Čaute, som študentka VŠ, popri škole mám 2 brigády a aj tak mi to nevychádza finančne. Pritom nemám nejaký vysoký životný štandard. Rodičia mi nemôžu dávať peniaze, lebo sami nemajú. Ako si zvýšiť príjem, ako zarobiť viac? Máte nejaké tipy, skúsenosti?
Brigada myslis polovicny uvazok popri skole 80 hodin mesacne? Lebo ja mam jednu a staci mi na zivot v Prahe tak neviem v com je problem.. zalezi asi velmi od mesta a od toho co studujes
Tak neviem co mas za brigadu atd. Ale ak zratam, ze za hodinu mas 4€ x 8 hodin kazdy vikend x 8 dni v mesiaci, tak to je 256€.
Byvas na intraku a to mas teda ubytovanie za kolko 70€?. Myslim, ze zo 180€ sa celkom da vyjst. Nevravim, ze to je luxus, nebudes si moct dovoliť chodit na diskoteky kazdy vikend, ale da sa z toho. Cize prva moznost je uskromnit sa.
Druha moznost zistit, ci nemas narok na nejake stipendium. Alebo si treba najst lepsiu brigadu. Idealne nieco v odbore.
Skús teraz cez leto robiť čo najviac a peniaze si odkladať.. mne to dosť pomohlo rovnako ako aj cez prázdniny počas školského roka a tak.. pripadne od školy nemáš nárok na nejaké sociálne štipendium?
Treba chodiť aj cez týždeň. Napr vynechať nejaku prednášku ... a dať si doobednu ... najlepšie odrobiť čo najviac a najdlhšie v jednom dni resp. Tyzdni ... napr. Na jednorazovych brigadach ... vacsinou mas 10hodin alebo aj viac... ak tak pojdes len jeden 5 dni s tou uplatnenou nezdanitelnou polozkou, tak dáš tych 200 aj so 4€ na hodinu. Najlepšie by však bolo 5€ na hodinu.
Skús sa uskromniť
uskromniť. Podľa mňa je to lepšie ako keby si mala viac robiť, byť stále v práci a nestíhať sa ani učiť do školy. Ja by som pravdepodobne z toho koľko ty asi teraz zarobíš vyžila. A samozrejme robiť v lete a odkladať. Skús prejsť viacerými brigádami a uvidíš čo bude lepšie platené.
máš 3 možnosti, všetky už boli spomenuté
1) zvýšiť počet odrobených hodín... ak robíš aj 3€/hod, tak ak odrobíš 80 hodín do mesiaca, tak sa ako študent dá prežiť, takisto cez leto môžeš robiť aj každý deň
2) zvýšiť ohodnotenie, nerob poštárku, ale rob niečo, čo nevie robiť hocikto - skús nájsť firmu, ktorá prijíma absolventov tvojho odboru a napíš im mail (nemusia mať nutné otvorené brigádnické pozície, lebo často sa dá dohodnúť aj mimo toho). Takisto skús doručovať.... ja som niekedy bral aj 10€/hodina za doučovanie, keď som mal skúsenosti a takisto viesť na strednej škole krúžok mi prinieslo dobrý pomer peniaze/čas
3) zníž svoje finančné náklady
prípadne bonusová možnosť je sociálne štipendium. Ak máš naň nárok, tak môže pomôcť.
Presne ako napisala Hoperpohroma, ak ti ide o to, ze teda nevies vyjst z penazi co mas, tak neries ci robis v obore ci nie, hladaj brigadu s najlepsim ohodnotenim za hodinu, aj keby to mala byt casnicka v meste s vysokymi dyskami.
Ono ja tieto casnicke/ine manualne brigady velmi neuznavam, pocas skoly som sa presne vzdy snazila robit iba v obore, a potom som nemala problem s pracou —-> ale nemat z coho zit je predsalen horsi problem, ked ta vasi nemaju z coho podporit den nepredlzis, skole sa venovat tiez musis, cize ostava mi len zvysenie hodinovej mzdy. Drzim palce.
Tiez som zacinal popri vyske tak, ze som mal 2 brigady. Z toho jedna bola platena malo, no dala sa robit cez vikendy. Druha bola lepsie, ale len pocas pracovnych dni.
Prijem sa mi zvysil tak, ze som limitoval nizkoplatenu brigadu a sustredil som sa na tu inu. Z brigady sme to potom zmenili na polovicny uvazok -> vyssia hodinova mzda. Potom 70% uvazok & zvysenie platu. Cize postupne ten prijem narastal.
