Akú fintu používaš na to aby si zaspal za každých okolností? Myslíš na niečo? Počítaš ovečky? Čítaš si (mobil, knihu, čítačku)? Počúvaš rádio? Pustíš si TV? Sexuješ? Alebo používaš nejaký spôsob meditácie, yogu (alebo dačo v podobnom zmysle).
ked sa mi neda uzaspat tak si rpedstavujem ze soms trom (ako som pisala uz dnes alebo nieco fakt abstraktne...hlavne to nemoze byt realne aby ma to nevtiahlo do mojej hlavy. A zaspim takto do par minut
Beriem lieky (nenávykové), po ktorých zaspím okamžite, ani neviem ako. Ale kedysi som mala so spánkom dosť problém, najmä asi 3 mesiace, kedy som nemohla zaspať vôbec (keď som mala asi 14). No a jediné čo mi vtedy pomohlo sa z toho dostať, bolo prestať sa snažiť zaspať. Proste som išla do postele s tým, že budem celú noc len ležať a oddychovať a ono to kupodivu fakt v priebehu asi 2 týždňov postupne prešlo.
@lawey toto je zaujímavé keď nebudem vedieť zaspať tak skúsim
@Azizi a aké lieky berieš ja som vyskúšal už veľa látok na spanie. Ale také látky ako neospan, ani melatonín mi nezaberajú. Jediné čo mi pomohlo zarućene zaspať a nebolo návykové bola tráva. potom ešte kedysi dávno som skúšal kannu tá tiež nebola zlá (po pár hodinách ako prestala pôsobiť som bol nenormálne ospalý) a možno ešte kava kava by som skúsil vraj je to tiež dobré na spánok. Inak neodporúčam brať žiadne chemikálie skúšal som ich pár a niektoré zaberali ale boli extrémne návykové a mozog si na ne rýchlo zvykne a potom sa už bez nich nevyspíš a postupne treba zvyšovať dávky a ťažko sa od toho odviká. Tie chem prípravky sú zákerne v tom že ti ich predpíše hociaký doktor len aby si ťa odfajkol že ťa vybavil a pritom ti nepovie že len klin klinom vybíja.
@Pandoras tak skús kannu ja si to idem objednať kedysi som to skúšal a pamatám si že po pár hodinách ako prestala pôsobiť som bol strašne ospalý taký že som len lahol do postele a spal som. Alebo potom pre tých čo nevedia spať je vraj veľmi dobrá yoga vraj to pomáha aj ľuďom ktorí trpia chronickou nespavosťou. Ale treba sa poradiť s nejakým učiteľom jogy že ktorý typ je pre ťeba najlepší. Lebo napríklad power joga je skorej na chudnutie ako na ukludnenie mozgu.
@melancholik alkohol spánku vraj škodí lebo vraj potlačí rem fázu spanku. a taktiež sa skôr zobudíš ako by si mal a tvoje telo si naplno neoddýchne.
vyjednávam s mozgom :'D "ak sa neukľudníš, tak zasvietim svetlo a budem ťa tyranizovať ešte pár hodín" pomáha to ale pomáhajú aj tie "babské recepty" typu: mlieko s medom, nejaký teplý nápoj...
@Majky538 alkohol nepomáha spánku síce rýchlo zaspíš ale telo si po alkohole poriadne neoddýchne. A keď ho vypiješ priveľa tak sa nemusíš vyspať vôbec.
@pandoras ešte jedna vec čo by ti mohla pomôcť zlepšiť spánok je slnko. Najlepšie o 11tej - 12tej treba ísť na slnko aspoň na hodinu. Ideálne keď pri tom budeš športovať. Slnko pomáha správne si nastaviť biologické hodiny a taktiež zlepšuje funkciu epifýzy, ktorá je zodpovedná za tvorbu melatonínu (hormón spánku). A potom večer pocítiš viac únavy. Melatonín (alebo aj jeho prekurzory ako L-Tryptofan či 5-HTP) v tabletkách síce môžeš brať tiež ale ten sa ťažko dostáva do mozgu (cez hematoencefalickú bariéru) a niekedy sa z tabliet do mozgu nemusí dostať vôbec (alebo len veľmi malé percento).
