Táto otázka je pre tých, ktorí už absolvovali bakalársku prácu. Zaujíma ma, ako náročné bolo pre vás ju napísať a aj obhájiť, myslíte si, že je to formalita ako maturita alebo niečo značne náročnejšie? S čím ste mali najväčší problém, z akých zdrojov
Pozri, v porovnaní so strednou školou je to určite náročnejšie, v porovnaní s ďalšou vysokoškolskou a akademickou činnosťou je to ľahunké. Zdroje si vypýtaj od školiteľa, dokonca v liste záverečnej práce musí byť odporúčaná literatúra. Vo väčšine bakalárskych prác ale ani tak nejde o nejaký vedecký prínos ako o to, aby sa študent naučil písať vedecké práce a aby urobil nejaký prvý krok vo svojej ďalšej magisterskej/inžinierskej/profesijnej špecializácií. Školitelia to určite tak aj berú a najlepšia rada akú tu môžeš dostať je aktívne s ním/ňou spolupracovať
@sugy1 pri tom aktívne by ma zaujímalo ako asi to vyzerá, lebo ja keď som so školiteľkou trochu častejšie (raz za týždeň) riešila podklady na výskum, mala som pocit, že ju už otravujem
@sponkabob každý normálny školiteľ je radšej keď s ním jeho zverenec komunikuje a radi sa, než keby mal niečo urobiť sám ale zle alebo neurobiť nič. Neber to tak, ved oni zato majú aj rôzne príplatky.
Nevravím ze musíš konzultovať kazdu blbosť, ale je určite veľmi žiadané aby skolitel vedel na čom presne práve pracujes a pripadne ak nevieš ako ďalej alebo ti niečo nedava zmysel ti poradí.
To ze nie všetci školitelia sú takí je druhá vec, ale to je uz problém toho ktorého konkrétneho človeka.
ako samotné spisovanie nebolo nejako obvzlášť náročné, aj keď som písal v latexu, tak to bolo trocha zdĺhavé.
Čo bolo ťažké boli predošlé fázy bakalárky, teda pochopiť a vyriešiť problémy, o ktorých som následne písal.
A s maturitou by som to neporovnával vôbec. Maturita je podľa mňa vcelku trapošina oproti bakalarke, ale veľmi silno závisí na tom, že kde a čo študuješ.
pre mňa to náročné nebolo, pretože ma baví môj študijný odbor a navyše veľa a rád čítam, takže mi nerobilo problém hľadať zdroje sedieť nad knihami a rozmýšľat nad argumentami obhajoby Čo sa týka konzultácií, so školiteľom som sa dokopy stretol asi 4 krát Nie preto že by on nemal čas, lenže ja som typ študenta, čo si rád robí veci po svojom, takže som si do bakalárky nenechal moc "kecať". A môj školiteľ to akceptoval, a dopadlo to nakoniec výborne.
pre mna to teda lahke nebolo. akoze studoval som andragogiku ale ja som uz od zaciatku 3. rocnika robil vo firme s focusom na it outsourcing a dodavanie zamestnancov takze to sklbit bolo vcelku hard. len tak tak som to stihol, skolitelka bola dost neprijemna a tak ma zdeptala pred odovzdanim ze som sa jej v kabinete seriozne rozplakal ze to nedam. ale nejak som to prezil. potom na magistra som uz vedel comu sa vyvarovat takze to bolo pre mna lahsie. ale je to otravne sa k tomu nutit to pisat
Napisat to bolo velmi lahke. Bolo to len o tom mat dostatok zahranicnych zdrojov a vediet ich spravne prelozit / citovat. Mojmu skolitelovi sa bakalarka velmi pacila, zevraj uroven bola ovela vyssia, nez sa od bakalarky ocakava (ale to hovoril mozno kazdemu).
Horsie ale bolo tuto bakalarku obhajit. Mal som celkom modernu temu (socialne siete) a asi tomu ti ludia velmi nerozumeli.
no takto ... vyhoda mojej bakalarky bola, ze som jediny clovek v strednej Europe, co sa temou podrobne zaobera/l v ramci odboru, ktory som studovala nevyhoda bola, ze tym padom som mala len same zahranicne zdroje, z ktorych niektore bolo dost tazke zohnat a plus, kedze sme nemali AJ na vyske, tak odborne terminy niekedy prekladat bola celkom haluz
ale vzhladom na prvu vetu som nemala ziadny problem pracu obhajit + temou som sa zacala zaoberat uz na strednej a mala som veeeelmi velke stastie, ze mi moj skolitel dovolil ju vobec spracovat. a dokonca som v nej pokracovala aj v diplomke, kedze vsetko by sa mi do bakalarky nevoslo.
@livre vznik a vyvoj japonskej demokracie ... akoze viem, ze to nie je nijako prinosne pre svet a nestudovala som ani odbor nejako vyrazne prinosny pre svet, ale co uz
@Andrejtrneny napísať ju bolo v celku ľahké... tažšie je to pred a potom obhajoba... ale to silno závisí od toho, čo študuješ. Ja podobne ako @Kakofonicka som robil bakalárku na tému, ktorú pred tým nik iný nerobil, takže to malo aj svoje vyhody no na druhej strane bolo pomerne málo zdrojov a školiteľka mi príliš nepomohla, aj ked bola temou bakalarky nadšená Navyše som robil de fact dve bakalárky - resp. bakalarku a jednu zav. pracu na temu, ktoru som dostal... no a obhajoba dopadla nakoniec tiež nad moje očakávanie Ale rozhodne sa to nedá porovnať s maturitou - maturita bola fakt oproti bakalarke banalita a smiešna záležitosť
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
15 komentov
Nevravím ze musíš konzultovať kazdu blbosť, ale je určite veľmi žiadané aby skolitel vedel na čom presne práve pracujes a pripadne ak nevieš ako ďalej alebo ti niečo nedava zmysel ti poradí.
To ze nie všetci školitelia sú takí je druhá vec, ale to je uz problém toho ktorého konkrétneho človeka.
Čo bolo ťažké boli predošlé fázy bakalárky, teda pochopiť a vyriešiť problémy, o ktorých som následne písal.
A s maturitou by som to neporovnával vôbec. Maturita je podľa mňa vcelku trapošina oproti bakalarke, ale veľmi silno závisí na tom, že kde a čo študuješ.
Horsie ale bolo tuto bakalarku obhajit. Mal som celkom modernu temu (socialne siete) a asi tomu ti ludia velmi nerozumeli.
ale vzhladom na prvu vetu som nemala ziadny problem pracu obhajit + temou som sa zacala zaoberat uz na strednej a mala som veeeelmi velke stastie, ze mi moj skolitel dovolil ju vobec spracovat. a dokonca som v nej pokracovala aj v diplomke, kedze vsetko by sa mi do bakalarky nevoslo.