Zaujímalo by ma aké používate techniky pri učení.. teda ja som sa doteraz učila tak, že som prechádzala vetu po vete a potom si to zakryla a zopakovala si co tam bolo (prípadne pod odstavcoch), ale neviem či je to úplne dobre, nakoľko občas sa mi stane,
práve kvôli dôvodu v @1 si čítam väčšinou celé texty viackrát, alebo aspoň väčšie časti, po vetách by som to nemohlaaa najprv si spravím nejaký taký základ z tých hlavných vecí a na to nabaľujem podrobnejšie info
Slovíčka ? Napríklad z angličtiny ? .. mne pomáha si urobiť kartičky.. z jednej strany napíšem výraz po slovensky a z druhej v inom jazyku a potom ich premiešam ! » quizlet.com/... napríklad tu sa tie kartičky dajú spraviť online a potom ich máš vždy a všade so sebou
@forever1in1love no skôr ide v mojom prípade o exotickejsie jazyky, quizlet, memrise a podobne poznám.. ale tam je problém ten, že si to pamätá človek, keď si to vkuse opakuje, ale akonáhle nie je v kontakte s tým slovíčkom tak ho zabudne
@hypnos to je fajn, ale keď sa máš naučiť 100-200 dátumov a priradiť k nim udalosti či osobnosti, tak to neni úplne na pochopenie, ale skor na memorovanie.. a na to hľadám radu v tomto fóre
predstavujem si to v praxi (napr. ekonomika...) a taka anglina rustina sa mi ucialahko, kedze slovicka si nejak stale viem zapamatat (ale taktiez sa mi pritom osvedcila metoda, ze ked pocuvam pesnicky cez jutub, tak nemam klip, ale lyrics, a tak si skor zapamatam aj tie, ktore sa v skole neucime)
To co si opisala je pre mna jednoznacne nope proste. Nenavidim memorovanie, naco by mi to bolo, ked to aj tak do zajtra zabudnem? Alebo den po skuske? Vzdy som nenavidela ucit sa veci ako basnicku a nechapala som ludi, co to tak robia.
Precitam - pochopim - pamatam.
Pripadne kraslim, robim tabulky, diagramy, ale potrebujem SUVISLOSTI, nech to ucenie ma aj nejaky vyznam. Iny nez prejst skuskou/testom/pisomkou/whatever.
@sheily Tak celkovo.. jazyky sú všetky také.. v podstate väčšina info je takých.. človek si to musí opakovať a stále okolo toho chodiť.. ale mne práve quizlet vyhovuje v tom, že to tam napíšem a hoc kedy si to môžem zopakovať ...
@staphylococcus tak zas ja som sa týmto štýlom učila celú strednú a pamätám si to učivo uz roky .. to ze si to neustále opakujem predsa neznamená, že tomu nerozumiem, alebo ze si to hovorím od slova do slova.. každopádne očakávam rady ako to robit, nie ako to nerobiť
prememorovala som celu vysku ale prave z dovodu ze potrebujem veci pochopit som skoro nikdy nepouzivala vycucy ale musela som k tomu mat kontext....ucila som sa bohuzial asi dost nespravne, a to citanim nahlas, pretoze tak si vzdy nieco najlepsie zapamatam. podciarkovala som, skrtala som, pisala som a ku kniham som bola uplny barbar, ale aspon mi to pomohlo, ked som za ne tolko cvakala. a este mi obcas pomahalo ked som si spravila svoje poznamky tak aby mi ten text na seba nadvazoval.
Tak lebo to je stredná, to je absolútne nič. Ja som sa celý strednú prakticky vôbec neučila, cez akademický týždeň som mala maratón GoT a zmaturovala som okrem jedného predmetu na samé jednotky.
Takže to, že si pamätáš učivo zo strednej je, no...
A ak si si nevšimla, v rámci môjho komentára som zahrnula aj postup, ako sa učím ja, čiže moje "ako to robiť".
nuž, na mojej skole toho skor potrebujem vela precitat... idealne si teda z toho robim poznamky, a ucim sa "na kacicku" ako ked programator vysvetluje gumenej kacicke kod ked nevie najst chybu.
prosto, ked to niekomu vysvetlujes, ci uz je zivy alebo nie, uvidis kde mas medzery. a hlavne bolo dokazane ze ak sa to ucis s vedomim ze ot budes niekomu refeovat, tak sa to ucis efektivnejsie, hladas zakladne body atd
ja najprv preletim text aby som zistila o com to je, potom to vetu po vete citam a nabalujem na seba a snazim sa to, co najviac pochopit popricom kreslim a vymyslam si rozne mnemotechnicke pomocky plus sa snazim mysliet na to co sa spomina v @23 a teda, ze to budem niekomu vysvetlovat, aby som si bola ista ze to viem... nasledne robim vyklad svojim imaginarnym kamaratom
je to prijemne ale nie kazdy predmet sa da tymto stylom naucit
a zistujem ze memorovat nedokazem... neviem si samu seba predstavit sa teraz ucit nejaku basnicku a nechapem ako som to kedysi dokazala.
