Tak v prvom rade, či dobrú alebo nie (kľudne sa posťažujte .
Potom ma ešte zaujíma, či si najlepšie pamätáte, keď niečo vidíte, keď si to prečítate a počujete to alebo keď to píšete a pod. Proste podľa čoho si veci pamätáte. Možno si ich d
Mám dosť dobrú pamäť. Možno je to tým, že som chodievala recitovať a musela som sa učievať dosť dlhé texty (próza)..
Nerobia mi problém čísla, niečo uvidím, či niekto mi nadiktuje, prečítam, alebo počujem.. aj telefónne.. špz .. a podobne.. je toho viac, musím si zaklopkať
čísla si pamätám, horšie je to s menami a tvárami. a s učením kedysi som na jednu a4ku potrebovala asi 10 minút, dnes sa to vie neskutočne natiahnuť.. ale mám pocit, že to súvisí s tým, že sa už tak neviem sústrediť než so samotnou pamäťou.
@hrniec12 moja pamäť je divná. Niektoré veci mi tak utkvejú v hlave, že si ich budem pamätať asi navždy. Iné moja hlava vysortuje preč a nepamätám si ich ani chvíľu.
Nemám pamäť na mená a dátumy, no iné čísla si pamätám dobre.
Ďalej mám skôr vizuálnu pamäť a keď sa učím, tak si pamätám, kde v zošite to bolo .
Vôbec si nepamätám mená ľudí, čo poznám, vlastné zážitky, detstvo atď.
Možno za posledné dva roky sa mi zmenil kognitívny štýl, predtým som bola na písané slovo, teraz si oveľa viac pamätám počuté, a to, s čím sa mi spája osobné nadšenie, že som na to prišla/vyhrabala z obskúrnych zákutí internetu po štvorhodinovom gúglení.
A pamätám si nepodstatné detaily (aj vizuálne), drobnosti, neužitočné čísla, sekvencie, stredné mená, doslovné formulácie z kníh atď.
@bluepanter hej pamatam si, ked sa u nas doma naposledy objavil moj otec. Pytal som sa mami kedy to bolo a hovorila ze som mal ledva 2 roky. Pamatam si ako som sedaval na mojom bledomodrom nocniku.. Pamatam si, ako som lezal v postielke a hral sa s gumennou zirafou atd atd.. A od tych troch rokov si pamatam prakticky vsetko. Ako ma babka ucila citat, ako ma ucila rusku basnicku o zajacikovy a kopu dalsich veci.
Na druhej strane, kamos mi dnes predstavoval jednu babu a hned ako dopovedal jej meno, tak som zabudol ako sa vola. Pripadne idem z bytu, zamknem a po dvoch metroch sa otocim a skontrolujem, ci som naozaj zamkol.
u mňa záleží, že na čo - na niektoré veci až príliš dobrú, takže pozor na to, čo mi poviete, ak ma ale niečo veľmi nezaujíma tak smola. viac si zapamätám, keď niečo počujem, čítanie ma (na moju škodu) uspáva... a hej, čím viac logiky, rozloženia, tým lepšie, ale doslovné definície sú moja smrť... posledné mesiace mám problém s učením a neviem, čo s tým.
nepamätám si tváre, pamätám si udalosti, á už neviem, čo som chcela
@hrniec12 lebo tesne predtým, ako @bluepanter založil toto fórum, mi tou vetou komentoval stav
vizuálnu pamäť mám.. presne viem kde čo mám napísané v zošitoch, v knihách napríklad alebo tak.
a strašne dlhodobú, keď raz niečo dostanem do tej dlhodobej pamäte zostáva to tam dosť dlhý čas.. len to tam dostať a zapamätať si.. každé ide s inou obtiažnosťou.
ci dobru? ci zlu? no podla toho na co. dolezite veci, ktore by som si mal zamapata, vacsinou zabudnem (no nie vzdy). tiez sa mi casto stava, ze sa na jednu vec pytam viackrat, pretoze som zabudol, aku som na nu dostal odpoved. dobre si vsak pamatam odborne technicke nazvy, tvare a cisla. tiez mam celkom dobru vizualnu pamat si myslim.
