra letisko a pod.?
s anglicanmi som sa dohovorila ale tak to bola bezna slovna zasoba nijake odborne temy alebo co
v pisani som si nie som velmi ista, hlavne v casoch a tak, inac taky priemer
a vacsinu viem zo serialov
@nymerio324 ja som na tom podobne a dnes som zistila, že už neviem ani bežné frázy, vypadávajú mi slovíčka a hlavne sa bojím... dokonca aj v písanej forme... hľadám metódy kde začať a ako sa zdokonaliť keď nemám zahraničného kamaráta...
@drsmajlik Vieš čo, stálo mi to za to Bolo to z iniciatívy rodičov, nie pre to, že by som z AJ nemala jednotky, ale pre to, že si uvedomili, že mi to bude ešte treba a za to im ďakujem. V 14tich som bola schopná sa pohádať s Maďarkou na chorvátskej pumpe, tak asi na tom nebudem až tak zle A v každej učebnici ideš po lekciách, kde je každá o niečom inom, ja by som sa nedokázala učiť tak, že nič neviem a zrazu si idem prekladať knihu, preboha. Treba začať najľahšími vecami a postupne si pridávať. Najlepšie je keď máš lekciu, kde sú slovíčka skombinované s gramatikou nejakou Ale každému vyhovuje niečo iné, mysli na to
@drsmajlik
no presne, z tej nervozity mi vypadnú aj tie najbežnejšie slová..a potom to vyzerá že neviem po anglicky. ale pritom v mojej hlave to znie tak krásne plynulo a ešte aj s britským prízvukom
@nymerio324 prave ze s nimi lepsie, v lete sme sa stretli u nas s Cinanom a pol dna sme riesili aj svetovu situaciu a tak, dalo sa uplne
no ja tiez mam problemy vykoktat sa lebo mi vzdy napadaju najzlozitejsie slova co ani nepoznam ale zas cez prijimacky som presla a tam boli riadne slova som cumela
@drsmajlik zacni nejakym serialom/knihou ktory/u poznas v slovencine, vies o co tam ide, a tak nebudes uplne stratena v deji...najlepsie je to najskor asi s tymi serialmi +anglicke titulky zo zaciatku urcite..na angline je super to, ze ku vsetkemu zozenies anglicke titulky ...a co sa tyka kniziek pre deti tak zrejme tam bude lahsia anglictina, ale otazkou je potom, ci ta to bude bavit...hlavne je asi najst si nieco proste co ta bude bavit, ci uz serial alebo kniha, a tak budes motivovana robit s tou anglinou
@rheia ja dnes ľutujem, že som k angličtine niekdy nemala extra vzťah, vždy ma viac vábila francúzština, no keďže som ju mala len ako dobrovoľný jazyk musela mať miesto až za anglinou...
@Nymerio324 pozri, ja mám s tým problém odkedy sa učím anglicky, resp. snažím učiť... v hlave niečo poskladám, znie to pekne ale neviem to vypľuť.. aj pred spolužiakmi som sa hanbila aby som sa nezhodila, neviem čo to mám za trapošskú povahu zaliezť do kúta
@lenuli ja milujem rozprávky, teda čo sa týka sfilmovaných tak animáky a v knihách, pokojne by som zabrdla do levieho kráľa a takých disneyoviek vieš napr. kniha alebo film ktorej dej poznám mi príde v angline komplikovaná... nestíham titulky ani vnímať tú reč alebo sa sústredím len na jedno z toho... no a pri knihách to u mňa väčšinou skončilo na prvej kapitole, lebo po 40. otvorení slovníka na 10. strane som rezignovala... neviem teda asi ako na to... možno najskôr práve to suché biflenie slovíčok a fráz, vymenovávať predmety okolo a až potom sa púšťať do tých kníh/filmov...
proste nikde neviem nájsť postup čím začať, keď nejaký základ mám a nechcem sa učiť ako sa povie mama, otec, áno, nie a číslovky do 10 ale je na mňa priveľa porozumieť filmu,knihe...
po anglicky som dokazal Americanovi vysvetlit meciarizmus a divoke 90-te roky inac som na jazykovku (z AJ) nechodil, ale ucil som sa poctivo v skole... a teraz studujem v AJ
@rheia C2 je native speaker sotva budeš C2 a aby si bol právoplatne C1 musíš žiť 10 rokoc v anglicky hovoriacej krajine to len tak, trochu teórie, kým prejdeme k chváleniu sa
ja som medzi B2 a C1 anglinu som sa naučila v škole a pozeraním seriálov a filmov a vďaka Harrymu Potterovi a teraz to študujem na VŠ takže tak
Z pocitacovych hier - to mi dalo dobre zaklady ako decku.. sims 1 som mala po anglicky a toho som sa nahrala, alebo rollercoaster 1, alebo som vzdy chcela vediet o com je pribeh, napr. vo vice city a tak.
A potom serialy, skola, komunikacia s ludmi, internetove stranky a podobne.
