na buduci rok sa budem rozhodovat kam pojdem na strednu...aj bratia sa ma pytaju...oni su uz starsi...ze kde chcem ist ale ja neiem no viem ze by som chcela byt novinarkou lenze to je az vyska tak teraz neviem na aku strednu mam ist...mam rada slovencinu
neviem ale vyber si poriadne....lebo ja som to nechal na poslednu chvilu a dopadlo to zle ....chvalabohu ze teraz koncim :...nie ze by som ta zastrasoval
Ja mám podávať prihlášku tento rok...som v tak mizernom meste,že som si nakoniec vybrala školu Drevársku ( O.o ) a odbor tvorba nábytku a interiéru,lebo ako aj teba,aj mňa baví kreslenie a na náš gympel berú bez skúšok aj trojkárov...takže jedine cirkevné
@12 Prečo nie Gympel? Ja som si vybral práve Gymnázium a som nadmieru spokojný, lepšie som si naozaj vybrať nemohol. Mám čas na rozmýšlanie čo v budúcnosti a zdá sa mi to ako pokračovanie základky
Nič extra ťažké to nieje.
keď chceš ísť neskor aj na výšku chod na gympel, keď nie vyber si nejakú inú školu, lebo ako tu už bolo spomenuté gympel z teba čašníčku ani murára nespraví.
@22 haha,tak toto je pekna blbost,jediny priklad Bill Gates.
Skola ti da len predpoklad,ponukne ti sirsi pohlad na svet....nic viac,vsetko je na tebe, na tvojom osobnom vypracovani sa...
Sikovni ludia bez VS zarabaju mnohonasobne viac ako lenivci s VS.
@22 Bill mal hlavu na počítače, je jasné, že sa vyšplhal tam kde sa vyšplhal Keď máš na niečo neuveritelné nadanie, alebo keď vymslíš niečo nové, skvelé (Bill) tak ti netreba ani základku, to je pravda
Ale povedzme si, kto z nás niečo také vymslí a dosiahne? Holka sama povedala, že ju baví "nezmyselné" kreslenie, to je síce pekné, ale z toho veľa nezarobí.
Šikovný ľudia s VŠ si kvalitnú prácu nájdu oveľa ľahšie ako ľudia bez nej.
ale ja som nemyslela kreslenie ako ze sa mi tam dakto postavi a ja honakreslim mna bavi take ze mam nejaky nezov a ja okolo toho daco pokreslim ja len aby ste vedeli
Keby ťa to naozaj bavilo a mala by si talent, tak by si sa možno uchytila ako maliarka. Ale šance sú malé, umelci to majú dnes veľmi ťažké.
Ja by som určite bral ten gympel.
@lilushka - keď niečo nevieš, prečo sa o tom vyjadruješ? nezdá sa ti to tak trochu pokytecké voči tvojej osobe? tvrdíš niečo, a pritom o tom nič nevieš....
no ok..
výška alebo nie? táto polemika je do inej témy..
čo sa teba týka - áno výška.. ale je ťažké sa tam dostať. musíš mať už niečo publikované, skôr ako tam ideš tiež by som si na tvojom mieste pozrela, čo chcú na prijímačkách! aby si to stihla všetko - je ťažké sa tam dostať
ale odporúčam ti priemyslovku, alebo obchodnú .. máš tam strojopis a gympel je len pokračovanie všeobecného prehľadu.. viac by som sa zamerala asi na ekonomiku - ako novinárka by si mala mať nejaké základy
myslím si, že gympel je dobrý pre ľudí, čo nevedia ktorým smerom pôjdu a rozhosujú sa tak v 4tom ročníku..lenže tam sa budeš učiť zo starých učebníc - o zvieratkách, ľudskom tele, matematiku v takom rozsahu, čo ti k novinárčine netreba.
ja som chodila na priemyslovku - a ak by som nechcela ísť na VŠ - môžem robiť niečo s ekonomikou, pc, administratívov, účtovníctvom, strojárstvom - rysovanie a pod. ... proste dosť rozsiahle možnosti.
dnes mám pred sebou ešte jeden rok na Fakulte architektúry.
keď som na tú VŠ šla, nemala som ani potuchy, čo sa tam robí
Tak ak vieš kresliť, môžeš sa dať aj na toto
ale ak si ozaj presvedčená, že novinárčina je to pravé orechové, tak gympel neodporúčam.. to je môj názor, ostatní majú možno iní
@21 Príspevok o jeden nad mojim tam ešte nebol keď som to tu vtedy otvorila...
Ak ide o to kreslenie - iba s abstraktným kreslením sa na umeleckú výšku nedostane, čiže buď by musela vedieť kresliť aj normálne alebo by sa musela vyšvihnúť niekam bez výšky - v tom prípade gymnázium stále nevidím ako zlú voľbu.
