Aký máte názor na nájomné byty? Na nájomné bývanie?
V Nemecku polovica ľudí býva v mietwohnungen. A nevadí im to. Na Slovensku chce mať skoro každý byt v osobnom vlastníctve. Čo je vám viac vyhovujúce? Akým smerom by sa to malo uberať? Treba vo veľkom stavať nájomné byty?
A ja vo vlastnom. Nechápem prečo by som mal spokojne platiť cudziemu človeku za to, že u neho bývam. Veď nemáš nič svoje, si obmedzovaný, nemôžeš si prerábať to miesto, nemôžeš ho prenechať rodine, komukoľvek. Veď to nie je tvoje, stále bývaš u cudzieho. Vôbec si nemyslím, že sú podnájmy dobré, bohužiaľ niekedy sa inak nedá.
Aký mám na to názor? Tak poviem ti to hneď... za prvé neporovnávaj Nemecko a Slovensko...za druhé, ako môžeš povedať, že to tam nikomu nevadí? Na Slovensku každí kalkuluje s peniazmi ako sa dá, či je to výhodné, či sa to oplatí do budúcnosti a pod.
V Nemecku ideš na nákup, drbne im tam nemec stovku za týždeň a netrápi ho to...
Keď si zoberieš to, že za 12-14 rokov nájmu preplatíš celý byt a stále ho nemáš je predsa frustrujúce no nie? V takom prípade by ti klesli náklady o 200-300eur ak bývaš sám/sama...alebo by si ho začal prenajímať a mať z toho pasívny príjem...
Bývame s priateľom rok v podnájme a sťahujeme sa do ďalšieho väčšieho za dobrú cenu. Dokážeme si popri tom ušetriť a čakáme, kým sa ceny bytov v BA unormálnia, aby sme si potom mohli kúpiť vlastný bez toho, aby sme sa zaviazali hypotékou na 30 rokov, ale trebárs len desať, lebo je to rozdiel.
no hlavne v nemecku ti ludia na starobu aj dostanu dochodky. to o slovensku sa povedat neda. a inak suhlasim s tym vyssie - platit dakomu cudziemu za byt to je presne to iste ako ked platis splatku hypoteky + naklady. takze naco. akurat ze napr. v blave su 80 % bytov totalne smaky, 50 rokov stare panelaky co sa zachvilu rozpadnu a podobne. tych zvysnych 20 % je luxus ktory tazko si dovolit alebo potom mat stastie as hell
Mne je jedno ako kto žije v Nemecku, mamina mi už dlho hovorí, že niet nad ten pocit, má človek vlastnú strechu nad hlavou a nemusí si s tým robiť starosti.. tak to chcem aj ja.
Radšej budem 10-15 rokov splácať hypotéku a nakoniec to bude moje ako žiť desiatky roky v podnájme a vyhadzovať peniaze do luftu..
ked zistis, aki su majitelia a spolubyvajuci napr. v BA, velmi rychlo zmenis nazor ja uz len cakam na ten den, kedy pojdeme s frajerom byvat do vlastneho, lebo este jeden rok v podnajme a seriozne zacnem uvazovat na psychiatrickou liecbou.
ak sú nájomné byty, kde nájom platíš mestu tak kludne ale ako platíš súkromnej osobe tak dlhodobo je to oničom (sme takto už 3 roky a sú to podla mňa vyhodené prachy - nebola ale iná možnosť zatial)
Počkať je rozdiel nájomné byty a nájomné byty.
Lebo ak je nájomný byt vo vlastníctve štátu, ktorý ti ho za určitých podmienok prenajme tak ako v susednom Rakúsku či Nemecku tak je to super a výhodnejšie ako vlastný byt.
Ak je to ale nájomný byt prenajatý od súkromnej osoby za predraženú cenu tak sa to vôbec neoplatí....
Bohužiaľ na Slovensku je to chorý systém a ľudia sú nútení bývat buď za draho alebo zadĺžiť sa...