@drsmajlik to si zvykneees tak neviem na akej urovni si, ale s takym B1 by to malo ist v poho...ja som zacinala tak ze som si pozerala serialy po AJ s anglickymi titulkami a ako nerozumela som moc, vsetko co som nerozumela som si prekladala a zapisovala, potom som si to precitala, pozrela dany diel znova lebo popri tom hladani slovicok mi uz aj dej usiel ...no a uz som rozumela potom na druhykrat docela a fakt ze celkom rychlo som sa zlepsovala takymto stylom...niekomu sa mozno nebude chciet prekladat kazde jedno slovicko ked ich je tak vela, to uz asi nepomozem lebo mna to bavilo celkom ten supersky pocit ze yees uz rozumiem a aspon poznam aj kopec nezvycajnych slovicok
@unwritten tak co znamena ak IELTS urobis na C2? jasne ze C2 je native speaker, ale ked tie testy su tak postavene, ze je mozne ziskat C2 aj pre ne-native speakera....nevidim v tom nejak chvalenie
@sapphirizing chceš naozaj počuť celú teóriu? lebo mne sa to vysvetľovať nechce mali sme o tom celý semester, tĺkli nám to do hláv, že hodnotenie na tieto úrovne je mylné
Som C2. V podstate je najlepsie sa prihlasit na kurzy a vsemozne sa snazit ten jazyk absorbovat z knih, clankov, filmov a rozpravat nim. A vyvinut si k tomu aj citove puto
Jeden z najlepsich trikov na vyslovnost je vybrat si tak minutovu pasaz native speakera a snazit sa ju dokonale napodobnit s tym, ze sa neustale nahravas a pocuvas, ake robis chyby a zlepsujes ich. Najprv sa chces pri tom procese zastrelit, ale po case zbadas obrovske zlepsenie
Nejak mi nesedi ani jedna z moznosti... ale najblizsie by som bol asi k moznosti cislo 2 keby som sa mal uz k niecomu z ponuky priklonit... mne najviac pomohlo skypovat s ludmi pri hrani hier A tiez pisat- ani to nieje na skodu... zo zaciatku ked som nerozumel som bol ticho alebo som povedal iba nieco take "neutralne" ale myslim ze mi to dost pomohlo... inak tie zaklady samozrejme v skole.
@drsmajlik k tym slovickam ucit sa kazdy den taku slovnu zasobu ano to je blbost
lebo potrebujes hlavne porozumiet reci a nie vediet povedat odkvapkavac a podobne hovadiny. slovicka su v pohode lebo ked nevies tak opises lebo skoncis s tym ze budes vediet milion slovicok ale nebudes realne schopna ziadnej konverzacie
pozeraj vela filmov a casom sa naucis rozlisovat jednotlive slova a ked sa uz nieco ucit tak konverzacne frazy a hovorove zvraty
skus si zohnat tu knihu kde je zrkadlovy preklad ze jedna strana po anglicky a druha po slovensky alebo cesky ja to pouzivam v inom jazyku teraz a fakt je to super
pokial nemas taku slovnu zasobu aby si precitala knihu tak sa s tym nema zmysel trapt zbytocne ta to odradi. zacni s niecim kratsim s novinovymi clankami alebo kratkymi poviedkami citaj spravy na cnn, bbc...
a co sa tyka gramatiky tak urcite jazykovka. jazyk sa doma nenaucis ked potrebujes aby ti niekto realne opravil chyby a pracoval s tebou
U mňa je to s AJ trochu blbé, zvládnem prečítať knihu/článok v angličtine, porozumiem trochu aj niektorým filmom, minulý semester som mal v AJ dokonca jeden odborný predmet...
S rozprávaním mám problém, nedávno som síce mal dosť odbornú 20 minútovú prezentáciu a nebola celkom zlá, prípadne som napísal esej bez použitia slovníka... No mám pocit, že mi aj nejde, s rozprávaním mám problém.
"Viem" viesť monológ, no nie konverzovať, v slovnej zásobe mám viac odborných slov (business english), než tých klasických.
Čo sa učenia týka, najviac mi zatiaľ pomohlo, keď som sa mesiac staral o jednu stážistku z Brazílie. Zo začiatku to bolo dosť komplikované, nevedel som sa vykecať, no zlepšovalo sa to.
Slovná zásoba sa mi taktiež dosť zvýšila, keď som dokončil jeden Coursera kurz, prípadne na hodinách AJ v škole.
Teraz sa budem pol roka starať o dvoch zahraničných študentov a dobrovoľne budem mať jeden odborný predmet v AJ, tak tiež očakávam, že sa to ešte zlepší.