A to, ze som zrusil nizko platenu brigadu mi dalo viac volneho casu. Ten cas som mohol vyuzit na vzdelavanie (aby som mal vyssiu hodnotu pre zamestnavatela a zaplatil mi viac), alebo freelancing.
Skus takto nejako teda. Mas 2 moznosti - zvysit pocet hodin prace alebo zvysit hodinovu sadzbu. Kedze pocet hodin sa neda nonstop zvysovat, odporucam skor hladat moznosti ako zvysit hodinovu sadzbu.
@majky538 rataj, ze v Japonsku minies min 800e za byvanie a kedze je velka pravdepodobnost, ze budes mat nepouzitelnu kuchynu tak minimalne 400e na jedlo (budes musiet jest vonku). Aj to len za predpokladu, ze budes byvat na kraji nejakeho maleho mesta a budes jest vo FamilyMarte. Potom este zarataj dopravu (metro je tam kurevsky drahe) a je velmi pravdepodobne, ze rok full-time ti nebude stacit ani na par mesiacov zivota (v zavislosti od toho kolko zarabas).
@majky538@Tommyhot ti to vysvetlil JPN je kurva drahá krajina, ze by si dostal stipko od japonskej univerzity alebo vlady, je velmi malo pravdepodobne, takze by si musel mat sakra dobry full time job, aby si si zarobil na semester este tak jest len ryžu, kupit si bike a na byvanie najst nejakeho slovaka, co tam zije a vzal by ta do podnajmu za par supov
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
ja som mala celkom dve zle platene brigady a mala som vela penazi ale malo casu, lebo som bola furt v jednej alebo v druhej
Byvas na intraku a to mas teda ubytovanie za kolko 70€?. Myslim, ze zo 180€ sa celkom da vyjst. Nevravim, ze to je luxus, nebudes si moct dovoliť chodit na diskoteky kazdy vikend, ale da sa z toho. Cize prva moznost je uskromnit sa.
Druha moznost zistit, ci nemas narok na nejake stipendium. Alebo si treba najst lepsiu brigadu. Idealne nieco v odbore.
A ked teraz mas prazdniny, tak pribalit este nejake 4 dni prace v mesiaci navyse este? Hned by si mala mozno o tu 100vku viac.
uskromniť. Podľa mňa je to lepšie ako keby si mala viac robiť, byť stále v práci a nestíhať sa ani učiť do školy. Ja by som pravdepodobne z toho koľko ty asi teraz zarobíš vyžila. A samozrejme robiť v lete a odkladať. Skús prejsť viacerými brigádami a uvidíš čo bude lepšie platené.
1) zvýšiť počet odrobených hodín... ak robíš aj 3€/hod, tak ak odrobíš 80 hodín do mesiaca, tak sa ako študent dá prežiť, takisto cez leto môžeš robiť aj každý deň
2) zvýšiť ohodnotenie, nerob poštárku, ale rob niečo, čo nevie robiť hocikto - skús nájsť firmu, ktorá prijíma absolventov tvojho odboru a napíš im mail (nemusia mať nutné otvorené brigádnické pozície, lebo často sa dá dohodnúť aj mimo toho). Takisto skús doručovať.... ja som niekedy bral aj 10€/hodina za doučovanie, keď som mal skúsenosti a takisto viesť na strednej škole krúžok mi prinieslo dobrý pomer peniaze/čas
3) zníž svoje finančné náklady
prípadne bonusová možnosť je sociálne štipendium. Ak máš naň nárok, tak môže pomôcť.
Ono ja tieto casnicke/ine manualne brigady velmi neuznavam, pocas skoly som sa presne vzdy snazila robit iba v obore, a potom som nemala problem s pracou —-> ale nemat z coho zit je predsalen horsi problem, ked ta vasi nemaju z coho podporit den nepredlzis, skole sa venovat tiez musis, cize ostava mi len zvysenie hodinovej mzdy. Drzim palce.
Prijem sa mi zvysil tak, ze som limitoval nizkoplatenu brigadu a sustredil som sa na tu inu. Z brigady sme to potom zmenili na polovicny uvazok -> vyssia hodinova mzda. Potom 70% uvazok & zvysenie platu. Cize postupne ten prijem narastal.
A to, ze som zrusil nizko platenu brigadu mi dalo viac volneho casu. Ten cas som mohol vyuzit na vzdelavanie (aby som mal vyssiu hodnotu pre zamestnavatela a zaplatil mi viac), alebo freelancing.
Skus takto nejako teda. Mas 2 moznosti - zvysit pocet hodin prace alebo zvysit hodinovu sadzbu. Kedze pocet hodin sa neda nonstop zvysovat, odporucam skor hladat moznosti ako zvysit hodinovu sadzbu.