@majusssska Ja mám brata mladšieho o 12 rokov a teraz sa mi má narodiť sestra,hneď po lete..takže budem od nej staršia 16 rokov.Tiež je to nič moc,pretože ja sa pri nich cítim ako druhá mama.Ja už som ani nerátala s tým,že nejakých súrodencov budem mať a bum mám.Ale mám ich rada,takže sa nesťažujem
@wicki moja sestra je staršia o 8 rokov. pod pojmom sestra si predstavujem niekoho, komu môžem povedať hocičo. ju bohužiaľ vnímam ako sestru iba z príbuzenského hľadiska, inak je to u mňa tretí človek v domácnosti, ktorý má prílišnú potrebu vychovávať ma.
Akože, ono je to všetko strašne pekné, keď kamaráti rozprávajú o svojich súrodencoch (minimálne tak o 10 rokov starších), a že kde všade vo svete sú a čo robia, že môžu ísť za nimi, že im vo všetkom pomôžu (myslím také tie až príliš seriózne veci), ale ja by som skôr chcela mať človeka, s ktorým si vždy budem môcť povedať hocičo a aj preto, lebo je v podobnom veku ako ja.
Ja som od sestry starší o 3 roky, a je to v pohode, ale v novembri budem mať dalšieho súrodenca a on ked bude mať 1 rok tak já budem mať 14 čiže budem od neho starší o 13 rokov
@majusssska Tak ja asi bratovi ťažko poviem,že fajčím bez toho aby to vytáral mamke keď má 4 roky Aj ja by som takého súrodenca chcela,akého si popísala.Ale aspoň brat so sestrou si možno budú rozumieť,medzi nimi bude len 4-ročný rozdiel.
@veroniques Tak brat je odo mňa mladší o 12 rokov a sestra je ešte len na ceste,čiže medzi nami bude 16 rokov rozdiel tak celkom súhlasím,že sa cítim ako teta občas. Ale môj brat je srandista, minule prišiel ku mne do izby a dačo mi začal hovoriť.A hovorí: "Mamka,postavil som si domček poď sa pozrieť." A ja sa ho pýtam,že aká som mu ja mamka,že ja som Vika,jeho sestra. A on mi odpovedal: "Joj,zase som sa pomýlil!"
Neviem čo je ideálne, asi to záleží od pováh súrodencov a pod. Ja mám sestru o 4,5 roka staršiu a mali sme aj super obdobia, potom hrozné obdobia a teraz je to myslím úplne v poriadku. Ono sa podľa mňa vždy súrodenci dostanú do štádia, kedy je už všetko ok.
čím menej tým lepšie, lebo sú si bližší, majú viac spoločných záujmov, viac spoločných tém na rozprávanie.
lebo čím je vekový rozdiel väčší, tým viac sa starší cíti ako opatrovateľ toho dieťaťa a často má aj pocit, že sú naňho kladené veľké požiadavky, či už v tom, že rodičia očakávajú od neho pomoc, považujú ho za rozumnejšieho, ktorý vždy ustúpi tomu mladšiemu a ten mladší býva potom aj často(nehovorím, že vždy) rozmaznávaný rodičmi.
myslím, že takých zhruba 5 rokov sa ešte dá v pohode, ak si sadnú. Väčší rozdiel, pri ktorom spolu súrodenci vcelku fajn vychádzajú, som v okolí nezaznamenala, ale nevylučujem ho
(Ja mám brata mladšieho o 4 roky a už sme si najhorším prešli, už je to v pohode
takže ideál tak rok až tri, aj ked pre rodičov je to nejaký ten prvý rok ťažké, kedže všetky deti sú ešte malé a vyžadujú veľa starostlivosti. ale potom sa aspoň spolu zahrajú .
16 to... neviem... keď sa mal narodiť môj brat tak som si pomyslela že 12 rokov?? uff.....ale keď sa máte radi, nemal by byť problém, práveže viac (okrem kojenia, samozrejme urobiš ty, takže mamka bude rada že jej pomôžeš
@wicki môj brat je odo mňa mladší 8 rokov a je to dosť no myslím, že sme v pohode, jediný problém, ktorý sa niekedy objaví je to, že je mi strašne popdobný a ja ho stále upozorňujem aby neurobil toto a toto, že viem, že je to chyba aj keď prichádzam nato, že sa sám musí popáliť aby vedel, že sa nemá dotýkať horúceho
Ideál je 2-4 roky. Lepšie si rozumejú, nie je medzi nimi taký vekový odstup. Sestra je mladšia o 7 rokov a je to dosť poznať. Nemáme práve najlepší sesterský vzťah.
ja mám 3ročného brata a ja mám o 3 mesiace 16.Poviem vám že nie je nič horšie ako žiť s ním v jednej izbe ... a k téme,radšej si by som prijala sestru(v horšom prípade brata),maximálne o 3 roky mladšiu,alebo o hicokolko rokov staršiu.
