ANJ/NEJ Bratislava, Prešov, Nitra...a iné (prekladatelstvo)
Prosim Vas, nie je tu niekto kto studuje dané odbory ANJ & NEJ prekladatelstvo a tlmocnictvo, a nema nejake testy a povinnu literaturu na prjimacky? vopred dakujem
Do PO nechoď to nemá úroveň rovnako ako aj NR. Vyber si tú BA alebo BB. To sú najlepšie na SVK čo sa týka jazykov. A skúšky máš ťažké, viem , že v BA veľa ľudí pohorí aj čo sa týka testu na všeobecný prehľad. Určite by som ti odporučila nejaký prípravný kurz a učiť sa učiť sa... Aj čo-to z povinnej literatúry, diela a tak. Prípadne sa môžeš stále odvolať na neprijatie, lebo čo je fakt berú minimum ľudí...
Ja mám SjAj, lebo sa venujem aj písaniu básní, príbehov, tvoreniu a mám rada SJ. Z Nj mám certifikát. A chodím do Nemecka viackrát za rok. Tak preto som sa takto rozhodla, aj keď som dlho rozmýšľala, čo vybrať, ale tak dali sa len 2. A Taliančinu začínam študovať popri škole a chystám sa robiť si z nej štátnicu. Ale my sme taká rodina prekladateľov a peniaze sú za to fajné ak to vyštuduješ a uplatníš sa...
Stačí aj po SVK, ale potom si daj pozor na preklady reálií a rôznych vecí. Lebo stačí, že nebudeš rozumieť jednému slovu a nebudeš vedieť odpovedať vôbec. A fakt sa zameraj na ten všeobecný prehľad, jeden môj spolužiak, ktorý bol najmúdrejší z triedy ho nespravil No neviem skadiaľ sa berú tie fámy, že nemá akreditáciu, jedine ak enviromentálne inžinierstvo ju nemá a takéto somariny, ale prekladateľstvo a tlmočníctvo ju má, veď naša škola UMB vyšla ako najlepšia na SVK, keď sa brali do úvahy učitelia a predmety a vyštudovaní študenti a BA bola až za ňou. A áno ja mám presne prekladateľstvo a tlmočníctvo.
a je velky napor na tie kombinacie jazykov ze? a ten vseobecny prehlad - to bude test na vseobecne informacie a tak?? ako pre mna ANJ neni problem, i ked budem musiet nad nou pekne krasne sediet....ale nemina - tazsie.....asi by som to nezvladla.....a ked je kombinacia SJ a ANJ tak mas rovnomerne tie predmety? ci viac slovinu beriete ako anglinu?
Ja to mám rovnomerne, všade to máš rovnomerne, neučíš sa jedno viac ako druhé, do oboch musíš dať maximum. No ja som sa tiež tie reálie deň predtým učila (prelistovala)
zdrap, nezdrap.....v dnesnej dobe je to asi uplne jedno lebo aj ti co maju tituly, nemozu si najst pracu......cize dnesna doba je zakerna pre nas, mladych
Každý má nejaký názor, niekomu sa páči a niekomu nie A jasné, že keď niekoho stadiaľ vyhodia tak nepovie, že bolo dobre Ale mne sa páči a do BA som chodiť nechcela kvôli vzdialenosti a nebola tam ani moja kombinácia, akú som chcela.
A lexinka ty si dobre zváž školu, čo by ťa bavilo alebo tak, určite sa nevzdávaj dopredu a nechoď na manažment len preto, lebo si myslíš, že nemáš na viac
úplne súhlasím s posledným komentárom.. ja som si minulý rok neskoro uvedomila čo a ako, popravde bola som hlúpa, dosť.. a celý rok nemôžeš nič, len čakať na ďalšiu šancu ale.. ak sa rozhodneš pre anj/nej v PO, vidíme sa tam
prieduska - to viem.....ale kedze som na obchodnej....takze moc na vyber nemam...a preto zvazujem nad prekladatelstvom, lebo jazyky mi ako tak idu.....a s ekonomikou by som sa asi trapila dalsie roky...
v nr na ukf je velmi narocna a na vysokej urovni nemcina. podla toho co viem prijimacky sa nerobia,beru iba podla priemeru. a tych co nevezmu hned urcite prijmu na odvolanie
@lexinka fuuha, aj ja uvazujem nad podanim prihlasky do BA na AJ-NJ a tiez mam z toho cim dalej tym vacsi strach na stranke maju ukazky testov, anglina viacmenej v pohode ale tiez sa bojim hlavne tej nemciny, nakolko teraz sa ju ucim len stvrty rok, s tym ze prve dva roky to bola uplna flakacka ale velmi ma to bavii, a ked som pocula take nazory, ze aj statnicu kolki mali a nevzali ich tam, tak mam chut plakat lebo vobec nikam ma to nelaka tak ako na toto prekladatelstvo...ty sa ako dlho ucis tie jazyky?