Pre príklad prenájom jednoizbového bytu od súkromnej osoby v Bratislave stojí od 330€ do 450€. A to človeka môžu podľa zmluvy v podstate hocikedy vysťahovať.
Kdežto kamarát má 2 izbový štátny nájomný byt vo Viedni za menej ako 400€. A to tam má nárok bývať v podstate doživotne pokiaľ platí riadne nájomnè a nie su s ním problémy. Dá sa povedať, že je to jeho byt a zbytočne by sa zadlžoval.
Ale v našom sk*rvenom štáte je to na hovno... celý systém
Radšej zobrať hypotéku a splácať ju a maš svoje než splácať nájom a nemať nič. Ideálne je bez hypotéky byť a kúpiť rovno Ja budem búdem bývať u rodičov pokým nedoštudujem a možno ešte aj pár rokov potom
Ja som myslel také nájomné byty, ktoré prenajíma štát, alebo, fabrika-zamestnávatel. V Podbrezovej v železiarňach má fabrika byty a prenajíma ich mladým ľudom. A pokiaľ platia, nemôže ich vyhodiť.
prepacte, ale musim sa smiat ked niekto povie "radsej mat svoje".. naco? naco mat kopec starosti s majetkom? ked som v prenajatom byte, tak zijem tak ci tak a navyse ak sa chcem prestahovat tak idem a neriesim ziadny predaj
@patrixo to je ťažký život lebo musíš mať disicplinu a to je jedna vec ale tá druhá že musis mať aj disciplinovanu ťavu áno keď máš šťastie a disicpoina bude tak to je o inom ale bez nej to nejde veď sám to viees , načo ti to tu píšem znie otázka ? Pre ostatných ktorí nevedia ako to je
Tak-tak, ja nevidím žiadnu výhodu v tom mať vlastné, okrem toho, že teda si "budem môcť robiť čo chcem". Pokiaľ mám normálnych susedov, poriadny byt, z ktorého ma nevyhodia, pokiaľ platím, tak nevidím dôvod si vziať hypotéku. Veľmi by ma deptalo, že musím žiť na splátky a nebudem si môcť povedať, že dosť, už nechcem platiť. A zanechať niečo deťom po smrti, som si istý, že deti by si niečo vlastné už do smrti našli. Možno to má však iné výhody, o ktorých neviem. Samozrejme, keby som mal peniaze, kúpim si vlastné.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
V Nemecku ideš na nákup, drbne im tam nemec stovku za týždeň a netrápi ho to...
Keď si zoberieš to, že za 12-14 rokov nájmu preplatíš celý byt a stále ho nemáš je predsa frustrujúce no nie? V takom prípade by ti klesli náklady o 200-300eur ak bývaš sám/sama...alebo by si ho začal prenajímať a mať z toho pasívny príjem...
Radšej budem 10-15 rokov splácať hypotéku a nakoniec to bude moje ako žiť desiatky roky v podnájme a vyhadzovať peniaze do luftu..
Lebo ak je nájomný byt vo vlastníctve štátu, ktorý ti ho za určitých podmienok prenajme tak ako v susednom Rakúsku či Nemecku tak je to super a výhodnejšie ako vlastný byt.
Ak je to ale nájomný byt prenajatý od súkromnej osoby za predraženú cenu tak sa to vôbec neoplatí....
Bohužiaľ na Slovensku je to chorý systém a ľudia sú nútení bývat buď za draho alebo zadĺžiť sa...
Pre príklad prenájom jednoizbového bytu od súkromnej osoby v Bratislave stojí od 330€ do 450€. A to človeka môžu podľa zmluvy v podstate hocikedy vysťahovať.
Kdežto kamarát má 2 izbový štátny nájomný byt vo Viedni za menej ako 400€. A to tam má nárok bývať v podstate doživotne pokiaľ platí riadne nájomnè a nie su s ním problémy. Dá sa povedať, že je to jeho byt a zbytočne by sa zadlžoval.
Ale v našom sk*rvenom štáte je to na hovno... celý systém