Mam dobru pamat... ale neviem si zapamatat mena niektorych ludi... proste poznam ich niekolko rokov a stretavam ich dost casto ale nikdy si neviem spomenut na ich meno a uz vobec nie priezvisko
@snehovavlocka pesničky si zapamätá skoro každý,ale to čo treba vedieť respektíve naučiť sa do školy to je už problém,lebo to nieje také zaujímavé ako hudba ktorá nás baví. Inú možnosť nemáš len si to čítať a spoliehať sa na to,že si to zapamätáš a dostaneš dobrú známku.Teraz sú prázdniny,čiže sa učiť netreba uvidíš ako nastúpiš do školy či sa to zlepší.Verím tomu,že ti to pôjde teraz na školu netreba myslieť užívaj si prázdniny a dlhé noci.
@tommyhot to si pamätáš fakt skoré veci, je to zaujímavé a bohvie, čo to signalizuje . Väčšina ľudí si také veci nepamätá, možno si vďaka tomu v niečom lepší, nevieš, či nie sú z tejto oblasti výskumy?
si myslím, že dobrú nerobí mi problém zapamätať si hocijaký dlhý text... na h. kubíne som recitovala skoro 6 strán zo 600 stranovej knihy a ani raz mi nevypadol text juchuú
kraviny si pamätám, definície nie,ani dátumy historických udalostí, pokiaľ na to nemám nejakú super memotechnickú pomôcku, ľudí tiež vôbec nie, absolútne nepodstatné dátumy narodenia áno, zaujímavé udalosti áno
@bluepanter hej pamatam si z toho veku velmi vela. Ci som v niecom lepsi? Kto vie. Viem plynule citat od troch rokov, taktiez som vedel v tej dobe pocitat do 100 (aj nejake zakladne matematicke operacie). Mal som ist na zakladnu o niekolko rokov skor, ale kedze mama sa bala, ze ma budu mlatit a robit si zo mna srandu, ze som taky mlady tak to potom nechala tak. Ale o ziadnom vyskume v tejto oblasti neviem.
@hrniec12 Nehovorila som o hudbe, skôr som mala na mysli, ak počujem výklad učiva v škole, ak dávam na hodine pozor, to mi pomáha, lebo sa tým dostávam do obrazu. Niektorí sa neukážu ani na jednej prednáške a nemajú problém, všetko sa naučia rýchlo, ale mne to strašne trvá. Neviem sa už veľmi dlho sústrediť a začínam pochybovať, že mi prázdniny pomôžu, hoci som chcela ale vďaka
v pohodovom rezime mam priemernu az slabu pamat ale na konci roka ked som az v psychoze aby som si zlepsil znamky po rocnom nic nerobeni si dokazem zapamatat 30 A4 bioly slovo po slove , popritom celu 2 sv. vojnu , hospodarstvo Afriky a teoriu relativity + radioaktivne ziarenie ale pamatam si to skor takym sposobom akoby som si to odfotil , nieco zabudnem tak sa spytam ucitelky na ktorej je to strane , kde je to na strane a akoby som si nasiel fotku v hlave a vsetko jej naspamat poviem ale vseobecne si najviac zapamatam ked pocuvam ... najlepsie niekoho kto vie prednasat ...
