Poprosim si normalne a seriozne odpovede, sme v roku 2014 , cize srandicky a negativne dvojzmyselne poznamky na adresu homosexuality by uz boli trosku otrepane. Len ma tak zaujma aky mate nazor na homofobiu resp. homofobnych ludi?
keďže za homofóbov sa zvykne označovať ktokoľvek, kto má čosi proti ( @6 ), si o homofóbii myslím že je to nasilu pojem, ktorý deformuje význam slova fóbia a ak označuje normálneho človeka za homofóba, potom logicky homofóbia vlastne neexistuje, a teda je to len nástroj lobbistov
Pripadá mi vtipné, že najväčší populárni oponenti homosexuality sa často ukázali byť sami homosexuálmi.
Dokonca v nacizme sú implikované isté homoerotické komponenty. Vrelo odporúčam článok:
An Interview with a Gay, Russian Neo-Nazi na Vice portáli
Ktorý hovorí o jednej homosexuálnej skupine ruských neonacistov..
Každopádne nemám rád výraz homofób. Pokladám celú gay rights agendu za absolútne podružnú vec, ktorá si nezasluhuje toľko pozornosti, ako dostáva. Je to len téma, z ktorej majú noviny zaručených čitateľov, politici majú hlasy, celebrity pozornosť- a je jedno, na akej strane spektra stoja. Pripadá mi trápne, koľko sa o tom píše. Je trápne, ako sa okolo toho vytvoril trh, kde sú poskytovatelia produktov voľnomyšlienkári na jednej strane a dogmatici na strane druhej a krásne veľa sa o tom číta. Mám pocit, že by sa nevytvorila taká konzervativistická kontrakultúra a nestálo by to ba takom mŕtvom bode, keby nebolo toľko podnetov z gay strany.
Takže, čo si o tom myslím? Homofóbia je asi predpokladateľný postoj u ľudí, keďže v Európe dlho držalo opraty nad sociálnymi pomermi kresťanstvo. Je paradoxom, že v kolíske demokracie bola homosexualita úplne bežným javom... Myslím si, že istá latentná homofóbia je u bežného človeka asi pochopiteľná. Nemám rád veľké dúhové kampane proti tomu, skôr preferujem pár dobre mierených rán (ale zas- to som ja).
Čím opovrhujem, je krajná systematická otvorená homofóbia, aj keď v podstate je tá len vyvrcholením tej latentnej. Aby niekto bol aktívny nepriateľ homosexuality, musí sa ho tá vec nejako osobne dotýkať. Môže to mať rôzne dôvody...napr. aj jeho vlastnú homosexualitu.
@zerone V Európe si tento problém skutočne nezasluhuje až toľko pozornosti. Avšak v USA nie je nezvyčajné keď rodičia vyhodia svoje deti z domu pre ich orientáciu, deti sú šikanované tak dlho a vytrvale až páchajú samovraždy a potom tu máme prípady kedy boli homosexuáli vylákaný, obkluceni, prviazaný k stromu a umlátený/umučený k smrti.
To že v takom rusku je pomerne častým javom, keď podovným sposobom ako vyššie niekoho vylákajú umlátia a nerieši sa to, poprípade zmlátia niekoho a policajtom to je vlastne jedno lebo si povedia, že no a čo. NA druhej strane niektorí aktivisti v Rusku provokujú zbytočne to hej.
A kresťanstvo bolo jedným z mála kultúrnych vplyvov, ktoré to odsudzovalo a príde mi (čisto môj osobný názor(som ateista takže kľudne ho nazvime neobjektívnym), že kresťanstvo malo halvne politickú a masscontrol funkciu a ľudia riešili vlastné problémy(dnes život nie je až taký náročný ako kedysi, možno majú veľa času) a nejak mali na háku čo si kto robí s kým v posteli v súkromí.