Tak napríklad ja mám mladšiu sestru o 12 rokov, mladšieho brata o 2 roky a potom starších bratov o 4 a 5 rokov. A najvia si rozumie práve s tým mladšším brtom odmalička...
ja neviem to záleží od veľa vecí ako si k to s kým rozumie nie len od rokov ale tiež si myslím že tie 3-4 je ideál... ja mám staršiu sestru tá je staršia o 8 rokov brata ten je starší o 4 roky a sestru tá je zas mladšia o 3 roky a myslím že vychádzam s každým v rámci možností
Nemyslím že záleží na veku, ale od povahy mám o 6 rokov mladšiu sestru a dokážem sa s nou porozprávať ako s kamarátkou v mojom veku, rozumiem si s nou, bláznime ale samozrejme že aj sesterské hádky patria k tomu Niektorí sa nevedia zniesť so súrodencami s malým vekovým rozdielom...Podla ma je to teda individuálne
medzi mnou a sestrou je rozdiel 4 roky. je to celkom fajn, lebo ma často niekam berie a rodičia jej veria, takže pohoda ale nenávidím vetu "Peťka, máš 13! spamätaj sa!" ... vtedy by som vraždila!!
@wicki Aj ja sa pri bratovi cítim ako mama Vôbec som už nerátala s tým, že budem mať súrodenca a mám V lete sa mi má narodiť bratranec a ten bude mať brata staršieho o 18 rokov takže to tiež nieje bohviečo Držím palce so sestrou a hlavne neľa nervov zo začiatku
Brat je odo mňa starší o 8 rokov, sestra o 6. Super si rozumieme avšak, moji súrodenci majú voči mne ,,ochranárske" pocity, hlavne brat. Sestričke sa zverujem skoro so všetkými mojimi názormi, problémami, atď..Ona mne zas rozpráva príhody z intráku, školy, víkendov
Niekedy pociťujem ako veľkú smolu, že som od nich o toľko mladšia, pretože vidím, ako sa doberajú, majú viac spoločných vecí...
Na záver však chcem dodať, aj keď je medzi mnou a nimi veľký vekový rozdiel, som veľmi šťastná, že ich mám
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
moji sú odo mňa starší o 6 a 8 rokov a nič moc teda.
Ja mám starsiu sestru o 2 , a este starsiu o 4..medzi nami tromi je vzdy 2-ročný rozdiel ..to je ok
Akože, ono je to všetko strašne pekné, keď kamaráti rozprávajú o svojich súrodencoch (minimálne tak o 10 rokov starších), a že kde všade vo svete sú a čo robia, že môžu ísť za nimi, že im vo všetkom pomôžu (myslím také tie až príliš seriózne veci), ale ja by som skôr chcela mať človeka, s ktorým si vždy budem môcť povedať hocičo a aj preto, lebo je v podobnom veku ako ja.
@veroniques Tak brat je odo mňa mladší o 12 rokov a sestra je ešte len na ceste,čiže medzi nami bude 16 rokov rozdiel tak celkom súhlasím,že sa cítim ako teta občas. Ale môj brat je srandista, minule prišiel ku mne do izby a dačo mi začal hovoriť.A hovorí: "Mamka,postavil som si domček poď sa pozrieť." A ja sa ho pýtam,že aká som mu ja mamka,že ja som Vika,jeho sestra. A on mi odpovedal: "Joj,zase som sa pomýlil!"
lebo čím je vekový rozdiel väčší, tým viac sa starší cíti ako opatrovateľ toho dieťaťa a často má aj pocit, že sú naňho kladené veľké požiadavky, či už v tom, že rodičia očakávajú od neho pomoc, považujú ho za rozumnejšieho, ktorý vždy ustúpi tomu mladšiemu a ten mladší býva potom aj často(nehovorím, že vždy) rozmaznávaný rodičmi.
(Ja mám brata mladšieho o 4 roky a už sme si najhorším prešli, už je to v pohode
@d170 Tak to si presne vystihla ako je to u nás doma.Niekedy sa cítim ako opatrovateľka.
podľa mňa maximálne 4 roky
Niekedy pociťujem ako veľkú smolu, že som od nich o toľko mladšia, pretože vidím, ako sa doberajú, majú viac spoločných vecí...
Na záver však chcem dodať, aj keď je medzi mnou a nimi veľký vekový rozdiel, som veľmi šťastná, že ich mám