@tommyhot presne ... aj ja mam take sekvencie z uplneho destva ked som mal dake 2-3 roky ...
veľmi divnú, ževraj sa jej hovorí spisovateľská - niektoré najstupídnejšie, najnepodstatnejšie a najneužitočnejšie detaily si často pamätám roky, ale väčšina z toho čo si pamätajú ostatní ľudia, prípadne presná časová postupnosť, mi väčšinou z hlavy miznú veľmi rýchlo
Na môj vkus mám veľmi dobrú pamäť.Pamätám si skôr to,čo počujem.Preto ak sa učím,musím si všetko čítať nahlas,hudbu,ktorá sa mi páči si pamätám hneď po prvom vypočutí,atď. Mám strašnú pamäť na mená. Tváre si väčšinou pamätám,nezabúdam ich ani po rokoch.
noty sa naucim hned, kazdu ts co si poviem ze si zapamatam si pamatam, vsetko co chcem si pamatam, nic co nechcem vediet zabudnem.. jedine co si nepamatam su tvare ludi ale vzdy na niekom vidim ze uz som ho videla.. len si proste sama v hlave neviem vybavit tu tvar..
text pesnicky si zapamatam vacsinou po 1-2 precitaniach, melodiu hned.. a tak..
Aby som si navždy (alebo aspoň na veľmi dlho) zapamätala niečo čo sa mi zíde (dajme tomu en/fr slovíčka napr.), tak musím cvičiť, opakovať, používať ich alebo byť teda v neustálom kontakte s nimi. Napríklad taká škola. Z dejepisu mám totálne medzery, mená, roky, miesta, udalosti, všetko iba také matné útržky, neviem kedy sa odohrali dôležité udalosti, ktoré by mal vedieť každý (a hej, hanbím sa za to). Bio a geo ani nehovoriac, pamätám si naozaj len málo definícii. To isté fyzika a chémia, vzorce si pamätám iba naozaj tie základné, tie rôzne obludné...o tých nemám ani šajnu. Práve kvôli tomu sa učím nárazovo, pred hodinou na skúšanie a pred písomkami dá sa povedať že tiež. Ale do toho sa aj doma pozriem, ale nie viac ako deň pred tým, keď sa to učím dva dni vopred, tak som schopná to všetko zabudnúť. A tiež mám lepšiu pamäť fotogenickú, napísaný text si zvýrazňujem, podčiarkujem, farebne odlišujem, rôzne štítky a tak a keď je písomka alebo odpovedám, tak v pamäti hľadám kde čo bolo napísané, aké dlhé to bolo. Rátam si slová a tak. Ale keď mi niekto niečo povie, tak som chopná to hneď zabudnúť.
Na mená a tváre mám pamäť dobrú, horšie je to s číslami a rôznymi kombináciami čísel a písmen (povedzme napr. ŠPZ). Najčastejšie sa mi stáva, že niečo chcem spraviť alebo po niečo idem a v priebehu toho zabudnem čo som chcela. Taktiež keď vyjdem z bytu a po pár metroch sa vrátim nazad, či som zamkla. Pri čítaní nepoužívam záložku, ale strany si pamätám podľa nejakých kombinácii tých čísel. Ale keď sa k nej o nejaký čas vrátim, tak si už tú kombináciu nepamätám.
neviem akú mám pamäť, lebo mám divnú, to čo potrebujem si strašne rýchlo zapamätať, si nezapamätám ani za nič, ale to čo mi netreba si zapamätať si zapamätám strašne rýchlo heeh
A aj u mna platí to zvýrazňovanie a podčiarkovanie to mi pomáha
Nedokážem si zapamätať niečo čo mi nedáva žiadnu logiku ako je napríklad pre mňa vždy nepochopiteľná ekonomika, proste to ide len nabifliť, ale ked sa to nabiflim, aj tak to pri odpovedi zabudnem, takže nemá to cenu .... tam si musím až rátať riadky slová proste hrôza Neviem, čo mám s tým robiť
Ale zato sa mi dobre vždy od základky pamätali chemické vzorce aj tie najzložitejšie, ale ťažšie to bolo s poučkami z chémie to som sa učila vlastnými slovami,alebo nejakú látku z dejepisu ale do úplných podrobností som si pamätala, ani neviem ako som si ju zapamätala a vedela som ju celú, tak isto s obsahmi kníh si pamätám dopodrobna aj ked som čítala napríklad len obsah ....