A dúhové kampane nemá rado hrozne veľa gayov... je to hlučné, otravné, podporuje to stereotypy a príde mi to skôr ako zosmiešňovanie sa než podpora niečoho. .
A inak si myslím, že každý má nárok na vlastný názor. NEmôžme zakázať niekomu myslieť si niečo o niekom inom. A pokým neubližujú verbálne či fyzicky a neobmedzujú právne túto menšinu taaak si myslím, že je to v poriadku(hlúpe trápiť sa čo iný ľudia robia vo voľnom čase so svojimi penismi a vagínami), každý sme nejaký.
Tak ale v USA a Rusku je celkovo dosť vysoká miera násilných trestných činov. Čím samozrejme nezľahčujem. Len mám pocit, že ľudia nie sú niekedy až tak motivovaní niečim, ako v niečom hľadajú zámienku k násiliu. Problém asi bude v tej ochote ho páchať hlavne, a to je hlbší problém, ako samotná zámienka.
@sws333 Ver mi, že aj v Európe to má opodstatnenie, počula som aj príbehy zo Slovenska, ktoré ma teda utvrdili v tom, že to až také ružové nie je.
A čo sa týka homofóbov... Nemám na nich pozitívny názor. Vyhlasovať homosexualitu za psychickú chorobu a za niečo neprirodzené mi príde dosť hlúpe v dobách keď vedci sledovaním zvierat prichádzajú na to, že dokonca aj morské koníky mávajú homosexuálne styky. Samce goríl sa homosexuálnym stykom uzmierujú.
Inak ale tí, čo len nesúhlasia s manželstvami atď. mi ale neprídu ako homofóbovia.
@sws333 To je, ale zmena sa nikdy nerobí naraz, skokmi ale malými krokmi a toto je dobrý krok si myslím. Minimálne zrovnoprávniť patnerstvá a potom, čo sa toto spraví a nebudú šikanovať a ubližovať tým ľuďom tak nebude dôvod na taký humbug, pretože momentálne to nesú najmä takéto násilné prípade ŠPECIFICKY ZAMERANÉ PROTI homosexuálom takže vieš....
@tralalibang Tak, to je možné, nemám vtom až taký prehľd čo sa európy týka musím sa priznať. V ázii to napríklad veľmi neriešia, v Japonsku je to trocha tabu ale neexistuje tam taká agresivita proti nim ako v krajinách kde malo kresťanstvo/islam/židovstvo najväčší vplyv.
A nesúhlasiť s manželstvmi možno z iných dôvodov ale je stále hlúpe, pretože ak sú dvaja dospelý, dane platiaci, rovnocenný občania tak neexistuje dôvod prečo by nemali byť schopný uzavrieť spolu zväzok starší ako väčšina náboženstiev.
@skooty na koho? @mariquittka@6 podľa mňa to isté, dosť by ma sralo, keby ma niekto považoval za občana nižšej kategórie len kvôli sexuálnej orientácii, ktorou nikomu neubližujem, homosexuálov čo poznám to poväčšine aj sere.. @darkestangel tak heteronormativizmus, nech nežerem, lepšie? vôbec to neni jedno @zerone pár dobre mierených rán?
@mayo911 nemyslím si že by ich trebalo lupou hľadať
@andress33 môj názor je, že všetci homofóbovia, xenofóbovia a ďalší fóbovia žijú niekde v 19-tom storočí, keď národy bojovali o sebaurčenie. (U nás Štúrovci, ale to bol celosvetový fenomén).
V dnešnej multikultúrnej a multietnickej globálnej spoločnosti to nemá význam, akýkoľvek strach z iných ľudí. Proste každý nech je sám sebou.
Čiže môj názor je, že homofóbovia (ale aj tí čo neznášajú ľudí na základe iných vecí napr. národnosť, farba pleti, či vierovyznanie, nemusí to byť len sexuálna orientácia) sú ľudia, ktorí ZASPALI DOBU a žijú stále v nejakom 19-tom storočí...
