Takže, mám 14rokov a viem že už by som mohol robiť vodičák na skúter a vydali by mi ho v 15tich(dočítal som sa otom na nete, dozvedel od známych, ak niečo viem zle opravte ma !), bol by som rád keby ste mi priblížili ako to stým presne je, aká je približn
Na velku motorku to teraz urcite mozne nebude. Ja Ti neviem.. podla mna sa to velmi neoplati. Pockaj si chvilu a sprav si potom na auto a skuter v tom mas prakticky gratis.
Naviac taka fakticka otazka; kto by Ti platil benzin? Ty sam asi nie, ze.
(1) Minimálny vek na udelenie vodičského oprávnenia je
a) 15 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny AM,
b) 16 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia podskupiny A1 a B1,
c) 17 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny T,
d) 18 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A na vedenie motorového vozidla s výkonom motora nepresahujúcim 25 kW alebo s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0, 16 kW.kg-1 alebo motocykla s postranným vozíkom s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0, 16 kW.kg-1, skupiny B, B+E, C, C+E a podskupiny C1 a C1+E,
e) 21 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A bez obmedzení podľa písmena d), skupiny D, D+E a podskupiny D1 a D1+E,
(2) Do skupiny motorových vozidiel AM patria
a) dvojkolesové motorové vozidlá alebo trojkolesové motorové vozidlá s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou 25 až 45 km.h-1, ktoré sú charakterizované,
1. ak ide o dvojkolesové vozidlo, motorom, ktorého zdvihový objem valcov motora nepresahuje 50 cm3 v prípade spaľovacieho motora alebo ktorého najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora, a
2. ak ide o trojkolesové vozidlo, motorom, ktorého zdvihový objem valcov motora nepresahuje 50 cm3 v prípade zážihového motora, najväčší čistý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade spaľovacieho motora alebo ktorého najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora, a
b) štvorkolesové motorové vozidlá, ktorých prevádzková hmotnosť je menšia ako 350 kg bez hmotnosti batérií v prípade elektrických vozidiel, ktorých najväčšia konštrukčná rýchlosť nepresahuje 45 km.h-1, a ktorých
1. zdvihový objem valcov motora nepresahuje 50 cm3 v prípade zážihových motorov,
2. najväčší čistý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade iných spaľovacích motorov, alebo
3. najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora.
ja ked som robil na velku, tak sa to dalo hned... ale spekulovalo sa tak, ze sa moze spravit do 125 cm3 v 18 a na vyssie kubatury az po nejakej praxi.. ale neviem ci sa to dalo do platnosti
No, nieje to nič-moc zatiaľ, mohli by ste sem dať niekto link, aby som vedel, "čo približne" vlastne od tej 15tky môžem. Ak som to správne pochopil tak normal motorka vôbec a A1 do 50cm, ale 1den hovorí že áno a druhý že nie, ďalší že možno. Keby to mohol niekto jednoznačne upresniť, aby som vedel, načom vlastne som. Viem že by sa oplatilo počkať, ale mne sa moc do 18nástky čakať nechce...
do 18 necakaj ale byt tebou pockam do 16 a spravim si na do 125ccm.. lebo to uz su ako tak motorky ale do 50 mas uplne skutriky co ti fakt mas tych 60kmúh vytiahnu.. ja som to tak spravila pockala si ten rok a mam celkom fajn motorku
petko0954 sprav to tak ako to idem spravit ja kedze o obciansky preukaz si mozes poziadat o 90 dni skor (3 mesiace) a daju ti ho za nejake 2 tyzdne zacni si ho robit 5 mesiacov pred narodeninami lebo autoskola trva 2 mesiace ty si ho spravis a ked uz budes robit skusky budes mat obciansky a ich nezaujma ze nemas 15 hlavne im ide o to aby si ma obciansky
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Naviac taka fakticka otazka; kto by Ti platil benzin? Ty sam asi nie, ze.
Vek na udelenie vodičského oprávnenia
a vedenie motorových vozidiel
(1) Minimálny vek na udelenie vodičského oprávnenia je
a) 15 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny AM,
b) 16 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia podskupiny A1 a B1,
c) 17 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny T,
d) 18 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A na vedenie motorového vozidla s výkonom motora nepresahujúcim 25 kW alebo s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0, 16 kW.kg-1 alebo motocykla s postranným vozíkom s pomerom výkon/najväčšia prípustná celková hmotnosť nepresahujúcim 0, 16 kW.kg-1, skupiny B, B+E, C, C+E a podskupiny C1 a C1+E,
e) 21 rokov pre žiadateľa o udelenie vodičského oprávnenia skupiny A bez obmedzení podľa písmena d), skupiny D, D+E a podskupiny D1 a D1+E,
(2) Do skupiny motorových vozidiel AM patria
a) dvojkolesové motorové vozidlá alebo trojkolesové motorové vozidlá s najväčšou konštrukčnou rýchlosťou 25 až 45 km.h-1, ktoré sú charakterizované,
1. ak ide o dvojkolesové vozidlo, motorom, ktorého zdvihový objem valcov motora nepresahuje 50 cm3 v prípade spaľovacieho motora alebo ktorého najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora, a
2. ak ide o trojkolesové vozidlo, motorom, ktorého zdvihový objem valcov motora nepresahuje 50 cm3 v prípade zážihového motora, najväčší čistý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade spaľovacieho motora alebo ktorého najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora, a
b) štvorkolesové motorové vozidlá, ktorých prevádzková hmotnosť je menšia ako 350 kg bez hmotnosti batérií v prípade elektrických vozidiel, ktorých najväčšia konštrukčná rýchlosť nepresahuje 45 km.h-1, a ktorých
1. zdvihový objem valcov motora nepresahuje 50 cm3 v prípade zážihových motorov,
2. najväčší čistý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade iných spaľovacích motorov, alebo
3. najväčší trvalý menovitý výkon nie je väčší ako 4 kW v prípade elektrického motora.
ja ked som robil na velku, tak sa to dalo hned... ale spekulovalo sa tak, ze sa moze spravit do 125 cm3 v 18 a na vyssie kubatury az po nejakej praxi.. ale neviem ci sa to dalo do platnosti