Pustím Mozarta, zavrem sa v samote, a prepisujem učivo na stále menšie a menšie časti, snažím sa to stlačiť do čo najmenšieho množstva, potom si to začnem čítať a po každom odstavci si zopakujem všetky predchádzajúce.
Tak slovíčka sa učím tak, že sa naučím 5, potom pridám ďalších 5 a ďalších 5 a tak...
no a si ich asociujem s inými vecami, slovami a pod.
a taktiež mám synestézu, tá mi veľmi pomáha
a potom, ak ich potrebujem vedieť naozaj dobre... nechám mamu, nech ma vyskúša tie, ktoré si neviem zapamätať ma skúša donemoty
záleží ako čo, ale väčšinou som si prečítala celý text tak 2 krát a potom som sa snažila ho povedať vlastnými slovami. čo sa týka zložitejších termínov tak tie si proste treba natlačiť do hlavy
na mojej skole treba aj memorovat ale aj vela pospajat si a chapat tak ja si casto kukam videa na youtube a kreslim si,aby som to pochopila najprv a rada mam ze to zacnem totalne od zaciatku si hovorit,akokeby som to vravela niekomu kto nema o tom sajnu a co sa tyka memorovania,tak napr mali sme teraz predtermin z taxonomie virusov AKA najvacsia memorovacka aku mozme mat a to som sa tak ucila ze najprv som si to precitala ten system,to co som hned zapamatala som vylucila a proste som uz 'vedela ze toto viem',a potom som si citala to,s cim som mala problem,zvyraznovala a snazila som sa to nejak si tam najst nejaku asociaciu aby sa mi to lahsie pamatalo . potom som si zakryla jednu stranu a hovorila si ako to ma byt a takto furt dokola. aj som si take megaproblemove co mi nesli do hlavy napisala na papier a aj pri pisani si zapamatam.
a na anglinu sa ucim tak,ze si tie slovicka len stale dokola citam a nejak sa ich snazim zapamatat a aj to,ze napr v nejakej vete ako by som ich pouzila a potom ked mam hodinu anglictiny tak sa ich snazim vyuzit .
Precitam si, snazim sa tomu pochopit a ked tomu rozumiem je to ok, ked si to este raz zopakujem, uz to viem a ked nieco potrebjem len namemorovat, tak si k tomu vymyslam nejake zlepsovaky - vymyslene korelacne vztahy, a tak., takze tomu zas pochopim po svojom a zopakujem a je to ok. A zameriavam sa vzdy len na podstatu veci, vedome vypustam menej podstatne veci, nikdy sa nesnazim si zapamatat 100% textu. Alebo ked mi aj nieco do hlavy nejde, idem rychlo dalej, ale vacsinou som sa ucil v znacnej casovej tiesni
Väčšinou po odstavcoch ktoré spolu súvisia ja si to tak totižto v zosite už keď píšem rozdeľujem čo patrí k čomu a oddeľujeme medzerou
A keď si neviem zapamätať nejakú vetu že je zložitá tak si ju rozkuskujem na slova ku každému slovu si priradím v hlave obrázok a potom si už len vybavíme tie obrázky a poskladal celu vetu xD
A slovíčka normálne jedno si poviem nahlas a idem na ďalšie a dajme tomu v 1/3 stĺpca sa zastavím a odznovu si poviem na preskáčku všetky xD a ptm pokračujem xD
A tiež keď si nejaké slovíčko neviem zapamätať tak si ho priradim k nejakému inému väčšinou slovenskému slovu čo znie podobne xD
Taky mam problem s ucenim. Respektive spravit ucenie zabavnou formou. Teraz na poslednu skusku som si spravil maid mape. Vo stvrtok budem vediet vysledok doplnim ci sa osvedcilo
do hlúpa čítam pokiaľ si niečo nepamätám, pri poslednom rátaní príkladov do jednej veľmi super matiky som si pustil rytmusov nový album a opúšťal sa pri rapíkoch
Vizuálne, bud myslienkova mapa pestrofarebna, alebo pisat si vycuc z textu....pripadne este som sa ucila na prikladoch, kde to pouzijem v praxi -samozrejme len tie pouzitelne predmety
uz ti sem nic nove nenapisem,kedze vsetky fine tipy tu boli spomenute
este mozno tolko k slovickam z jazykov, ze ja osobne si najlepsie zapamatam slovicka ked ich pouzivam alebo sa s nimi vramci niecoho casto stretavam. to je proste uplne naj, cize sa snazim pisat slohy alebo pocuvam/pozeram videa/serialy v danom jazyku danom alebo citam clanky a vtedy sa akosi to pouzivanie jednotlivych slovicok ako keby samo usadi v hlave
ale ked mas napr. ze do školy si musis zapamatat vela slovicok,slovnych spojeni- tak este povedzme asociacie su fine
aj na najdebilnejsie slova sa nejako daju vymysliet asociacie ako si ich zapamatat
(jedine,na co sa velmi tazko robia asociace su litovskí panovnici a lietarati!!!!!)