(To jest, ak človek odmieta homosexualitu, alebo iné národnosti, mal by odmietať aj mobilné telefóny a automobily, a mal by si kúpiť kravu a dojiť mlieko a pestovať zemiaky, lebo tak sa v 19-tom storočí žilo).
@tomas nevyrovnanosť so samým sebou tu je od počiatku, keď sme boli ,,strestaní" dedičným hriechom, toto voľnomyšlienkárstvo vyhovuje ľuďom ktorí síce nie sú spokojný sami so sebou ale nechce sa im nič pre to urobiť, tzv. tendencia ľudstva, len tak ďalej
Skorej mam nazov na homosexualov ze ked uz sa rozhodli byt homosexualmi tak ok nech su ale nech to kazdemu netlacia do hlav jak jebnuty. Asi som homofob
@waagbistritz69
to je jedno, ako to nazveme, proste sa mi nepáči takto nálepkovať úplne normálnych ľudí, ktorí nesúhlasia s dajmetomu adopciami takýmito pármi alebo manželstvami
mňa mnohí aj tu na birdzi majú za homofóba, lebo to nazývam poruchou, pritom ja voči nim fobická rozhodne nie som, mám aj zopár kamarátov/k homosexuálov a vychádzam s nimi úplne bez problémov, dokonca poznajú (a rešpektujú) môj postoj...
@karlotiskot čo je zmysluplné na dvoch protichodných póloch? Veď fyzika sama vraví že to nejde. Boh nestvoril muža a muža ich stvoril na Svoju podobu. A ani ženu a ženu. Do Tvojho neba by som nechcel ísť.
@Fonzie stačilo jednoducho napísať: "Nie nenašla by sa"
únia ma tresce, nemáš sa prečo cítiť ako piča keď máš kokot, aj keď o tom že sa máš cítiť jak piča nič nepíšem
Potom začneš o tom čo je zmysluplné na dvoch protichodných póloch a fyzike a nakoniec to zajebeš mojím nebom.
Jediné čo som schopný z tvojich bludov pochopiť je to ako Boh nestvoril muža a muža ale stvoril ich na svoju podobu, čo je asi tiež také zmysluplné ako dojiť drevenú poličku, lebo podľa tvojej logiky ak nás Boh stvoril podľa seba si to teraz v nebi rozdáva so svojou Božou polovičkou.
@karlotiskot On to nepotrebuje. On sám v sebe je všetko. My nie. Proste chcem povedať, že títo ľudia sú čudný a snažia sa urobiť čudných Nás. predvčerom som videl film : Mia madre, jej syn neľúbil ženu ale chlapa. No nekukal som to a myslím si že celý bol utkaný len preto, aby odľahči situáciu. Ja si myslím, mám presvedčenie, že ak je niekto taký tak ma to nemusí zaujímať. Len nech to nemusí byť akože fenomén. A všade a aké sú oni chudátka, jasné že sú.
@fonzie videl si film, ale nekakal si ho...
Filmy nie sú utkané ale natočené a väčšinou okrem odľahčovania a upriamovania, (čo si možno nedokážeš predstaviť, ale fakt sa to v nich deje pravidelne) nesú aj nejakú myšlienku.
Pri zvyšku toho čo píšeš si fakt neviem povedať, že chápem čo hovoríš, pretože to píšeš ako dement. Čo tak sa skúsiť priamo vyjadrovať, bez všeljakých pokusov a spoetizovanie textu a podobných sračiek, ktoré tebe samému v hlave môžu znieť zmysluplne ale nejaký všeobecný zmysel dosť postrádajú. Skús trebárs písať trošku celistvejšie myšlienky, prečítať si to po sebe a skúsiť sa vžiť do niekoho, kto si to bude čítať, lebo mám chvíľami pocit, že som sa ocitol v hlave chalana na tripe, kde len náhodne poletujú kusy myšlienok...
