niekomu stačí prečítať, iný si to musí dookola opakovať, iný prepísať celú knihu (iný sa neučí vôbec ) ... som na výške začína toho byť fakt veľa, ja som ten prerozprávací prípad...ako zrýchlim učenie aby efektivita ostala rovnaká ? vrelá vďaka za pomo
@teriq lebo priebezne som nie vzdy stihala preberat si ucivo, tento rok skor nie ako hej z viacerych dovodov, chodila som do prace, na jazykove kurzy, na prax a tak sa mi toho nakopilo ze potrebujem zmaknut par stovak stran za 4 dni
ucenie v urcitych systemoch. dobre je si to rovnomerne rozdelit (vizualne) tak aby ti to vyhovovalo. tiez sa daju vyuzivat rozne mnemotechnicke pomocky alebo aj symboly sa osvedcili. napr vedla poucky si nakreslis trojuholnik a lepsie si to zapamatas ked si spomenes na symbol ktory pri tej danej poucke bol
@greyness praveze je skola ako skola spoluziaci sa ucievali 7-10dni na jednu skusku, ja som si vstal 5hodin pred skuskou, naucil som sa to a spravil som.... je skola ako skola, len dolezity je pristup
ja sa učím tak že si to napíšem na worde a potom čítam po odstavcoch a opakujem si.. a slovíčka ma učí ségra, skúša ma ich, ja samozrejme zo začiatku nič neviem, ale keď mi dačo povie 10x už to viem a tak pridáva a pridáva...
ja som v 9. ročníku, ale učenie sa zatiaľ dá, stačí mi to prečítať a už si čo to zapamätám no uvidíme na monitore ale niekedy sa mi tiež nechce učiť samozrejme
no my pravnici to mame tazke kvoli slovickareniu, u nas mame skusky kde MUSIM HOVORIT TIE TURBOHLUPOSTI PRESNE OD SLOVA DO SLOVA a aj keby som mu to tam obkecala literarnym veldielom, ak mu nepoviem co je v zakone, resp. v knihe, tak dovi dopo.
V tretiaku sa mi tak stalo, ze ma zo zapoctu z obcana vyrazili pre jedno zabudnute slovicko v definicii pravneho ukonu.
Ja ked som nastupovala na VS tiez som bola ten prerozpravaci typ, ale to sa neda utiahnut, ak mas fakt priemerne tych 400 stran na skusku. Takze v poslednej dobe si to tak citam, citam, definicie sa biflim stale, ale tie omacky, tam vyrazne preriedim co sa k tomu ucim.
Uvidime ako to pojde na skuskach, v decembri zaciname!
A este jedna vec - fakt sa skola lahsie zvlada ked si nerobis stresy a zdravo sa venujes aj spolocenskemu a vselijakemu inemu zivotu. Ja som sa tento semester ucila zatial najmenej a vysledky z pisomiek mam rovnake ako v casoch najvacsieho biflovania.
inak kolky rocnik si? cim vyssi rocnik, tym viac mas taky ten vseobecny pravny rozhlad a v kazdych verejnopravnych a sukromnopravnych odvetviach najdes spolocne instituty ktore si budes vediet poprepajat.
@drejka niektorí vyučujúci si uvedomujú, že je hlúposť učiť sa naspamäť zákony ale nakoniec to na skúške tak či tak zväčša vyžadujú.
vo väčšine prípadov je im jedno,či tomu rozumieš a vedel by si s tým pracovať v praxi. zabudneš na jednu čiarku a čau... čiže ako študentovi práva ti môže byť jedno, čo na to povie právnik z praxe.
@willbebetter som druháčka, problém je v tom že ja školu neflákam a vždy som sa (aspoň trošku ) učila priebežne, len hovorím tento semester bol veľmi krutý na mňa ... bola som v práci každý víkend, chodila na kurzy na prax aešte keď chcem mať aj frajera .. no proste som to nevykryla a teraz sa mi toho nakopilo. ale včera som si slávnostne prestala rozprávať nahlas a len si článok prečítam 2x 3x a idem ďalej...
@drejka súhlasím s @greyness , ja si plne uvedomujem že raz keď budem robiť nikto odo mňa nebude chcieť tie premudreté poučky a všetko ale bohužial najprv sa treba dostať cez zápočty a skúšky...a aj mám taký pocit, že právo nejako výnimočne je taký odbor, že človek aj keby chcel obkecať nejaký napr. inštitút vlastnými slovami, nikdy sa to nepodarí ani na minimum uspokojivým spôsobom ... ešte možno tie vzťahy čo sú poopisované v učebniciach, ale také zákony no chance
@drejka sklamem ťa. obzvlášť mám jedného z praxe a ten najviac ničí. na skúške vymieňa čiarky a spojky trošeno zamieňa. a ešte ti dá naučiť sa zákon len preto lebo je to jeho zákon.
@drejka ja som sa len pýtala na tvoje štúdium, keď máš také skúsenosti. ty si nechcela odpovedať, ok. sama uznávaš, že sú to fakt výnimočne výnimky. tak neviem o čom sa tu bavíme keď je v podstate pravda, čo som napísala ja, že sa na niektoré skúšky proste človek musí naučiť niektoré zákony, inak sa k praxi nedostane.
