Aký je priebeh kým sa gymnazista stane právnikom a nakoniec sudcom?
Vedel by mi niekto poradiť ako prebieha proces od prihlásenia na právnickú fakultu a nakoniec vstup do justície??? Chcel by som sa stať sudcom. A AKO SÚ POTREBNÉ CUDZIE JAZYKY? stačí jeden? Ako veľmi? A učí sa aj cudzí jazyk na VŠ a podieľa sa aj na skúšk
Ja som chcel byt volakedy strašne sudcom ale už ma to nejak prešlo, ale čo viem, je že, ked skonči školu musi nejake 1-2 roky robit "justičného čakatela" a potom može kandidovať na sudcu, ale vek je povinne aspon 30 r.
Myslím, že treba vykonávať funkciu vyššieho právnického úradníka (čakateľa) a potom treba prejsť sudcovskou skúškou... Ale AKO JE TO S JAZYKMI? Učia sa na výške?
@Jakub489 je to velmi zdlhave.. hlavne na to potrebujes mat vek a musi ta to bavit a najprv ta musia prijat na tu prav fakultu a ked budes nou "plavat" tak sa vsetko dozvies..
@jakub489 a áno, jazyky sa zvyknú učiť, v konkrétnych požiadavkach na funkciu sudcu sa znalosť cudzích jazykov nevyžaduje (tak či tak pri procese s cudzincom musí mať tento cudzinec k dispozícii tlmočníka) ale nemôže tá znalosť nijako uškodiť. Samozrejme, pokiaľ sa neuchádzaš o miesto sudcu Medzinárodného súdneho dvora
jazyky? čím viac vieš ako ostatní (a nielen v jazykoch), tým lepšie, lebo konkurencia je velká, hlavne v práve, ale koniec koncov, málokedy dnes už rozhodujú len vedomosti
a na práve sa neučí jazyk už ako taký, ale právna terminológia, čo nebýva velmi zložité, len ten jazyk už musíš ovládať, lebo neskôr si môžeš voliť aj predmety a simulované súdne konania v angličtine a pod., podľa mňa celkom zaujímavé
sudca - všetky skúšky, prax a vek 30r.
veľa je takých, čo majú na začiatku podobné ciele, ale postupne cestou poodpadávajú alebo sa uberú iným smerom a tých, čo zostanú, je tiež veľa.
ale myslím si, že v tejto počiatočnej fáze je trochu smiešne uvažovať hneď o poste sudcu. jednoducho ak si myslíš, že by ťa to bavilo a zvládol by si to, tak to skús a uvidíš.
Už máme dosť chujov na Slovensku ako Harabin vyjeb sa na právo ak chceš len dobre zarábať a brať úplatky. Všetci sudcovia sú posratý až za ušami buď sú s mafiou a držia piču a krok lebo sa boja o seba a rodinu alebo druhá možnosť sú už dávno 2 metre pod zemou a prikrýva ich 2m3 hliny nešťastné povolanie
Mňa veľmi zaujíma história a náuka o spoločnosti a nemám s ňou problémy..., možno trochu s tou anglinou... Som taký dvojkár, ktorý vie prekvapiť, ale seba pokladám na horšiu dvojku... preto sa pýtam. Okrem toho sa zúčastňujem na debatérskych súťažiach a myslím si, že mám talent a trému nepociťujem... a právo ako také ma zaujíma a snažím sa byť spravodlivý ako to len ide... Zvažoval som ta už veľakrát a najprv som sa chcel stať profesorom histórie alebo dejín umenia na výške... Ale súčasné ohodnotenie profesorov a ich platy sú otrasné a v budúcnosti by som chcel uživiť rodinu
@jakub489 za pokus nič nedáš, ale je zbytočné uvažovať hned o kariere sudcu, najprv si aj tak budeš musiet odkrútiť svoje v bežných právnych kanceláriách...
Za predpokladu že Ťa vezmú na niektorú právnickú fakultu, tak túto musíš samozrejme dokončiť, vrátane praxe, potom môžeš robiť koncipienta atď... sudcu z teba nespravia len preto že absolvuješ, to si nemysli
Čo sa týka jazyka tak minimálne na Masarykovej univerzite je povinný aspoň jeden jazyk (Aj, Fr, Nem, myslím že aj Španielčinu som tam videl), z ktorého musíš urobiť štvorsemestrálnu skúšku (alebo troj? už sa nepamätám presne, AJ som viacmenej prespal, keďže som bol na bilingválnej strednej)
To je jasné Ja som ani nepredpokladal, že by som sa sudcom stal okamžite.... Ale táto práca by ma naozaj zaujímala, no viem, že konkurencia je dnes veľká... Ale krstná je prokurátorka a možno by mi s tým vedela pomôcť ohľadom štúdia a podobne... Najviac sa bojím jazykov.... AJ ovládam tak priemerne a vedel by som sa vykecať, no neodvážil by som sa povedať, že ho ovládam a RJ sa učím druhý rok na gymku...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
cesta? dlhá...
jazyky? čím viac vieš ako ostatní (a nielen v jazykoch), tým lepšie, lebo konkurencia je velká, hlavne v práve, ale koniec koncov, málokedy dnes už rozhodujú len vedomosti
a na práve sa neučí jazyk už ako taký, ale právna terminológia, čo nebýva velmi zložité, len ten jazyk už musíš ovládať, lebo neskôr si môžeš voliť aj predmety a simulované súdne konania v angličtine a pod., podľa mňa celkom zaujímavé
sudca - všetky skúšky, prax a vek 30r.
veľa je takých, čo majú na začiatku podobné ciele, ale postupne cestou poodpadávajú alebo sa uberú iným smerom a tých, čo zostanú, je tiež veľa.
ale myslím si, že v tejto počiatočnej fáze je trochu smiešne uvažovať hneď o poste sudcu. jednoducho ak si myslíš, že by ťa to bavilo a zvládol by si to, tak to skús a uvidíš.
Čo sa týka jazyka tak minimálne na Masarykovej univerzite je povinný aspoň jeden jazyk (Aj, Fr, Nem, myslím že aj Španielčinu som tam videl), z ktorého musíš urobiť štvorsemestrálnu skúšku (alebo troj? už sa nepamätám presne, AJ som viacmenej prespal, keďže som bol na bilingválnej strednej)