Podľa mňa je homofóbia do určitej miery "prirodzená". Teda ak človek žije v dominom hetero svete - a preberá "hetero vzorce správania" - potom je to na prvý pohľad čosi neprirodzené. Ale neprirodzené to je len z pohľadu tej - ktorej kultúry a z pohľadu človeka, ktorý tú kultúru žije. Ak by sme žili napr. v starovekom Grécku - bola by pre nás homosexualita niečím úplne prirodzeným. Podobne je v mnohých častiach sveta súčastnosti (niektoré časti indie či afriky - či rôzne kmeňové zriedenia) takisto prirodzená. Aj homosexuáli samotný musia v našej spoločnosti so svojou orientáciou väčšinou najprv zápasiť, pretože im dá pocítiť, že sú zrazu iní - vyčlenení. Nie je chyby nich ale v spoločnosti. Len si treba zapamätať, že heterosexualita nie je ničím prirodzeným ani v prírode... aj ku vzorcom heterosexuálneho správania sme vychovaní...
@james98 takže moja manželka chodila na základnú a tam ju naučili byť organizmom ktorý bude schopný porodiť mi dieťa, len preto že sme podľa Teba v Európe a 2014. zjavne Ti niečo nedochádza. Nejsi Ty vole homoš?
@fonzie Tebe hlavne niečo chýba chlapče a hovorí sa tomu schopnosť kritického čítania textu. Hovorím o Vzorcoch heterosexuálneho správania. Vzorce správania sú bytostne kultúrne a sociálne podmienené. Alebo si myslíš, že celé tvoje sociálne správanie je determinované biologicky? Ak by si sa narodil v inej časti sveta - Vzorce tvojho sociálneho správania by boli úplne iné ako sú teraz - tvoje Náboženské, Sociálne inštitucionálne, Morálne - Hodnotové a Etické predstavy by boli úplne ale úplne iné ako sú teraz. Preto hovorím o vzorcoch a biologické determinanty zatiaľ dávam do úzadia (aj keď tiež zohrávajú svoju rolu). Ano, organizmus je konštruovaný - len do istej miery. Každá žena (na celom svete), ak je plodná, sa Môže a nemusí rozhodnúť mať dieťa. Ak ho už má, potom závisí bytostne od kultúry v ktorej žije, ako ho bude / resp. nebude vychovávať - či je dané komunite alebo ho vychávava sama. Resp. to, že má biologickú predispozíciu k otehotneniu a pôrodu, ešte nedeterminuje to, či dieta skutočne aj bude mať... A nie, niesom
nechápem o čom sa tu bavíme.. v celej živočíšnej ríši je homosexualita úplne bežná.. vedci prišli na to, že je to gén, ktorý dostávajú "do vienka"............... takže takýmto debatám vôbec nerozumiem, sú ako ja, ty, on ....
@zerone Veľmi pekne napísané, ani som nečakal že niečo takéto nájdem tu
Niekde som zasa čítal že v nábožensky orientovanom Iráne nemajú radi homosexuálov a riešia to tak že ich podporujú v zmene pohlavia čo ma dosť prekvapilo.
V niektorých kultúrach sú dokonca homosexuáli pokladaní za svätých! To je zasa ďalší extrém.
@cestovinka22 Najväčšie percento gayov je medzi netopiermi. Ktovie čo na to fanúšikovia Batmana?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
Dokonca v nacizme sú implikované isté homoerotické komponenty. Vrelo odporúčam článok:
An Interview with a Gay, Russian Neo-Nazi na Vice portáli
Ktorý hovorí o jednej homosexuálnej skupine ruských neonacistov..
