Nejdem rozoberať to, nakoľko hodnoverným dojmom na mňa tá stránka pôsobí. Len dodám že to čo dnes predvádzajú niektorí vegerariáni/vegáni hraničí s fanatizmom a ich propaganda sa podobá komunistickej. Zmes výmyslov a lží. Asi toľko.
ja jem,čo chcem a chutí mi, lebo to čo kedysi bol vedecký fakt, dnes neplatí a čo platí dnes nebude platiť o 2 roky a možno skôr... je to len o tom, kto si ktorú vedeckú štúdiu vyberie za svoj životný štýl... v konečnom dôsledku je buď všetko správne alebo nič...vždy sa nájde niečo nové, čo zmení 100% "správne" štúdie... tým nevravím, že je to zlé, ale že netreba veriť každej štúdii... asi najideálnejšie je keď je viac nezávislých štúdií s tou istou problematikou, aj keď ani vtedy sa nedá zabezpečiť 100% správnosť
@drsmajlik telo človeka vie najlepšie samo, čo potrebuje prijímať a čo nie, aj keď za tie roky, čo do seba tlačíme etylénovú zeleninu a ovocie, konzervanty, umelé sladidlá a hlúposti, sa naše inštinkty veľmi redukovali, stále by sme mali vedieť podľa našich chutí a tendencií posúdiť, čo budeme konzumovať a čo nie... každý organizmus je iný a kždý potrebuje niečo iné...
@hanka12 eehm, neviem či je to o chutiach, lebo keby áno tak moje už sú tak zmagorené, že si pýtajú samé sladké sprostosti a to určite zdravé nie je... dnes už je mäso napichané, ovocie a zelenina dozrieva v kamiónoch a teda nemá takmer žiadnu výživovú hodnotu a už vôbec chuť... ale to všetci vieme... ale nik s tým nič nerobí... žijeme v umelej dobe.. už vôbec nie sme zvyknutí jesť čo je pre nás a naše podnebie prirodzené, všetko sa dováža... dokonca aj zemiaky, vlašské orechy a pod... ale to je tá naša sloboda výberu a široký sortiment... všetko ako na dlani ale za akú "cenu"...
@drsmajlik za hroznú cenu... ale keď si človek očistí telo, menej do seba tlačí jedla, tak samo od seba si telo začne pýtať to, čo mu chýba - teda aspoň u mňa to tak je
uz len prva veta: "Připadají vám bílkoviny jako nejbezpečnější složka lidské potravy? Pohánějí mozek i svaly a na rozdíl od škrobovin a tuků se z nich netloustne."
odkedy bielkoviny pohanaju mozog? pokial viem, maju stavebnu funkciu + nejake enzymy a tak...ale zeby sa z nich ziskavala energia...o tom neviem
@zerone nie, pokial viem, mozog je z neuronov a to nie su svalove bunky..
ale v @15 som chcel napisat "odkedy bielkoviny pohanaju mozog a svaly?"..
vlastne ze maju stavebnu funkciu a nic nepohanaju
Bielkoviny sú úplne posledné na rade pri využití na energiu. Evolúcia je srandovná no... Zdroje bielkovín boli príliš vzácne, aby sa používali v tele len tak mirnix-dirnix.
@majqqqo Zaujímavé, lebo sa mi zdá, že si niekde písal na fcb v skupine, že si dopriavaš niečo mliečne po cvičení. už neviem čo to bolo.. ale tak na 95% si to písal ty..
@hanka12 moje si napr. pyta maso a zivocisne bielkoviny @Drsmajlik to, ze si pyta sladkosti atd. je preto, ze je ovplyvneni mozog. Pri normalnom zivotnom style si nejak sladkosti nepyta ani sprostosti, dokonca velka cast potravin ti prestane chutit @piter09 zcasti sa z nich vzdy ziskava energia ale to je u normalneho cloveka celkom zanedbatelne mnozstvo. Metabolizmus bielkovin v tele je velmi aktivny, kedze denne sa remodeluje okolo 300-400g proteinovej povahy. Neurony funguju na glukoze, bez glukozy funguju na ketonoch.
@semhamforas to, aký stupeň fanatizmu priraďuješ napr. vegánskej kultúre a propagande, imho do značnej miery súvisí s tým, v akej miere si prepojený (alebo sfanatizovaný) kultúrou, ktorú považuješ za tebe vlastnú.