@lenuli ja sa anglinu ucim od zakladky...dost dlho anglina ma veeelmi bavi...i ked niesom profik....a neminu mam od 7.rocnika ZS - ale som ju trosku flakala,, lebo mne sa ucit ju v skole moc netreba, improvizujem....ale neviem ci este vobec dam BA, este uvidim..... D
@lexinka anglinu aj ja, od sameho zaciatku zakladky nastastie len ta nemcina ma neskutocne stve skoro vsetci naberu druhy jazyk tak v 6.,7. triede na zakladke len nase uzasne osemrocne gymnazium nam ju dalo az tak neskoro
@lenuli no to mas blbé.....ale ja tiez napr uplne extra nwm neminu.....lutujem, ze som sa od sameho zaciatku neucila....ale zaklady viem...a anglina - lahka, len daktore slovka ked nws....si v keli D
...urcite to nemas tak zle na tom gymku, ja som na OA - a je to des - maturita "prakticka cast" uctovat...vrr
@lexinka a tak dufam, ze v najblizsich mesiacoch to vylepsim, kedze aj maturitu som si z oboch jazykov dala, ale zasa aj tu anglinu vacsinu co viem viem z filmov a knih, ta jazykova uroven na skole fakt nic moc aaale tak snad aspon na nieco ta ta OA pripravila gympel z kazdeho rozku trosku, ale v konecnom dosledku nic
@lenuli snad ma dobre pripravila anglictinarku mam suprovu.....cize da sa to vela serialov po anglicky pozeram aj filmov....no z NEJ moc filmov niet DD uz by mohol byt jun - po prijimackach, po maturách..po vsetkom
@lexinka a pozeraju sa ti dobre aj bez tituliek? lebo ja vacsinou potrebujem anglicke titulky, ta ich rychla hovorena rec akoze rozumiem aj bez nich len nie uplne vsetko, s nimi je to potom uz parada a v nemcine tiez rozmyslam, ze nejaky serial zacnem pozerat, to je jedno ze nie je vela NEM filmov, skoro vsetky mas prelozene do nemciny ..a hej no to by bolo krasne
@lenuli ja s titulkami kedy jak......niekedy s anglickymi, niekedy s ceskymi.... 1 serial cely bez tituliek som videla DD a nemecke filmy...ktovie ci aj take su DD
@lexinka ale suuu urcite su ked my slovaci mame vlastne filmy, preco by nemali byt aj nemecke? ale to je v podstate jedno, lebo vsetky zname filmy najdes na nete urcite aj do nemciny prelozene
@lenuli no len keby ta nemcina nebola taka ze uuuf.... lebo anglina sa dá naucit....no nemina - tie jej cleny, a minule casy.....somariny D alebo sa daju najst titulky k filmu po nemecky DD
ja tiez niekedy ale ked bude viac casu....lebo v marci pisomne matury, v aprili prakticka cast a v maji ustne DD a este jun - prijimacky...paradny polrok DD ale take TVD si neviem predstavit v nemcine
@lexinka dávam, nj.. aj mne sa tak vidí, že niesú.. len na základe vysvedčení a všetkého toho.. okrem toho skúsim aj tiež v PO anglistiku a amerikanistiku a do KE dávam britské a americké štúdiá v kombinácii s filozofiou.. snáď si z toho nakoniec budem môcť vybrať dúfam..
@surumielinen a ta anglistika a amerikanstika to je cisto ANJ ? britske a americke studia si nedavaj je to makačka.....sesterka tam chodi, no ma iny odbor tu anglinu pre ekonomiku a tak......a to je podobné.....by si sedela nad knihami vkuse....
@lexinka ..viem tiež som už počula, že to nieje také jednoduché tam, ale neviem.. ďalej ako do Košíc nemám možnosť ísť a tu v Prešove, keď to nevýjde aspoň niečo mi predsa ostane, ak náhodou.. a áno, je to čisto anglina, teda všetko okolo toho, trocha sa to líši určite od prekladateľstva, ale mne ide skôr o ten jazyk.. je to to jediné čo by ma asi naozaj bavilo.. len, je tam nepovinne test všeobecných štúdijných predpokladov.. ale neviem no.. keď je to ozaj nepovinné, skúsila by som to i bez toho.. kladie sa tam dôraz hlavne na vysvedčenia a maturitu a zo všetkého som vyšla za 1 takže, snáď.. a ty ešte akú inú školu si chceš dať?