Každopádne nemám rád výraz homofób. Pokladám celú gay rights agendu za absolútne podružnú vec, ktorá si nezasluhuje toľko pozornosti, ako dostáva. Je to len téma, z ktorej majú noviny zaručených čitateľov, politici majú hlasy, celebrity pozornosť- a je jedno, na akej strane spektra stoja. Pripadá mi trápne, koľko sa o tom píše. Je trápne, ako sa okolo toho vytvoril trh, kde sú poskytovatelia produktov voľnomyšlienkári na jednej strane a dogmatici na strane druhej a krásne veľa sa o tom číta. Mám pocit, že by sa nevytvorila taká konzervativistická kontrakultúra a nestálo by to ba takom mŕtvom bode, keby nebolo toľko podnetov z gay strany.
Takže, čo si o tom myslím? Homofóbia je asi predpokladateľný postoj u ľudí, keďže v Európe dlho držalo opraty nad sociálnymi pomermi kresťanstvo. Je paradoxom, že v kolíske demokracie bola homosexualita úplne bežným javom... Myslím si, že istá latentná homofóbia je u bežného človeka asi pochopiteľná. Nemám rád veľké dúhové kampane proti tomu, skôr preferujem pár dobre mierených rán (ale zas- to som ja).
Čím opovrhujem, je krajná systematická otvorená homofóbia, aj keď v podstate je tá len vyvrcholením tej latentnej. Aby niekto bol aktívny nepriateľ homosexuality, musí sa ho tá vec nejako osobne dotýkať. Môže to mať rôzne dôvody...napr. aj jeho vlastnú homosexualitu.
To že v takom rusku je pomerne častým javom, keď podovným sposobom ako vyššie niekoho vylákajú umlátia a nerieši sa to, poprípade zmlátia niekoho a policajtom to je vlastne jedno lebo si povedia, že no a čo. NA druhej strane niektorí aktivisti v Rusku provokujú zbytočne to hej.
A kresťanstvo bolo jedným z mála kultúrnych vplyvov, ktoré to odsudzovalo a príde mi (čisto môj osobný názor(som ateista takže kľudne ho nazvime neobjektívnym), že kresťanstvo malo halvne politickú a masscontrol funkciu a ľudia riešili vlastné problémy(dnes život nie je až taký náročný ako kedysi, možno majú veľa času) a nejak mali na háku čo si kto robí s kým v posteli v súkromí.
A dúhové kampane nemá rado hrozne veľa gayov... je to hlučné, otravné, podporuje to stereotypy a príde mi to skôr ako zosmiešňovanie sa než podpora niečoho. .
Ale v podstate s tebou súhlasím .
Tak ale v USA a Rusku je celkovo dosť vysoká miera násilných trestných činov. Čím samozrejme nezľahčujem. Len mám pocit, že ľudia nie sú niekedy až tak motivovaní niečim, ako v niečom hľadajú zámienku k násiliu. Problém asi bude v tej ochote ho páchať hlavne, a to je hlbší problém, ako samotná zámienka.
A čo sa týka homofóbov... Nemám na nich pozitívny názor. Vyhlasovať homosexualitu za psychickú chorobu a za niečo neprirodzené mi príde dosť hlúpe v dobách keď vedci sledovaním zvierat prichádzajú na to, že dokonca aj morské koníky mávajú homosexuálne styky. Samce goríl sa homosexuálnym stykom uzmierujú.
Inak ale tí, čo len nesúhlasia s manželstvami atď. mi ale neprídu ako homofóbovia.
@tralalibang Tak, to je možné, nemám vtom až taký prehľd čo sa európy týka musím sa priznať. V ázii to napríklad veľmi neriešia, v Japonsku je to trocha tabu ale neexistuje tam taká agresivita proti nim ako v krajinách kde malo kresťanstvo/islam/židovstvo najväčší vplyv.
A nesúhlasiť s manželstvmi možno z iných dôvodov ale je stále hlúpe, pretože ak sú dvaja dospelý, dane platiaci, rovnocenný občania tak neexistuje dôvod prečo by nemali byť schopný uzavrieť spolu zväzok starší ako väčšina náboženstiev.
