Ako prežiť strednú školu?
Som druháčka.
Fakt ma to tam nebaví ,chytám tam depresivne myšlienky čo si nedokažem vysvetliť, prídem domov a som psychicky vyčerpaná,...neviem či je to len tou školou ale myslím, že tá je najväčší problém, už v ničom nenachádz
high five ja som takto dochodila posledne dva roky lebo prestup bola taka osemetna zalezitost
ak sa ti da prestupit tak prestup ja som mala zbytocne 2 roky nervy akurat tak a nic mi to nedalo
hm. som 6 rok na gympli. preskakuje mi z ucitelov, z niektorich spoluziakov nehovoriac vseobecne o priestoroch (ja si mam asi rit na hajzli utriet rukavom, kedze toaletaky tam mame raz za rok - na den otvorenych dveri). ALE su tam moji kamarati. vzdy si mame co povedat a toto je motivacia preco sa zobudit s usmevom. a potom je tam Peto...
Keď ta to nebaví zmeň si školu alebo do nej pre istotu nechoď vôbec... tieto depresívne stavy tebou opisované sú už moc. Samovražedné sklony nemáš náhodou?
ak to tak cítiš, prestúp. ja som tiež prestupovala z druháku do tretiaku, kvôli kolektívu, ani na druhej škole to nebolo ideálne, ale veľa ma to naučilo na druhej strane.
no na tvoju otázku: ako to prežiť? je jednoduchá odpoveď - nebrať to tak vážne. bohužiaľ existujú nejaké spoločenské role a konvencie, ktorým sa človek nevyhne a jediný spôsob, ako to prežiť je nerobiť z toho vedu, nájsť si čas na koníčky a priateľov, jednoducho robiť popritom to, čo naozaj chceš a nielen to, čo musíš...
@rheila myslím si, že ľudia by sa nemali posudzovať podľa veku, ja sa nesťažujem, že musím chodiť do školy, rada by som do nej chodila keby som odtiaľ cítila aspoň niečo pozitívne...
@kaylee myslíš že prestup je tá správna voľba? ja si vždy poviem, že už to nejak dobojujem ale každým dňom už strácam trpezlivosťt
@moccacino pokial chodis na skolu z ktorej neni problem prestupit na ten isty odbor tak kludne este mas 2 roky pred sebou to je polka studia
ale mas dost casu na rozmyslenie pochybujem zeby ta vzali od druheho polroka uz tak len od dalsieho skolskeho roka
ale ked neprestupis nic sa nestane prezit to prezijes aj ja som prezila
btw. ľudia nemudrujte. vidieť, čo sa k...tiny vás v tej škole naučili. chybovať je nielen normálne, je to potrebné. ak to tak cíti, je to jej vec. pre každého sú jeho problémy tie najhoršie. a podľa mňa je normálne, že človek chytá depky, keď nemá v živote smer a oporu, aj keď inak môže mať "ideálny život".
teoreticky dalo by sa mi prestúpiť presne na ten istý odbor a mala by som to aj bližšie, ale zas nieje isté, že tam by to bolo ideálne
@kitty preste tak, máš dobré názory, ja v tej škole nenachádzam oporu, je to ťažké keď si vás učitelia aj žiaci na začiatku nejak zaškatuľkovali a potom je náročné zmeniť veci vo svoj prospech aj keď sa snažím..
uzivaj si bezstarostny zivot, kym sa to da. stredna je len take bu-bu-bu, ale naozaj tam nejde o nic, len aby clovek vela nevymeskal, naucil sa na par testov a vydrzal to. nehladaj v tom nejaky hlbsi zmysel, stredna ta ma len teoreticky pripravit do zivota, dat ti mierny rozhlad a naucit ta ucit sa (pokial je to gymnazium).
ber to ako vyzvu - ked ju zdolas, otvoria sa ti miliony dveri a moznosti. ked ju nezdolas, tak sa ti uz nikdy ziadna poriadna prilezitost nenaskytne, pokial nie si nejaky supertalent.
@kitty7 preste tak, máš dobré názory, ja v tej škole nenachádzam oporu, je to ťažké keď si vás učitelia aj žiaci na začiatku nejak zaškatuľkovali a potom je náročné zmeniť veci vo svoj prospech aj keď sa snažím.
