nie ostava jej. Ale v rozsudku o rozvode sud poučuje menželov o možnosti požiadať o vrátenie svojho pôvodného priezviska a to myslim do troch mesiacov od pravoplatnosti rozsudku. S tou lehotou si nie som uplne isty ale myslim, ze v tomto pripade na nej ani az tak nezalezi.
@salora zmenit si ho mozes aj bez rozvodu a aj bez sobasa ked uz sme pri tom. Nejde tam len o samotny spravny poplatok, ktory je viac menej zanedbatelny, ale skor ide o to, ze samotny postup spravneho organu je v pripade rozvodu velmi zjednosuseny co do splnenia formalnych aj materialnych podmienok.
@semhamforas ale otazka sa tykala zmeny mena po rozvode a pokial ide o takuto zmenu, tak do troch mesiacov od pravoplatnosti rozsudku je to bezplatne, potom to vsak uz stoji 100 evry, co nie je si myslim az taky zanedbatelny poplatok... teda nie pre kazdeho...
@salora a na to zodpovedané jasne bolo. Na správny poplatok sa nikto nepýtal. Preto je otázne, prečo to spomínaš.
Ak už je podľa teba v tomto prípade podstatné to, že po troch mesiacoch by už musela osoba platiť poplatok za zmenu priezviska, tak myslim, ze by pre teba mala byt ovela dôležitejšia ta informácia, ze po troch mesiacoch sa priezvisko bude meniť oveľa ťažšie, keďže bude ťažšie splniť podmienky.
Asi toľko k tomu.
@semhamforas poplatok 100,- € som spominal preto, lebo si ty pred tým spomenul, ze poplatok je viac menej aznedbatelny, takze neviem, co ta na tom tak irituje... jednoducho som doplnil informaciu okrem toho - po uplynuti 3 mes. lehoty to sice je o nieco komplikovanejsie, ale zasa ziaden "oveľa ťažší" problém či ťažšie podmienky to za normalnych okolnosti nie su - stačí podať žiadosť (aj elektornicky) na okr. urad v mieste posledného trv. bydliska alebo na OU BA a priložiť pravopl. rozhodnutie sudu o rozvode - to je vsetko
@salora tak v prvom rade vyjadrovanie sa k poplatkom bolo az v reakcii na teba. Cize si ho spomínal sam od seba a nie v reakcii na mna
Ked si pozrieš kolko by ta napriklad stalo vybavenie takéhoto úkonu u advokáta, tak ani správny poplatok by nebol taky vysoký. Ale to su uz relatívne veci. V kazdom pripade som si to pozrel v zakone teraz, len tak zo zvedavosti a az take jednoduché to nie je, okrem toho ze ziadost musi obsahovať urcite informacie a árovom treba nejake doklady aj priložiť a s tym maju ludia v principe problem. No neviem naco tu o tomto vobec diskutujem.Proste si chcel zamachrovat a tak si tu zacal pisat z cesty veci, co sa nikto nepytal. Super, gratulujem ti. Staci tak, alebo aj medajlu chces.
@semhamforas nemam potrebu machrovat, jednoducho som len poskytol informacie, ktore mam, pretoze som to sam absolvoval - toť všetko. A ked sme pri tom, nikto sa napytal ani teba na tu lehotu
@salora a preto som aj napisal, ze na nej nejako nezáleží. A propo, v takomto pripade na lehote veru zalezi. Preto aj sud poučuje o lehote a nie o spravnom poplatku ale tak verim, ze sudcovia su dementi a ty si lietadlo
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Podla mna ak si zena nezmeni meno naspat malo by jej ostat muzove.
Ak už je podľa teba v tomto prípade podstatné to, že po troch mesiacoch by už musela osoba platiť poplatok za zmenu priezviska, tak myslim, ze by pre teba mala byt ovela dôležitejšia ta informácia, ze po troch mesiacoch sa priezvisko bude meniť oveľa ťažšie, keďže bude ťažšie splniť podmienky.
Asi toľko k tomu.
Ked si pozrieš kolko by ta napriklad stalo vybavenie takéhoto úkonu u advokáta, tak ani správny poplatok by nebol taky vysoký. Ale to su uz relatívne veci. V kazdom pripade som si to pozrel v zakone teraz, len tak zo zvedavosti a az take jednoduché to nie je, okrem toho ze ziadost musi obsahovať urcite informacie a árovom treba nejake doklady aj priložiť a s tym maju ludia v principe problem. No neviem naco tu o tomto vobec diskutujem.Proste si chcel zamachrovat a tak si tu zacal pisat z cesty veci, co sa nikto nepytal. Super, gratulujem ti. Staci tak, alebo aj medajlu chces.