taký lepší priemer povedala by som. dobre si pamätám čísla, dátumy narodenia, tváre, mená, potom si dokonale pamätám roky staré zbytočnosti a maličkosti.. čo sa týka učenia do školy, čo ma bavilo som sa dokázala naučiť rýchlo, ale to asi väčšina. takisto si pamätám čo bolo kde v poznámkach napísané, akým perom a podobne
krátkodobá pamäť ujde, len som niekedy dosť nepozorná...
pamatam si hlavne to co som ja alebo niekto povedala, ked sa mi s tym viaze nejake miesto. a pamatam si este co som mala oblecene, ak to bol niecim vyznamny den
ahojte tak ja mám super pamäť aj na tie veci sa pamätám ked som mal tri roky na dátumi roky aj na dni aj aké si mal vtedy oblečenie či pršalo či bolo dobré počasie úplne navšetko
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
.. väčšinou hudbu ....
Nerobia mi problém čísla, niečo uvidím, či niekto mi nadiktuje, prečítam, alebo počujem.. aj telefónne.. špz .. a podobne.. je toho viac, musím si zaklopkať
Pri počúvaní sa skoro nikdy neviem sústrediť len na to, čo počúvam, rozmýšlam aj nad inými záležitosťami, takže si veľa nezapamätám.
Nemám pamäť na mená a dátumy, no iné čísla si pamätám dobre.
Ďalej mám skôr vizuálnu pamäť a keď sa učím, tak si pamätám, kde v zošite to bolo .
Vôbec si nepamätám mená ľudí, čo poznám, vlastné zážitky, detstvo atď.
Možno za posledné dva roky sa mi zmenil kognitívny štýl, predtým som bola na písané slovo, teraz si oveľa viac pamätám počuté, a to, s čím sa mi spája osobné nadšenie, že som na to prišla/vyhrabala z obskúrnych zákutí internetu po štvorhodinovom gúglení.
A pamätám si nepodstatné detaily (aj vizuálne), drobnosti, neužitočné čísla, sekvencie, stredné mená, doslovné formulácie z kníh atď.
filip
Na druhej strane, kamos mi dnes predstavoval jednu babu a hned ako dopovedal jej meno, tak som zabudol ako sa vola. Pripadne idem z bytu, zamknem a po dvoch metroch sa otocim a skontrolujem, ci som naozaj zamkol.
nepamätám si tváre, pamätám si udalosti, á už neviem, čo som chcela
@hrniec12 lebo tesne predtým, ako @bluepanter založil toto fórum, mi tou vetou komentoval stav
a strašne dlhodobú, keď raz niečo dostanem do tej dlhodobej pamäte zostáva to tam dosť dlhý čas.. len to tam dostať a zapamätať si.. každé ide s inou obtiažnosťou.
@snehovavlocka hej, niečo si pamätáš sakramentsky dobre
@tommyhot to si pamätáš fakt skoré veci, je to zaujímavé a bohvie, čo to signalizuje . Väčšina ľudí si také veci nepamätá, možno si vďaka tomu v niečom lepší, nevieš, či nie sú z tejto oblasti výskumy?
takže asi priemer
pamätám si najmä to čo čítam, napr. by som vedel porozprávať rozprávky, čo som čítal pred 10 rokmi
a ešte si pamätám kopu nepodstatných vecí a zabúdam na tie dôležitejšie, prešvihol som termín prihlásenia sa na tému diplomovky
@bluepanter veru
@tommyhot presne ... aj ja mam take sekvencie z uplneho destva ked som mal dake 2-3 roky ...