@wind to bol môj najväčší problém, že síce aj ja som vyrástla na spomínaných hrách ale vždy som vtom mala CZ alebo SK...dnes viem, že to bola chyba
@kaylee díky moc za rady, strašne si to cením... uznávam, ja som to kedysi strašne odflákla a dnes by som si za to najradšej dala po papuli... nejaké zostatky gramatiky a časov mám zo strednej ale tam sa môj jazykový život zastavil a až teraz keď sa obávam poslať životopis na pozíciu kde sa vyžaduje mierne pokročilá angličtina si uvedomujem ako rýchlo sa dá zabudnúť základné frázy denne používané v škole a slovíčka, výslovnosť...
ach jaj, motiváciu mám (vás všetkých anglicky zdatných a svoje ciele) už len mi treba silu zotrvať a ako písal @fragile asi je dôležité si k tomu vytvoriť aj nejaký vzťah... možno aj pravidelnosť kedy nić nebude prednejšie len smrť ...
môj večný problém nie je začať ale zotrvať... málo si verím... dík moc za všetky rady, budem sa snažiť zlepšovať
@unwritten@28 BLBOSŤ
aj na súťaži ťa automaticky berú ako anglophone, čiže C2 ak si len 3 mesiace v anglicky hovoriacej krajine.
ja som zhruba C1, texty pesničiek, knihy, filmy, lektori, výmenný pobyt, bilingválny gympel, dohovorím sa o bežných veciach bez najmenších problémov, odbornejšie veci tiež v pohode, ale záleží na tom čoho by sa týkali.
Úroveň: C1 papierovo určite (fyzicky certifikát nevlastníš, ale pri všetkých mockup testoch som išla pod 100% zriedkavo, no), C2 v zmysle odborného jazyka by som sa netitulovala, ale istý čas som sa pripravovala na štúdium svojho odboru v zahraničí, plus krásnu literatúru atď zvládam (netuším pravdupovediaac, ako vyzerá test na C2).
Spôsob: lepilo sa to na mňa proste, a milujem čítať slovníky ^^
Raz som si na ZŠ vzala Mansfield Park, slovník a počítač a proste som tú knihu prešla.
@drsmajlik a este ma napadlo co sa vyslovnosti tyka
zober si nejake slovo hocijake (ja som sa takto pred dakymi 7 rokmi ucila black uz ani neviem preco ale uplne si to pamatam) a proste v ramci dna ked si doma hocico robis tak ho stale vyslovuj kym sa nedostanes k tomu co chces pocut
napriklad si mozes cele dni hovorit birthday na ten th zvuk alebo hocico ine
@unwritten Nie je to chválenie, otázka bola, akú úroveň AJ mám, tak som napísala... pozri, cambridgské certifikáty mám na úrovni C1, v jazykovke som mala dva roky knihu C2 a potom mi v Inštitúte jazykovej komunikácie povedali, že už nič vyššie pre mňa tam nemajú a teoreticky sa nemám čo ďalej učiť...
A teraz druhá strana. Súhlasím s tebou, lebo mi toto celé príde ako blbosť. Aby 18 ročné decko malo C2? A čo som ja nejaký prekladateľ? Stavím sa, že keby všetkým týmto, čo tu píšu ako majú C2 dáš nejaký originál ťažký odborný text, tak by s tým ani nepohli.
Ešte k tvojej teórii... poznám človeka, čo si urobil vo VB certifikát na C1 (netuším aký naozaj) a tuto na SR mu to uznali ako C2ku, divné nie?
Ako prvé moja mama, ktorá má vyštudovanú VŠ, tak ešte v škôlke také základy, potom neskôr výborný angličtinárka na škole, a keď som prestúpila na gymko, kde sme dostali takú, ktorá začala s (napodobním) "Helo čajldrn, plíz sit doun..." tak som sa prihlásila na kurzy akoby od Cambridgu
Ale tú najväčšiu, a najpodstatnejšiu vec, teda rozprávanie s ľuďmi s materinským jazykom anglickým mi dalo najviac. Či sa to týka Skypu, Kiku a pod... A potom ďalšia dôležitá vec bola YT, kde som pozerala vlogy, pranks a pod., kde som zasa videla také priemerné reakcie a vyjadrovanie.
Metóda? Odkukaj od "native speakers", lebo teória (do teórie sa berú aj hodiny konverzácii v jazyku, lebo k ničomu nevedú) nestačí.
V závere len toľko, že žiaci si to neuvedomujú. A to mám z jednej SOČ-ky, kde prezentujúca uviedla štatistiku, kde sa pýtala dvoch stoviek študentov, že čo im chýba na hodinách jazyka. Väčšina odpovedala konverzácie a viac hodín do týždňa. Len drvivá menšina napísala pobyty v Anglicku alebo sledovanie filmov bez SK/CZ dabingu, teda originál v angličtine. Why?
