Ako ja uz som sa asi v 26 rokoch tiez začala sama ucit to "pisano-tlacene", ale zaujíma ma len odkiaľ ho všetci vedia, keďže pred 30-20 rokoch sa na slovenských školách este urcite neučilo...
ani neviem, skor tak nejak samovolne to preslo na ten styl tym, ze niektore velke pisane pismena sa mi nepacili a potom casom sa mi zacali viac pacit aj niektore tlacene formy niektorych malych pismen + samozrejme taka praktickost takeho pisania, teraz uz zvyk viacmenej
Prosim pri druhej moznosti nezabudnite napisat aj kde, ako a kedy ste sa to naučili. Pretože nepredpokladam, ze to bolo tiez pri učení sa pisma z cudzích obálok v 27. rokoch
najčastejšie Helvetica Neue...ale nie keď už náhodou píšem rukou, tak písaným, ako som sa naučil na ZŠ, nikdy mi nešlo tlačené, využívam ho iba pri vypĺňaní dokumentov (teda keď chcem aby to po mne aj niekto prečítal)
no od narodenia som asi celkovo nepísala teda neviem, ako to majú ostatní, ale to písané písmo mi príde byť úplne odveci a skôr som nahradzovala nezmyselné písané písmená ako veľké S, G, malé f atď. normálnymi, tlačenými
Rozmýšlal som čo to je písano-tlačené písmo. Potom mi došlo, že som v živote nenapísal takéto "a" a ani neviem, ako by som ho napísal. Okrem "a" píšem všetko tlačeným.
som nevedela inak, že písano-tlačené písmo sa učí
ono skrátka vznikne, keď človek začne písať tlačeným (ja osobne som začala v naivnej nádeji, že to bude čitateľnejšie) a keď tým človek píše dlho, tak to potom zmorfuje do tej písano-tlačenej podoby, lebo nebudem predsa za každým písmenom zdvíhať pero z papiera
@dreyjir no ja len ze niekedy, niekde a nejako si sa to naučiť musela... Možno uz počas prvých ročníkov na ZŠ, možno az neskôr z kníh, alebo... Neviem, prave to ma zaujíma, že kedy a ako... Lebo ja som nemala žiaden dôvod ani príležitosť sa to naučiť az do mojej prvej prace, kde som robila po VŠ... A stale viac si všímala, ze ľudia pisu uplne iným písmom, nez nas učili v 6 rokoch na skole
no hneď jak prestali učiteľky na ZŠ pindať, aby som písala písaným veď nechápem, kde človek príde do kontaktu s písaným písmom, tlačené písmo je všade, to proste odkukáš
"tlačenými" kapitálkami.
"naučil" som sa tak, že mama tak písala, páčilo sa mi to viac než písané, a narozdiel od písaného som to po sebe aj vedel prečítať =D
a pisanotlacene sa nikde neuci, proste sme to odkukali od starsich a naucili sa sami lebo to bolo rychlejsie Neviem, moj zivot je o tom sama si hladat vhodne a jednoduche riesenia a systemy a nie cakat, kym niekto pride a narve mi ich pod nos.
Velkým "tlačeným" písmom píšem už od 7. triedy základnej školy teda ale od 13tich kedy som zistila, že sa mi tak píše ovela lepšie a lahšie a aj sa mi to písmo viac páčilo než klasické písané. Jediné kde som musela to písmo obmieňať bolo pri diktátoch, inak odvtedy furt tlačeným píšem všade.
@sianagirl245 jj uci, ale este nikoho som nevidela používať len veľké tlačene ...a malé tlačene sa síce pokial viem neuci, resp 20-30 rokov dozadu sa este neucilo, ale väčšina ludi ho napriek tomu odmala ovlada, i ked kombinuju ho s pisanym (najmä a, e, g...)
Som dlho od školy písal písaným ale to bol mordor to potom čítať a bolo to hnusné a škaredé, tak som prešiel na tlačený formát a skúsil rôzne formy písania hlavne pri (a,e ) tie klasické tlačené formy sú neintuitívne na písanie rukou tak ich písem písaným a je to zaujímavý hybrid teda. Ale už po sebe aspoň viem prečítať a ostatní tiež.
@dee99 tak ale veľkým tlačeným sa učilo už v prvom ročníku na ZŠ... Malým nie ale priznávam, že netusim ako to je teraz, už sa to myslím na školách postupne zavadza.
Na ZŠ sme museli písaným ale poznámky som si robil tlačeným Na strednej už iba tlačeným , lebo písaným by som nestíhal prednášajúceho Na gymnáziu som písal písaným len azbuku na ruštine A raz kvôli práci nejakú neogotickú starogermánčinu Inak píšem tlačeným
@dwarvax Také to kde píšeš malým tlacenym, ale niektoré pismenka (ako napr. a, e, g...) pisanym... Je to aj tvoj prípad? Alebo uplne všetky pismenka (vrátane a, e, g, ...) pises tlacym?
Rada by som hlasovala za pisane lebo sa mi to paci a dlho som pisala len tak ale na strednej som odkukala od spoluziaciek pisano- tlacene lebo to bolo rychlejsie, dospelacke a malo to styl Hlavne velke tlacene tak pisem D, E, F, V...
Pri písaní striedam a kombinujem písané a tlačené podla toho, akú mám náladu a ako ma napadne.... A občas to vyzerá vážne divne, hlavne keď toho píšem viac na jednu stranu....
písano tlačeným neviem písať len písaným, alebo ked to ma byt pre niekoho tak tlačenym, aj na pohladnice radsej pisem tlacenym... pokial to ma citat niekto iny okrem mna
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
ono skrátka vznikne, keď človek začne písať tlačeným (ja osobne som začala v naivnej nádeji, že to bude čitateľnejšie) a keď tým človek píše dlho, tak to potom zmorfuje do tej písano-tlačenej podoby, lebo nebudem predsa za každým písmenom zdvíhať pero z papiera
Neviem, ja som tak začala písať na gympli. Moji francúzski učitelia tak písali, mne sa to páčilo a začala som to do odkukavat.
"naučil" som sa tak, že mama tak písala, páčilo sa mi to viac než písané, a narozdiel od písaného som to po sebe aj vedel prečítať =D
a pisanotlacene sa nikde neuci, proste sme to odkukali od starsich a naucili sa sami lebo to bolo rychlejsie Neviem, moj zivot je o tom sama si hladat vhodne a jednoduche riesenia a systemy a nie cakat, kym niekto pride a narve mi ich pod nos.