@bress nechcem aby mi väčšina vecí prestala chutiť chcem aby mi väčšina vecí začala chutiť ja som cukroholik priznávam, keď nemám niečo sladké keď dostanem chuť, som nervózna, snažím sa s tým niečo robiť ale zatiaľ sa mi nedarí
@alpynus myslím že napr ekoterorizmus príde normálny len fakt úzkej skuine chorých ľudí. Taktiež v mojej skupine "všežravcov" som si ešte nestihol všimnuť také enormné mnostvo článkov (v skutočnosti prakticky žiadne) a už vôbec nie web stránky venované propagande všežravectva.
Za to vegáni a vegetariáni si z toho fakt že robia propagandistické loby
@semhamforas pretože všežravci momentálne tvoria v nadkultúre určitých ľudských spoločenstiev dominantnú majorotu a tak nemajú žiadny dôvod prezentovať, brániť alebo propagovať ich kultúru.
načo by robili propagandu, keď ~95% členov nadkultúry považuje ich kultúru za úplne legitímnu, normálnu a štandardnú? propagandu a antipropagandu samozrejme potichu robia aj teraz, aby sa ten vysoký podiel udržal (a ako člen onej kultúry si neuvedomuješ, že sa jedná o propagandu/antipropagandu, lebo to považuješ za normálnu vec); no v budúcnosti, keď sa pomer vegánov a všežravcov bude blížiť k pomeru 50:50, dozaista budeme svedkami masívnej všežraveckej kampane.
niečo podobné sa deje už aj na poli náboženských kultúr - donedávna nemali katolíci potrebu robiť akcie typu pochod za život alebo petícia proti ikea alebo iné takéto veci, lebo mali úplne komfortnú väčšinu. no v súčasnosti počet katolíkov klesá a tým pádom aj ich sila v náboženskej nadkultúre klesá, čiže z povahy vecí prirodzene majú potrebu svoju kultúru opäť prezentovať a propagovať a obhajovať, aby boli znovu v dominantnej väčšine.
avšak, žiaden stav netrvá večne a momentálne sme v takej fáze, že vzrastá skupina vegánov (vegetariánov považujem za určitú formu všežravcov, preto sa o nich ani moc nevyjadrujem). ako každá kultúra, tak aj vegánska kultúra je rada, keď sa vyvíja a napreduje a je z istého hľadiska úplne prirodzené, že v určitej ľudskej nadkultúre rôznymi spôsobmi prezentuje ich kultúru. mimo iného sa tým snažia minimálne o to, aby boli v onej nadkultúre považovaný za štandardnú kultúru.
je prirodzený dietárny a ideologický konflikt a vegánske aktivity vo väčšine prípadov považujem za korektné. (aby neprišlo k omylu - nie som členom vegánskej kultúry a ani žiadnej inej kultúry, ktorá na každodennej báze exploituje alebo používa rastlinstvo.)
@alpynus áno nemusí si to tu majorita všežravcov obhajovať. Lebo je už dávno dokázané že vyvážená strava je zdravá. To len zázračne pod záštitou vegetarianskej propagandy ktorá sa začala formovať v posledných rokov, tak až odvtedy sa zázračne vynárajú skutočnosti ( buď vymyslené alebo od pochybných "doktorov" ktorý sa snažia zarobiť na tejto móde tým, že píšu rôzne rozprávkové knihy) o tom ako je vegetariánstvo zdravé (pritom je známim faktom že vegetariáni majú sklon k rôznym chorobém oproti všežravcom. Napríklad nedostatkom železa nevyhnutného na tvorbu červených krviniek a veľa iných vecí. týmto trpí vysoké percento vegetariánov. Ďalej Vitamín D potrebný na stavbu kostí, Vápnik a veľa iných. Nehce sa mi to rozpisovať) a všežravectvo nezdravé čo očividne nie je pravda. A hlavne vegetariánstvom sa ohrozuje hlavne zdravý vývoj dieťaťa. Myslím že už aj v novinách bolo písané o prípade kedy rodičia dieťaťu naordinovali tvrdo vegánsku stravu a to skončilo v nemocnici.
Čiže asi toľko k tomu.
Byť vegetariánom/vegánom NEZNAMENÁ nejesť mäso. To, že niekomu predrbe a prestane jesť mäso a miesto toho sa napcháva cestovinami a podobnými radosťami a v dôsledku toho prídu problémy neznamená, že vegetariánstvo je zlé.
Podľa mňa sú rastlinné bielkoviny MINIMÁLNE rovnako dobré ako tie živočíšne, ale každý nech si je tak, ako sa mu žiada... Je to o zvyku a čo sa mňa týka, tak poznám ľudí, ktorým vylúčenie mäsa (a živočíšnych produktov) na zdravý výrazne polepšilo.
A tiež by sme sa mohli porozprávať o tom, aký rozdiel je medzi kravičkou od susedy a zvieraťom prepchatým chémiou od výmyslu sveta ...