@narazuvzdornaa mne sa páči aké sú voňavé niektoré slovníky, dokonca mám doma nejaký anglický výrazový slovník ale využila som ho len 2x.. asi skúsim pohľadať niečo ako frázový slovník alebo hovorník a tiež si ho budem čítať
@kaylee to s tým th som kedysi opakovala thank you, lebosom neznášala keď to spolužiačka vedľa mňa vyslovila Fenk ju tak tupo proste ... tak isto som sa učila francúzske R pomocou Merci .. a vrajsom mala najkrajšie francúzske R v triede hneď prvý rok
@spactatus ja som šťastie na angličtinárov nemala... na ZŠ sa nám vystriedali 3 a na SŠ každý rok jeden, čiže 4, každý mal inú metódu, pri jednom sme sa drvili slovká ostatné bolo nepodstatné, ďalší lipol na časoch, ďalší na cvičeniach s posluchmi, samostatných DÚ, prerozprávaní textu a tak... každý robil niečo dobre ale nik z nich do mňa nevryl niečo komplexné ak vieš čo myslím... možno je fakt, že je nato málo vyučovacieho priestoru na veľa žiakov... neviem..každopádne vycestovať a ideálne nie do SK alebo PL kolektívu je asi najlepšia voľba...
Ešte som po anglicky nerozprával lebo sa hanbím že urobím niekde chybu.. ale pokiaľ som s niekym písal v hrách tak mi vždy rozumeli či už sme roleplayovali alebo nie.. pokiaľ je to funny tak viem v pohode písať aj rozumiem všetkému ale keď napr sa pýta zaujímavé veci zo súkromia a musím používať minulý čas tak väčšinou vetu dodrbem ale aj tak mi porozumejú len to pre nich musí byť asi ako keď si niekto piše so slovenčinárom typu
Škola, knihy, seriály, filmy... následne dopisovanie si s mnohými ľuďmi zo zahraničia. Teraz pracujem ako predavač lístkov/sprievodca čisto iba pre cudzincov, čiže mám reálne podložené, že fakt viem konverzovať s niekým koho rodná reč je angličtina
A som strašne pyšná na to, že mi niekedy neveria, že nie som cudzinka!
@helloxd preco si myslis ze mam potrebu nieco take s tebou riesit a nejako sa pred tebou obhajovat? o__O
uz mam dost rokov na taketo veci absolutne ma nezaujima co si ty myslis o tom co som napisala alebo o mojej anglictine v zivote som ta nevidela ani neuvidim a neviem preco by som sa s tebou mala dohadovat
Základy v škole, potom na internete (hlavne 9gag - tam hlavne hovorovú), na facebooku som mala nejaké stránky po anglicky, potom seriály po anglicky s anglickými titulkami, neskôr bez tituliek. Viem dobre, dorozumiem sa bez problémov, ale odborne sa bojím komunikovať, napríklad by som nereagovala na ponuku práce v angličtine, kde treba bežne dennodenne komunikovať po anglicky.
V škole som nevedel z angličtiny skoro nič čo sa týka cvičení z kníh. Učil som sa len slovíčka a potom z hier som sa zlepšoval.A úplne najlepšie som sa naučil ked som denne chatoval na omegle po anglicky . Minule som išiel vo vlaku s austrálčanom a pohode sme kecali hodinu.Takže asi viem dost dobre.
@henci preto je tam to / ... komplikovanými vetami bolo myslené, že si v hlave prekladáš, čo sa nemá a preto sa zasekneš, lebo tvoríš súvetia podľa slovenčiny a nie jednoduché krátke anglické vety... to sú vlastne 2 možnosti v 1
@unwritten
Congratulations! Your level is C2 (advanced/mastery)
C2
This is approximately equivalent to CPE, an IELTS band score of 9 or 120 at TOEFL iBT
Time taken: 3 minutes, 26 seconds
neviem co si tym linkom chcela povedat ale precitala som si popis a spravila test paci
@unwritten no neviem ci to su dobre testy, ten grammar/voca test som dal na C1 a ten hearing na C2 (ale pekna anglictina, sa mi pacila a dievka tam pouzila slovo "jolly" ) ... a to som podla mna nejak B2
C1 a presne v moznostiach je moj najvacsi problem, casto v rozpravani zbytocne komplikujem konstrukcie a neviem sa vymotat z toho co chcem povedat. Ale dohovorila by som sa urcite, listening mam jeden z najlepsich v skupine na CAE (napocuvane z filmov serialov pesniciek atd). A som hlavne spokojna ze nemam taku tu "naucenu" anglinu ale viem sa pekne obracat, mne prave toto pride na angline najkrajsie, aka je krasne foremna a lubozvucna a proste nadherna
@henci ani nie, u mňa je práve to problém.. komplikovane vety sú myslene ze prekladať doslovne (+ -) zo slovenčiny a potom vzniká nezmysel v ktorom sa zauzlíš
@henci ja mám práve s tým problém, keďže nemám dobrú slovnú zásobu a tvorím vety prekladom zo slovenčiny, čo nie je správna metóda, tak sa mi stáva, že tú vetu tak skomplikujem, že síce nájdem anglické slovíčka ekvivalentné tým slovenským ale z významového hľadiska sú nesprávne a príliš komplikované.Proste namiesto krátkych anglických viet tvoríš dlhé prekladané súvetia ktoré nemajú zmysel.. ak už ani teraz to nie je dostatočne pochopiteľne vysvetlené tak kašli na to, inak to už podať neviem
ako vzdy vsetci najvacsi odbornici sa stretli prave na birdzi nikdy tomu nerozumiem, ako vsetci na birdzi maju IQ milion a minimalne C1-C2, ked v realnom zivote sa velmi zriedkavo stretnem s niekym takym.. hlavne ta anglictina, proste ludia maju bezne tak B1-B2 max, a to nemam obmedzeny okruh znamych, prave naopak.
zaujimave velmi
kazdopadne ja si myslim ze mam tak b2, aj ked podla toho testu v @81 je to c1 co ma nesmierne potesilo, lebo som vsetko c doteraz povazovala za ultra mega vysoky level ale po precitani tejto diskusie si skor myslim ze som tu stupnicu kusok precenovala.
