Pred každým vystúpením mám hroznú trému,na javisku to neprejde,klepú sa mi nohy a bojím sa vždy že spadnem do publika Neviete ako sa toho zbaviť?Hlboké dýchanie mi vôbäc nepomáha.
To sa nedá . Akonáhle si uvedomíš že si stredobodom pozornosti tak tá tréma tam proste je a bude . Skús si len povedať , že akonáhle sa budeš moc stresovať nijak tomu nepomôžeš , práve naopak .
ale vieš čo skús? v jednej psychologickej knižke som to čítala... velmi vela nápadov tam bolo proti tomuto (a aj inemu) ... proste keď sa niekde bojíš ísť alebo máš trému, zvelič to čoho sa bojíš že sa ti stane! alebo čo sa deje.. (dnes mám neksutočne ohromneý mozog... nedokážem nejak kreatívne zmýšľať, dokonca ani nejak nezvyčajne koordinovať svoje pohyby čiže príklad nedám :/ )
V jednej knihe, čom som čítala, si ženská vždy, keď bola nervózna, recitovala nejaké poučky alebo zoznamy.
Minule som to skúšala a pomohlo to, proste ja neviem, sa sústreď na to, aby si vymenovala všetkých spolužiakov podľa abecedy alebo periodickú tabuľu prvkov alebo podobne
@leaav nemysli na vystúpenie, mysli na to pekné, čo bude potom. Táto rada psychoanalytika Carla Gustava Junga má jednu nevýhodu však. Zaberá len v dlhodobom hľadisku. Priamo na javisku, kopnúť do seba štamperlík - zaberá OVERENÉ
@ivlu no neviem si predstaviť nemyslieť na vystúpenie,keďže vždy pred tým stresujem a opakujem si slová,lebo mám traumu z toho že ich zabudnem od vtedy čo sa mi to stalo.
Keď mám trému, tak si na chvíľu sadnem a myslím na niečo milé. A keď už sa mám postaviť na javisko, zo začiatku sa mi väčšinou trasú kolená, ale potom si to začnem naplno užívať, ako ma tí dole žerú a podarí sa to... neviem, je som odmalička zvyknutá obaja moj rodičia sa venujú divadlu a detskému divadlu už možno aj 25 rokov, tak som vycvičená a nemám problém
Ja som mala veľký problém so stresom a psychologička mi kedysi poradila, aby som sa vždy pred takouto stresovou situáciou upokojila tým, že si poviem nahlas, čo všetko sa bude okolo toho diať,ako to bude prebiehať(samozrejme v dobrom) a nezabudnúť si povedať, že to zvládnem a všetko dobre dopadne.
Ja veľmi verím na pozitívne myslenie a keď budeš myslieť na to, že to pose*ieš, tak by som sa nečudovala, keby sa tak stalo.
Stalo sa ti už na vystúpení, že sa niečo neskutočne pokazilo? Alebo máš len obavy, že sa to raz stane?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Možno, ak by si si vliala do jedneho.
Minule som to skúšala a pomohlo to, proste ja neviem, sa sústreď na to, aby si vymenovala všetkých spolužiakov podľa abecedy alebo periodickú tabuľu prvkov alebo podobne
@zrkadlovka no to aj mne hovoria ale nepomáha to!
som asi stratený prípad
Ja veľmi verím na pozitívne myslenie a keď budeš myslieť na to, že to pose*ieš, tak by som sa nečudovala, keby sa tak stalo.
Stalo sa ti už na vystúpení, že sa niečo neskutočne pokazilo? Alebo máš len obavy, že sa to raz stane?
Trému máme všetci. A kto tvrdí že nie, klame.