A tá hotelovka - keď vie že chce ísť potom na výšku, načo by išla na hotelovku ktorá by ju pravdepodobne ani nebavila?
@cestovinka22 Myslím že ako novinárka by hlavne potrebovala všeobecný rozhľad a najmä slovenčinu - a tej je podľa mňa viac na gymnáziu než na škole zameranej na ekonomiku... A strojopis myslím tiež na žurnalistike netreba - to nie je o tom napísať čo najviac za čo najkratší čas
tenario sorry, ale to nie je veľmi dobré, ak chce ísť na výšku...
nič v zlom, ale to tempo učenia - celkovo náročnosť je nižšia. a potom tiež tie povinné praxe..... stavbárina, poľnohosp., učilištia, hotelovky - tie nie. nepoznám veľa ľudí z týchto škôl na výškach..
väčšinou sú to práve gympláci, OA, priemyslovky čo sa držia ... úplne vážne.
ak chceš ísť niekedy na Vš - pre všetkých - odporúčam školu, kde je aspoň ako-taká matika na úrovni... lebo veľa mojich spolužiakov z VŠ stroskotalo na tom.
poznám prípady ľudí, čo po dvoch týždňoch odišli - nezvládali to učivo, to tempo..
@galinka - no strojopis ušetrí hodiny času, kým napíše xy-článkov a seminárok.. a čo sa slovenčiny týka, máš jej rovnako aj na priemyslovke - moja sestra chodila na gympel v čase keď aj ja na priemyslovku. často som sa učila z jej poznámok /keďže som taký neporiadnik/ tie stanovy sú tie isté..
ten strojopis využije... tie školy ťa zavalia toľkými zadaniami, že nevieš, kde ti hlava stojí. a ako žurnalistka by to mala vedieť - bude písať články, je to dôležité. ak sa to nenaučí teraz, na VŠ sa to bude musieť učiť - vo voľnom čase samozrejme..
@cestovinka22 ale ja nemam to sfotene aôe ked ta sa pokusim nejak od brata poziciat fotak niekedy a ti poslem...inak ja kreslim v podstate kazdy den vecsinou ked sa nudim...v skole ze berieme nejaku temu a napisem jej nazov a okolo toho robim take ...ale to musis proste vidie pokusim sa to niekedy sfotit
Keď nie gympeľ tak obchodnú, kedže po pravde je jedno akú si strednú vyberieš, keď planuješ aj tak isť na danú výšku. Hlavne aby daná škola mala strojopis teda ADK.
@vewe - predpokladám, že nejaké ornamenty.. ja skôr chcem vidieť, či aj nejaké postavičky, či zvládneš portréty, či vidíš priestor /perspektívu/ a taak.
no kukla som UKF v Nitre - na Filozofickej fakulte je odbor Žurnalistika.. Neviem, či je aj nejaká v Bratislave a inde, nepozerala som.
a na prijímačky chcú:
slovenský a cudzí jazyk
/ale to sa mi toho zdá nejako málo... musíš si vyhľadať aj iné, aby si vedela.. lebo viem, že masmediálna komunikácia v nitre bola dosť brutal a skoro nikoho tam nevzali. aj tu berú len 25 ľudí tento rok.. odporúčam mať priemer do 2 zo strednej /
a tie fotky mi pošli sto pero, kuknem. ale ja som kritik, takže ti poviem pravdu neber to potom nejako v zlom.. ale tiež sa spýtam aj "kolegovcov" na názor
@cestovinka22 no dobre specialne pre teba nakreslim nejaky portret mozno...ale ja mam blizsie zurnalistiku v presove len par kilometrov takze asi tazko sa mi bude trepat do niktry ked ma v presove
hm... grafika je tiež zaujímavý odbor.. jeden môj kamarát sa hlásil na niečo také, bol s nami na dva týždne kresliť v BŠ. architekti kreslia úplne inak ako grafici a to by som sa možno popri strednej dala ešte na výtvarnú školu /zuš/ - nie je to také drahé, chodíš tam 2-krát do týždňa - a dúfam, že natrafíš na dobrú učiteľku, ktorá ťa v tvojom smere posunie.. vedela by ťa pripraviť na prijímačky, ak by si šla na niečo umelecké..
ale hlavne.. rozhodni sa, čo by si ozaj chcela
alebo si vyber nejakú zlatú strednú cestu aj to sa dá... môžeš ísť napr na gympel, OA alebo priemyslovku a popri mať zuš - výtvarnú.. potom na VŠ - a to už je jedno či si dáš umeleckú, alebo žurnalistiku - na tvojom mieste dám prihlášku na oboje
alebo Grafika - a potom nejaká umelecká VŠ
ale každopádne, ak chceš ísť na umeleckú VŠ, musíš mať sakra dobrý talent a zvládnuť veľa techník - a to ťa naučia len odborníci..
na VŠ žurnalistiku môžeš ísť prakticky z každej.. to je na tebe.. /ale podľa môjho názoru gympel, oa alebo priemyslovka/
vies ja byvam v kapusnoch a to od presova len doslova na skok od domu hehe ...podla mna grafik je tiez dobre lebo budem vediet aj nejako upravovat a tak ale este sa mi zapacila obchodna v presove ma tam dobry odbor
To záleží na tebe, najlepšie by bolo asi gymnázium, čo sa týka šancí prijatia na VŠˇ.
