Ako je to u vás vo vzťahu s obdarúvaním, financiami atď.?
Ahojte. Ako je to u vás vo vzťahu s darčekmi, pozvaniami, financiami? Muž platí žene, žena mužovi alebo je to fifty fifty? Alebo proste neriešite túto tému a je to spontánne? Rada si prečítam ako k tomu pristupujú iní než ja...
Uhm, v podstate u nás je to tak že
nájom platíme spoločne a každý živí svoje auto/autá. Ostatné platím ja pretože si to tak v podstate želám. Zarábam asi o 2/3 viac ako partner a on teraz dáva peniaze do podnikania.
Prišlo to tak spontánne, resp prišlo mi to normálne a fér, však čoskoro si to vymeníme...
@Darkestangel A čo keď idete do mesta? Či na tom sa dohodnete a zaplatíte to potom zo spoločnej kasy? A ako s darčekmi?
Ale máš pravdu, že to spoločné bývanie to mení...
@anjelik263 proste to absolútne neriešime, jeden z nás vyberie peňaženku a zaplatí to obaja máme svoj účet v banke a nejakú hotovosť pri sebe, takže darčeky a tak kupujeme samostatne bez schvaľovania toho druhého, ale peniaze sú spoločné a mám prístup k priateľovmu účtu aj on k môjmu
Nájomné platíme každý svoju čiastku, pri potravinách a jedle sa striedame.. v podnikoch nesaskujeme s delením, raz zaplatí jeden, raz druhý to nejak neriešime
moja priatelka nenavidi ked platim zanu a ja nenavidim ked ona plati za mna..čiže v podnikoch vzdy plati ten komu sa nenapadne podari ist a zaplatit ,ale tak 60:40 platím ja viac asi.
Najom plati on, ja kupujem potraviny, drogerku, platim zradlo a veterinara psovi. Ale casto sa stane, ze on zaplati aj nakup a pod. Proste mi povie, ze setri si korunky ale ako nikdy sme sa o peniazoch nepohadali a ani moc nebavili. Ked sme vonku, ze restika/kino hocco tak platime kto sa prvy natiahne pre penazenku. Vylety a dovolenky vacsinou vacsiu cast platil on. Oooooj, vyzeram jak zlatokopka teraz
no tym,ze ja som chudobny student a on pracujuci zivnostnik,tak máme k tomuto faktu uspôsobené aj financie-cize aj nájom, aj jedlo a tak. Potraviny vacsinou nakupujeme striedavo ja a on, ale kedze on viac zje, tak aj platí viac, + obcas mi zaplatí aj obedy. niekedy ma aj na kávy, aj na pivá, vínka pozýva, ale zas občas aj ja, cize nie je to zas úplne striktné, záleží to od toho, či mám práve viac peniažkov alebo menej,lebo zas napr. v sezóne nás zas týždenne dotujem tonami zeleniny.
darceky neriesime.
peniaze máme akoby spoločné čiže vôbec neriešime koho drobné či papierové sa zoberú z poličky na nákup, do mesta či kina. Nájom odchádza z frajerovho účtu, telka a internet zase z môjho... potraviny riešime poväčšine straváčmi tie dostávame obidvaja
kedze som mala dva vztahy v ktorych obaja mali vlastne byty a boli o milion percent financne zabezpecenejsi nez ja, najomne odo mna ani jeden nechcel. ja som kupovala jedlo, vacsiu cast - tak aby bolo vzdy nieco v chladnicke. a co sa tykalo nejakych vecerov kde sa pilo, vacsinou chlapi platili, ale brali to normalne, ako nieco prirodzene.
teraz ked uz mam sama v pohode prijem, by som sa k tomu stavala asi inak a spravila nejaky spolocny rozpocet pre domacnost a financovala aj nejake vyletiky a podobne.
a myslim ze dvaja rozumni ludia by sa o financiach vzdy mali vediet dohodnut, to su zakladne veci.
v skratke: delime sa. cez semester sa vidime cez vikendy, takze ten, u koho sme, kupuje jedlo, mimo semestra ked som u neho tak najom neplatim a potraviny sa striedame. ked spolu byvame trebars cez leto tak normalne kupim obcas aj rozne veci do domacnosti, predsa len to nie je len o jedle. ked ideme von, tak sa delime, pripadne niekedy ma pozve na veceru etc najpv som myslela, ze to bude problem, kedze ja studujem/pracujem a on pracuje, ale normalne sme si o tom pokecali a takto nam to vyhovuje obom.