čojaviem dohovorim sa a pokecam v pohode so slovincami, chorvatmi, madarmi, spanielmi, francuzmi, anglicanmi, estoncami......casovanie som sa nikdy neucil to je pravda ale inak jako pokecam si
Neviem si vybrať ani jednu možnosť.
Rozumiem, aj keď nie doslovne, ale rozumiem. Hovoriť sa dohovorím ale slovíčka mi vypadávajú. Písať ako tak viem ale neviem kedy aký čas použiť. Takže tak
A naučila som sa v škole, z kníh, seriálov, filmov a bola som 3 týždne v Anglicku tak sa tam niečo na mňa nalepilo možno
Ak máš niekoho, kto anglicky vie, tak sa s ním rozprávaj po anglicky - samozrejme, keď nebudeš rozumieť, tak nech ti to povie aj slovensky... Na začiatku to je otravné, vlastne stále, ale ten rok a pol, čo sa so mnou mama nerozprávala inak, ako anglicky, priniesol ovocie.
Filmy sú super na naučenie Ale inak mám školu v angličtine takže som schopná aj sa učiť odborné predmety, písať eseje a podobne v angličtine. Ale v tejto dobe to nie je niečo až tak špeciálne si myslím
naučil som sa hlavne samovoľne tým že som vo veľmi mladom veku hrával hry ktoré boli vtedy len v angličtine, neskôr nás hodili na kurz kde mi to "splynulnili" a dodali ten teoretický základ ku gramatike.
nemám rád teóriu, to bude tým že všetko napočúvané a nikdy som sa neučil nejaké pravidla jednoducho čo mi pasuje to použijem a väčšinou je to dobre, najviac ma dokáže pobaviť výslovnosť niektorých luďí asi najľahšia časť angličtiny
V angličtine píšem aj vlastné songy,píšem si s rôznymi cudzincami..nenávidím časy ale inak sa dohovoriť viem...anglinu sa učím inak už od školky ..už 7-mi rok ale naučila som sa ju najmä z textov pesničiek
metoda je vycestovat
ale vazne, az ked som prisla do anglicky hovoriaceho prostredia, tak som si uvedomila kolko veci neviem
a tu je to uz fajn, proste treba len rozpravat a rozpravat a ja som aj povedala ludom okolo mna, ze nech ma opravia, ked nieco vyslovim zle alebo tak a pomaha to
naučila som sa základy sama, potom niečo v škole, potom v Írsku cez konverzáciu a v škole každý deň, teraz je mnoho ľudí čo tento jazyk vie na komunikatívnej úrovni...tým sa stráca výnimočnosť znalosti tohto jazyka
naucila som sa ho na zakladke, chodila som na sukromny kurz, kde sme mali super ucitelov - ti ma za 2 roky naucili tolko, ze na osemrocnom gympli som sa potom celu dobu nudila. pokracovala som sukromne aj dalej, tusim az do urovne C.
kedze nemam velmi moznost pouzivat ho, tak si uz plno veci nepamatam. kazdopadne velmi ocenujem jeho znalost, pretoze to potrebujem pri praci s vedeckymi clankami, ktore su prakticky vsetky v anglictine.
V škole som sa naučila taký holý fasz, ale teraz žijem v Kanade už viac ako 8-9 mesiacov, moja angličtina je plynulá, nemám problém s písaním čítaním ani nišť Skôr sa mi moja rodná slovenčina dojebáva lebo tu po slovensky veľa nenahovorím
Ako tu každý hlasuje, že vie slovom i písmom plynule anglicky... Už by som len chcel vidieť tú vašu angličtinu. 70% by z vás koktalo alebo robilo samé gram. chyby. Bol som v Amerike na rok dorozumel som sa všetko, študujem na zahraničnej škole a netrúfam si povedať že viem plynule anglicky. Zo srandy sa nabudúce nahrajte nejaký rozhovor a pošlite ho sem nech sa zasmejem.
@petoooooooooooo ale tak zase prr, ta cervena moznost neznamena "moja anglictina je perfektna, oscar wild by sa odo mna mohol ucit" tiez studujem v zahranici a teda kokcem statocne aj po roku a pol obcas, ale prednasky/cvika a tak davam v pohode a aj si pokecam s ludmi tuna, tak snad mi to koktanie nezabrani v hlasovani za cervenu moznost!