@mefistofel evidentne si si prečítal len prvú vetu a tým pádom ti ušla celá pointa.. To, čo som chcela ja povedať, bolo to, že to nie je len o tom, že človek prestane jesť živočíšne produkty, ale že si látky z mäsa nahradí iným, že má vyváženu stravu - že si mäso nahradí! Nie je to o nejedení mäsa, ale o jeho náhrade.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
@smajl0 to bylo jako na mne ? ked uz chlap, zatial mam a mala som len jednoho... a on je kuchticka tak robi veci co obaja lubime
odkedy bielkoviny pohanaju mozog? pokial viem, maju stavebnu funkciu + nejake enzymy a tak...ale zeby sa z nich ziskavala energia...o tom neviem
picovina ta stranka + @2
To si nevedel, že mozog je sval?
ale v @15 som chcel napisat "odkedy bielkoviny pohanaju mozog a svaly?"..
vlastne ze maju stavebnu funkciu a nic nepohanaju
(To bolo ironicky samozrejme.)
Bielkoviny sú úplne posledné na rade pri využití na energiu. Evolúcia je srandovná no... Zdroje bielkovín boli príliš vzácne, aby sa používali v tele len tak mirnix-dirnix.
@Drsmajlik to, ze si pyta sladkosti atd. je preto, ze je ovplyvneni mozog. Pri normalnom zivotnom style si nejak sladkosti nepyta ani sprostosti, dokonca velka cast potravin ti prestane chutit
@piter09 zcasti sa z nich vzdy ziskava energia ale to je u normalneho cloveka celkom zanedbatelne mnozstvo. Metabolizmus bielkovin v tele je velmi aktivny, kedze denne sa remodeluje okolo 300-400g proteinovej povahy. Neurony funguju na glukoze, bez glukozy funguju na ketonoch.
staci pozriet prispevky od autora clanku, ktory oblubuje evidentne alternativne nazory » www.facebook.com/dominik.bordac...
Za to vegáni a vegetariáni si z toho fakt že robia propagandistické loby
načo by robili propagandu, keď ~95% členov nadkultúry považuje ich kultúru za úplne legitímnu, normálnu a štandardnú? propagandu a antipropagandu samozrejme potichu robia aj teraz, aby sa ten vysoký podiel udržal (a ako člen onej kultúry si neuvedomuješ, že sa jedná o propagandu/antipropagandu, lebo to považuješ za normálnu vec); no v budúcnosti, keď sa pomer vegánov a všežravcov bude blížiť k pomeru 50:50, dozaista budeme svedkami masívnej všežraveckej kampane.
niečo podobné sa deje už aj na poli náboženských kultúr - donedávna nemali katolíci potrebu robiť akcie typu pochod za život alebo petícia proti ikea alebo iné takéto veci, lebo mali úplne komfortnú väčšinu. no v súčasnosti počet katolíkov klesá a tým pádom aj ich sila v náboženskej nadkultúre klesá, čiže z povahy vecí prirodzene majú potrebu svoju kultúru opäť prezentovať a propagovať a obhajovať, aby boli znovu v dominantnej väčšine.
avšak, žiaden stav netrvá večne a momentálne sme v takej fáze, že vzrastá skupina vegánov (vegetariánov považujem za určitú formu všežravcov, preto sa o nich ani moc nevyjadrujem). ako každá kultúra, tak aj vegánska kultúra je rada, keď sa vyvíja a napreduje a je z istého hľadiska úplne prirodzené, že v určitej ľudskej nadkultúre rôznymi spôsobmi prezentuje ich kultúru. mimo iného sa tým snažia minimálne o to, aby boli v onej nadkultúre považovaný za štandardnú kultúru.
je prirodzený dietárny a ideologický konflikt a vegánske aktivity vo väčšine prípadov považujem za korektné. (aby neprišlo k omylu - nie som členom vegánskej kultúry a ani žiadnej inej kultúry, ktorá na každodennej báze exploituje alebo používa rastlinstvo.)
Čiže asi toľko k tomu.
Podľa mňa sú rastlinné bielkoviny MINIMÁLNE rovnako dobré ako tie živočíšne, ale každý nech si je tak, ako sa mu žiada... Je to o zvyku a čo sa mňa týka, tak poznám ľudí, ktorým vylúčenie mäsa (a živočíšnych produktov) na zdravý výrazne polepšilo.
A tiež by sme sa mohli porozprávať o tom, aký rozdiel je medzi kravičkou od susedy a zvieraťom prepchatým chémiou od výmyslu sveta ...