Čo si myslíte o básniach, ktoré sa nerýmujú? Nezdá sa vám to ako autorova neschopnosť? Jednak, že keď to nezrýmoval, tak asi nevie a po druhé, že je škoda napísať báseň, keď sa nerýmuje... mrhanie času a papiera... Čo vy na to?
V škole sme preberali dosť básní ktoré boli považované za úplne úžasné diela aj keď sa vôbec nerýmovali, ale ja také veci už veľmi za básne nepovažujem...
Najradšej mám tie ktoré majú aj obsah aj sú také "dobre znejúce" a aj z nich cítiť kúsok autora
mňa viac uchvacujú tie bez rýmov, pretože si autor musí dať skutočne záležať na tom, aby to vyznelo ako báseň... rytmika, básnické obrazy, melódia atď.. nehovorím, že pri rýmoch by to tak nemalo byť, ale keď vidím, ako si niektorí myslia, že báseň je všetko to, čo sa rýmuje, tak ma to už aj od rýmovaných textov berie preč...
vola sa to VOLNY VERS!!!!! a je vacsie umenie napisat basen, ktora sa nerymuje...pretoze tam uz nejde o nejaky rym (ktory tuna, vacsinou, byva len gramaticky), ale o rytmus...
ja si myslim, ze nie vsetko to, co s rymuje je basen...zvlast tu...to, ze niekto napise nejake svoje vylevy a zaknci ich obkrocnym rymom neznamena, ze je to basen...
ja si myslim, ze ostanem forever pri epike,lyrika ma nikdy nefascinovala, hoci par piesni, tak to volam, musim popisat v druhej rozpracovanej knihe, volam to piesne preto, ze tam nie je taky gramatikus rym, nie su tam pravidla, a vela pesniciek sa nrymuje, a nie su ani basnami, piesen, to je pekne a slobodne
Pripajam sa k nazorom, ze basne s volnym versom sa pisu pomerne dost tazko a myslim si, ze ak niekto pise vo volnom versi, mal by byt uz aj o cosi viac schopnejsi v pisani basni, samozrejme ak chce, aby ta basen stala naozajj za to...rymy, nerymy, to je len jedna castica basne, z ktorej moze, ale nemusi basen pozostavat...ak sa vyber vhodne a spravne slova, tak je to uzas...a samozrejme nesmu chybat basnicke obrazy, rytmus...a...a..a...ak teda chceme, aby to bola skutocne basen
no keď niekto chce písať voľné verše, musí sa snažiť udržiavať rytmus. ak udržiava rytmus, tak je cnosť vedieť písať vo volných veršoch. ale ak rytmus neudržiava, už to neni také dobré. ja sa držím vo väčšine prípadov (ne vždy) rýmov a už som bol za to dodrbaný. a nechápem prečo, lebo rým je podla mňa skvelá súčasť básne
neznášam modernú poéziu... DOSLOVNE! Vytráca sa z nej rým, vytráca sa z nej poetickosť, skrátka nádhera v nej zaniká na úkor moderných trendov... Väčšinu ľudí to berie, mňa však ani najmenej... A rým je pre mňa jeden z neodmysliteľných znakov básne... Nehovorím, že som zásadným odporcom voľného verša, každopádne sa však rým z literatúry vytráca a to je naozaj škoda... Všetci sa snažia uberať jednoduchšou cestou
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
Najradšej mám tie ktoré majú aj obsah aj sú také "dobre znejúce" a aj z nich cítiť kúsok autora
Ak clovek dobre zvladne rytmiku tak su z toho krasne veci
a najlepšie sú také jednoduché od sama chalupku