Ale dostaneš sa tam aj z iných škôl, hlavné je podľa mňa ísť na takú školu, ktorá je zameraná hlavne na učenie, nie tam kde máš veľa praxe.
@small angel - vo všetkom je veľmi ťažké preraziť, pokiaľ nemáš dobré kontakty... tieto odbory /ako mnoho iných/ ťa tak iba uživia.. ale tak sny tiež treba mať
@57 nesuhlasim,ak je clovek dobry,maka na sebe,tak sa presadi. Kontakty su potrebne,ale da sa to aj bez nich. Priklad studium prava,ktore je asi najskorumpovanejsie,staci makat a uspech sa dostavig
@small angel
to si ozaj myslíš?
vieš koľko musí makať po škole taký právnik? prvé roky len zarezáva a papieruje, nič iné.... potom sa dostane do praxe - ale aj to mu štát prideľuje - čiže môžeš obhajovať vraha, ktorý je vinný. a po rokoch sa dostaneš aj k vlastným prípadom. ak si myslíš, že je to o šikovnosti... skôr o vytrvalosti a pevných nervoch. často to veľa právnikov ani nedotiahne a idú robiť niečo iné.
a práva študujú aj decká, ktorých tam pretlačili rodičia..
život ťa naučí, že spravodlivosť neexistuje.. nikde. môžeš byť akokoľvek šikovný
ja neznašam gympel vydeš odtial a čo budeš vedieť ? no, nič ...ja chodim na OA a ked budem chcieť ist na vysoku ekonomiku tak predsa ked sa 4 roky učím ekonomiku, účto, marketing, manažment, makroekonomiu a tak dalej tak to budem mať lahšie no ne ? a čo na gymly ?????????? v živote by ma tam nikto niedostal ja som spokojna
Si Osmačka? Zaujalo ma to lebo aj ja chcem asi študovať žurnalistiku, a baví ma zemepis, bol som 4 roky po sebe v okresnom kole, tento rok dokonca v krajskom, prave dne sme zavezne nahlasovali školy, ja som si dal obchodnu akademiu, som kvoli olympiade prijaty aj na gymnazia, ale kvoli chemii,fyzike tam nejdem, a to je uplne zbytočne, na žurnalistiku vobec netreba gymko. až tu ešte budeš ozvi sa kecneme o tom.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
62 komentov
Tak to je skutočne univerzálna rada
Nič extra ťažké to nieje.
Tiež odporúčam to gymnázium...
Skola ti da len predpoklad,ponukne ti sirsi pohlad na svet....nic viac,vsetko je na tebe, na tvojom osobnom vypracovani sa...
Sikovni ludia bez VS zarabaju mnohonasobne viac ako lenivci s VS.
Ale povedzme si, kto z nás niečo také vymslí a dosiahne? Holka sama povedala, že ju baví "nezmyselné" kreslenie, to je síce pekné, ale z toho veľa nezarobí.
Šikovný ľudia s VŠ si kvalitnú prácu nájdu oveľa ľahšie ako ľudia bez nej.
Ja by som určite bral ten gympel.
no ok..
výška alebo nie? táto polemika je do inej témy..
čo sa teba týka - áno výška.. ale je ťažké sa tam dostať. musíš mať už niečo publikované, skôr ako tam ideš tiež by som si na tvojom mieste pozrela, čo chcú na prijímačkách! aby si to stihla všetko - je ťažké sa tam dostať
ale odporúčam ti priemyslovku, alebo obchodnú .. máš tam strojopis a gympel je len pokračovanie všeobecného prehľadu.. viac by som sa zamerala asi na ekonomiku - ako novinárka by si mala mať nejaké základy
myslím si, že gympel je dobrý pre ľudí, čo nevedia ktorým smerom pôjdu a rozhosujú sa tak v 4tom ročníku..lenže tam sa budeš učiť zo starých učebníc - o zvieratkách, ľudskom tele, matematiku v takom rozsahu, čo ti k novinárčine netreba.