Keď mám priveľa myšlienok čo mi nedovolia zaspať, tak sa nútim myslieť na "nič" a opakovať si slovo "nič" aby som prehlušila tie myšlienky a predstavujem si "nič" niekedy to funguje. (Hlavne na dojazdoch sa mi táto metóda osvedčila, heh)
A hej aj toto ako píše @5 , že nesnažiť sa zaspať, ale si užívať že môžem ležať v posteli a oddychovať a byť v pohode s tým že budem proste relaxovať niekoľko hodín, a väčšinou ma to prepne aspoň do takého príjemného polospánku
Musím uznať, že orgazmus naozaj pomáha ako hovoril melancholik
Ale častejšie praktizujem to, že proste ľahnem, zatvorím oči, zakážem sa si hýbať a len si v hlave hovorím nádych a výdych
asmr alebo nejake meditacne hudby, a urcite hlboke dýchanie, telo sa uvolni a lepsie sa ti spi...no a treba nekukať do mobilu aspon pol hodinu pred spánkom
@poke@Exomor melatonín v tabletkách je skor len placebo občas zafunguje, ale vždy sa po tablete treba poriadne najesť niečoho mastného aby velké molekuly melatonínu prenikli cez úzke kapiláry ktorými je oddelený krvný obeh od krvného obehu CNS. A ajtak sa z tej tablety prenikne do CNS len malé percento látky. Na to aby melatonín naozaj fungoval by sa musel vstrieknuť rovno do mozgu. Ale to vám na krabičku nikto nenapíše
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
36 komentov
@Azizi a aké lieky berieš ja som vyskúšal už veľa látok na spanie. Ale také látky ako neospan, ani melatonín mi nezaberajú. Jediné čo mi pomohlo zarućene zaspať a nebolo návykové bola tráva. potom ešte kedysi dávno som skúšal kannu tá tiež nebola zlá (po pár hodinách ako prestala pôsobiť som bol nenormálne ospalý) a možno ešte kava kava by som skúsil vraj je to tiež dobré na spánok. Inak neodporúčam brať žiadne chemikálie skúšal som ich pár a niektoré zaberali ale boli extrémne návykové a mozog si na ne rýchlo zvykne a potom sa už bez nich nevyspíš a postupne treba zvyšovať dávky a ťažko sa od toho odviká. Tie chem prípravky sú zákerne v tom že ti ich predpíše hociaký doktor len aby si ťa odfajkol že ťa vybavil a pritom ti nepovie že len klin klinom vybíja.
@Pandoras tak skús kannu ja si to idem objednať kedysi som to skúšal a pamatám si že po pár hodinách ako prestala pôsobiť som bol strašne ospalý taký že som len lahol do postele a spal som. Alebo potom pre tých čo nevedia spať je vraj veľmi dobrá yoga vraj to pomáha aj ľuďom ktorí trpia chronickou nespavosťou. Ale treba sa poradiť s nejakým učiteľom jogy že ktorý typ je pre ťeba najlepší. Lebo napríklad power joga je skorej na chudnutie ako na ukludnenie mozgu.
@melancholik alkohol spánku vraj škodí lebo vraj potlačí rem fázu spanku. a taktiež sa skôr zobudíš ako by si mal a tvoje telo si naplno neoddýchne.
@verka13 to vazne? mne by to mega vadilo ake konkretne asmr si púšťas?
dat si 1-2h pred spanim pauzu od mobilu, pocitacu, tv...
@pandoras ešte jedna vec čo by ti mohla pomôcť zlepšiť spánok je slnko. Najlepšie o 11tej - 12tej treba ísť na slnko aspoň na hodinu. Ideálne keď pri tom budeš športovať. Slnko pomáha správne si nastaviť biologické hodiny a taktiež zlepšuje funkciu epifýzy, ktorá je zodpovedná za tvorbu melatonínu (hormón spánku). A potom večer pocítiš viac únavy. Melatonín (alebo aj jeho prekurzory ako L-Tryptofan či 5-HTP) v tabletkách síce môžeš brať tiež ale ten sa ťažko dostáva do mozgu (cez hematoencefalickú bariéru) a niekedy sa z tabliet do mozgu nemusí dostať vôbec (alebo len veľmi malé percento).
Sama mam dost problemy hlavne v noci so spankom
Poobede ma lame takmer kazdy den
Ale častejšie praktizujem to, že proste ľahnem, zatvorím oči, zakážem sa si hýbať a len si v hlave hovorím nádych a výdych
A keď som u deeho, tak sa mi dobre zaspáva