(ale ano, bez nejakej povyseneckosti musim uznat, ze 70% z tu opytanych je kus moc. ale zas, co cakas, si na Birdzi, tu sa to hemzi geniami
Naucil som sa hlavne z hier, citanim anglickych textov a tie zaklady na angline... Mam pocit, ze preberame stale to iste dookola, v prvaj a druhej triede to bola len taka srandicka. v tretej stvrtej a piatej sme preberali to co dnes preberame odznova -,-. A keby na mna zacal niekto po anglicky hovorit musel by hovorit pomalsie a artikulovat aby som mu rozumel lebo v posluchu som neschopny
gramatiku ma nadrtila zakladna skola, statna jazykovka podporila, aby som niektore veci nezabudla, citanie rozvinulo slovnu zasobu, no a na strednej som sa trochu rozrozpravala...ale nestacilo to na to, aby som sa nebala spikovat s anglofonom ...takze z celeho vyucboveho procesu mi uplne najviac pomohol pobyt v anglicku! je to asi moja najlepsia zivotna skusenost: rano som obcas brigadovala, poobede som chodila do jazykovej skoly a vecer na nejaku kulturu. Odporucam. Navyse to mojich rodicov nestalo cely majlant, kedze som byvala u sestry.
...ale aj tak to cele neznamena, ze nemam s anglictinou problemy. Len viem celkom plynule rozpravat a kedysi som vedela aj gramatiku dost dobre. Teraz je to uz horsie trochu...
Ľuďom, ktorí sa chcú zdokonaliť v angličtine vrelo odporúčam jazykové pobyty cez English Steps Leeds. » www.englishsteps.co.uk
Poskytujú tiež možnosť získania 30 EURovej zľavy na pobyt. Stačí len pri registrácii použiť promo kód "SVOD"
Kto má záujem o zdokonalenie angličtiny, určite neváhajte, Leeds je krásne mesto a úroveň jazykového pobytu je na najvyššej úrovni.
Informácie sú aj na stránke www.facebook.com/englishstepsleeds
Ja som sa angličtinu naučila prostredníctvom firemných kurzov od » www.bilingvi.sk/anglictina-pre-... .. Mega to bolo.. Odporúčam to zaviesť do každej firmy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
124 komentov
studujem vs v anglictine a nemam ziadny problem
tak a ešte to aj na vš študujem
@rheia myslíš si s odstupom času,že to boli dobre zúžitkované peniaze za jazykovku? Bolo to z vlastnej iniciatívy alebo ako "doučovanie" popri škole?
je blbosť učiť sa povedzme najskôr slovnú zásobu typu dnes sa naučím "lekciu" kuchyňa, spotrebiče a práce v kuchyni, zajtra letisko a pod.?
v pisani som si nie som velmi ista, hlavne v casoch a tak, inac taky priemer
a vacsinu viem zo serialov
no presne, z tej nervozity mi vypadnú aj tie najbežnejšie slová..a potom to vyzerá že neviem po anglicky. ale pritom v mojej hlave to znie tak krásne plynulo a ešte aj s britským prízvukom
no ja tiez mam problemy vykoktat sa lebo mi vzdy napadaju najzlozitejsie slova co ani nepoznam ale zas cez prijimacky som presla a tam boli riadne slova som cumela
@Nymerio324 pozri, ja mám s tým problém odkedy sa učím anglicky, resp. snažím učiť... v hlave niečo poskladám, znie to pekne ale neviem to vypľuť.. aj pred spolužiakmi som sa hanbila aby som sa nezhodila, neviem čo to mám za trapošskú povahu zaliezť do kúta
» www.kids4classics.com/frances_hodgson...
» www.kids4classics.com/frances_hodgson...
Keď prečítaš, napíš TSku odporučím ti pokojne ďalšie :happy:
proste nikde neviem nájsť postup čím začať, keď nejaký základ mám a nechcem sa učiť ako sa povie mama, otec, áno, nie a číslovky do 10 ale je na mňa priveľa porozumieť filmu,knihe...
zo seriálov sa na mňa nalepila
metody: vycestovat!!!
ja som medzi B2 a C1 anglinu som sa naučila v škole a pozeraním seriálov a filmov a vďaka Harrymu Potterovi a teraz to študujem na VŠ takže tak
A potom serialy, skola, komunikacia s ludmi, internetove stranky a podobne.