ja som chodila na priemyslovku - a ak by som nechcela ísť na VŠ - môžem robiť niečo s ekonomikou, pc, administratívov, účtovníctvom, strojárstvom - rysovanie a pod. ... proste dosť rozsiahle možnosti.
dnes mám pred sebou ešte jeden rok na Fakulte architektúry.
keď som na tú VŠ šla, nemala som ani potuchy, čo sa tam robí
Tak ak vieš kresliť, môžeš sa dať aj na toto
ale ak si ozaj presvedčená, že novinárčina je to pravé orechové, tak gympel neodporúčam.. to je môj názor, ostatní majú možno iní
tak veľa zdaru
Ak ide o to kreslenie - iba s abstraktným kreslením sa na umeleckú výšku nedostane, čiže buď by musela vedieť kresliť aj normálne alebo by sa musela vyšvihnúť niekam bez výšky - v tom prípade gymnázium stále nevidím ako zlú voľbu.
A tá hotelovka - keď vie že chce ísť potom na výšku, načo by išla na hotelovku ktorá by ju pravdepodobne ani nebavila?
nič v zlom, ale to tempo učenia - celkovo náročnosť je nižšia. a potom tiež tie povinné praxe..... stavbárina, poľnohosp., učilištia, hotelovky - tie nie. nepoznám veľa ľudí z týchto škôl na výškach..
väčšinou sú to práve gympláci, OA, priemyslovky čo sa držia ... úplne vážne.
ak chceš ísť niekedy na Vš - pre všetkých - odporúčam školu, kde je aspoň ako-taká matika na úrovni... lebo veľa mojich spolužiakov z VŠ stroskotalo na tom.
poznám prípady ľudí, čo po dvoch týždňoch odišli - nezvládali to učivo, to tempo..
ten strojopis využije... tie školy ťa zavalia toľkými zadaniami, že nevieš, kde ti hlava stojí. a ako žurnalistka by to mala vedieť - bude písať články, je to dôležité. ak sa to nenaučí teraz, na VŠ sa to bude musieť učiť - vo voľnom čase samozrejme..
a či vieš ozaj dobre kresliť.. resp. čo najradšej kreslíš?
a tiež mi napíš, ako často si k tomu sadneš a tak..
no kukla som UKF v Nitre - na Filozofickej fakulte je odbor Žurnalistika.. Neviem, či je aj nejaká v Bratislave a inde, nepozerala som.
a na prijímačky chcú:
slovenský a cudzí jazyk
/ale to sa mi toho zdá nejako málo... musíš si vyhľadať aj iné, aby si vedela.. lebo viem, že masmediálna komunikácia v nitre bola dosť brutal a skoro nikoho tam nevzali. aj tu berú len 25 ľudí tento rok.. odporúčam mať priemer do 2 zo strednej /
a tie fotky mi pošli sto pero, kuknem. ale ja som kritik, takže ti poviem pravdu neber to potom nejako v zlom.. ale tiež sa spýtam aj "kolegovcov" na názor
tak veľa šťastia zatiaľ!
ale hlavne.. rozhodni sa, čo by si ozaj chcela
alebo si vyber nejakú zlatú strednú cestu aj to sa dá... môžeš ísť napr na gympel, OA alebo priemyslovku a popri mať zuš - výtvarnú.. potom na VŠ - a to už je jedno či si dáš umeleckú, alebo žurnalistiku - na tvojom mieste dám prihlášku na oboje
alebo Grafika - a potom nejaká umelecká VŠ
ale každopádne, ak chceš ísť na umeleckú VŠ, musíš mať sakra dobrý talent a zvládnuť veľa techník - a to ťa naučia len odborníci..
na VŠ žurnalistiku môžeš ísť prakticky z každej.. to je na tebe.. /ale podľa môjho názoru gympel, oa alebo priemyslovka/
neviem, kde všade sú, len som si pozerala čo asi chcú od teba na prijímačkách
najlepšie, ak niekoho poznáš, ale aj na internete by niečo mohlo byť
Ale dostaneš sa tam aj z iných škôl, hlavné je podľa mňa ísť na takú školu, ktorá je zameraná hlavne na učenie, nie tam kde máš veľa praxe.
to si ozaj myslíš?
vieš koľko musí makať po škole taký právnik? prvé roky len zarezáva a papieruje, nič iné.... potom sa dostane do praxe - ale aj to mu štát prideľuje - čiže môžeš obhajovať vraha, ktorý je vinný. a po rokoch sa dostaneš aj k vlastným prípadom. ak si myslíš, že je to o šikovnosti... skôr o vytrvalosti a pevných nervoch. často to veľa právnikov ani nedotiahne a idú robiť niečo iné.
a práva študujú aj decká, ktorých tam pretlačili rodičia..
život ťa naučí, že spravodlivosť neexistuje.. nikde. môžeš byť akokoľvek šikovný