.teoreticky dalo by sa mi prestúpiť presne na ten istý odbor a mala by som to aj bližšie, ale zas nieje isté, že tam by to bolo ideálne
@moccacino ktovie, ako by to bolo na druhej škole. ja osobne som si v podstate veľmi nepomohla, ale neľutujem to, veľa mi to dalo. skúsila som to, neuspela, ale to je v poriadku. človek je v živote vo veľa veciach neúspešný, akurát na tej strednej škole to človek ešte berie dosť vážne (to nemyslím v zlom, práveže to beriem prirodzene, človek sa prebúdza do zodpovednosti). pre čo sa rozhodneš je na tebe. ja ti viem poradiť len toľko, že rob to, čo cítiš, že je správne. znie to ako klišé, ale život nezmeníme, ak sa budeme báť urobiť prvý krok
@amikadze@moccacino Prepáčte ale mňa vykolajil ten monológ o stave mysle dlhší ako popis problému proste bohužial, škola je povinná, učiť sa treba na každej a na každej škole sa nájde niečo, čo nás nebaví. Ale zas tvrdiť, ako v škole chytá depresie, lebo ju to nebaví? Depresia pre mňa znamená stav, keď potrebuješ lieky a máš to ako diagnózu.
.. k tomu veku, mne sa také teen-depky spájajú s tým že "nič ma nebaví, všetci sú proti mne, škola je proti mne" alla taká tercia na gympli, preto tá poznámka o veku. Veľa ľudí chodí každý deň do práce, len aby uživili rodinu a tiež ich to nebaví. Toto je LEN škola.. a nie všetko v živote nás bude baviť. Hold, krutá realita.
@moccacino ja ti radím toto...cez prázdniny si choď skúsiť napr. aspoň na týždeň život na ulici...žobri, spi vonku na zastávkach či pod mostom a potom uvidíš aká to je radosť chodi na strednú, nemať žiadne povinnosti( učiť sa na strednej to ani nie je povinnosť) , starosti a tak...
@rheia veď ale to je práve zlé, že robíme to, čo nás nebaví... osobne nepovažujem za deti ľudí, ktorí si uvedomujú, cítia, že to nie je správne (práve naopak)... správne by sme mali robiť to, čo nás baví predsa druhá vec je, ako to dokázať v tomto systéme
@kitty7 Vieš, lenže ono to tak funguje, že hroozne veľa ľudí končí inde ako plánovali a nič s tým neurobia, blbý systém sveta.. Máš úplnu pravdu s tým systémom. Vieš, len dotyčná sa sťažuje, ako ju nebaví škola, tak sa pýtam, či existuje škola, v ktorej by sa človek bavil Každopádne, je to len stredná.. horšie je niečo vyštudovať na vš a zobudiť sa v 25ke, že ti to je nanič
@moccacino ja sa práve rozjodujem na akú strednú pôjdem dúfam, že nespravím blbosť ale keď ťa to tam naozaj nebaví nestojí to za to aby si si ničila psychiku čiže radím prestúpiť
neviem si predstavit ze by som tak strasne neznasala chodit do skoly len kvoli ludom, ved ked su to debili budem sa sustredit na hodiny a cez prestavky si budem robit svoje veci, co je na tom?
@rheia málokto si po VŠ alebo v posledné roky na VŠ, keď sa začne zaujímať pomaly už o robotu uvedomí, že si vybral dobre roboty je málo, ale to je zas druhá vec. tých problémov okolo našich univerzít je nespočetne. problém je skôr v tom, že nás základné a stredné školy nevedú k tomu, aby sme vedeli, čo vôbec chceme.
išlo mi však o to, že postoj "nebaví ma to" je pre mňa správny ak hovoríme o čomkoľvek, čo je zle postavené, vyriešené, čo je neprirodzené pre človeka. nútenie sa do učenia (pozor, nie učenie!) je pre človeka určite neprirodzené. utešovať sa tým, že to mohlo byť horšie je tiež pre mňa hlúpe. to robíme na Slovensku celé desiatky rokov a aha kde sme s týmto postojom...
@kaylee aj ja som chcel prvé dva roky prestúpiť... Aj teraz v treťom by som kludne prestúpil, ale nemá to zmysel.
Aj keď mám otca strojára, neznášam strojárske, technické predmety.
Veľa zadaní, práci musím robiť a nejako to už zvládam...
Teraz vytrváš a potom budeš v kancelárií oddychovať
prežiješ to, neboj sa mimochodom, chodíš na gympel?
ja som prváčka a tiež mi niekedy lezie na nervy, prídem domov o tretej a potom sa musím ísť hneď učiť, veľa toho máme, každý týždeň nejaké písomky a furt nám len učitelia hovoria, že sme gymnazisti, že to je ťažšia škola, že sme mali s tým rátať a bla bla bla... aspoňže mám v pohode triedu, nemáme nikoho takého, kto by sa tváril, že je niečo viac a pod... aspoň za to som vďačná
Ja mám vlastne ten istý problém, som druháčka na stavebnej kde je minimum bab a učenia a hlavne rysovania je tam mega moc a nehovorím o tom že ma to absolútne nebaví ani tomu nechápem, ťažká matika a tak ďalej keby sa mám sťažovať na všetko tak sme tu do rána, ....ale poviem ti tak že čo sa týka prestupu tak nikdy nemáš zaručené že ma druhej škole to bude lepšie, tiež to viem z vlastnej skúsenosti lebo už som raz prestupovala(z gympla na stavebnú) a tu je to o dooosť horšie(hehe až sa bojím že nezmaturujem) , takže hold nezostáva nám nič iné len zaťať zuby a nejako tie dva a pol roka prežiť a v dnešnej dobe takmer už nikto po strednej nerobí v tom istom odbore v akom študoval, ja napr chcem ísť na psychológiu takže držím palce a neprestupuj!