@unwritten tak co znamena ak IELTS urobis na C2? jasne ze C2 je native speaker, ale ked tie testy su tak postavene, ze je mozne ziskat C2 aj pre ne-native speakera....nevidim v tom nejak chvalenie
Jeden z najlepsich trikov na vyslovnost je vybrat si tak minutovu pasaz native speakera a snazit sa ju dokonale napodobnit s tym, ze sa neustale nahravas a pocuvas, ake robis chyby a zlepsujes ich. Najprv sa chces pri tom procese zastrelit, ale po case zbadas obrovske zlepsenie
lebo potrebujes hlavne porozumiet reci a nie vediet povedat odkvapkavac a podobne hovadiny. slovicka su v pohode lebo ked nevies tak opises lebo skoncis s tym ze budes vediet milion slovicok ale nebudes realne schopna ziadnej konverzacie
pozeraj vela filmov a casom sa naucis rozlisovat jednotlive slova a ked sa uz nieco ucit tak konverzacne frazy a hovorove zvraty
skus si zohnat tu knihu kde je zrkadlovy preklad ze jedna strana po anglicky a druha po slovensky alebo cesky ja to pouzivam v inom jazyku teraz a fakt je to super
pokial nemas taku slovnu zasobu aby si precitala knihu tak sa s tym nema zmysel trapt zbytocne ta to odradi. zacni s niecim kratsim s novinovymi clankami alebo kratkymi poviedkami citaj spravy na cnn, bbc...
a co sa tyka gramatiky tak urcite jazykovka. jazyk sa doma nenaucis ked potrebujes aby ti niekto realne opravil chyby a pracoval s tebou
vela stastia
S rozprávaním mám problém, nedávno som síce mal dosť odbornú 20 minútovú prezentáciu a nebola celkom zlá, prípadne som napísal esej bez použitia slovníka... No mám pocit, že mi aj nejde, s rozprávaním mám problém.
"Viem" viesť monológ, no nie konverzovať, v slovnej zásobe mám viac odborných slov (business english), než tých klasických.
Čo sa učenia týka, najviac mi zatiaľ pomohlo, keď som sa mesiac staral o jednu stážistku z Brazílie. Zo začiatku to bolo dosť komplikované, nevedel som sa vykecať, no zlepšovalo sa to.
Slovná zásoba sa mi taktiež dosť zvýšila, keď som dokončil jeden Coursera kurz, prípadne na hodinách AJ v škole.
Teraz sa budem pol roka starať o dvoch zahraničných študentov a dobrovoľne budem mať jeden odborný predmet v AJ, tak tiež očakávam, že sa to ešte zlepší.
@kaylee díky moc za rady, strašne si to cením... uznávam, ja som to kedysi strašne odflákla a dnes by som si za to najradšej dala po papuli... nejaké zostatky gramatiky a časov mám zo strednej ale tam sa môj jazykový život zastavil a až teraz keď sa obávam poslať životopis na pozíciu kde sa vyžaduje mierne pokročilá angličtina si uvedomujem ako rýchlo sa dá zabudnúť základné frázy denne používané v škole a slovíčka, výslovnosť...
ach jaj, motiváciu mám (vás všetkých anglicky zdatných a svoje ciele) už len mi treba silu zotrvať a ako písal @fragile asi je dôležité si k tomu vytvoriť aj nejaký vzťah... možno aj pravidelnosť kedy nić nebude prednejšie len smrť ...
môj večný problém nie je začať ale zotrvať... málo si verím... dík moc za všetky rady, budem sa snažiť zlepšovať
aj na súťaži ťa automaticky berú ako anglophone, čiže C2 ak si len 3 mesiace v anglicky hovoriacej krajine.
ja som zhruba C1, texty pesničiek, knihy, filmy, lektori, výmenný pobyt, bilingválny gympel, dohovorím sa o bežných veciach bez najmenších problémov, odbornejšie veci tiež v pohode, ale záleží na tom čoho by sa týkali.
Spôsob: lepilo sa to na mňa proste, a milujem čítať slovníky ^^
Raz som si na ZŠ vzala Mansfield Park, slovník a počítač a proste som tú knihu prešla.
zober si nejake slovo hocijake (ja som sa takto pred dakymi 7 rokmi ucila black uz ani neviem preco ale uplne si to pamatam) a proste v ramci dna ked si doma hocico robis tak ho stale vyslovuj kym sa nedostanes k tomu co chces pocut
napriklad si mozes cele dni hovorit birthday na ten th zvuk alebo hocico ine
A teraz druhá strana. Súhlasím s tebou, lebo mi toto celé príde ako blbosť. Aby 18 ročné decko malo C2? A čo som ja nejaký prekladateľ? Stavím sa, že keby všetkým týmto, čo tu píšu ako majú C2 dáš nejaký originál ťažký odborný text, tak by s tým ani nepohli.
Ešte k tvojej teórii... poznám človeka, čo si urobil vo VB certifikát na C1 (netuším aký naozaj) a tuto na SR mu to uznali ako C2ku, divné nie?
Ale tú najväčšiu, a najpodstatnejšiu vec, teda rozprávanie s ľuďmi s materinským jazykom anglickým mi dalo najviac. Či sa to týka Skypu, Kiku a pod... A potom ďalšia dôležitá vec bola YT, kde som pozerala vlogy, pranks a pod., kde som zasa videla také priemerné reakcie a vyjadrovanie.
Metóda? Odkukaj od "native speakers", lebo teória (do teórie sa berú aj hodiny konverzácii v jazyku, lebo k ničomu nevedú) nestačí.