2.ked nieco vidim alebo...tycinka pestik cesule platek stonek uz to je
noty sa naucim hned, kazdu ts co si poviem ze si zapamatam si pamatam, vsetko co chcem si pamatam, nic co nechcem vediet zabudnem.. jedine co si nepamatam su tvare ludi ale vzdy na niekom vidim ze uz som ho videla.. len si proste sama v hlave neviem vybavit tu tvar..
text pesnicky si zapamatam vacsinou po 1-2 precitaniach, melodiu hned.. a tak..
A moja pamäť? Prečítam si báseň raz, dvakrát a zvyčajne viem 90% textu. Inak som úplne vybitá
@tommyhot teraz si už iba môžeme domýšľať, ako by vyzeral tvoj život, keby si šiel skôr do školy
@baggy takže keď ti prihára, vieš všetko
Aby som si navždy (alebo aspoň na veľmi dlho) zapamätala niečo čo sa mi zíde (dajme tomu en/fr slovíčka napr.), tak musím cvičiť, opakovať, používať ich alebo byť teda v neustálom kontakte s nimi. Napríklad taká škola. Z dejepisu mám totálne medzery, mená, roky, miesta, udalosti, všetko iba také matné útržky, neviem kedy sa odohrali dôležité udalosti, ktoré by mal vedieť každý (a hej, hanbím sa za to). Bio a geo ani nehovoriac, pamätám si naozaj len málo definícii. To isté fyzika a chémia, vzorce si pamätám iba naozaj tie základné, tie rôzne obludné...o tých nemám ani šajnu. Práve kvôli tomu sa učím nárazovo, pred hodinou na skúšanie a pred písomkami dá sa povedať že tiež. Ale do toho sa aj doma pozriem, ale nie viac ako deň pred tým, keď sa to učím dva dni vopred, tak som schopná to všetko zabudnúť. A tiež mám lepšiu pamäť fotogenickú, napísaný text si zvýrazňujem, podčiarkujem, farebne odlišujem, rôzne štítky a tak a keď je písomka alebo odpovedám, tak v pamäti hľadám kde čo bolo napísané, aké dlhé to bolo. Rátam si slová a tak. Ale keď mi niekto niečo povie, tak som chopná to hneď zabudnúť.
Na mená a tváre mám pamäť dobrú, horšie je to s číslami a rôznymi kombináciami čísel a písmen (povedzme napr. ŠPZ). Najčastejšie sa mi stáva, že niečo chcem spraviť alebo po niečo idem a v priebehu toho zabudnem čo som chcela. Taktiež keď vyjdem z bytu a po pár metroch sa vrátim nazad, či som zamkla. Pri čítaní nepoužívam záložku, ale strany si pamätám podľa nejakých kombinácii tých čísel. Ale keď sa k nej o nejaký čas vrátim, tak si už tú kombináciu nepamätám.
Ale na rôzne kraviny mám pamäť strašne dobrú.
A aj u mna platí to zvýrazňovanie a podčiarkovanie to mi pomáha
Nedokážem si zapamätať niečo čo mi nedáva žiadnu logiku ako je napríklad pre mňa vždy nepochopiteľná ekonomika, proste to ide len nabifliť, ale ked sa to nabiflim, aj tak to pri odpovedi zabudnem, takže nemá to cenu .... tam si musím až rátať riadky slová proste hrôza Neviem, čo mám s tým robiť
Ale zato sa mi dobre vždy od základky pamätali chemické vzorce aj tie najzložitejšie, ale ťažšie to bolo s poučkami z chémie to som sa učila vlastnými slovami,alebo nejakú látku z dejepisu ale do úplných podrobností som si pamätala, ani neviem ako som si ju zapamätala a vedela som ju celú, tak isto s obsahmi kníh si pamätám dopodrobna aj ked som čítala napríklad len obsah ....
To hovorí za všetko.
Ale nepodstatnosti si vždy zapamätám.
krátkodobá pamäť ujde, len som niekedy dosť nepozorná...