@surumielinen ja skusim dat aj v PO to ucitelstvo anj & nej a ty vlastne skade si? D ako ja moc tie priemery nemam extra dobré.....do 2,0 sa mi zdá ale nevadi.....anglinu som vzdy mala za 1 alebo 2 D oni prihliadaju v PO na vysledky najma z angliny, neminy ake mas....tak som to aj citala DD "doraz na dany jazyk" + tie vysvedcenia
@lexinka ja som z Prešova celkové priemery ani ja veľmi nie, ale tá anglina mi vždy išla výborne, tak no tiež som minule pozerala to učiteľstvo, no ale neviem.. sama som zvedavá ako to dopadne celé..
@surumielinen jaaaj a z neminy si mala tiez dobre znamky? mne aj anglina aj nemina stale sa miesali znamky 1 alebo 2 na vysvedcku no z neminy taham tento polroka na 1 D tak sa mozno vidime v tom PO
tak, ja som neminu mala len na strednej a i to bola dosť flákačka, keďže profka bola dosť taká.. bolo jej to jedno ale aj to mi celkom išlo, jazyky sa mi ľahko učia, a vôbec.. rada sa ich učím no, snáď sa vidíme.. a veľa šťastia Ti prajem na maturách
@lexinka mne už netreba, ja som maturovala minulý rok, resp. tento.. ja len som sa vykašľala na výšku a teraz.. hľadám prácu a chystám sa na výšku až teraz.. aa ja som chodila na SOŠ podnikania.. čosi podobné obchodnej, aj ja som mala praktickú maturu, síce trocha inú ako vy máte na OA, ale.. dá to zabrať.. no, ono to nakoniec si povieš, že to nič nieje ľahko sa mi hovorí, keď to už mám za sebou, ale.. aj ty si to potom povieš
@surumielinen no uz tu maturu by som mala najradsej za sebou D a este som nezacala sa ani ucit na pisomnu.... najviac sa obavam z angliny listeningu ale musim viac zabrat.....a co sa tyka tej praktickej, tak uctovanie v programe neni problem, az na tie predkontacie, tie sa daju len "nabiflit" nic viac
@lexinka ja som sa najlepšie pripravila na anglinu, keď som pozerala filmy, seriály po anglicky, aj pár kníh som mala prečítaných v angličtine, takže.. ale každý má iný spôsob ako sa to najjednoduchšie a najefektívnejšie naučiť.. jj, účto dá zabrať.. mňa práve to dorazilo, ale i tak.. sa zľutovali a dali mi 2 z teórie to tiež závisí od učiteľov veľa, keď vedia, že vieš a nič nepovieš tak im dôjde, že to je len stres, na toto som mala chvalabohu šťastie hmm, už sa asi moc vykecávam sorry
@prieduska vobec nemas pravdu ze PO nema uroven, ja tam studujem anglinu spanielcinu takze viem o com hovorim...v PO je to ovela lepsie v ako v Banskej Bystrici...ja pochadzam z BB, kopu kamosov mam na UMB, aj ma tam zobrali,ale rozhodla som sa pre PO...pozri si aj oficialne hodnotenia fakult a uvidis aka je realita...v BA neviem aka je uroven, pocula som len,ze pristup profakov na angline je strasny...ja osobne som nemala zaujem ist do BA...aj kvoli tomu ze sa mi BA nepaci ako mesto
@veva2391 pocuj a ty studujes v PO to prekladatelstvo? ja len ci je to velmi narocne 2 jazyky pretoze ja chcem anglinu & neminu....ja mam par znamych v PO, a je fakt kvalitnejsia ako BB....asi na 2.-3.mieste v kvalite.... DD a si davam prihlasky asi len do PO D
na UK ti na prijimacky treba mat prehlad o tych knihach povinnych, nemusis ich mat precitane, ale-nemecke, staci ked vies o co tam slo, anglicke-naozaj podrobne, suvislosti, to robi problem, na strednej sa literatura neuci na takej urovni aky rozbor by oni chceli... skus si pozret stranku sparknotes a tam tie rozbory na dane diela... z treba realie, pomozu pripravne kurzy, najma z angliny
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
...viem ze povinnu literaturu treba, ale na nete sa stihanut nedá, stacilo by precitat aj hoci po slovensky?
..to mi aj celkom pomohlo a reálie som sa učila z tejto:
..no a z nemčiny sa testy nerobili (ja som mala tam tú komb.) ..ale nakoniec som tam nešla
...urcite to nemas tak zle na tom gymku, ja som na OA - a je to des - maturita "prakticka cast" uctovat...vrr