V závere len toľko, že žiaci si to neuvedomujú. A to mám z jednej SOČ-ky, kde prezentujúca uviedla štatistiku, kde sa pýtala dvoch stoviek študentov, že čo im chýba na hodinách jazyka. Väčšina odpovedala konverzácie a viac hodín do týždňa. Len drvivá menšina napísala pobyty v Anglicku alebo sledovanie filmov bez SK/CZ dabingu, teda originál v angličtine. Why?
ak si nablizku, tak kukni Artklub na FB
@kaylee to s tým th som kedysi opakovala thank you, lebosom neznášala keď to spolužiačka vedľa mňa vyslovila Fenk ju tak tupo proste ... tak isto som sa učila francúzske R pomocou Merci .. a vrajsom mala najkrajšie francúzske R v triede hneď prvý rok
"caw jak sa mas? sy dobrí lec plajer"
A som strašne pyšná na to, že mi niekedy neveria, že nie som cudzinka!
uz mam dost rokov na taketo veci absolutne ma nezaujima co si ty myslis o tom co som napisala alebo o mojej anglictine v zivote som ta nevidela ani neuvidim a neviem preco by som sa s tebou mala dohadovat
občas mi ide, občas nie. občas kokcem, inokedy ani nie.
ale na svojej angličtine chcem pracovať lebo zatiaľ som s ňou nespokojný
a erik uz moze pokojne spat
pobyty v zahraničí, seirály, knihy, hudba, filmy, maminka
v škole- anglicko-slovenské gymnázium
a tyes ja rosprafat felmi dobre v nemcyna
8)
ja som neveril ze niekto moze byt tak blby a fakt na to reagovat...ale asi moze
ale pravdu vlastne mas, necakal som ze si uz sam uvedomujes zbytocnost komunikacie s tebou
» www.examenglish.com/CEFR/cefr.php...
Congratulations! Your level is C2 (advanced/mastery)
C2
This is approximately equivalent to CPE, an IELTS band score of 9 or 120 at TOEFL iBT
Time taken: 3 minutes, 26 seconds
neviem co si tym linkom chcela povedat ale precitala som si popis a spravila test paci
ty sa zvladnes dojebat aj sam vzdy gratulujem len tak dalej
zaujimave velmi
kazdopadne ja si myslim ze mam tak b2, aj ked podla toho testu v @81 je to c1 co ma nesmierne potesilo, lebo som vsetko c doteraz povazovala za ultra mega vysoky level ale po precitani tejto diskusie si skor myslim ze som tu stupnicu kusok precenovala.
písmom by to šlo menej, ale ťažšie a bojím sa to aj skúsiť
(a o mojej momentálnej úrovni ovládania anglickej gramatiky sa radšej ani nevyjadrím)
Rozumiem, aj keď nie doslovne, ale rozumiem. Hovoriť sa dohovorím ale slovíčka mi vypadávajú. Písať ako tak viem ale neviem kedy aký čas použiť. Takže tak
A naučila som sa v škole, z kníh, seriálov, filmov a bola som 3 týždne v Anglicku tak sa tam niečo na mňa nalepilo možno
Ja som mala veľké problémy naučiť sa angličtinu a vždy som hovorila, že na to nemám bunky..
Ale ako ja vždy hovorievam, k jazyku si treba nájsť vlastnú cestu, to, že to do nás hustia v škole sa väčšine nepáči a k jazyku nemajú vzťah.
Moja cesta viedla cez muzikály. Ale ako vravím, je to individuálne.
a plynule viem po anglicky od asi siestej triedy ... grmaatiku ma doucila ucitelka
serialy a filmy=80%
skola= -10%
ale vazne, az ked som prisla do anglicky hovoriaceho prostredia, tak som si uvedomila kolko veci neviem
a tu je to uz fajn, proste treba len rozpravat a rozpravat a ja som aj povedala ludom okolo mna, ze nech ma opravia, ked nieco vyslovim zle alebo tak a pomaha to
kedze nemam velmi moznost pouzivat ho, tak si uz plno veci nepamatam. kazdopadne velmi ocenujem jeho znalost, pretoze to potrebujem pri praci s vedeckymi clankami, ktore su prakticky vsetky v anglictine.
10% škola
10% programovanie
10% seriály filmy ..
(ale ano, bez nejakej povyseneckosti musim uznat, ze 70% z tu opytanych je kus moc. ale zas, co cakas, si na Birdzi, tu sa to hemzi geniami
...ale aj tak to cele neznamena, ze nemam s anglictinou problemy. Len viem celkom plynule rozpravat a kedysi som vedela aj gramatiku dost dobre. Teraz je to uz horsie trochu...
» www.englishsteps.co.uk
Poskytujú tiež možnosť získania 30 EURovej zľavy na pobyt. Stačí len pri registrácii použiť promo kód "SVOD"
Kto má záujem o zdokonalenie angličtiny, určite neváhajte, Leeds je krásne mesto a úroveň jazykového pobytu je na najvyššej úrovni.
Informácie sú aj na stránke www.facebook.com/englishstepsleeds