@willbebetter ja si pamatam na prvy rocnik na Rimana som tam kecal na skuske 3 hodiny (vsetko jak z basnicky) a jedine co som zle povedal bol latinsky vyraz a P. Blaho mi dal FX PAAAN
Síce mám teraz skôr predmety náročné na pochopenie, nie na zapamätanie, ale na čokoľvek mi pomáha prečítať si celé matierály tesne pred spaním, o tretej-štvrtej ráno si ich ešte raz prejsť, vypísať si otázky, v ktorých nemám 100 % istotu a zodpovedať si ich v hlave.. tie, ktoré neviem, si poznačím, a na ďalšiu stranu si napíšem len tie, a stále zmenšujem počet otázok, kým neviem všetky. Max. štyri kolá mi to trvá.
@drejka ja viem ze je to hlupost, ale myslim ze vobec sa tu nemusime natahovat aby sme sa zhodli v tom, ze vystudovat pravo a robit ho v praxi je diametralny rozdiel. na skole sa v maximalnej vacsine vyzaduje sucha teoria od slova do slova. a ano, kazdy pozname stare dobre, ze ti najvacsi tyrani a teoretici na skuskach su kto? no predsa ti, ktori sa neuplatnili v praxi.
@boloabude eeej Blaho ale co ja viem, vacsina z Trnavy hovorila, ze on vyzadoval, ale nebol zly. Zato my sme mali dlho Zlocha na spravku, to je pojem na celej UK...
@willbebetter jasne on bol pohodak len som zabudol dopisat ze ten latinsky nazov nebol v ziadnej knihe A do teraz netusim co to chcel ale skor to bolo ze ma chcel zas stretnut lebo na druhu skusku som to mal za A
no ja sa učím často tak, že si napíšem poznámky, najdôležitejšie veci, ktoré sa ľahko dajú zapamätať, aby som aspoň niečo mala na konkrétnu otázku, nikdy sa nenaučím všetko..ale keďže máš právo a máš sa tie veci učiť naspamäť tak ti neporadím, ja sa neučím do slova do slova
hm..no ja mám šťastie, že mám dobru pamäť a tak mi stačí niečo si pár krát prečítať a viem to...ale tak je to zas také krátkodobé, že to rýchlo zabudnem...
kvôli mojej ubermegalenivosti si všetko nechávam na poslednú chvílu a potom mám stresy :/
zatial som ale mala z pekla šťastie , vždy som to neak vykryla..tiež som ten prerozprávací typ, a stačí mi ked' si to 2-3krát prečítam a prerozprávam a som zahojená...akurát stredu má skúšku a budúci pondelok tiež..asi idem na to no
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
V tretiaku sa mi tak stalo, ze ma zo zapoctu z obcana vyrazili pre jedno zabudnute slovicko v definicii pravneho ukonu.
Ja ked som nastupovala na VS tiez som bola ten prerozpravaci typ, ale to sa neda utiahnut, ak mas fakt priemerne tych 400 stran na skusku. Takze v poslednej dobe si to tak citam, citam, definicie sa biflim stale, ale tie omacky, tam vyrazne preriedim co sa k tomu ucim.
Uvidime ako to pojde na skuskach, v decembri zaciname!
A este jedna vec - fakt sa skola lahsie zvlada ked si nerobis stresy a zdravo sa venujes aj spolocenskemu a vselijakemu inemu zivotu. Ja som sa tento semester ucila zatial najmenej a vysledky z pisomiek mam rovnake ako v casoch najvacsieho biflovania.
Good luck.
vo väčšine prípadov je im jedno,či tomu rozumieš a vedel by si s tým pracovať v praxi. zabudneš na jednu čiarku a čau... čiže ako študentovi práva ti môže byť jedno, čo na to povie právnik z praxe.
Síce mám teraz skôr predmety náročné na pochopenie, nie na zapamätanie, ale na čokoľvek mi pomáha prečítať si celé matierály tesne pred spaním, o tretej-štvrtej ráno si ich ešte raz prejsť, vypísať si otázky, v ktorých nemám 100 % istotu a zodpovedať si ich v hlave.. tie, ktoré neviem, si poznačím, a na ďalšiu stranu si napíšem len tie, a stále zmenšujem počet otázok, kým neviem všetky. Max. štyri kolá mi to trvá.
@boloabude eeej Blaho ale co ja viem, vacsina z Trnavy hovorila, ze on vyzadoval, ale nebol zly. Zato my sme mali dlho Zlocha na spravku, to je pojem na celej UK...
Spravko je samo o sebe + Zoch
Machajova tam este uci ?
zatial som ale mala z pekla šťastie , vždy som to neak vykryla..tiež som ten prerozprávací typ, a stačí mi ked' si to 2-3krát prečítam a prerozprávam a som zahojená...akurát stredu má skúšku a budúci pondelok tiež..asi idem na to no