V stredu, sme písali zápočet zo štatistiky. Knihu som doma ani raz neotvoril, a na hodinách to nebolo ťažké tak som sa na to vôbec nesústredil.(samotné výpočty sú ľahké, len treba vedieť čo je čo a ako sa k tomu dostať) No a tak som mal 6 hodín na učenie. Písali sme z 13 kapitol. Dostal som sa po 10. A normálne ma to bavilo a keby mám čas tak sa to učím aj dalej. ... nakoniec som spravil... aj ked na minimalny pocet bodov. Skúšku ale nedám na 90% takže to budem opakovať určite... Ale proste keď ma tlačí čas, tak to ide...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
42 komentov
ale ked sa učím tak nahlas a opakujem si to menšie biflovanie, ale nemam tak dobre vyjadrovacie schopnosti aby som dany predmet "mudro" opísala
Precitam - pochopim - pamatam.
Pripadne kraslim, robim tabulky, diagramy, ale potrebujem SUVISLOSTI, nech to ucenie ma aj nejaky vyznam. Iny nez prejst skuskou/testom/pisomkou/whatever.
Takže to, že si pamätáš učivo zo strednej je, no...
A ak si si nevšimla, v rámci môjho komentára som zahrnula aj postup, ako sa učím ja, čiže moje "ako to robiť".
prosto, ked to niekomu vysvetlujes, ci uz je zivy alebo nie, uvidis kde mas medzery. a hlavne bolo dokazane ze ak sa to ucis s vedomim ze ot budes niekomu refeovat, tak sa to ucis efektivnejsie, hladas zakladne body atd
je to prijemne ale nie kazdy predmet sa da tymto stylom naucit
a zistujem ze memorovat nedokazem... neviem si samu seba predstavit sa teraz ucit nejaku basnicku a nechapem ako som to kedysi dokazala.
no a si ich asociujem s inými vecami, slovami a pod.
a taktiež mám synestézu, tá mi veľmi pomáha
a potom, ak ich potrebujem vedieť naozaj dobre... nechám mamu, nech ma vyskúša tie, ktoré si neviem zapamätať ma skúša donemoty
a na anglinu sa ucim tak,ze si tie slovicka len stale dokola citam a nejak sa ich snazim zapamatat a aj to,ze napr v nejakej vete ako by som ich pouzila a potom ked mam hodinu anglictiny tak sa ich snazim vyuzit .
A keď si neviem zapamätať nejakú vetu že je zložitá tak si ju rozkuskujem na slova ku každému slovu si priradím v hlave obrázok a potom si už len vybavíme tie obrázky a poskladal celu vetu xD
A slovíčka normálne jedno si poviem nahlas a idem na ďalšie a dajme tomu v 1/3 stĺpca sa zastavím a odznovu si poviem na preskáčku všetky xD a ptm pokračujem xD
A tiež keď si nejaké slovíčko neviem zapamätať tak si ho priradim k nejakému inému väčšinou slovenskému slovu čo znie podobne xD
este mozno tolko k slovickam z jazykov, ze ja osobne si najlepsie zapamatam slovicka ked ich pouzivam alebo sa s nimi vramci niecoho casto stretavam. to je proste uplne naj, cize sa snazim pisat slohy alebo pocuvam/pozeram videa/serialy v danom jazyku danom alebo citam clanky a vtedy sa akosi to pouzivanie jednotlivych slovicok ako keby samo usadi v hlave
aj na najdebilnejsie slova sa nejako daju vymysliet asociacie ako si ich zapamatat
(jedine,na co sa velmi tazko robia asociace su litovskí panovnici a lietarati!!!!!)