@mariquittka @6 podľa mňa to isté, dosť by ma sralo, keby ma niekto považoval za občana nižšej kategórie len kvôli sexuálnej orientácii, ktorou nikomu neubližujem, homosexuálov čo poznám to poväčšine aj sere..
@darkestangel tak heteronormativizmus, nech nežerem, lepšie? vôbec to neni jedno
@zerone pár dobre mierených rán?
@mayo911 nemyslím si že by ich trebalo lupou hľadať
V dnešnej multikultúrnej a multietnickej globálnej spoločnosti to nemá význam, akýkoľvek strach z iných ľudí. Proste každý nech je sám sebou.
Čiže môj názor je, že homofóbovia (ale aj tí čo neznášajú ľudí na základe iných vecí napr. národnosť, farba pleti, či vierovyznanie, nemusí to byť len sexuálna orientácia) sú ľudia, ktorí ZASPALI DOBU a žijú stále v nejakom 19-tom storočí...
(To jest, ak človek odmieta homosexualitu, alebo iné národnosti, mal by odmietať aj mobilné telefóny a automobily, a mal by si kúpiť kravu a dojiť mlieko a pestovať zemiaky, lebo tak sa v 19-tom storočí žilo).
to je jedno, ako to nazveme, proste sa mi nepáči takto nálepkovať úplne normálnych ľudí, ktorí nesúhlasia s dajmetomu adopciami takýmito pármi alebo manželstvami
mňa mnohí aj tu na birdzi majú za homofóba, lebo to nazývam poruchou, pritom ja voči nim fobická rozhodne nie som, mám aj zopár kamarátov/k homosexuálov a vychádzam s nimi úplne bez problémov, dokonca poznajú (a rešpektujú) môj postoj...
únia ma tresce, nemáš sa prečo cítiť ako piča keď máš kokot, aj keď o tom že sa máš cítiť jak piča nič nepíšem
Potom začneš o tom čo je zmysluplné na dvoch protichodných póloch a fyzike a nakoniec to zajebeš mojím nebom.
Jediné čo som schopný z tvojich bludov pochopiť je to ako Boh nestvoril muža a muža ale stvoril ich na svoju podobu, čo je asi tiež také zmysluplné ako dojiť drevenú poličku, lebo podľa tvojej logiky ak nás Boh stvoril podľa seba si to teraz v nebi rozdáva so svojou Božou polovičkou.
Filmy nie sú utkané ale natočené a väčšinou okrem odľahčovania a upriamovania, (čo si možno nedokážeš predstaviť, ale fakt sa to v nich deje pravidelne) nesú aj nejakú myšlienku.
Pri zvyšku toho čo píšeš si fakt neviem povedať, že chápem čo hovoríš, pretože to píšeš ako dement. Čo tak sa skúsiť priamo vyjadrovať, bez všeljakých pokusov a spoetizovanie textu a podobných sračiek, ktoré tebe samému v hlave môžu znieť zmysluplne ale nejaký všeobecný zmysel dosť postrádajú. Skús trebárs písať trošku celistvejšie myšlienky, prečítať si to po sebe a skúsiť sa vžiť do niekoho, kto si to bude čítať, lebo mám chvíľami pocit, že som sa ocitol v hlave chalana na tripe, kde len náhodne poletujú kusy myšlienok...
a zakrýval som si oči, to som myslel že v pasážach som ho nekukal
a trip? Si zábavný. ešte niečo Ti treba vysvetliť?
ja by som sa tu rozpísal zase ale už som svoj názor na homošov vyjadril asi v 2 fórach čiže sa mi už nechce
Niekde som zasa čítal že v nábožensky orientovanom Iráne nemajú radi homosexuálov a riešia to tak že ich podporujú v zmene pohlavia čo ma dosť prekvapilo.
V niektorých kultúrach sú dokonca homosexuáli pokladaní za svätých! To je zasa ďalší extrém.
@cestovinka22 Najväčšie percento gayov je medzi netopiermi. Ktovie čo na to fanúšikovia Batmana?