Ked sa tak nad tym zamyslam, coraz castejsie platim aj za chlapa
Ale nemam s tym problem. Horsie by to bolo keby som sa ja citila dlzna, je to divne ale neviem zit s pocitom ze daco dakomu "dlhujem".
V predoslom to bolo vzdy 50:50. Ked sme isli na dovolenku trebars, zaplatil jeden z nas letenky a ubytko a druhy mu poslal peniaze za seba.
Ine je uz ked mi niekto povie ze ma pozyva na obed/veceru, to uz beriem tak ze ako gentleman zenu, tam uz moja potreba sebestacnosti zlyhava a pri plateni len podakujem a drzim hubu
No u nas obaja brigadujeme,ale frajer ma viac penazi,tak ked to tak zhrniem,on asi plati viac a tak,ale nejak to neriesime ze -iiii teraz mi dlzis tri euraaaa ....a ja som platila minule viaaac- a vzdy sa striedame s platenim-nakup,pizza,kino..napr.ked sme na dovolenke,raz nakupi jedlo jeden,potom druhy ja zaplatim letenky,on ubytko,ja suveniry,on dopravu,ja kavu,on veceru,a jeden nakup,on druhy...asi takto nejako. a vela krat aj napr ze ja som napr potrebovala nove lyziarky a na ucte som tolko nemala,tak mi to zaplatil,ale ja som mu to potom vratila.
ale tak on ma aj vozi autom a to benzim chce stale on platit,ale aj ja obcas zaplatim.
a co sa darcekov tyka,nie som vyznavac drahych darcekov,takze to obaja dodriavame. ale tak napr ked som vedela ze ho potesi black album od megaliky,tak som mu kupila a on zas mne nausnice o ktorych som snivala ale toto boli asi take najdrahsie dary,co si davame. ja mam rada aj rucne robene darceky !!!
Bývame spolu a obaja zarábame - jedlo, bežnú drogériu, výlety, veci do domácnosti atď. ideme na polovicu, on platí o trochu vyššiu časť nájmu (lebo má aj väčší príjem) a ostatné veci ako oblečenie alebo u mňa kozmetika si každý platí sám.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
nájom platíme spoločne a každý živí svoje auto/autá. Ostatné platím ja pretože si to tak v podstate želám. Zarábam asi o 2/3 viac ako partner a on teraz dáva peniaze do podnikania.
Prišlo to tak spontánne, resp prišlo mi to normálne a fér, však čoskoro si to vymeníme...
Darčeky nedostávam
Ale máš pravdu, že to spoločné bývanie to mení...
darceky neriesime.
teraz ked uz mam sama v pohode prijem, by som sa k tomu stavala asi inak a spravila nejaky spolocny rozpocet pre domacnost a financovala aj nejake vyletiky a podobne.
a myslim ze dvaja rozumni ludia by sa o financiach vzdy mali vediet dohodnut, to su zakladne veci.
Ale nemam s tym problem. Horsie by to bolo keby som sa ja citila dlzna, je to divne ale neviem zit s pocitom ze daco dakomu "dlhujem".
V predoslom to bolo vzdy 50:50. Ked sme isli na dovolenku trebars, zaplatil jeden z nas letenky a ubytko a druhy mu poslal peniaze za seba.
Ine je uz ked mi niekto povie ze ma pozyva na obed/veceru, to uz beriem tak ze ako gentleman zenu, tam uz moja potreba sebestacnosti zlyhava a pri plateni len podakujem a drzim hubu
ale tak on ma aj vozi autom a to benzim chce stale on platit,ale aj ja obcas zaplatim.
a co sa darcekov tyka,nie som vyznavac drahych darcekov,takze to obaja dodriavame. ale tak napr ked som vedela ze ho potesi black album od megaliky,tak som mu kupila a on zas mne nausnice o ktorych som snivala ale toto boli asi take najdrahsie dary,co si davame. ja mam rada aj rucne robene darceky !!!