@maciatko0985 ja chodim na obchodnu akademiu, a tak len same ekonomicke predmety co ma vobec nechytaju, myslim si ze aj ten gympel by ma viacej bavil lebo ma bavi biologia, chemia a taketo veci coz na nasej skole nemame ale uz sa s tym pomaly zmierujem, ved pretrpime to nejak a potom uz sa budeme lepsie vediet rozhodnut
@nikichan to bol čisto nahodny typ pretože kamosko (teda tvoj spolužiak) mi kedy davno spolinal že k nim prestupila holka z gymplu tak či to niesy ty hahah
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
32 komentov
ak sa ti da prestupit tak prestup ja som mala zbytocne 2 roky nervy akurat tak a nic mi to nedalo
Vieš čo, ujdi z domu, ži na ulici a potom zisti, čo je to byť psychicky vyčerpaná, mať depresívne myšlienky a nenachádzať hlbší zmysel.
Toľkí ľudia na svete sú v srabe a niekto sa sťažuje, že musí do školy. Zobuď sa dieťa.
no na tvoju otázku: ako to prežiť? je jednoduchá odpoveď - nebrať to tak vážne. bohužiaľ existujú nejaké spoločenské role a konvencie, ktorým sa človek nevyhne a jediný spôsob, ako to prežiť je nerobiť z toho vedu, nájsť si čas na koníčky a priateľov, jednoducho robiť popritom to, čo naozaj chceš a nielen to, čo musíš...
@kaylee myslíš že prestup je tá správna voľba? ja si vždy poviem, že už to nejak dobojujem ale každým dňom už strácam trpezlivosťt
ale mas dost casu na rozmyslenie pochybujem zeby ta vzali od druheho polroka uz tak len od dalsieho skolskeho roka
ale ked neprestupis nic sa nestane prezit to prezijes aj ja som prezila
@kitty preste tak, máš dobré názory, ja v tej škole nenachádzam oporu, je to ťažké keď si vás učitelia aj žiaci na začiatku nejak zaškatuľkovali a potom je náročné zmeniť veci vo svoj prospech aj keď sa snažím..
ber to ako vyzvu - ked ju zdolas, otvoria sa ti miliony dveri a moznosti. ked ju nezdolas, tak sa ti uz nikdy ziadna poriadna prilezitost nenaskytne, pokial nie si nejaky supertalent.
.teoreticky dalo by sa mi prestúpiť presne na ten istý odbor a mala by som to aj bližšie, ale zas nieje isté, že tam by to bolo ideálne
.. k tomu veku, mne sa také teen-depky spájajú s tým že "nič ma nebaví, všetci sú proti mne, škola je proti mne" alla taká tercia na gympli, preto tá poznámka o veku. Veľa ľudí chodí každý deň do práce, len aby uživili rodinu a tiež ich to nebaví. Toto je LEN škola.. a nie všetko v živote nás bude baviť. Hold, krutá realita.
neviem si predstavit ze by som tak strasne neznasala chodit do skoly len kvoli ludom, ved ked su to debili budem sa sustredit na hodiny a cez prestavky si budem robit svoje veci, co je na tom?
išlo mi však o to, že postoj "nebaví ma to" je pre mňa správny ak hovoríme o čomkoľvek, čo je zle postavené, vyriešené, čo je neprirodzené pre človeka. nútenie sa do učenia (pozor, nie učenie!) je pre človeka určite neprirodzené. utešovať sa tým, že to mohlo byť horšie je tiež pre mňa hlúpe. to robíme na Slovensku celé desiatky rokov a aha kde sme s týmto postojom...
Aj keď mám otca strojára, neznášam strojárske, technické predmety.
Veľa zadaní, práci musím robiť a nejako to už zvládam...
Teraz vytrváš a potom budeš v kancelárií oddychovať
Vážne, proste je lepšie sa naučiť vysporiadať sa s problémami, ako pred nimi utekať, lebo potom si na to zvykneš a čo ak raz už nebude kam utiecť?
ja som prváčka a tiež mi niekedy lezie na nervy, prídem domov o tretej a potom sa musím ísť hneď učiť, veľa toho máme, každý týždeň nejaké písomky a furt nám len učitelia hovoria, že sme gymnazisti, že to je ťažšia škola, že sme mali s tým rátať a bla bla bla... aspoňže mám v pohode triedu, nemáme nikoho takého, kto by sa tváril, že je niečo viac a pod... aspoň za to som vďačná
@nikichan nechodis nahodou do TN na stavebnu?